Blanár: Česko je pre Slovensko dôležitý partner, vzťahy chceme rozvíjať

Blanár: Česko je pre Slovensko dôležitý partner, vzťahy chceme rozvíjať

Bratislava 18. júna 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák, Pavel Neubauer)

Aktualizované 18. júna 19:12

Česká republika je pre Slovensko veľmi dôležitý partner, s ktorým chceme nadštandardné vzťahy rozvíjať ďalej. Naše partnerstvo je založené na histórii, vzájomných rodinných, priateľských, ale aj hospodárskych a obchodných vzťahoch. Poukázal na to šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD) na spoločnej tlačovej konferencii s českým ministrom zahraničných vecí Janom Lipavským v rámci jeho návštevy na Slovensku. Ten dodal, že SR je pre Česko krajina, ktorá mu bola, je a bude vždy historicky a kultúrne najbližšia

český minister zahraničných vecí Jan Lipavský na návšteve Slovenska
Na snímke zľava minister zahraničných vecí Českej republiky Jan Lipavský a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD) počas privítania na ministerstve v Bratislave

“Chceme rozvíjať všetky oblasti, ktoré súvisia s naším previazaním, a to je rodina, štúdium, biznis, kultúra, ale rovnako aj krajania, pretože tam máme veľmi silnú skupinu, či už občanov Slovenskej republiky, ale aj študentov,” podotkol Blanár. Priblížil, že s Lipavským riešili tzv. “desatoro”, ktoré má zabezpečiť užšiu spoluprácu mladých v rámci krajín. Spoločne chcú pripraviť aj podklady na memorandum o porozumení, ktoré by zabezpečilo výmenu vzájomných skúseností medzi Českom a Slovenskom.

Reklama

Lipavský považuje Slovensko za krajinu, ktorá je, bola a bude Česku vždy historicky kultúrne a ľudsky najbližšia.

“Naše vzájomné vzťahy sú nadštandardné, ale že o ne musíme tiež dbať, musíme pracovať na ich rozvoji, prichádzať s novými myšlienkami, s novými nápadmi a myslím si, že to dnešné rokovanie potvrdilo, že vôľa je na oboch stranách,” povedal.

Reklama

Ocenil, vzájomné stretávanie oboch strán nie len na úrovni ministrov zahraničných vecí.

Ministri hovorili aj o význame Vyšehradskej štvorky (V4), Slavkovského formátu (S3) či iniciatíve Central 5 (C5). Diskutovali aj o téme nelegálnej migrácie. Obe krajiny chcú podľa Blanára hľadať iné, účinnejšie spôsoby fungovania v rámci Európskej únie a Schengenu ako je zavádzanie kontrol na hraniciach. Šéf slovenskej diplomacie zároveň podotkol, že spolupráca medzi ČR a SR je dôležitá aj na energetickej úrovni, v otázkach dopravy či bezpečnosti. Hovorili tiež o otázkach ekonomiky či o spolupráci v obrannom priemysle. Venovali sa aj výsledkom volieb do Európskeho parlamentu a zhodli sa aj na potrebe ďalej podporovať Ukrajinu.

Šéfovia oboch rezortov diplomacie si tiež v utorok uctili významných diplomatov Slovenska a Česka pri pamätníku M. R. Štefánika pri Ivanke pri Dunaji a pri pomníku T. G. Masaryka na Námestí T. G. Masaryka v Bratislave. Lipavský sa má stretnúť aj s prezidentom SR Petrom Pellegrinim a podpredsedom Národnej rady (NR) SR Petrom Žigom (Hlas-SD), ktorý je poverený riadením parlamentu.

 

Žiga: ČR je prirodzeným partnerom a spojencom

Bilaterálne vzťahy a ich rozvoj, spolupráca na úrovni národných parlamentov, ale aj možnosti rozšírenia spolupráce oboch štátov boli témami utorkového stretnutia povereného predsedu Národnej rady (NR) SR Petra Žigu a ministra zahraničných vecí ČR Jana Lipavského. TASR o tom informovali z Odboru komunikácie s médiami a verejnosťou kancelárie NR SR.

Reklama

“Česká republika zostáva naším najbližším susedom, prirodzeným partnerom a spojencom v širokom spektre tém, a to bez ohľadu na politické zloženie parlamentov či vlád na Slovensku či v Česku,” uviedol Žiga.

Zároveň v súvislosti s rozvojom vzťahov medzi oboma štátmi zdôraznili potrebu nielen udržať, ale aj zintenzívniť kontakt na úrovni národných parlamentov a vlád.

Poverený predseda parlamentu deklaroval v rámci spolupráce na úrovni národných parlamentov záujem rozvíjať expertný dialóg medzi výbormi.

“Vzájomná inšpirácia pri tvorbe legislatívy, koordinácia v témach ako čerpanie finančných prostriedkov z Európskej únie, nedostatok pracovnej sily alebo nelegálna migrácia sú aktuálne výzvy, ktoré nám parlamentný dialóg môže napomôcť zvládnuť,” ozrejmil.

Tiež sa zhodli na spolupráci na nepolitickej úrovni. Ide napríklad o výmenu informácií v oblasti informatiky či umelej inteligencie a rozšírenie spolupráce na úrovni kultúry.

Reklama

 

Prezident o nadštandardných a výnimočných vzťahoch

Prezident SR Peter Pellegrini v utorok v Prezidentskom paláci prijal ministra zahraničných vecí Českej republiky Jana Lipavského. Informoval o tom na sociálnej sieti. Ako dodal, hovorili najmä o oblastiach, v ktorých je možné v budúcnosti prehĺbiť bilaterálnu spoluprácu.

Prezident SR Peter Pellegrini prijal ministra zahraničných vecí Českej republiky Jana Lipavského
Na snímke vpravo prezident SR Peter Pellegrini počas prijatia ministra zahraničných vecí Českej republiky Jana Lipavského (vľavo) 18. júna 2024 v Prezidentskom paláci v Bratislave

“Vzťahy medzi Českou republikou a Slovenskou republikou sú mimoriadne nadštandardné a výnimočné. Našu vzájomnú blízkosť však nesmieme brať ako samozrejmosť,” uviedol Pellegrini. Deklaroval, že počas celého mandátu bude robiť všetko preto, aby sa hĺbka a kvalita partnerstva zachovala aj naďalej.

“O tom, ako sa o náš jedinečný vzťah ďalej starať, budem hovoriť aj budúci týždeň na mojej prvej oficiálnej zahraničnej pracovnej ceste v Prahe, kde sa okrem prezidenta Petra Pavla stretnem aj s predsedom vlády Petrom Fialom a vedením oboch komôr parlamentu,” dodal prezident.

 

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:01

Podľa návrhu zákona, ktorý v stredu schválil nemecký spolkový kabinet, bude pre tamojšie krajinské imigračné úrady jednoduchšie deportovať osoby, ktoré na internete vyslovili podporu terorizmu. V návrhu zákona sa uvádza, že deportácia bude možná už na základe komentárov na sociálnych sieťach, ktoré oslavujú alebo schvaľujú teroristický čin. Stačiť pritom bude aj stlačenie tlačidla “like” (páči sa mi to) na platformách ako Youtube, Instagram či TikTok. Na vyhostenie takýchto osôb by tak nebolo potrebné právoplatné odsúdenie.

15:00

Bulharsko v súčasnosti tesne nespĺňa kritériá na prijatie eura. Vyplýva to z takzvanej konvergenčnej správy, ktorú zverejnila v stredu Európska komisia (EK).

15:00

Spoločnosť ZSE Energia zaznamenala v stredu šírenie škodlivých emailov zasielaných v jej mene. Predpokladá, že ide o malvér, ktorý sa šíri prostredníctvom emailu odoslaného z legitímnej emailovej adresy spoločnosti kontakt@zse.sk. Predmet emailu je “Elektronická faktúra” a jeho obsah je zatiaľ neznámy, upozornila hovorkyňa ZSE Energia Katarína Šulíková.

14:59

Talianska premiérka Giorgia Meloniová v stredu skritizovala plány na rozdelenie najvyšších postov v riadiacich inštitúciách Európskej únie, pretože ignorujú želanie voličov vyjadrené vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) začiatkom júna.

14:31

Kremeľ v stredu označil za absurdné zatykače, ktoré vydal Medzinárodný trestný sú (ICC) na bývalého ruského ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerija Gerasimova.

14:30

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v stredu kritizoval rozhodnutie Ruska zablokovať prístup k desiatkam európskych médií. Išlo o odvetu za podobný zákaz, ktorý v máji Brusel uvalil voči ruským spravodajským webom.

14:27

Európska centrálna banka (ECB) by mohla pokračovať v postupnom znižovaní úrokových sadzieb. Povedal to v stredu guvernér talianskej centrálnej banky a člen Rady guvernérov ECB Fabio Panetta, podľa ktorého sú obavy niektorých bankárov v súvislosti s vyššími cenami v oblasti služieb prehnané.

14:24

Srbský tenista Miomir Kecmanovič postúpil do štvrťfinále dvojhry na trávnatom turnaji ATP v Eastbourne. V stredajšom zápase 2. kola zdolal štvrtého nasadeného Argentínčana Sebastiana Baeza 6:3, 6:2.

14:20

Ľudia v online zbierke za jeden deň prispeli viac 34.000 eur pre bezdomovcova, ktorý v Amsterdame odovzdal na polícii nájdenú peňaženku s približne 2000 eurami.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Poľovnícky deň v Zemplínskom múzeu v Michalovciach

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Michal Durila

Andrej Sablič

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali