Blahu v EP za cestu do Moskvy lynčujú

❚❚

Bratislava 22. októbra 2024 (HSP/Telegram/pr článok / Foto: Telegram Ľuboš Blaha)

 

Včera začínalo druhé októbrové plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu a okrem dôležitých tém z oblastí sociálnej politiky, hospodárstva, dopravy, migrácie, či zahraničnej a obrannej politiky, si niektorí europoslanci neodpustili komentár k nedávnej ceste do Ruska, na ktorú sa vydal europoslanec Ľuboš Blaha(SMER-SSD, v EP nezaradený)

Na snímke europoslanec Ľuboš Blaha(SMER-SSD, v EP nezaradený)
Na snímke europoslanec Ľuboš Blaha(SMER-SSD, v EP nezaradený)

Tento týždeň mali byť predmetom diskusie europoslancov sociálne otázky – ako rôzne opatrenia pre podporu zamestnanosti, či boj proti chudobe, doprava – európska spolupráca v leteckej a železničnej doprave, boj proti byrokracii, podpora mladých, ochrana novinárov, a problémy migrácie a zahraničnej politiky – oblasť Ukrajiny a Izrael.

.

Minulotýždňová cesta do Moskvy, ktorú absolvoval poslanec Európskeho parlamentu Ľuboš Blaha, však v pléne neostala bez povšimnutia. Okrem kritiky, ktorú si táto jeho odvážna cesta vyslúžila na domácej scéne – či už politickej alebo celospoločenskej, sa na neho zniesla vlna kritiky aj od európskych kolegov.

 

.

Kritika

„Pred chvíľou začalo zasadnutie Európskeho parlamentu. Ako prvý vystúpil nejaký premotivovaný Litovčan a spustil, že “je strašné, že Ľuboš Blaha bol v Moskve poďakovať za mier“. Nádhera,“ píše europoslanec Ľuboš Blaha v príspevku na Telegrame.

Podľa jeho slov, tento jeho kolega z Litvy takmer “pukol od zlosti“, dokonca žiadal predsedníčku EP( ktorou je Roberta Metsola) aby zasiahla. „Už sa trasiem,“ reaguje Blaha.

„No chápete? Prvá vec, čo rieši Európsky parlament, je to, že Blaha chce mier a že ďakuje za oslobodenie od fašizmu… Fakt tragédia,“ uviedol.

V EP sa tiež Blaha hlásil o slovo, aby mohol na výstup Litovčana zareagovať a svoj postoj obhájiť, slovo však (neprekvapivo) nedostal. „Tu vám nikto slovo nedá, aby ste sa mohli obhájiť,“ uviedol.

„Tu si všetci títo vojnoví panáčikovia žijú v tej svojej rusofóbnej bublinke, kde nemôžeš mať iný názor – len vojna, vojna a vojna. A hovoria tomu demokracia,“ pokračoval europoslanec a dodal : „Na smiech.“

.

Uviedol tiež, že “chápe“, že mnohí Pobaltania dodnes oslavujú nacistov a najradšej by nás všetkých uvrhli do tretej svetovej vojny. „ Ale budú sa musieť zmieriť s tým, že my na Slovensku chceme mier a odmietame rusofóbiu a fašizmus,“ zdôraznil europoslanec v príspevku.

Zopakoval názor, že nikto nemá právo nám zakazovať chodiť do Ruska, ani kamkoľvek inam. „Zabudnite na to, autoritári,“ dodal.

Blaha v príspevku spomenul aj to, že po svojej ceste do Moskvy dostal od svojich európskych kolegov aj gratulácie : „Polka parlamentu ma tu potľapkáva po pleciach a pýtajú sa, ako bolo v Moskve a že chcú ísť aj oni… Reklama na nezaplatenie.“

 

Niektorí poslanci ho naopak pochválili

Niektorí europoslanci však jeho cestu do Moskvy ocenili a vyzdvihli Blahovu odvahu, niektorí chcú dokonca jeho kroky nasledovať. Blaha píše, že za ním prišiel poslanec z konzervatívnej frakcie ECR a povedal mu: „Oni si myslia, že žijú v totalite a že môžu poslancom určovať, kam smú cestovať? Aj ja pôjdem do Moskvy!“

.

„A ešte Ti ani nedajú slovo…To je škandál!,“ dopĺňal ho poslanec z nemeckej ľavicovej strany BSW.

Ďalší europoslanec z Nemecka mu zase pogratuloval k tejto jeho “reklame“ slovami : „Gratulujem, si tu pár mesiacov a už si slávny.“

Blaha je toho názoru, že jeho odvážna cesta do Moskvy spojila všetkých opozičných europoslancov naľavo aj napravo. Poznamenal, že títo europoslanci už majú plné zuby všetkých týchto vojnových štváčov z liberálnych frakcií – chcú dialóg s Ruskom, chcú mierové rokovania.

Uviedol tiež, že ho veľmi teší, že mohol vyprovokovať takýto odpor proti slniečkárom a že v Európskom parlamente konečne môže “zaznieť hlas zdravého rozumu“. „ Som veľmi zvedavý, čo si tu v EP na mňa vymyslia. Zjavne sú tu zo mňa riadne zúriví – a to je dobre,“ poznamenal.

„ Keď do vás skáču vojnoví štváči, znamená to, že robíte dobre svoju robotu,“ myslí si Blaha a dodal : „A do mňa teda skáču riadne – užívam si to, nebojte, mňa nezastrašia.“

„Cítim, že spúšťame niečo veľké. A som rád, že patrím k tým, ktorí stoja v prvej línii,“ vyjadril sa.

Blaha tiež spomenul, že na jeho cestu by bol hrdý aj jeho otec : „Kiež by sa tohto dožil môj otec – bol by hrdý.“

„Bojujeme, priatelia. Za Slovensko, za mier,“ uzavrel svoj príspevok europoslanec.

Príspevok na sociálnej sieti doplnil fotkou z pléna Euróspkeho parlamentu, kde sedí usmiaty s palcom hore : „Ten pocit, keď ťa v Európskom parlamente lynčujú za cestu do Moskvy“.

Prečítajte si tiež:

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:41

Švédsky výrobca osobných áut Volvo, ktorý je dcérskou firmou čínskej spoločnosti Geely, vykázal v stredu nárast tržieb aj zisku za 3. štvrťrok. Ale znížil svoju celoročnú prognózu rastu tržieb pre spomalenie predaja.

11:41

Podmienky na používanie motorového vozidla, ktoré zamestnanec využíva počas pracovnej cesty, sa upravia. Týka sa to najmä preukázania a úhrady výdavkov za spotrebované pohonné látky či nabíjania elektrovozidiel a plug-in hybridných vozidiel. Vyplýva to z novely zákona o cestovných náhradách, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu definitívne schválili.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke malý chlapec kope gól do bránky na pláži pri pobreží Baltského mora v meste Travemünde na východe Nemecka

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Dušan Hirjak

Marek Brna

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali