Bielorusko posilňuje svoje jednotky na hraniciach s Ukrajinou

❚❚

Minsk 10. augusta 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Alexander Zemlianichenko)

 

Po útoku bezpilotných lietadiel na Bielorusko (ako informoval prezident Lukašenko) posilňuje republika svoje jednotky na hraniciach s Ukrajinou

Alexandr Lukašenko
Na snímke bieloruský prezident Alexandr Lukašenko

Podľa bieloruského ministerstva obrany Lukašenko “vydal pokyn posilniť zoskupenie vojsk na taktických smeroch Gomeľsk a Mozyr s cieľom reagovať na prípadné provokácie”.

.

Ide o oblasti, ktoré hraničia s Ukrajinou. Rozmiestňujú sa tam špeciálne jednotky, pozemné vojská, raketové sily vrátane raketových systémov Polonez a komplexov Iskander.

Koncom júla Bielorusko podľa vyjadrení svojho vedenia tiež rozmiestnilo vojenské jednotky v pohraničných oblastiach – údajne kvôli tomu, že sa tam hromadia ukrajinské sily. Potom však Lukašenko vyhlásil, že ukrajinské ozbrojené sily stiahli svoje jednotky a Minsk urobí to isté.

.

Treba poznamenať, že Bielorusko opäť približuje svoje jednotky k ukrajinským hraniciam (ako tvrdí Minsk) práve počas ukrajinskej operácie v Kurskej oblasti.

To znamená, že môže ísť jednak o snahu chrániť sa pred podobnými akciami zo strany AFU (čo naznačujú bieloruské orgány). Alebo to môže byť pokus prinútiť Ukrajinu, aby stiahla časť svojich síl na bieloruský úsek hranice.

Ukrajina považuje Lukašenkovo vyhlásenie o stiahnutí vojsk k hraniciam s Ukrajinou za pokus o presmerovanie rezerv AFU týmto smerom v čase ofenzívy v Kurskej oblasti.

“Je to pokus pomôcť Putinovi a odvrátiť pozornosť ukrajinského velenia týmto smerom,” povedal šéf centra Ústredného výboru Rady národnej bezpečnosti a obrany Kovalenko.

 

.

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:39

Ministerstvo dopravy (MD)SR plánuje spojiť Bratislavu a Košice leteckou linkou. Rezort aktuálne pripravuje podmienky na vyhlásenie verejnej súťaže na leteckého dopravcu. Cieľom ministerstva je, aby sa medzi Bratislavou a Košicami začalo lietať koncom marca alebo začiatkom apríla 2025. V pondelok o tom informovala hovorkyňa MD Petra Poláčiková.

15:32

Pohľady na návrh štátneho rozpočtu v rámci tripartity sú veľmi protichodné. Vláda plánuje v budúcnosti komunikovať viac so sociálnymi partnermi. Uviedol to v pondelok minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) po rokovaní tripartity.

15:28

Taiwanský výrobca polovodičov Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) plánuje viac závodov v Európe so zameraním na trh s čipmi umelej inteligencie (AI). Uviedol to v pondelok taiwanský minister pre vedu a technológiu Wu Čcheng-wen. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

14:34

Spolupráca medzi Ruskom a Čínou vo vojenskej oblasti je dôležitým faktorom pri udržiavaní globálnej a regionálnej stability, Moskva očakáva úzku a plodnú interakciu, povedal Belousov.

13:26

Najmenej traja pakistanskí policajti zahynuli v pondelok počas útoku islamistických militantov na okresné policajné veliteľstvo v okrese Bannu v provincii Chajbar Paštúnchwá na severe krajiny.

13:25

Bývalého príslušníka východonemeckej tajnej služby Stasi v pondelok odsúdili na 10 rokov za vraždu z roku 1974 na hraničnom priechode do vtedajšieho Západného Berlína.

13:25

Poľská vízová politika voči občanom Ruska patrí medzi najprísnejšie, uviedlo na sociálnej sieti X poľské ministerstvo vnútra a správy.

13:23

Predĺženie akreditácie Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) zďaleka nezažehná veľké problémy slovenských poľnohospodárov. Uviedol to poslanec Národnej rady (NR) SR Marián Čaučík za opozičné KDH, v reakcii na piatkové (11. 10.) oznámenie ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richarda Takáča (Smer-SD) o predĺžení akreditácie PPA do polovice októbra 2027.

13:07

Spoločnosť SHP Group, ktorá vyrába papierovú hygienu pod značkou Harmony, pomohla obyvateľom Bosny a Hercegoviny v čase katastrofálnych záplav, ktoré krajinu nedávno postihli. Jej závod SHP Celex v Banja Luke je súčasťou holdingu ECO – INVESTMENT a.s. pod vedením priemyselníka Milana Fiľa. Pomoc obsahovala niekoľko kamiónov papierovej hygieny a finančnú podporu.

13:07

Afganské ministerstvo pre prevenciu neresti a šírenie cnosti sa v pondelok zaviazalo k tomu, že postupne začne uplatňovať zákon zakazujúci médiám zverejňovať zábery všetkých živých tvorov.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na leteckej snímke pohľad na jazero v tvare srdca v Rodgau neďaleko Frankfurtu nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Andrej Valihora

Branislav Čech

Peter Lipták

Zdeno Drdol

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali