Atentát na Trumpa spustil horúcu fázu predvolebného boja. Kto môže stáť za streľbou?

❚❚

Washington 15. júla 2024 (HSP/Svpressa/Foto:TASR/AP-Gene J. Puskar)

 

Správou číslo jeden za posledných 24 hodín je pokus o atentát na Donalda Trumpa počas predvolebného zhromaždenia v Butleri v Pensylvánii. Prezidentský kandidát bol na pódiu a prednášal prejav svojim priaznivcom, keď jeho hlavu len o milimetre minula guľka ostreľovača, pričom mu prestrelila ucho. Článok o situácii v USA po atentáte pre noviny Svobodnaja Pressa napísala Svetlana Gomziková

Streľba na amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho predvolebnom mítingu v Pensylvánii
Na snímke dav ľudí reaguje po pokuse o atentát na republikánskeho prezidentského kandidáta a amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho predvolebnom mítingu v meste Butler v americkom štáte Pensylvánia

Ďalšie guľky zabili jedného diváka a zranili ďalších dvoch. Strelec bol zlikvidovaný.

.

FBI, ktorá vedie vyšetrovanie, identifikovala podozrivého ako 20-ročného Thomasa Matthewa Crooksa z mestečka Bethel Park, vzdialeného 65 kilometrov od Butleru. Štátna polícia sa prikláňa k tomu, že konal sám, ale jeho motívy zatiaľ neboli zistené. Pokiaľ vieme, mladík sa nikdy predtým nedostal do hľadáčika polície.

Podľa záznamov o stave voličov je Crooks uvedený ako republikán.

.

Počas prejavu bývalého prezidenta bol útočník na streche budovy asi 120 metrov od pódia, spresňuje New York Times. Odtiaľ aj viedol streľbu, pričom vystrelil osem až desať rán. Neskôr sa pri jeho tele našla poloautomatická puška AR-15 a munícia.

Všetci sme zároveň videli, že Trump zostal nažive zjavne nie vďaka úsiliu ochranky.

Ako napísal na svojom kanáli Telegram Valentin Bogdanov, korešpondent VGTRK v USA, viacerí prizerajúci sa zúfalo snažili upozorniť políciu na prítomnosť ozbrojeného muža na streche ešte pred začiatkom streľby. Príslušníci tajnej služby však nezakročili.

Trump mal skutočne obrovské šťastie, domnieva sa vojenský spravodajca Eugen Poddubnyj. “Samopal,” povedal, na takúto vzdialenosť v skúsených rukách je výhra, najmä keď strelec mal čas na 10 výstrelov.

“Našťastie, hádam aj pre štáty ako celok, útočník Trumpa nezabil. Krajina, ktorú za posledných pár rokov priviedli liberáli na pokraj, za ktorým ich už čaká občianska konfrontácia s neznámymi následkami, si nemôže dovoliť stratiť republikánskeho kandidáta za takýchto okolností,” povedal sebavedomo.

.

Americký podnikateľ Elon Musk už vyzval šéfa tajnej služby a šéfa jednotky zodpovednej za stráženie zhromaždenia, aby odstúpili ako osoby, ktoré si neplnia svoje profesionálne povinnosti.

Bogdanov zasa upozorňuje, že na Trumpa bol spáchaný atentát 13. júla. Teda pár dní pred zjazdom Republikánskej strany, ktorý sa začne 15. júla vo Wisconsine a na ktorom bude oficiálne schválená jeho kandidatúra. Rovnako ako nominácia na post viceprezidenta.

“Keby Trumpa ‘zlikvidovaný’ až po tomto zjazde, jeho viceprezident by bol vnímaný ako nástupca. Inými slovami, okno príležitosti sa pre Trumpových nepriateľov doslova zabuchlo,” domnieva sa.

Podľa odborníka sú výstrely v Butleri priamym dôsledkom dlhoročnej dehonestácie republikána jeho demokratickými oponentmi:

“Celú Bidenovu kampaň (zatiaľ) tí, ktorí ho bábkujú, postavili na tom, že Trump je absolútne zlo, ktoré za žiadnu cenu nemožno pustiť do Bieleho domu. Skôr či neskôr sa mohol nájsť niekto, kto by došiel k záveru, že akákoľvek cena je Trumpov život. Musel sa niekto nájsť. A našiel sa.”

.

Pripomeňme, že len deň pred mimoriadnou udalosťou v Pensylvánii Biden na mítingu v Detroite opäť bombardoval svojho politického protivníka a republikána označil za “hrozbu pre národ”. Teraz povedal, že v Amerike “nie je miesto pre takéto násilie” a že sa modlí za Trumpovo skoré uzdravenie.

SP požiadala Vladimíra Šapovalova, člena predstavenstva Ruskej asociácie politických vied a docenta na Katedre porovnávacej politológie Moskovského štátneho inštitútu medzinárodných vzťahov ruského ministerstva zahraničných vecí, aby zhodnotil situáciu:

– Je potrebné upozorniť na niekoľko bodov. Prvým je prítomnosť tradície atentátov a dokonca vrážd politikov v politickej kultúre USA. V tomto sú Spojené štáty blízke krajinám s nerozvinutou demokraciou. Amerika je v skutočnosti klasickou banánovou republikou, kde politik môže byť (a aj je) zabitý za svoju politickú činnosť.

Druhý bod sa netýka tradičnej americkej kultúry, ale súčasného stavu polarizácie západnej spoločnosti, nárastu nenávisti a neústupnosti. A to je charakteristické nielen pre Spojené štáty. Nedávno sme boli svedkami atentátu liberála na verejného činiteľa Roberta Fica, predsedu vlády Slovenskej republiky. Za to, že Ficove názory sa nezhodujú s názormi tohto liberála. V podstate ide o to isté. Nebol to však prvý pokus o atentát a, žiaľ, s najväčšou pravdepodobnosťou ani posledný.

Nárast nenávisti v západnej spoločnosti je v súčasnosti nevídaný. Rovnako ako rast polarizácie. Vidíme to na výsledkoch volieb, keď narastajú extrémne pravicové a extrémne ľavicové nálady. V spoločnosti dochádza k veľmi vážnemu rozvrstveniu a vysokej miere negativizmu. A v tomto ohľade sú USA možno kvintesenciou všetkých problémov.

 

 

Je ťažké nevšimnúť si, že v posledných rokoch sa v Spojených štátoch skutočne hromadí veľmi silný horľavý materiál. V skutočnosti je krajina na pokraji novej občianskej vojny.

“SP: FBI sa domnieva, že strelec nemal žiadne väzby na zahraničie. Kto by za ním podľa vás mohol stáť?

– A tu sa dostávame k tretej, najdôležitejšej zložke.

.

Nepochybne sa deep state – “hlboký americký štát” – zo všetkých síl snaží zabrániť Trumpovi vyhrať voľby. S najväčšou pravdepodobnosťou to nie je možné urobiť demokratickou cestou. A masové falšovanie môže viesť k vážnejším následkom, než bolo vtrhnutie do Kapitolu 6. januára pred štyrmi rokmi. Preto sa skúšajú rôzne metódy – diskreditácia, trestné stíhanie atď. Pokus o atentát opäť prichádza tesne pred republikánskym zjazdom, ktorý má nominovať Trumpa za kandidáta.

V podstate sa testuje celý súbor nástrojov a tie nefungujú. A potom prichádza čas na politický atentát.

Po tom, čo sme povedali, tu, samozrejme, musíme vziať do úvahy politiku nenávisti, ktorú veľká časť amerického establišmentu a médií vedie proti Trumpovi. Demokrati spustili také prenasledovanie svojho politického protivníka, že na tomto pozadí je v podstate jedno, či to spáchal osamelý psychopat, ktorý strávil hodiny počúvaním týchto výlevov a zaklínadiel, že Trumpa treba zastaviť. Vzal pušku a išiel ho zastaviť. Alebo to bola plánovaná operácia a z tohto človeka urobili atentátnika.

Na tom, zdôrazňujem, tu nezáleží. Pretože hovoríme o masovej psychóze spôsobenej tými manipulačnými technológiami, ktoré sa v americkej spoločnosti aktívne používajú. A ktoré tam dosiahli neuveriteľnú úroveň.

“SP: Môžeme sa domnievať, že pokus o atentát už z Trumpa urobil víťaza?

.

– Nie, to nie. Pretože do volieb zostáva ešte pomerne veľa času. A v podmienkach tých veľmi strmých “horských dráh”, do ktorých sa Amerika dostáva, je možné všetko, vrátane smrti oboch kandidátov z rôznych dôvodov.

Ale výmena Bidena a nové pokusy o útok na Trumpa, to všetko je akási vonkajšia stránka, ktorá nemá priamy vzťah k volebnej kampani.

Teraz sa pozrime na samotnú volebnú kampaň.

Po prvé, tu tento pokus o atentát určite posilní Trumpovu pozíciu ako človeka, ktorý nevinne utrpel, takpovediac obeť politickej agresie. A, samozrejme, pritiahne k nemu sympatie časti váhajúcich Američanov.

Zároveň vidíme, ako aktívne sa Bidenovi stúpenci snažia zabrániť jeho víťazstvu. Mimochodom, venujem pozornosť veľmi zaujímavému vyhláseniu demokratického guvernéra Michiganu, ktorý povedal, že nedovolí, aby jeho štát revidoval výsledky hlasovania. Prešlo to bez povšimnutia, ale bolo to veľmi výrečné. Hovoríme totiž o tom, že už dochádza k masívnym hrubým podvodom.

.

Takže si myslím, že demokrati sa, samozrejme, len tak nevzdajú. A budú sa snažiť využiť všetky prostriedky, ktoré majú, aby zabránili Trumpovi vyhrať. V stávke je z ich pohľadu príliš veľa.

 

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

18:07

V Česku v okrese Beroun sa potvrdila vtáčia chrípka. Postihnutý chov bude nutné utratiť a v okolí troch kilometrov bude vyhlásené ochranné pásmo. V piatok to oznámil český minister poľnohospodárstva Marek Výborný.

18:06

Dolná komora poľského parlamentu prijala v piatok návrh zákona o reforme Ústavného súdu, ktorý podľa kritikov spolitizovala predošlá národno-konzervatívna vláda krajiny.

17:39

V noci z piatka na sobotu, prípadne v priebehu soboty, hrozia v Česku povodne najmä na drobných tokoch. Obce v dotknutých oblastiach by počas noci už mali držať hliadkové služby. Po zasadnutí Ústrednej povodňovej komisie to v piatok povedal český minister životného prostredia Petr Hladík. Komisia tiež rozhodla o vytvorení webu, kde si všetci budú môcť zistiť, či ich domy a majetky spadajú do záplavovej oblasti.

17:39

Dve belgické univerzity sa zapojili do širšieho medzinárodného projektu s cieľom zlepšiť prístup utečencov k vyššiemu vzdelávaniu. Katolícka univerzita v Leuvene (KUL), najvyššie oceňovaná belgická univerzita, ako aj frankofónna Katolícka univerzita v Louvain-la-Neuve (UCL) sa zapojili do siete približne 15 univerzít z celého sveta, aby pomohli zlepšiť prístup utečencov k vyššiemu vzdelávaniu.

17:34

Sociálna poisťovňa (SP) podpísala memorandum o spolupráci so Slovenským živnostenským zväzom (SŽZ). Jeho cieľom je zvýšiť informovanosť živnostníkov o ich právach a povinnostiach, či uľahčiť im prístup k službám poisťovne. V piatok o tom informovala SP.

17:33

Cestujúci do/z/cez Rakúsko majú v súvislosti s mimoriadnou situáciou spôsobenou nepriaznivým počasím, ktoré môže v nasledujúcich dňoch narušiť železničnú dopravu na susedných tratiach, možnosť flexibilne využiť zakúpené cestovné doklady. Informoval o tom Dominik Drevický, hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK).

17:32

Rozdiel v neprospech drahších potravín je na Slovensku oproti Poľsku na úrovni 50 %. Štatistický úrad (ŠÚ) SR navyše potvrdil, že inflácia rastie. Informovali o tom v piatok predstavitelia hnutia Igora Matoviča na tlačovej konferencii.

17:31

Firmy na Slovensku budú aj naďalej potrebovať nízkokvalifikovaných pracovníkov. Potreba zamestnať ich na pomocné práce nezmizne ani z dôvodu zvýšenia minimálnej mzdy, príplatkov alebo nástupu umelej inteligencie. Vyplýva to z aktuálnej štúdie o minimálnej mzde na Slovensku Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR.

17:22

Predstavitelia Rumunska a Severoatlantickej aliancie (NATO) v piatok odsúdili štvrtkový ruský útok na obchodnú loď prepravujúcu obilie v Čiernom mori. Plavidlo sa v čase útoku nachádzalo v blízkosti rumunských vôd.

17:21

Dvaja piloti zahynuli v piatok v Bulharsku pri nehode dvojmiestneho cvičného lietadla počas nácviku na leteckú vojenskú prehliadku. Oznámila to bulharská vláda.

17:08

K rozbitiu organizácie podozrivej z rozsiahleho obchodovania so strelnými zbraňami viedla rozsiahla policajná operácia v Bruseli, ktorú koordinovala federála justičná polícia v spolupráci so špeciálnymi jednotkami.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke záhrady v luxusnej štvrti Marina Bay v Singapure

Autor: TASR/AP-Gregorio Borgia

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali