Belousovová veľmi ostro okomentovala stretnutie Fica s ukrajinským premiérom

❚❚

Bratislava 12. októbra 2024 (HSP/Foto:Screenshot YouTube)

 

Podľa bývalej poslankyne NR SR Anny Belousovovej pôsobil slovenský premiér Robert Fico (Smer-SSD) počas posledného rokovania s ukrajinským kolegom Šmyhalom až príliš ústretovo. Belousovová dokonca hovorí o tom, že slovenský líder pôsobil “akoby v predklone”. Vyjadrila sa tak vo video komentári na YouTube

Anna Belousovová
Na snímke Anna Belousovová

Anne Belousovovej sa nepozdáva argumentácia premiéra Fica, že slovenská vláda podporuje vstup Ukrajiny do Európskej únie aj preto, aby v Bruseli získala nového spojenca v boji s niektorými nezmyselnými európskymi agendami. Belousovová Ficovi vysvetľuje, že vojnou zničená Ukrajina nie je svojbytnou krajinou a predstavuje skôr bábku v rukách USA. “Nie je svojprávna. Vždy prvoradé budú záujmy Spojených štátov, pretože tí ich držia nad vodou. Oni sú vlastne takým protektorátom Spojených štátov.”

.

Bývalá poslankyňa takisto súčasnej vláde podporujúcej europsku integráciu Kyjeva pripomína, že práve téma vstupu Ukrajiny do EÚ stála v zárodku násilností, protestov a celkového prevratu, ktorý vošiel do histórie ako ukrajinský Majdan. “Vláda, ktorá vzišla z volieb nechcela vypovedať dohody s Ruskom a nechcela prejsť na stranu Európskej únie.”

“A my teraz hovoríme, že to budeme bezpodmienečne podporovať? História je len jedna stránka problému. Druhou je to, koho si to vlastne EÚ vstupom Ukrajiny do únie uviaže na krk. Či my vôbec na to máme, aby sme hovorili, že podporujeme bezpodmienečne vstup Ukrajiny do EÚ? Sú odhady, že Ukrajina doteraz stála úniu 140 miliárd eur. Z toho 60 miliárd zaplatili priamo členské štáty a 80 miliárd išlo z rozpočtu EÚ. A zoberte si, že toto Ukrajine nestačí!”

.

Dodáva, že Ukrajina je štátom, v ktorom sú nie len porušované práva menšín, ale došlo aj k reštrikciám voči pravoslávnej cirkvi. “Pred tým si celý svet zatvára oči,” pokračuje vo videu Anna Belousovová.

“Je to krajina prežratá korupciou, kde sa mnohé miliardy prepadli ako do čiernej diery.”

Belousovová sa vyjadrila aj k diplomatickým frázam premiéra Fica a ďalších predstaviteľov vlády o územnej celistvosti a itegrite Ukrajiny. “Pozrime sa už pravde do očí. Ukrajina, taká ako sme ju poznali, už nikdy nebude! Neviem, či to naše médiá dávajú, ale skutočnosť je taká, že Rusi v posledných týždňoch urobili prudký nástup na bojisku, postupujú ďalej vo všetkých troch republikách, ku ktorých sa hlásia.” Podľa názoru Anny Belousovovej už Ukrajina o niektoré územia “definitívne prišla”.

“Rusi tie územia nevrátia, môžeme sa tu zavzdušňovať hocikoľko nad tým, ale je to tak a bude to tak.”

“My sme ústami nášho premiéra pána Fica deklarovali aj ďalší balík pomoci – 14. balík vojenskej nesmrtiacej a humanitárnej pomoci. To je v poriadku. Treba si ale položiť otázku, či máme na to, aby sme dotovali tie odmínovače, to sú všetko veľmi nákladné vojenské mechanizmy. Ďalej Fico deklaroval, že budeme pokračovať aj v núdzových dodávkach elektrickej energie.”

.

Belousovová uviedla, že asi vie, prečo premiér Fico takto veľmi ústretovo pristúpil k rokovaniu s Ukrajincami. “On to robil preto, lebo si myslel, že sa Ukrajinci zmilujú a nevypnú nám plyn. Po rokovaní však Šmyhal povedal, že od januára nám zastavujú tranzit plynu z Ruska. A tuto vidíte – aký dobrý sused…”

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

18:44

Predseda iránskeho parlamentu Mohammad Báker Kálíbáf navštívil miesto najničivejšieho izraelského úderu za posledné týždne v centre Bejrútu. Na tlačovej konferencii podľa agentúry AFP odsúdil “zločiny” Izraela.

17:33

 Benátska komisia, ktorá je poradným orgánom Rady Európy pre právne a ústavné otázky podporila reformy poľského súdneho systému a vydala pozitívne stanoviská k dvom príslušným návrhom zákonov. Uviedol poľský minister spravodlivosti Adam Bodnar, ktorý sa zúčastnil na plenárnom zasadnutí komisie.

17:29

Štyri obete na životoch si vyžiadal výbuch palivovej nádrže, ktorá explodovala na čerpacej stanici v čečenskej metropole Groznyj. Dve z obetí sú deti.

16:59

Zdravotný stav viceprezidentky USA a demokratickej prezidentskej kandidátky Kamaly Harrisovej je výborný a je schopná vykonávať funkciu prezidenta USA. Uvádza sa to v detailnej lekárskej správe, v ktorej jej ošetrujúci lekár Joshua R. Simmons zhrnul jej anamnézu.

16:58

Hovorca Dočasných síl OSN v Libanone uviedol, že Izrael velenie mierových síl požiadal, aby opustili svoje pozície na juhu krajiny. UNIFIL túto požiadavku odmietol. Na juhu Libanonu pokračuje pozemná ofenzíva Izraela proti hnutiu Hizballáh. 

16:06

Pri streľbe na halloweenskom večierku v meste Oklahoma City v americkom štáte Oklahoma prišiel o život jeden človek a ďalších 12 ľudí utrpelo zranenia. 

16:05

Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell vyzval Izrael, aby zabezpečil ďalšie fungovanie Úradu OSN pre pomoc palestínskym utečencom. Varoval pred prijatím zákona, ktorý by obmedzil jeho činnosť. Izrael UNRWA obviňuje zo spolupráce s islamistickým hnutím Hamas.

15:56

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan navštívi Grécko – v záujme diskusie o sporných bilaterálnych otázkach vrátane námorných zón a vzdušného priestoru. Oznámil to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke objekt Zuzana a starci počas Festivalu Biela noc 2024 v rámci Festivalu súčasného umenia v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Urban

Erik Majercak

Tibor Danáč

René Pavlík

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali