Bielorusko sa začína pripravovať na ukrajinskú provokáciu veľkého rozsahu

Bielorusko sa začína pripravovať na ukrajinskú provokáciu veľkého rozsahu

Bratislava 1. júla 2024 (HSP/Vz/Foto:Screenshot Youtube)

 

Bielorusko hovorí o rastúcom napätí na hranici s Ukrajinou, ktorá tam sťahuje vojská a zbrane. Bieloruská armáda sa už pripravila na boj proti sabotérom a nájazdom. Podľa expertov AFU podporuje bieloruskú nesystémovú opozíciu, ktorá by sa mohla zmocniť okresného centra a premeniť ho na “okno” na prenikanie zbraní a finančných prostriedkov z EÚ do Bieloruska s cieľom ďalej destabilizovať situáciu, píše Andrej Rezčikov pre noviny Vzgljad

bielorusko armada
Ilustračné foto

V sobotu o rastúcom napätí na bielorusko-ukrajinskej hranici informoval plukovník Vadim Lukaševič, zástupca veliteľa Síl pre špeciálne operácie (SSO) pre ideologickú prácu Ozbrojených síl Bieloruska. Podľa jeho slov, ktoré citoval kanál Telegram tlačovej služby bieloruského ministerstva obrany, Ukrajina “sťahuje k našim hraniciam vojská, zbrane, vojenskú techniku”. “V Žitomírskej oblasti boli rozmiestnené najmä americké bojové vozidlá pechoty, viacnásobné raketomety, ťažké delostrelectvo dlhého dosahu a ďalšia technika,” povedal Lukaševič.

Reklama

Okrem toho “napriek obrovským stratám a nedostatku techniky” AFU sťahuje k bieloruským hraniciam “veľké množstvo personálu”. Lukaševič poznamenal, že ukrajinskí vojaci budujú priechody v obranných štruktúrach a mínometné zátarasy postavené v blízkosti hraníc.

“S akým cieľom, na čo to urobili? Pravdepodobne preto, aby v budúcnosti mohli cez tieto priechody preniknúť na naše územie nepriateľské diverzné a prieskumné skupiny, prepadové skupiny, ktoré by na bieloruskom území mohli vykonávať sabotáže a teroristické činy,” naznačil Lukaševič.

Reklama

Podľa neho AFU tiež rozmiestnila sledovacie systémy elektronického spravodajstva “v blízkosti našich hraníc, pričom vo veľkej miere využíva bezpilotné lietadlá”. “Pravidelne, narúšajúc hranice, lietajú na naše územie,” poznamenal zástupca veliteľa SSO.

Lukaševič varoval, že jednotky SSO, ktoré pôsobia v súčinnosti s pohraničnou strážou, budú blokovať a ničiť nepriateľské diverzné a prieskumné skupiny. “Sme pripravení na akékoľvek provokácie, pripravení odraziť každého nepriateľa,” ubezpečil zástupca veliteľa síl pre špeciálne operácie bieloruských ozbrojených síl.

Na krytie hraníc s Ukrajinou boli nasadené ďalšie sily protivzdušnej obrany. Ako vysvetlil veliteľ protilietadlových raketových síl veliteľstva vzdušných síl a síl protivzdušnej obrany Andrej Severinčik, ide o reakciu na prudký nárast počtu letov prieskumných ukrajinských bezpilotných lietadiel v pohraničných oblastiach. Zároveň sú jednotky AFU v blízkosti hraníc vybavené nielen bezpilotnými lietadlami, ale aj aparátmi so schopnosťou zasiahnuť hlboko v krajine.

“Chcel som varovať a schladiť horúce hlavy tých, ktorí sa snažia zatiahnuť našu krajinu do ozbrojeného konfliktu. Sme pripravení rozhodne použiť všetky dostupné sily a prostriedky na ochranu nášho územia a obyvateľstva Bieloruska pred prípadnými provokáciami vo vzdušnom priestore,” povedal Severinčik.

Na hraniciach s Ukrajinou zatiaľ nedošlo k žiadnym zjavným provokáciám, ale ako uviedol náčelník Generálneho štábu bieloruských ozbrojených síl Pavel Muraveiko, situácia nie je jednoduchá. Podľa jeho hodnotenia sú jasne viditeľné reálne výzvy a podmienky na uskutočnenie akýchkoľvek manipulácií. “Držíme ruku na pulze,” ubezpečil Muraveiko.

Reklama

Odborná verejnosť konštatuje, že Bielorusko je pripravené na akýkoľvek scenár udalostí, ale zdroje Ukrajiny budú stačiť len na provokácie alebo sabotáže pod cudzou vlajkou.

“Vážnym útočným akciám na oboch stranách bránia lesy a močiare. Ukrajinská strana zamínovala a zabarikádovala všetky defilé (úzke priechody) medzi bažinami. Bielorusko vybudovalo na opačnej strane možných smerov útoku oporné body, kde sa striedavo nachádzajú jednotky špeciálnych operácií a pozemné jednotky,” vysvetlil bieloruský vojenský expert Alexander Alesin.

Podľa jeho slov, “Minsk berie možné hrozby vážne, pretože raketové divízie operačno-taktického komplexu Iskander a odpaľovacie zariadenia viacerých rakiet Polonez boli presunuté do oblastí, odkiaľ je možné zasiahnuť ciele na území Ukrajiny vrátane Kyjeva.”

“Už dlhší čas sa hovorí o tom, že na ukrajinskej strane sa zhromažďuje akási ozbrojená bieloruská opozícia. Teraz bojuje proti ruským jednotkám, ale so získavaním bojových skúseností sa na jej základe vytvoria oddiely, ktoré sa budú snažiť v malých skupinách vtrhnúť na územie Bieloruska a zmocniť sa nejakej dediny mestského typu alebo okresného centra,” povedal Alesin.

V prípade úspechu môžu tieto skupiny vyhlásiť dobyté územie za nezávislé od Bieloruska, uznať jurisdikciu opozičnej aktivistky Svetlany Tichanovskej a požiadať o pomoc medzinárodné spoločenstvo.

Reklama

“Cez toto “okno” sa na územie Bieloruska môžu dostať financie, výzbroj, rôzni “dobrovoľníci” a dokonca aj poľské jednotky z EÚ. Bývalý veliteľ poľských pozemných síl Waldemar Skrzypczak vyzval, aby nestáli bokom, ak sa na bieloruskom území začne revolúcia alebo prejavy odporu proti vláde,” pripomenul respondent.

Ukrajina môže do tejto operácie zapojiť “Ruský dobrovoľnícky zbor” (RDK, zaradený do zoznamu teroristických organizácií v Rusku) a špeciálne jednotky 1. prezidentskej brigády, ktorých sily boli predtým nasadené na hraniciach s Bieloruskom.

“Na takúto provokáciu môže Ukrajina použiť niekoľko stoviek odlúčených bojovníkov RDK, ktorých jednotky boli zistené v pásme zodpovednosti Žitomírskeho pohraničného odriadu. Bojovníci vykonávajú prieskum terénu a aktívny prieskum s prístupom k štátnej hranici. To všetko je spôsobené snahou zvýšiť stupeň napätia. Takéto správanie je dohodnuté s pánmi Ukrajiny – USA, Bruselom a Poliakmi,” povedal vojenský expert Vasilij Dandykin.

Hovorca pripomenul, že začiatkom tohto týždňa v Jelskom okrese Homelskej oblasi bieloruskí pohraničníci zastavili narušenie vzdušného priestoru kvadrokoptérou z Ukrajiny. Zostrelený dron obsahoval videozáznamy priemyselných zariadení v pohraničnej oblasti a inej infraštruktúry.

Podľa Dandykina by pokus o spustenie plnohodnotnej ofenzívy na území Bieloruska bol pre AFU “vražedným riešením”. “Na hraniciach sa nachádza spoločné zoskupenie ruských a bieloruských vojsk. Nie sú však vylúčené provokácie zo strany Ukrajiny, je to ich obľúbená vec provokovať, zamínovať prístupy. Ukrajina sa veľmi bojí, že udrieme z Bieloruska,” dodáva expert.

Ďalším cieľom možnej provokácie môžu byť podľa Alesina pokusy prinútiť Rusko, aby “vyčlenilo ďalšie sily na krytie hraníc Bieloruska”, ktoré sa hromadia pri Charkove a Sumoch. Podľa experta je počet bieloruského vojenského kontingentu 40 až 50 tisíc vojakov, “takže v prípade vyostrenia situácie môžu byť zapojené ruské jednotky na ochranu hraníc.”

Podľa neho Bielorusko vyvíja čoraz vážnejší ekonomický vplyv na situáciu okolo ukrajinskej krízy. Ropné rafinérie republiky sú vnímané ako rezerva pre prípad, že kapacita ruských rafinérií neumožní pokryť potreby vojenských pohonných hmôt.

“Niekoľko bieloruských závodov priamo pracuje pre potreby ruských ozbrojených síl. Vyrábajú muníciu, elektronické bojové zariadenia, elektronické čipy. Ukrajina má preto záujem tieto zariadenia ostreľovať. Možno, aby zabránila Ruskej federácii sústrediť veľké sily na línii kontaktu, Ukrajina podnikne provokáciu veľmi veľkého rozsahu,” varuje Alesin.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 19:58

Demokratická strana považuje viceprezidentku USA Kamalu Harrisovú za najpravdepodobnejšiu náhradu za Bidena, ak sa odmietne zúčastniť nadchádzajúcich volieb.

Informuje o tom denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na sponzorov volebnej kampane.

Podľa novín prezident zatiaľ nemá náladu odstúpiť z boja ani po neúspešných debatách s Trumpom.

Demokratická strana zároveň už zvažuje alternatívnu možnosť – aj napriek tomu, že Harrisovej ratingy sú rovnako nízke ako Bidenove, konštatuje WSJ.

Včera 19:43

Lídra Luhanskej oblasti Leonida Pasečnika odsúdili v utorok na Ukrajine v neprítomnosti na 12-ročné väzenie za podpísanie dohody s Kremľom. Pasečnik, ako líder samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR), spoločne s vodcom samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Denispm Pušilinom podpísali 21. februára 2022 s ruským prezidentom Vladimirom Putinom pakt o vzájomnej pomoci. Dvojica proruských lídrov v Donbase následne požiadala Putina o vojenskú pomoc.

Včera 19:42

Talianske úrady v regióne Kalábria zadržali a zhabali dva vojenské drony vyrobené v Číne, ktoré smerovali do Líbye, uviedla v utorok colná polícia.

Včera 19:40

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v utorok maďarského premiéra Viktora Orbána, aby sa pripojil k mierovým snahám Ukrajiny.

Orbán  Zelenskyj
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán (vľavo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo)
Včera 19:37

Delegácia Belehradu na čele s riaditeľom srbského vládneho Úradu pre Kosovo a Metochiju (KKM) Petrom Petkovičom sa v utorok popoludní stretla v Bruseli s osobitným vyslancom Európskej únie pre dialóg medzi Belehradom a Prištinou Miroslavom Lajčákom a jeho tímom.

Včera 18:52

Libanonské hnutie Hizballáh v utorok uviedlo, že odpálilo desiatky rakiet na sever Izraela v rámci odvetného útoku.

Včera 18:50

Litovské ministerstvo zahraničných vecí vznieslo v utorok Rusku diplomatický protest v súvislosti s nepovoleným vstupom ruského civilného lietadla do vzdušného priestoru Litvy. Lietadlo ruskej leteckej spoločnosti Pobeda vstúpilo približne v nedeľu večer na minútu nad Baltským morom do vzdušného priestoru Litvy počas letu z moskovského letiska Vnukovo do Kaliningradskej oblasti, uviedlo litovské ministerstvo vo vyhlásení.

Včera 18:49

Svetová meteorologická organizácia (WMO) vyhlásila v utorok vlaňajšiu cyklónu Freddy za dosiaľ najdlhšie trvajúcu tropickú búrku. Freddy trval 36 dní, pričom pustošil najmä pobrežie východnej Afriky.

Včera 18:20

Šéf Kremľa Vladimir Putin sa stretne v stredu počas summitu hláv štátov Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO) v Kazachstane s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom a tureckým lídrom Tayyipom Erdoganom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žatva pšenice v katastri obce Bátorove Kosihy v okrese Komárno

Autor: TASR-Milan Drozd

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali