Atletika: Banskobystrický maratón s lákavou pozvánkou, aj s polmaratónom naboso

Atletika: Banskobystrický maratón s lákavou pozvánkou, aj s polmaratónom naboso

Banská Bystrica 3. septembra (TASR) – Viacero lákadiel ponúka Banskobystrický maratón, ktorý zažije v uliciach mesta v nedeľu 2. ročník. S prívlastkom ‘najväčšia športová udalosť roka’ by mal do víru diania strhnúť celé rodiny, bežcov rekreačných i výkonnostných, ba dokonca sa v jednej disciplíne budú musieť bežci vyzuť, aby zvládli polmaratón naboso.

Beh naboso sa považuje za unikátnu špecialitu BB-maratónu. Organizátori vo svojom pátraní objavili jediný podobný, v ďalekej Indii v New Bombaji. "Aj to skôr na religióznej podstate, naše podujatie s certifikovanou traťou je vo svojom športovom zameraní naprostý bosonový unikát na celom svete," povedal jeden z organizátorov Peter Fabok.

Behanie naboso, alebo ‘barefoot half marathon’ si v nedeľu vyskúša 18 bežcov, vlani ich bolo desať, predtým však musia podpísať, že nastupujú na vlastné riziko a výkon prispôsobia svojim schopnostiam. Peter Fabok pôjde príkladom, a preto by určite rád privítal, aby sa na trati nepovaľovali kamienky, nedajbože črepiny. "Ja som dlhoročný propagátor behania naboso a prirodzeného pohybu. Už pri koncipovaní myšlienky BB-maratónu sa s touto alternatívou rátalo. Čaká na nás rôzny druh asfaltu, čistota ulíc je diskutabilná, beží sa v nedeľu po piatkovej a sobotnej noci, keď sa na Slovensku tradične niečo rozbíja. Bude to o technike a ja verím, že nikto sa vážnejšie nezraní."

Behať naboso si žiada podľa Petra Faboka usporiadať v hlave myšlienky. "Treba sa vyrovnať sám so sebou a začať opatrnejšie. Behať v obuvi núti každého ignorovať terén, ak si ho uvedomíme a zmierime sa s tým, nastanú zmeny, aj v citlivosti niekoľkých tisíc zakončení na chodidlách. Mozog si zvykne vnímať iné podnety a inak na ne reagovať. Beh naboso má terapeutický účinok, naše telo nám nedovolí podceňovať signály vyplývajúce z nedostatku techniky, a netreba na to ani špeciálny tréning. Bežecká topánka limituje, zväzuje nohu, devastuje ľudskú anatómiu. Náš pohybový aparát je perfektne prispôsobený a mozog vplýva na intenzitu tlmenia."

Reklama

Ulice mesta vlani zaplnilo 456 bežcov, teraz podľa momentálnych prihlášok ich bude minimálne 800. Predpokladá sa, že počet možno prelomí aj tisícku, a to sa považuje vzhľadom na mladosť BB-maratónu za pozoruhodné číslo. Ako jedno z lákadiel pôsobí osobný automobil, hlavná cena určená nie pre víťaza, ale pre vyžrebovaného účastníka. "Môže sa stať, že aj bežec na poslednom mieste odíde od nás obdarený autom," dodal Miroslav Štrba, ďalší zo štábu OV. Najlepší siedmi si budú môcť odmenu vyrátať až po dobehnutí a použiť na výpočet presný vzorec. Dovedna sa na odmeny minie 6000 eur, celý rozpočet podujatia obnáša 150-tisíc.

Maratón v Banskej Bystrici napriek mladíckemu veku už zakorenil. Mesto mu venuje veľkú pozornosť z viacerých dôvodov. Primátor Peter Gogola: "Je to životaschopný projekt, okamžite zdvihol záujem. Ja osobne som ho vlani na polmaratóne akoby rozbiehal, do cieľa som dobehol a s trénerom našich hokejistov Vladimírom Országhom som vyhral stávku. Teraz nastal čas splácania, Vlado musí sadnúť na bicykel a zvládnuť štyri polmaratónske okruhy, čiže 84 kilometrov. Ja tentoraz nebudem bežať sám, zostavili sme richtársku štafetu, poradie sme si ešte neurčili, no zapojí sa do nej vďaka richtárom Hriňová, Riečka, Sliač a samotná Banská Bystrica."

Reklama

Filozofia BB-maratónu sa odvíja od snahy získať na štart čo najviac bežcov. Ako povedal Peter Fabok, z rýdzo masového maratónu sa vyplavia aj hodnotné časy, priorita je však nemenná, čo najviac ľudí na 21-km okruhu rozhýbať. "Priepustnosť trate sa vyrátala do 3000 účastníkov, takže máme dosť rezerv. Ak by sme v budúcnosti prekonali aj tento počet, budeme uvažovať o zmene trasy."

Dopravné obmedzenia v meste budú v nedeľu značné. Organizátori pri popise trate uvádzajú až 39 názvov ulíc a miest. Okruh sa považuje za rýchly, vlani ho zvládli v maratóne Keňan Elisha Kiprotich Sawe za 2:15:52, Chorvátka Marija Vrajičová za 2:53:51, v polamaratóne Maďar Tamás Nagy za 1:08:17, Slovenka Katarina Lovrantová za 1:25:27 a bosonohý Čech Karel Černohorský za 1:25:11. Maratónsky život však bude puzovať na Námestí SNP už v sobotu, keď celý program venovali organizátori deťom a ich aktivitám.

Banskobystrickým maratónom vyvrcholí aj sedemdielny seriál Marathon BB Tour spočívajúci v bežeckom seriáli počas celého roka. A že bude pestrý, naznačujú aj rôzne individuálne výzvy. Štafetu si poskladali mamičky s kočíkmi a ich ratolesťami, niektoré štafety sa zložili v mene team-buildingových výziev, aby si priamo na ‘bojisku’ zmerali sily.

Štart maratónu, polmaratónu, aj naboso, a štafiet je hromadný, v nedeľu o 9.00 na Námestí SNP.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:44

V hlavnom meste Mexika namerali v pondelok rekordne vysoké teploty, ktoré dosahovali až 34,2 stupňov Celzia, uviedol šéf tamojšej štátnej komisie pre vodu Germán Martínez Santoyo na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

16:37

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok telefonicky hovoril so svojím iránskym náprotivkom Ebráhímom Raísím, ktorému povedal, že ďalšia eskalácia napätia na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky pre celý región. Zároveň vyjadril nádej, že všetky strany prejavia zdržanlivosť a zabránia novému kolu konfrontácie.

16:36

Iránsky prezident Ebrahím Raísí varoval Izrael, že ak podnikne “čo i len najmenší krok” ako odvetu za víkendový iránsky raketový a dronový útok, odpoveď z Iránu bude preň “bolestivá”.

16:36

Britskí zákonodarcovia budú v utorok diskutovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia, ktorého cieľom je zabrániť mladým ľuďom fajčiť.

16:29

Umelkyňa zastupujúca Izrael na medzinárodnej výstave súčasného umenia v Benátkach vyzvala v utorok na prímerie vo vojne s palestínskym radikálnym hnutím Hamas a uviedla, že jej výstava zostane zatvorená, kým nebudú rukojemníci unesení do Pásma Gazy prepustení na slobodu.

16:17

Američania očakávajú, že Izrael podnikne odvetný úder mimo Iránu, uviedla televízia NBC News s odvolaním sa na zdroje oboznámené s rokovaniami oboch strán.

Cieľom úderu by mohli byť iránske vojenské sily a zástupcovia mimo Iránu. Napríklad Sýria.

16:08

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že podporuje európsky fotovoltický výrobný priemysel podpísaním novej “Solárnej charty”, ktorá sa zrodila pod dohľadom prebiehajúceho belgického predsedníctva v Rade EÚ.

16:08

Medzinárodný menový fond (MMF) mierne zvýšil prognózu rastu globálnej ekonomiky. Aktuálne v tomto roku počíta s expanziou o 3,2 %. Ešte v januári očakával nárast o 3,1 %. V budúcom roku by malo tempo rastu stagnovať na 3,2 %.

15:59

Hodnota nových objednávok v priemysle vo februári 2024 medziročne klesla o 6,8 % a dosiahla objem 5,51 miliardy eur. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa nové objednávky medzimesačne zvýšili o 2,4 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

15:57

Súd v Moskve vyhovel žiadosti vyšetrovateľov a v neprítomnosti nariadil vziať do väzby známeho ruského novinára Michaila Zygara, ktorý je stíhaný v prípade šírenia dezinformácií o ruskej armáde.

15:19

15:12

Ruské úrady v utorok vyzvali obyvateľov 21 záplavami ohrozených miest a obcí na západnej Sibíri, aby opustili svoje domovy. Kým hladina vody v riekach v Orenburskej oblasti na juhovýchode európskej časti Ruska od polovice apríla začala klesať z kritických úrovní, povodeň sa začína v Ťumenskej a Kurganskej oblasti na západnej Sibíri.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali