Biden a Trump si zabezpečili prezidentské nominácie svojich strán

Biden a Trump si zabezpečili prezidentské nominácie svojich strán

Bratislava 14. marca 2024 (HSP /The Washington Post/ Foto :TASR/AP-Patrick Semansky )

 

Úradujúci americký prezident Joe Biden a bývalý prezident Donald Trump si v utorok zabezpečili nominácie svojich strán vo voľbách na post prezidenta. Správu prináša The Washington Post

Biden Trump
Na snímke vľavo bývalý americký prezident Donald Trump a súčasný prezident Joe Biden

Joe Biden získal potrebný počet delegátov na získanie demokratickej kandidatúry niekoľko hodín predtým, ako sa to podarilo Donaldovi Trumpovi na strane republikánov. Trump a Biden tak spečatili odvetu v novembrových prezidentských voľbách, ktorej sa mnohí voliči obávajú. Odveta sa však už niekoľko mesiacov zdala byť prakticky nevyhnutná.

Reklama

Biden získal v utorok rozhodujúci počet delegátov na Národný konvent Demokratickej strany víťazstvom v Georgii. Niekoľko hodín po tom získal Trump potrebných republikánskych delegátov víťazstvom v štáte Washington.

 

Reklama

Bidenov prejav

Donald Trump a Joe Biden vedú spory o imigráciu, ekonomiku, potraty a vzájomnú spôsobilosť na výkon funkcie. Bidenov prejav o stave únie minulý týždeň pripomínal skôr predvolebnú kampaň. V prejave sa snažil uistiť voličov o svojej spôsobilosti vzhľadom na vysoký vek. Prejavom sa snažil povzbudiť časti demokratickej koalície, ktoré nie sú programom na rok 2024 nadšené. Trumpova kampaň tento týždeň prevzala kontrolu nad Republikánskym národným výborom.

Biden otvorene napáda Trumpove protipotratové postoje a jeho pohŕdanie mnohými záväzkami USA v zahraničí. Tvrdí, že Trump predstavuje jedinečnú hrozbu pre americkú demokraciu. „Donald Trump vedie kampaň odporu, pomsty a odplaty, ktorá ohrozuje samotnú myšlienku Ameriky,“uviedol Biden v utorkovom vyhlásení po získaní nominácie.

 

Zásadné témy

Trump zatiaľ ťaží z nesúhlasu voličov s Bidenom a jeho prístupom k ekonomike a južnej hranici. „Náš národ zlyháva. … My to napravíme,“ povedal Trump vo videu zverejnenom v utorok neskoro večer na sociálnych sieťach.

Na zaistenie svojich nominácií si Biden potreboval v lete získať 1 968 delegátov na zjazd demokratov, zatiaľ čo Trump potreboval získať 1 215 delegátov na republikánsky národný zjazd. Veľká časť delegátov bola udelená minulý týždeň v superutorku, keď hlasovalo naraz 15 štátov.

Reklama

Nedávne prieskumy však ukázali, že Trump vedie v mnohých z rozhodujúcich štátov (Pennsylvánia, Michigan, Wisconsin, Georgia, Arizona a Nevada, ku ktorým sa možno pridá aj Severná Karolína) ako aj na celoštátnej úrovni, keďže Biden čelí nízkemu ratingu.

„Bidenovou najväčšou výzvou je upevnenie voličskej základne,“ povedal demokratický stratég Joel Payne. „Je zrejmé, že Biden bude dosť intenzívne oslovovať umiernených a republikánov – ale v prvom rade musí skonsolidovať svoju základňu,“ dodal.

Biden sa snažil voľby prezentovať ako voľbu medzi dvoma výrazne odlišnými prezidentmi. Dúfal, že z volieb urobí zároveň referendum o Trumpovi, ako aj o sebe samom. Počas minulotýždňového prejavu o stave únie Biden viac ako tucetkrát spomenul “môjho predchodcu”. Trumpa v príhovore kritizoval v celom rade otázok vrátane potratov, daní, obchodu a zdravotnej starostlivosti.

81-ročný Biden sa v poslednom čase k otázke svojho veku vyjadroval priamo. Často pripomínal, že Trump nie je vo veku 77 rokov od neho oveľa mladší. Jeho volebná kampaň začala zosilňovať kontrast s Trumpom aj v televíznych reklamách. Minulý týždeň Biden spustil reklamnú kampaň za 30 miliónov dolárov.

 

Reklama

Nemajú konkurentov

Dlho sa očakávalo, že Trumpovi sa podarí získať nomináciu GOP najneskôr do 19. marca. Jeho nominácia sa mnohým zdala byť vopred istá od volebných zhromaždení 15. januára v Iowe. Iowa odštartovala nominačný proces a rozdrvila nádeje konkurentov tým. Volebné zhromaždenia v Iowe Trumpovi priniesli 30-bodový náskok.

Minulý týždeň sa cesta bývalého prezidenta zjednodušila. Jeho posledná súperka Nikki Haleyová podľa očakávania v superutorku výrazne prehrala a odstúpila z boja. Biden na rozdiel od Trumpa v primárkach nečelil žiadnym významným konkurentom – Demokratická strana sa zjednotila a stojí za svojím súčasným prezidentom.

Podľa posledných prieskumov verejnej mienky, republikánski voliči napriek trpkým primárkam v GOP v drvivej väčšine podporujú vo voľbách Trumpa.

Trump sa v posledných prejavoch zameral najmä na americko-mexickú hranicu. Sľúbil, že začne “najväčšiu vnútroštátnu deportačnú operáciu v amerických dejinách” a apokalypticky hovoril o náraste nelegálnej imigrácie.

„Ukončím agóniu našich ľudí, rabovanie našich miest, vyplienenie našich mestečiek, násilie na našich občanoch a ovládnutie našej krajiny,“ povedal Trump na svojom zhromaždení v Georgii počas uplynulého víkendu. „Títo ľudia dobývajú našu krajinu,“ dodal.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:23

Letisko Václava Havla v Prahe má pre hustú letovú premávku problémy pri odbavovaní batožiny. Cestujúci na ňu musia v cieľových destináciách aj v českom hlavnom meste čakať. Letisko preto odporúča pasažierom zbaliť si do príručnej batožiny nevyhnutné lieky a hygienické potreby. Uviedlo to v utorok na sociálnej sieti X.

15:15

Moskva nemôže komentovať vyjadrenia exprezidenta USA Donalda Trumpa o ukončení vojny na Ukrajine, pretože nevie, čo jeho plán zahŕňa. Uviedol to v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

15:14

Najmenej 27 ľudí prišlo v utorok o život počas tlačenice na náboženskom zhromaždení na severe Indie. Desiatky ďalších utrpeli zranenia a miestni zdravotníci sa obávajú, že počet obetí by sa mohol výrazne zvýšiť.

15:14

Viac ako 470 ľudí zadržala polícia vo viacerých mestách v Turecku po protisýrskych nepokojoch, uviedol turecký minister vnútra Ali Yerlikaya. Nepokoje vypukli po obvinení proti Sýrčanovi za zneužívanie sedemročného dievčaťa.

15:12

Britské herečky Judi Denchová a Sian Phillipsová sú prvými ženami, ktoré sa stali členkami Garrick Clubu. Jeden z najstarších a najslávnejších pánskych klubov v Londýne k takejto zásadnej zmene svojich stanov pristúpil prvýkrát od založenia v roku 1831.

15:06

Argentínska vláda v pondelok oficiálne zrušila štátnu tlačovú agentúru Telam, ktorú pravicový prezident Javier Milei obvinil z nadŕžania ľavici, a zmenila ju na médium, ktoré bude šíriť štátnu “propagandu”.

15:05

Ustanovenia Zákonníka práce (ZP) o povinnosti dodávateľa služby na území SR vyplatiť mzdu, ktorá nebola vyplatená zamestnancovi zamestnávateľom, sa zmenia. Vyplýva to z novely ZP z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorú v utorok popísal prezident SR Peter Pellegrini.

15:00

Pravidlá pre podlimitné zákazky a zákazky s nízkou hodnotou vo verejnom obstarávaní sa od augusta zjednotia. Zároveň sa zvýši hranica podlimitnej zákazky z doterajších 10.000 eur na 50.000 eur. Vyplýva to z novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorú podpísal prezident SR Peter Pellegrini.

14:55

Dovolenku plánuje v tomto roku realizovať viac ako 80 % opýtaných, z toho v zahraničí má záujem stráviť voľné chvíle 38 % ľudí. Uviedol to v analýze Tomáš Boháček, analytik 365.bank. Jednoznačná odpoveď na to, ako sa najlepšie prepraviť do svojej cieľovej dovolenkovej destinácie, môže byť podľa neho pre každého cestovateľa iná.

14:54

Vynesením prvého modulu plánuje Rusko v roku 2027 začať s výstavbou vlastnej vesmírnej stanice. V utorok to na platforme Telegram oznámila ruská vesmírna agentúra Roskosmos.

14:54

Denné dodávky plynu do Európy od ruskej spoločnosti Gazprom prostredníctvom plynovodov vzrástli v júni medziročne o takmer štvrtinu. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa však o takmer desatinu znížili. TASR o tom informuje na základe údajov agentúry Reuters, ktorá vychádzala zo svojich výpočtov.

14:53

Dovedna 20 politických analytikov odsúdili v Bielorusku v neprítomnosti na desať- a viacročné tresty odňatia slobody po tom, ako ich usvedčili zo sprisahania s cieľom zvrhnúť tamojšiu vládu a z účasti v extrémistickej skupine. Všetci odsúdení žijú v zahraničí, za mrežami by však mohli skončiť po prípadnom návrate do vlasti.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žatva pšenice v katastri obce Bátorove Kosihy v okrese Komárno

Autor: TASR-Milan Drozd

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali