Atentát na Trumpa: Potvrdili mŕtveho a dvoch vážne zranených. Prvé detaily o útočníkovi

❚❚

Washington 14. júla (TASR/Teraz/Foto:TASR/AP-Gene J. Puskar)

Aktualizované 14. júla 2024

Republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa evakuovali z pódia na sobotňajšom mítingu po tom, ako sa na podujatí v štáte Pensylvánia ozvali výstrely

Donald Trump
Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (uprostred) reaguje pri odchode za pomoci ochrankárov z predvolebného mítingu v meste Butler v americkom štáte Pensylvánia 13. júla 2024

 

.

Na pravom uchu bývalého amerického prezidenta bolo vidieť krv. Následne ho obklopili agenti bezpečnostnej služby, ktorí ho vytlačili z pódia, naložili do terénneho auta a odviezli preč.

Tajná služba uviedla, že Trump je “v poriadku” po incidente, ktorý sa odohral v sobotu na mítingu v Pensylvánii.

.

“Tajná služba vykonala ochranné opatrenia a bývalý prezident je v bezpečí. V súčasnosti prebieha aktívne vyšetrovanie tajnej služby a ďalšie informácie budú zverejnené, keď to situácia umožní,” uviedol hovorca tajnej služby Anthony Guglielmi na platforme X.

Strelec, ktorý poranil republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na zhromaždení v mestečku Butler v americkom štáte Pensylvánia, ako aj jeden z účastníkov sú mŕtvi. 

Informáciu potvrdil okresný prokurátor Richard A. Goldinger, ktorý podľa televízie ABC News tiež uviedol, že zranený mohol byť ešte jeden účastník.

 

Trump sa nemieni vzdať

Okamžite po streľbe, keď Trumpa obstála ochranka a chránila ho vlastným telom Trump zovrel päsť a ukázal gesto vzdoru.

.

 

Generálny tajomník OSN ostro odsúdil streľbu na zhromaždení a zaželal bývalému prezidentovi skoré uzdravenie.

Prezident Biden mal s Trumpom telefonický rozhovor a vracia sa do Bieleho domu z Delaware. Práve tam plánoval stráviť víkend.

Minister zahraničných vecí Blinken tiež odsúdil streľbu a povedal, že je šokovaný a zarmútený tým, čo sa stalo, ale je rád, že Trump je v bezpečí.

Americké ministerstvo vnútornej bezpečnosti ubezpečilo, že sa prijímajú všetky možné opatrenia na zaistenie bezpečnosti Trumpa a Bidena.

.

Republikánski kongresmani plánujú 22. júla usporiadať vypočutie o pokuse o atentát na Trumpa. Pozvali naň riaditeľa americkej tajnej služby.

Americký miliardár Sachs pripomenul Američanom, že známy novinár Tucker Carlson pred mesiacom a pol varoval pred možnou hrozbou atentátu na Trumpa.

Zjazd Republikánskej strany v Milwaukee nebude zrušený. Trump sa na ňom napriek útoku zúčastní.

 

Trump prehovoril 

“Chcem poďakovať tajnej službe USA a všetkým orgánom činným v trestnom konaní za ich rýchlu reakciu na streľbu v Butleri v Pensylvánii.

V prvom rade chcem vyjadriť sústrasť rodine muža, ktorý bol na zhromaždení zabitý, a rodine ďalšieho muža, ktorý bol vážne zranený. Je hrozné, že k niečomu takému mohlo dôjsť v našej krajine. V tejto chvíli nevieme nič o strelcovi, ktorý je už mŕtvy. Guľka, ktorú na mňa vystrelil, mi prestrelila hornú časť pravého ucha. Okamžite som si uvedomil, že sa stalo niečo vážne, počul som pískanie a výstrely a potom som pocítil, ako mi guľka roztrhla kožu. Začala som silno krvácať. V tej chvíli som si uvedomil, čo sa stalo. Boh žehnaj Ameriku,” reagoval kandidát na prezidenta po atentáte na jeho osobu.

Video zachytávajúce okamih streľby na prezidentského kandidáta Trumpa:

 

Neznáme podrobnosti o pokuse o atentát na Trumpa

Trumpovho atentátnika videli s puškou pred zhromaždením, ale bez reakcie.

.

Výstrely zazneli päť minút po začiatku zhromaždenia. Strelec sa nachádzal 125 metrov od Trumpa, mimo priestoru vyhradeného na podujatie (na ktoré boli účastníci vpúšťaní až po dôkladnej prehliadke). Páchateľ vyzbrojený puškou vyliezol na strechu hangáru, zaujal pohodlnú pozíciu a spustil paľbu. Padlo spolu deväť výstrelov.

trump
Na snímke miesto atentátu. Strelec ležal na streche hangáru z boku tribúny a dráha jeho striel je vyznačená červenou čiarou. Ostreľovači z ochranky boli na streche hangára za tribúnou. Dráhy ich striel, ktorými zlikvidovali útočníka, sú vyznačené zelenou.

Donalda Trumpa zachránila neuveriteľná náhoda, doslova zázrak – v okamihu výstrelu otočil hlavu a guľka, ktorá mala byť smrteľná, preletela cez lalok ucha bývalého prezidenta. Menej šťastia mali účastníci zhromaždenia, ktorí stáli za Trumpom – jeden človek zahynul, ďalší dvaja boli vážne zranení. Lekár, ktorý si prišiel Trumpa na míting vypočuť, americkým novinárom priblížil okolnosti smrti jedného z divákov. Lekár v zakrvavenom tričku potvrdil, že obeť zomrela na mieste: keď prišiel k miestu, kde medzi lavičkami ležalo telo zabitého muža, nemohol mu nijako pomôcť, keďže muž mal hlavu rozbitú a mozog poškodený výstrelom.

Podľa miestnych médií boli ostreľovači tajnej služby tiež na streche, ale na inej streche, za Trumpovým pódiom (pozri schému na obrázku). Zareagovali na výstrely a opätovali paľbu na útočníka, pričom ho na mieste zabili (na obrázku).

trump
Na snímke zastrelený útočník

Očitý svedok povedal BBC pozoruhodnú skutočnosť: účastníci zhromaždenia spozorovali strelca ešte pred pokusom o atentát, videli ho, ako s puškou vylieza po rebríku na strechu, a informovali políciu a tajnú službu. Tie však na hlásenie reagovali pasívne a hrozbu včas neodvrátili.

Napriek tomu strelca, ktorý spustil paľbu, ostreľovači SWAT rýchlo zlikvidovali: z deviatich výstrelov vystrelil páchateľ len päť a ďalšie štyri vystrelila tajná služba, čím cieľ zlikvidovala v priebehu niekoľkých sekúnd.

.

 

Tucker Carlson predpovedal atentát na Trumpa

V máji 2024 Tucker Carlson informoval o riziku atentátu na Trumpa, keď komentoval rozsudok nad kandidátom na prezidenta USA v prípade sfalšovaných dokumentov: “Trumpa to nezastaví. Vyhrá voľby, ak ho predtým nezavraždia. Znamená to však koniec najspravodlivejšieho justičného systému na svete,” napísal vtedy novinár na Twitteri (X).

Tucker Carlson
Príspevok Tuckera Carlsona

A pred deviatimi mesiacmi Tucker Carlson povedal nasledovné: “Dvakrát proti nemu viedli impeachment pod smiešnymi zámienkami. Nefungovalo to. Vrátil sa späť. Potom ho obžalovali. Ani to nezabralo. Stal sa ešte populárnejším. Potom ho obvinili ešte trikrát. A zakaždým jeho popularita rástla. Čo bude nasledovať? Je jasné, že sa blížime k pokusu o vraždu, Nikto o tom nehovorí, ale ako môžete nedôjsť k tomuto záveru?”

 

Biden tvrdí, že nemá dostatok dôkazov, že išlo o atentát

Biden povedal, že nemá dostatok dôkazov na to, aby tvrdil, že na Trumpa bol spáchaný atentát. Vyjadril nádej, že večer sa mu podarí s Trumpom hovoriť.

.

Biden zdôraznil, že streľba na Trumpovom predvolebnom mítingu bude dôkladne vyšetrená a že všetky politické sily v USA by mali túto udalosť odsúdiť.

 

Tajomný odkaz atentátnika

Rodák z Pensylvánie Thomas Matthew Crooks, ktorý je podozrivý z pokusu o atentát na Donalda Trumpa, bol republikán.

Podľa denníka Washington Post je strelec v pensylvánskej evidencii voličov uvedený ako republikán, informuje agentúra RIA Novosti.

Medzitým sa na internete objavilo video, ktoré strelec údajne nahral pred atentátom na bývalého šéfa Bieleho domu. Na videu priznáva, že “nenávidí republikánov a Trumpa”.

“A viete čo? Máte nesprávneho človeka,” uviedol Crooks tajomne.

Niektoré zdroje však uvádzajú, že videozáznam strelca, ktorý sa pokúsil zabiť Trumpa, je podvrh.

.

Na X sa píše, že ho po pokuse o atentát nahral bloger jewgazing, ktorý vyzerá ako útočník Thomas Matthew Crooks.

Stránka blogera, na ktorej bolo video zverejnené, je teraz pre sledovateľov neprístupná.

 

Musk sa rovno pýta či nešlo o zámer

V USA sa už začali vznášať otvorené obvinenia voči tajnej službe za to, že umožnila pokus o atentát na Donalda Trumpa.

Robert Francis Kennedy III, syn nezávislého prezidentského kandidáta Roberta Kennedyho a vnuk zavraždeného kandidáta na prezidenta USA v roku 1968 Roberta Kennedyho, sa čuduje, prečo tajná služba vopred neodhalila strelca, ktorý bol na streche domu vzdialeného len 150 metrov od zhromaždenia.

“Vezmite si svoju tajnú službu a strčte si ju do zadku,” vyhlásil Kennedy.

A Elon Musk vyzval na odstúpenie šéfa tajnej služby.

.

“Extrémna nekompetentnosť alebo to bolo urobené zámerne,” napísal Musk.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:49

Tisíce ukrajinských utečencov musia opustiť ubytovne v Maďarsku po tom, čo legislatívnou zmenou, ktorá vstúpila do platnosti v stredu, stratili prístup k štátom podporovanému ubytovaniu.

17:44

Vláda na stredajšom zasadnutí schválila návrh zákona o vzdelávaní dospelých. Zámerom je zaviesť systémové nástroje celoživotného vzdelávania, ktoré zmiernia vplyvy spoločenských a technologických zmien na životy ľudí. Vzdelávací systém tak reaguje na súčasný trh práce. Pre každého občana SR sa má zabezpečiť celoživotný prístup k možnostiam vzdelávať sa, rozvíjať svoje zručnosti a kompetencie.

reforma školstva
Na snímke v popredí minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker (Hlas-SD) a v pozadí sprava predseda ZMOS Jozef Božik, štátny tajomník Slavomír Partila a prvý viceprezident Asociácie zamestnávateľov zväzov a združení SR (AZZZ SR) a prezident Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu Roman Karlubík
17:30

Česká vláda v stredu podľa stanice ČT24 potvrdila nomináciu ministra priemyslu a obchodu Jozefa Síkelu na post českého eurokomisára. Urobila tak po tom, ako o návrhu rokoval výbor pre európske záležitosti v Poslaneckej snemovni, na ktorom Síkela predstavil svoje priority.

17:29

Indický premiér Naréndra Módí pricestoval v stredu do Varšavy na dvojdňovú návštevu Poľska. Po jej skončení odcestuje na Ukrajinu.

17:28

V júli na Slovensku majitelia zaregistrovali spolu 6819 nových osobných automobilov, čo je o 14,77 % menej ako v porovnateľnom období minulého roka. Ešte výraznejšie sa medziročne prepadol počet registrácií nových malých úžitkových automobilov kategórie N1. Tých v júli pribudlo 561, čo je v medziročnom porovnaní pokles o 33,92 %. V stredu o tom informoval Zväz automobilového priemyslu (ZAP) SR.

17:28

Zásoby ropy v USA minulý týždeň prudko klesli. Ukázali to v stredu údaje Federálneho úradu pre energetické informácie (EIA).

16:48

Spoločnosť McDonald’s plánuje v priebehu nasledujúcich štyroch rokov otvoriť viac ako 200 nových reštaurácií v Spojenom kráľovstve a Írsku. V rámci najväčšieho programu expanzie za posledných 20 rokov vznikne približne 20.000 nových pracovných miest, oznámil v stredu reťazec rýchleho občerstvenia.

16:34

Niekoľko popredných nemeckých médií sa obrátilo na súd pre rozhodnutie strany Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá avizovala vylúčiť novinárov z podujatí v deň konania septembrových volieb v spolkovej krajine Durínsko.

16:06

Sociálne platformy na odosielanie správ Telegram a WhatsApp v stredu nakrátko zaznamenali masívne výpadky v Rusku, uviedol tamojší úrad pre kontrolu masmédií (Roskomnadzor). Podľa agentúry TASS to súvisí s už zmareným kyberútokom na ruského prevádzkovateľa komunikačných sietí.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke kvitnúci kaktus Mammillaria

Autor: FOTO TASR-Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

René Pavlík

Gustáv Murín

Ivan Štubňa

Zdeno Drdol

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali