Biden žiada od Ruska nielen slová, ale aj činy, Porošenko vyzval riešiť konflikt

Biden žiada od Ruska nielen slová, ale aj činy, Porošenko vyzval riešiť konflikt

Mníchov 7. februára 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Podľa Bidena francúzsko-nemecká iniciatíva stojí za pokus

Americký viceprezident Joe Biden dnes podporil nemecko-francúzsku diplomatickú iniciatívu na upokojenie situácie na východe Ukrajiny. Upozornil tiež, že Rusko bude posudzované podľa konkrétnych krokov “na bojisku”, nie podľa dokumentov, ktoré podpíše.

Reklama
Na snímke zľava ukrajinský prezident Petro Porošenko, nemecká kancelárka Angela Merkelová a americký viceprezident Joe Biden

Apeloval na Rusko, aby preukázalo dobrú vôľu riešiť konflikt na Ukrajine, a to nielen slovami, ale najmä činmi. Vysvetlil, že ruský prezident Vladimir Putin “príliš často sľuboval mier, a dodal tanky, jednotky a zbrane”.

Podľa Bidena francúzsko-nemecká iniciatíva “stojí za pokus”. Do Kyjeva a Moskvy ju v uplynulých dňoch prišli predstaviť lídri oboch krajín – Francois Hollande a Angela Merkelová.

Reklama

Americký viceprezident v príhovore na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii tlmočil názor Spojených štátov, že konflikt na Ukrajine nemá vojenské riešenie, súčasne však upozornil, že ukrajinský národ má právo na sebaobranu.

Na konferencii vystúpil aj ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorý upozornil, že riešenie konfliktu na východe Ukrajiny neslobodno odkladať. “Konflikt treba riešiť, nie ho zmraziť,” zdôraznil. Obnovenie mieru na Ukrajine označil za hlavný cieľ ukrajinského vedenia. Dodal, že v záujme dosiahnutia tohto cieľa je nutné spojiť “naše úsilie”. Za hlavný faktor, ktorý by mohol stabilizovať situáciu na Ukrajine, Porošenko označil minské memorandum, podpísané zainteresovanými stranami vlani na jeseň.

Prejav na konferencii predniesla aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá upozornila, že úspech najnovšej francúzsko-nemeckej mierovej iniciatívy pre Ukrajinu nie je síce zaručený, ale “stojí za to riskovať to. Dlhujeme to prinajmenšom … ľuďom na Ukrajine”.

Kancelárka trvala na tom, že ukrajinskú krízu “nemožno vyriešiť vojenskými prostriedkami” a sú potrebné “zásadné kroky”, aby sa veľmi porušovaná septembrová mierová dohoda “naplnila životom”. Západ by mal voči Rusku využiť skôr ekonomický nátlak ako posilňovanie ukrajinskej armády, povedala. Podľa jej slov je cieľom iniciatívy dosiahnuť bezpečnosť v Európe v spolupráci s Ruskom, nie proti Rusku, citovala ju agentúra Reuters.

Merkelová vo svojom vystúpení v Mníchove vyjadrila “veľké pochybnosti” o tom, či je múdre dodávať zbrane na Ukrajinu. Podľa tlačovej agentúry AP tak vypichla pochybnosti Európy o kroku presadzovanom Spojenými štátmi.

Reklama

Nemecká spolková kancelárka ďalej zopakovala obvinenia, že Rusko svojím konaním na Ukrajine porušilo medzinárodné právo.

 

Ukrajinský prezident žiada od spojencov pomoc, aj vojenskú

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vyhlásil, že kríza na Ukrajine bude trvať dovtedy, kým jeho krajina nedostane politickú, ekonomickú a vojenskú podporu od spojencov v Európe i mimo nej.

Na snímke zľava americký minister zahraničných vecí John Kerry, americký viceprezident Joe Biden a ukrajinský prezident Petro Porošenko

Počas emotívneho príhovoru, ktorý predniesol k účastníkom Mníchovskej bezpečnostnej konferencie, Porošenko ukázal prítomným doklady ruských vojakov nájdené na ukrajinskom území a označil to za najlepší dôkaz prítomnosti cudzích jednotiek na Ukrajine.

Reklama
Na snímke ukrajinský prezident Petro Porošenko ukazuje ruské pasy počas prejavu na 51. Bezpečnostnej konferencii v nemeckom Mníchove

Ukrajinská otázka zostane podľa neho nevyriešená dovtedy, kým národy a politici v Európe a na celom svete neposkytnú “solídnu praktickú pomoc ukrajinskej nezávislosti”; kým ju nepodporia politicky, ekonomicky, ale aj vojensky.

Zdôraznil, že Ukrajina je nezávislým štátom a má právo brániť svoj ľud. Dodal, že počas ofenzívy ukrajinskej armády sa už preukázal zodpovedný prístup vládnych ozbrojených síl, ktoré podľa neho nebudú zneužívať prostriedky určené na obranu, aby nimi viedli útok.

Porošenko upozornil, že riešenie konfliktu na východe Ukrajiny neslobodno odkladať. “Konflikt treba riešiť, nie ho zmraziť,” zdôraznil.

Obnovenie mieru na Ukrajine označil za hlavný cieľ ukrajinského vedenia. Dodal, že v záujme dosiahnutia tohto cieľa je nutné spojiť “naše úsilie”. Za hlavný faktor, ktorý by mohol stabilizovať situáciu na Ukrajine, Porošenko označil minské memorandum, podpísané zainteresovanými stranami vlani na jeseň.

ml

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:07

Európsky parlament v utorok s okamžitou platnosťou pozastavil výkon funkcie asistentovi nemeckého europoslanca Maximiliana Kraha za Alternatívu pre Nemecko (AfD), ktorého zatkli za údajnú špionáž pre Čínu.

13:59

Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosiahla ku koncu minulého roka necelých 6 miliárd švajčiarskych frankov. To je výrazný pokles v porovnaní s objemom aktív zmrazených ku koncu predchádzajúceho roka, čo by mohlo viesť k zvýšeniu tlaku na neutrálny štát, aby pristúpil k prísnejším sankciám voči Moskve za útok na Ukrajinu. Švajčiarska vláda však odmieta, že by za poklesom objemu zmrazených ruských aktív bola nedostatočná aktivita švajčiarskych úradov.

13:55

Zmeny, ktoré prináša vládny návrh novely zákona o verejnom obstarávaní, zásadným spôsobom znižujú transparentnosť a férovú súťaž. Z tohto dôvodu môžu Slovensku hroziť pokuty alebo zastavenie platieb pri zákazkách financovaných z eurofondov. Vyhlásila to opozičná poslankyňa Veronika Remišová v reakcii na novelu z dielne ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD), ktorú parlament v utorok prerokoval v prvom čítaní. Ak ju poslanci na ďalšej schôdzi definitívne schvália, zmeny začnú platiť od júla.

13:52

Nemecká mládež je čoraz viac nespokojnejšia a pravdepodobne by volila stranu Alternatíva pre Nemecko (AfD). Vyplýva to zo štúdie zverejnenej v utorok.

13:51

Švédskym colným úradom sa minulý týždeň v prístave hlavného mesta Švédska Štokholmu podarilo zadržať historicky najväčšie množstvo kokaínu. Policajný zdroj v utorkovom vysielaní švédskej televízie uviedol, že skonfiškovali približne 1,4 tony tejto drogy.

13:32

Ak chce daňovník poukázať podiel zo svojej zaplatenej dane za rok 2023 vybranej neziskovej organizácii, nadácii či občianskemu združeniu, má čas do konca mesiaca. Darovať 2 % alebo 3 % tretiemu sektoru je možné len na predpísanom tlačive v lehote do 30. apríla. Upozornila na to Drahomíra Adamčíková, hovorkyňa finančnej správy.

13:21

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba potvrdil medializované správy, že jeho rezort pripravil nový postup pri poskytovaní konzulárnych služieb v zahraničí pre mužov z Ukrajiny v mobilizačnom veku.

13:12

Národná diaľničná spoločnosť slávnostne začala raziace práce na 1,8 kilometra dlhom tuneli Okruhliak. Je súčasťou rýchlostnej cesty R4 Prešov – severný obchvat, II. etapa.

13:11

Už len stiahnutie aplikácie čínskeho online trhoviska Temu do mobilného telefónu môže predstavovať bezpečnostné riziko. Upozornila na to spotrebiteľská organizácia dTest, podľa ktorej si aplikáciu stiahlo viac ako 100 miliónov ľudí po celom svete. Populárnou sa stala aj na Slovensku, kde si tiež ľudia objednávajú tovar za výhodné ceny.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali