Assange prehovoril: Základný problém je jednoduchý

❚❚

Bratislava 3. októbra 2024 (HSP/CoE/New American Foto: X @wikileaks)

 

Zakladateľ WikiLeaks Julian Assange poskytol svoje svedectvo počas pojednávania Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PACE) v Štrasburgu. Počas výpovede hovoril o svojom uväznení v britskom väzení HM Prison Belmarsh a o dohode s Americkým ministerstvom spravodlivosti (DOJ). New American cituje jeho slová : “Vybral som si slobodu namiesto spravodlivosti”

Na snímke Julian Assange(v strede) a jeho manželka Stella a šéfredaktor Wikileaks Kristinn Hrafnsson (vpravo)
Na snímke Julian Assange(v strede) a jeho manželka Stella a šéfredaktor Wikileaks Kristinn Hrafnsson (vpravo)

Julian Assange sa v sprievode svojej manželky Stelly zúčastnil na parlamentnom vypočutí o svojom zadržaní a odsúdení – a ich mrazivom vplyve na ľudské práva – pred celou plenárnou rozpravou na túto tému, ktorá sa uskutoční 2. októbra v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy- PACE.

.

Vypočutie zorganizoval Výbor pre právne veci a ľudské práva Rady Európy a zúčastnil sa na ňom aj šéfredaktor Wikileaks Kristinn Hrafnsson, uvádza CoE.

Assange povedal, že si vybral slobodu namiesto spravodlivosti, a počas vypočutia uviedol: „Napokon som si vybral slobodu namiesto nerealizovateľnej spravodlivosti po dlhých rokoch zadržiavania a po tom, ako som čelil 175-ročnému trestu bez účinného nápravného prostriedku…..“

.

„Spravodlivosť je pre mňa teraz vylúčená, keďže vláda USA písomne trvala na tom, aby som do dohody o priznaní viny zapísal, že nemôžem podať žalobu na Európsky súd pre ľudské práva alebo dokonca žiadosť o uplatnenie Zákona o slobode informácií,“ pokračoval.

 

Priznanie

„Chcem to povedať úplne jasne. Dnes nie som na slobode, pretože tento systém fungoval. Dnes som slobodný, pretože som sa po rokoch väznenia priznal k novinárskej práci,“ vyhlásil.

Assange sa ďalej priznal k tomu, že vyhľadával informácie priamo od zdroja. „Priznávam sa k získaniu informácií zo zdroja. A priznávam sa k informovaniu verejnosti o tom, aké informácie to boli. K ničomu inému som sa nepriznal,“ uviedol.

Assange poznamenal, že zatiaľ čo administratíva bývalého prezidenta Baracka Obamu sa rozhodla neobžalovať ho, bývalý minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo sa počas Trumpovej administratívy zameral na jeho osobu a dokonca je presvedčený, Pompeo si objednal jeho vraždu. „Ministerstvo spravodlivosti prezidenta Obamu sa rozhodlo neobžalovať ma, pretože uznalo, že nebol spáchaný žiadny trestný čin. Spojené štáty nikdy predtým nestíhali vydavateľa za zverejnenie alebo získanie vládnych informácií. Vyžadovalo by si to radikálnu a zlovestnú reinterpretáciu Ústavy USA…..“

.

„Vo februári 2017 sa však situácia dramaticky zmenila. Bol zvolený prezident Trump. Vymenoval dvoch “vlkov“ v klobúkoch MAGA(slogan Trumpa – Urobme Ameriku opäť veľkou): Mikea Pompea – kongresmana z Kansasu a bývalého riaditeľa zbrojárskeho priemyslu vymenoval za riaditeľa CIA a Williama Barra, bývalého dôstojníka CIA, vymenoval za generálneho prokurátora USA….,“ spomína Assange.

„Riaditeľ CIA Pompeo spustil kampaň pomsty. Teraz je verejne známe, že pod Pompeovým výslovným vedením CIA vypracovala plány na môj únos a zavraždenie v rámci ekvádorského veľvyslanectva v Londýne a schválila, že pôjde po mojich európskych kolegoch, vystaví nás krádežiam, hackerským útokom a podstrčeniu falošných informácií,“ uviedol.

 

Collateral Murder

V súvislosti so zverejnením tajného videa z prostredia americkej armády s názvom Collateral Murder (Kolaterálna vražda) na portáli WikiLeaks Assange kritizoval nebezpečný precedens, ktorý vytvorilo americké ministerstvo spravodlivosti, a tvrdil, že kriminalizuje žurnalistiku za odhaľovanie zverstiev páchaných americkou armádou.

„Vidím viac beztrestnosti, viac utajovania, viac odvety za to, že hovoríte pravdu, a viac autocenzúry. Je ťažké nevymedziť hranicu od stíhania mojej osoby vládou USA – jej prekročenia Rubikonu medzinárodnou kriminalizáciou žurnalistiky – až po vychladnutú atmosféru pre slobodu prejavu….,“ rozprával Assange.

.

„Keď sme zverejnili Collateral Murder, neslávne známy záznam z kamery z pušky, na ktorom posádka amerického vrtuľníka Apache rozstrieľala irackých novinárov a ich záchrancov, vizuálna realita modernej vojny šokovala svet. Záujem o toto video sme však využili aj na to, aby sme ľudí nasmerovali na utajené pravidlá, kedy môže americká armáda nasadiť v Iraku smrtiacu silu a koľko civilistov môže byť zabitých, kým získa vyšší súhlas,“ pokračoval.

 

Sloboda prejavu v Európe

Assange tvrdil, že americké ministerstvo spravodlivosti stíhajúce cudzinca vytvorilo nebezpečný precedens, a tvrdil, že by ho mohli nasledovať vlády iných štátov, napríklad Ruska. „Ak by situácia v mojom prípade nebola už dosť zlá, vláda USA presadila nové nebezpečné globálne právne stanovisko. Len občania USA majú právo na slobodu prejavu. Európania a iné národnosti nemajú právo na slobodu prejavu…,“ uviedol Assange.

„USA však tvrdia, že ich zákon o špionáži sa na nich stále vzťahuje bez ohľadu na to, kde sa nachádzajú. Takže Európania v Európe musia dodržiavať americký zákon o utajovaní bez akejkoľvek obrany, pokiaľ ide o vládu USA….,“ pokračoval.

„Teraz, keď jedna zahraničná vláda oficiálne vyhlásila, že Európania nemajú žiadne právo na slobodu prejavu, vznikol nebezpečný precedens. Jeho príklad budú nevyhnutne nasledovať ďalšie mocné štáty,“ vyjadril sa.

 

Vojna na Ukrajine

„ Vojna na Ukrajine už priniesla kriminalizáciu novinárov v Rusku, ale na základe precedensu vytvoreného v prípade môjho vydania nič nebráni Rusku, alebo dokonca akémukoľvek inému štátu, aby sa zameral na európskych novinárov, vydavateľov alebo dokonca používateľov sociálnych médií tvrdením, že boli porušené ich zákony o utajení,“ uviedol.

„Práva novinárov a vydavateľov v európskom priestore sú vážne ohrozené,“ varoval Assange.

Assange na záver svojho svedectva uviedol, že žurnalistika je pilierom slobodnej a informovanej spoločnosti. Vyzval Európu, aby nedovolila stíhanie novinárov za to, že robia svoju prácu, aj keby to znamenalo, že umožnia zverejnenie utajovaných vládnych informácií.

„Základný problém je jednoduchý: Novinári by nemali byť stíhaní za to, že robia svoju prácu. Novinárska práca nie je zločin, je pilierom slobodnej a informovanej spoločnosti,“ uviedol.

.

„Vážený pán predseda, vážení delegáti, ak má mať Európa budúcnosť, v ktorej sloboda hovoriť a sloboda zverejňovať pravdu nebudú výsadami, ktoré má len niekoľko ľudí, ale právami zaručenými pre všetkých, musí konať tak, aby sa to, čo sa stalo v mojom prípade, už nikdy nestalo nikomu inému,“ vyjadril sa na záver.

Výbor pre právne veci a ľudské práva Rady Európy vyjadril hlboké znepokojenie nad tvrdým zaobchádzaním s Assangeom, varoval pred jeho “mrazivým účinkom“ a vyzval Spojené štáty, pozorovateľský štát Rady Európy, aby vyšetrili údajné vojnové zločiny a porušovanie ľudských práv, ktoré zverejnil on a Wikileaks.

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

09:59

Bezpečnostná rada vyjadrila plnú podporu generálnemu tajomníkovi OSN Guterresovi a odsúdila Izrael za to, že mu zakázal vstup do krajiny, informuje DW.

Pätnásť členov Bezpečnostnej rady uviedlo, že odmietnutie interakcie s generálnym tajomníkom OSN alebo samotnou organizáciou v súvislosti s eskaláciou na Blízkom východe „je kontraproduktívne“, a vyzvalo všetky krajiny, aby sa zdržali krokov, ktoré „podkopávajú“ Guterresovu prácu.

09:32

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval, že Európska únia v súvislosti s možným uvalením ciel na dovoz čínskych elektromobilov smeruje k “ekonomickej studenej vojne” s Čínou.

08:51

V dôsledku izraelského útoku v blízkosti hraničného priechodu Masná medzi Libanonom a Sýriou bola prerušená cesta, po ktorej v posledných dňoch státisíce ľudí odchádzali z krajiny.

08:42

Členské štáty Európskej únie pravdepodobne potvrdia uvalenie vysokých ciel na elektromobily vyrobené v Číne. Niektoré krajiny vrátane Nemecka a Slovenska sú však proti, pretože sa obávajú vyvolania obchodnej vojny s Pekingom.

08:41

Ukrajina vyzvala Stály arbitrážny dvor, aby nariadil Rusku zbúrať most, ktorý spája okupovaný Krym s ruskou pevninou. 

Ukrajina pred PCA: Rusku treba nariadiť, aby zbúralo Krymský most
Na snímke ukrajinská delegácia stojí pred tribunálom Stályeho arbitrážneho dvora (PCA) v Haagu
08:39

Bielorusko označilo účet bývalého poľského veľvyslanca v Minsku na platforme X za “extrémistický”. 

08:32

V 19. ročníku súťaže “Maľba – Cena Nadácie VÚB za maliarske dielo pre mladých umelcov” zvíťazil Miroslav Sandanus. Ocenenie získal za dielo Safe. Víťazná práca zaujala medzinárodnú porotu “svojou silnou atmosférou, ale aj rovnováhou medzi kvalitou maľby a naznačenými obsahmi a témami”.

Súťaž Maľba 2024
Na snímke víťaz súťaže Maľba 2024 Miroslav Sandanus (uprostred) za obraz s názvom Safe, vľavo Nikola Šušovicová (2. miesto) za obraz s názvom Odborník a vpravo Šimon Tóth (3. miesto) za obraz Úsečka pózujú počas vernisáže výstavy finalistov súťaže Maľba 2024 v Bratislave
07:56

Litovský parlament ratifikoval dohodu s Nemeckom o umiestnení bojaschopnej brigády na svojom území. Za ratifikáciu hlasovalo všetkých 88 prítomných poslancov.

07:18

Nemecký futbalista Karim Adeyemi si natrhol stehenný sval a Borussii Dortmund bude chýbať minimálne tri týždne.

Borussia Dortmund - Celtic Glasgow
Na snímke hráč Dortmundu Karim Adeyemi tlieska fanúšikom po odchode z ihriska po zranení počas zápasu 2. kola ligovej fázy Ligy majstrov Borussia Dortmund – Celtic Glasgow v Dortmunde
06:52

V sklade pohonných hmôt v Permskom kraji na východe európskej časti Ruskej federácie vypukol rozsiahly požiar. Podľa ruského ministerstva pre mimoriadne situácie sa nikto nezranil, príčiny vzniku požiaru sú však nateraz neznáme.

Požiar skladu pohonných hmôt v Rusku
Na videosnímke ruského ministerstva pre mimoriadne situácie hasiči zasahujú pri rozsiahlom požiari skladu pohonných hmôt v priemyselnej zóne obce Osency v Permskom kraji na východe európskej časti Ruskej federácie
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Zádielska tiesňava v okrese Košice okolie

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

René Pavlík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali