B. BYSTRICA: Umelecký projekt …a nikto za to nemôže odhaľuje históriu PKO

❚❚

Banská Bystrica 27. októbra (TASR) – Umelecký projekt, ktorý pracuje s dočasným privlastnením existujúceho prostredia bývalých ateliérov, kancelárií, učební kurzov a technických dielní Parku kultúry a oddychu (PKO) pod názvom …a nikto za to nemôže (PKO 1989-2009), pripravilo dnes pre záujemcov Občianske združenie (OZ) Laputa. Uskutoční sa na Lazovnej ulici v Banskej Bystrici. TASR o tom informovala Zuzana L. Majlingová z OZ Laputa.

Pripomenula, že OZ získalo v máji 2013 od mesta Banská Bystrica do prenájmu chátrajúcu architektonickú pamiatku, Baštu pri Lazovnej bráne, s cieľom jej rekonštrukcie. Pamiatka bola v minulosti stavebne pričlenená k rozsiahlejšiemu objektu meštianskeho domu z 19. storočia na Lazovnej ulici č. 19, v ktorom sídlil banskobystrický PKO.

Ako Majlingová priblížila, inštitúcia PKO tu sídlila od roku 1989 a kvôli havarijnému stavu ju museli zamestnanci opustiť v priebehu pár dní v roku 2009. V objekte zanechali pôvodné zariadenie, technické vybavenie, spisové a edičné materiály, dokonca aj osobné predmety, vyschnuté kvety, nedopitú šálku kávy či ohorky z cigariet v popolníku. "Členovia OZ Laputa objavili tento zakonzervovaný priestor pamäte počas obhliadok súvisiacich so záchranou Bašty a začali ho podrobnejšie skúmať, využívajúc metódu orálnej histórie," konkretizovala Majlingová.

Priestory budovy na Lazovnej budú počas akcie ozvučené zozbieraným rozprávaním a spomienkami zamestnancov PKO. "Autentické príbehy a uhrančivé prostredie pôvodných kancelárií veľmi konkrétne pripomenú atmosféru obdobia transformácie, divokých 90. rokov 20. storočia – blbej nálady, ktorá nastúpila krátko po euforickej Nežnej…," konštatovala Majlingová. Podotkla, že mikropríbehy respondentov sú zároveň veľmi osobným svedectvom ľudí, ktorí prežili v PKO takmer celý profesijný život a prispievali k tvorbe kultúrneho rámca mesta.

.

Projekt sa koná v rámci festivalu Intermedia.bb 2013 (27.-29.10.), ktorý podporilo Ministerstvo kultúry SR.

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

06:51

Americký prezident Joe Biden tento týždeň navštívi oblasti Spojených štátov, postihnuté vyčíňaním hurikánu Helene, ktorý si už vyžiadal niekoľko desiatok mŕtvych.

06:50

Raketa Crew Dragon súkromnej spoločnosti SpaceX, ktorá má priviesť domov astronautov Butcha Wilmora a Suni Willamsovú, ktorí uviazli na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), v nedeľu úspešne dorazila na ISS.

06:49

Rusko zaútočilo v pondelok nadránom dronmi na ciele v Kyjeve, nálety odrážala ukrajinská protivzdušná obrana.

06:47

V uliciach Lisabonu sa v nedeľu zhromaždili tisíce protestujúcich, aby vyjadrili svoj hnev voči “ilegálnej” a “nekontrolovanej” imigrácii. Protest zorganizovala krajne pravicová Chega, ktorá je treťou najväčšou politickou stranou v krajine. Demonštranti držali v rukách portugalské vlajky a spievali národnú hymnu. Transparenty v dave požadovali “koniec masovej imigrácie” a vyhostenie imigrantov vinných zo zločinov.

06:46

Hnutie Ľudový front za oslobodenie Palestíny (PFLP) informovalo, že v izraelskom útoku na obytnú budovu v centre Bejrútu v pondelok nadránom zahynuli traja z jeho veliteľov.

06:45

Sídlo veľvyslanca Spojených arabských emirátov (SAE) v Sudáne sa stalo terčom útoku sudánskeho vojenského lietadla.

06:44

Kultová talianska herečka Monica Bellucciová má 60 rokov. Talentovanú Talianku mohlonpublikum obdivovať vo filmoch ako Dracula, Podozrenie, Bratstvo vlka, Asterix a Obelix: Misia Kleopatra i v dobrodružstvách Jamesa Bonda s názvom Spectre. 

06:42

Truman Capote, autor románu Chladnokrvne, sa narodil pred 100 rokmi. Výrazný úspech zaznamenal novelou Raňajky u Tiffanyho, ktorú preslávila aj jej rovnomenná filmová adaptácia s Audrey Hepburnovou v hlavnej úlohe.

06:40

Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen po skončení nedeľňajších parlamentných volieb nepovedal, koho poverí zostavením novej vlády. Politické strany vyzval, aby začali rokovania.

06:36

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vymenoval opozičného poslanca a svojho ostrého kritika Gideona Saara za člena bezpečnostného kabinetu, ktorý je zodpovedný okrem iného za dôležité rozhodnutia vo vojne v Pásme Gazy a konflikte s Hizballáhom v Libanone. Šéf strany Nová nádej bude ministrom bez kresla, oznámil Netanjahu v nedeľu v prítomnosti Saara.

Včera 20:09

Stalo sa známym, že Nasralláh bude pochovaný v irackej Kerbale. Hamas: “Sionistická agresia proti Jemenu, Sýrii a Libanonu je pokračovaním zločineckých sionistických orgií v regióne.”

Včera 20:03

Vyčíňanie hurikánu Helene si v štáte Severná Karolína vyžiadalo najmenej 11 obetí a tento počet nemusí byť konečný. Na nedeľňajšej tlačovej konferencii o tom podľa agentúry AP informoval tamojší guvernér Roy Cooper.

Včera 19:54

Zamestnanci prístavov v USA hrozia, že 1. októbra zastavia prevádzku v prístavoch na východnom pobreží USA a v Mexickom zálive, informuje agentúra Reuters.

Podľa prognóz banky JPMorgan by štrajk mohol stáť americkú ekonomiku 5 miliárd dolárov denne. Američanom sa uzavrú dôležité obchodné tepny len niekoľko týždňov pred prezidentskými voľbami v USA.

Štrajk zasiahne najmä dodávky automobilov, strojov, hotových výrobkov z ocele, presných nástrojov, poľnohospodárskych produktov a liekov.

Včera 19:50

Izraelská armáda ukončila rozsiahlu sériu útokov proti Hizballáhu, uviedla IDF. Uvádza sa, že zaútočila na približne 120 objektov hnutia v Libanone.

Mapa
Včera 19:47

Dilma Rousseffová, bývalá prezidentka Brazílie, je v súčasnosti šéfkou „banky BRICS“ a žije v Šanghaji. Prezident Si Ťin-pching jej udelil Medailu priateľstva, čo je najvyššie vyznamenanie pre ľudí bez občianstva v Číne.

Čínsky prezident Si Ťin-pching jej udelil Medailu priateľstva Dilme Rousseffovej
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke nosorožec indický (Rhinoceros unicornis) s mláďaťom v prírodnej rezervácii Pobitora

Autor: TASR/AP-Anupam Nath

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali