Anton Hrnko pre HS: „V SNS sa ujal moci manipulátor, ktorý nevie čítať politiku”

❚❚

Bratislava 22. októbra 2024 (HSP/Foto:Screenshot HSP)

 

Čím nahneval Anton Hrnko vedenie ministerstva kultúry, keď mu neschválilo dotáciu na opravu kaštieľa? Prečo ani po roku nenastali v RTVS hmatateľné zmeny? Pozvanie do štúdia Hlavných Správ prijal historik, zakladateľ modernej SNS v roku 1990 Anton Hrnko

Hrnko
Na snímke historik a bývalý podpredseda SNS Anton Hrnko

Ministerstvo kultúry, prideľovanie dotácií

Anton Hrnko nedostal dotáciu na kaštieľ „Za vodou“ Kasíno v centre Liptovského Jána. Kaštieľ nezdedil, nereštituoval. Nie je politický zbohatlík, napriek tomu, že stál pri zrode novodobej SNS. Odškodnil ho Boeing za tragickú smrť jeho rodiny pri leteckej katastrofe, ktorú spôsobila technická porucha lietadla. A z peňazí, ktorý mu zostal kúpil na Liptove ruinu kaštieľa. Bolo vidieť, že spomienka na túto udalosť mu stále spôsobuje bolesť.

.

Rozhodol sa sídlo Szentiványiovského komposesorátu (niečo ako urbár šľachticov) zrenovovať, aby pomohol obnoviť chátrajúce kultúrne dedičstvo. Budova obsahuje unikátne renesančné fresky, arkády. Na gotických vežiach sú jedinečné atiky pôvodom z Krakova. V spodných priestoroch by chcel vytvoriť galériu. V rytierskom sále by chcel organizovať spoločenské podujatia.

Kaštieľ ponúka priestor aj na drobné podnikanie. Prevádzkou kaviarne by si majiteľ dokázal zarobiť na prevádzku celého objektu. Väčšina objektu by mala slúžiť verejnosti.

.

Po dohode s pamiatkármi žiadal na rekonštrukciu 950-tisíc eur v rámci programu Obnov svoj dom. Odborná komisia pod ministerstvom kultúry, ktorá žiadosti hodnotila, projekt schválila a odporučila ministerstvu poskytnúť mu na projekt 900-tisíc. Ministerka kultúry Martina Šimkovičová mu však dotáciu neudelila.

Ako bývalý člen SNS postavil Anton Hrnko vedenie ministerstva pred Sofiinu voľbu. Ak by mu dotáciu odklepli, tak by im denníčky naložili, že dávajú svojim. Keď mu ju neodklepli, tak vedenie kritizujú za to, že nepotvrdili rozhodnutie odbornej komisie, ktorá pridelila dotáciu na dobrý projekt.

Ak by o dotácii rozhodoval Andrej Danko, tak ten by mu určite nič nedal, dodal k neposkytnutej dotácii Anton Hrnko.

Viac v rozhovore:

 

.

SNS ako strana jedného muža

Anton Hrnko kandidoval na Sneme po fiasku SNS v parlamentných voľbách 2020 proti Dankovi. Je presvedčený, že Danko voľbu predsedu zmanipuloval vo svoj prospech. V prípade, že by uspel strana by nebola na smiech celej verejnosti, rozhovoril sa neúspešný kandidát Anton Hrnko.

Jeho zámerom bolo ozdraviť stranu tak, že by v nej vytvoril konkurenčné prostredie medzi starými harcovníkmi a mladou krvou. Strane podľa Hrnka chýba vízia Slovenska na dlhšie ako 4 roky, keď sa jej podarí podieľať sa na moci. Strana Smer má ideového vodcu v Ľubošovi Blahovi. SNS takáto osobnosť, ktorá by dávala strane ideový koncept vyzdvihovania slovenského národa, chýba.

Dzurindova vláda zastavila výstavbu diaľnic, ktoré rozbehla Mečiarova vláda. A kým výstavbu opäť naštartovala, už s tými svojimi mecenášmi, pôvodné konštrukcie (armatúry) objavili zberatelia kovov. A museli začať odznova. Slovensku tým vznikli nevyčísliteľné škody.

Radičovej vláda zmietla zo stola víziu Slovenska, ktorú dala vypracovať SAV Ficova vláda, nakoľko tých vedeckých pracovníkov obvinili, že pracovali pre Ficovu vládu. Pri takýchto hrubých striedaniach moci nie je dlhodobý rozvoj Slovenska možný, dodal Anton Hrnko.

Ťažký život politikov spôsobujú aj média. „Nie Fico sa urobil obludou. Tlač ho urobila obludou. A urobili ho až takou obludou, že ľudia čakali, že bude tiecť krv“, posťažoval si Anton Hrnko na správanie sa médií. V roku 2020 sa „žltá tlač“ všemožne snažila, aby sa k moci dostalo PS. Nevyšlo. Voľby vyhral Matovič a ten krvnú pomstu do politiky skutočne priniesol.

.

Manipulátor Danko nevie čítať politiku a výsledkom je, že do parlamentu sa dostal zo SNS sám narcis Danko. Anton Hrnko ho ešte ako straník varoval slovami: „Andrej si uvedom, že matematika a politika sú dve rozdielne vedné disciplíny. Keď za jednotku v matematike dáš nulu, máš väčšie číslo. Ale čím viac núl je okolo jednotky v strane, tým význam jednotky klesá“. Podľa Hrnka, to Danko dodnes nepochopil. Každý, čo si vážil seba samého zo strany radšej zdupkal.

Stranu Dankovi nikto prevziať zvonka nemôže. Andrej Danko ju má na seba zaregistrovanú. Hrnko sa domnieva, že cieľom Andreja Danka je v správnej chvíli stranu predať.

 

STVR

Anton Hrnko má pochybnosť, či je RTVS ešte slovenská, nakoľko zo Slovenska v logu vznikla len akási dvojbodka. Rovnako ako je vzťah ľudí, ktorí momentálne nad slovenskými verejnoprávnymi médiami držia „ochrannú“ ruku. Aby ostali imúnne voči akémukoľvek návratu k slovenskosti. Už je to rok od nástupu vlády, ktorej voliči práve takúto zmenu požadujú. A stále sa nič hmatateľné nedeje.

Ako príklad uviedol, ako sa RTVS naďalej podieľa na skresľovaní slovenských dejín. Slovenské dejiny sa dodnes nevedia zbaviť čechoslovakistického nánosu. Ani len vo význame Veľkej Moravy.

Naďalej majú do RTVS prístup len jednostranne zameraný odborníci. Hrnko spomenul čerstvo ocenenú odborníčku na medzinárodnú politiku Magdu Vášáryovú, ktorá dostala čestný doktorát Masarykovej Univerzity v Brne.

Na margo obsadzovania postov v Rade STVR, je zhrozený kandidatúrou Daniela Krajcera, ktorý má leví podiel na tom, že došlo k zlúčeniu dovtedy samostatne fungujúcich STV a SRo do jednej inštitúcie RTVS, nakoľko sa vtedajšia vládna moc nevedela iným zákonným spôsobom zbaviť generálneho riaditeľa Slovenskej televízie.

 

Spoluautor Šurianskeho memoranda z roku 1990

Anton Hrnko sa stal s Jánom Bobákom autorom dokumentu, ktorým zohral významnú úlohu na ceste k našej súčasnej štátnosti. 3. marca 1990 na pôde Matice Slovenskej v Šuranoch zostavili Šurianske memorandum, v ktorom zohrali významnú úlohu pri presadení zákona o svojprávnosti slovenského národa žijúceho na nedeliteľnom území a zákona o slovenskom úradnom jazyku v pripravovanej prvej ústave samostatnej SR.

Šurianske memorandum žiadalo ústavné zakotvenie Slovenskej republiky ako národného štátu, ktorý by bol súčasťou demokratickej federácie Slovákov a Čechov. Šurianske memorandum sa stalo základom cesty k slovenskej suverenite. Memorandum riešilo dva aspekty suverenity: štátny jazyk a zvrchovanosť.

.

Dnes sa v Šuranoch deje opačný proces. Po 30 rokoch sa Šurany a okolie stávajú miestom, kde sa plánujeme suverenity vzdať, pripraviť miestnych obyvateľov o ich živobytie a odovzdať kus územia do správy Číňanom, aby na tomto území mohli vytvárať zisk v prospech čínskeho, nie slovenského investora.

Anton Hrnko prevod pozemku pod Industrial parkom do vlastníctva čínskeho investora ako stratu suverenity na danom území nevníma, nakoľko si toto územie Číňania nikam zo Slovenska neodvezú. Skôr ho ako historika vyrušuje skutočnosť, že investícia (baterkáreň) smeruje do oblasti, ktorá sa historicky venuje potravinárskej produkcii. Takže by očakával, že vláda sa bude investíciou snažiť posilniť tradičný priemysel v okolí Šurian. Spomenul, že v Šuranoch bol ešte za Rakúsko-Uhorska cukrovar.

 

Útoky na Ženy v sukni z titulu prezentácie „skreslených“ historických faktov žiakom o SNP

Bannery občianskeho združenia Slavica k SNP nijako históriu neskresľovali, len priznávali skutočný význam červenej armády pri našom oslobodzovaní. Naopak progresívci by jej úlohu radi umenšili a radi by videli väčšiu úlohu Ukrajincov, či iných našich súčasných spojencov.

Anton Hrnko upozornil, že paradoxne jeden z oddielov., ktorý Tiso vyznamenával na námestí SNP bol ukrajinský oddiel SS Galícia, ktorý sa krvavo zapísal do našej histórie. A dnes sú SS Galícia na Ukrajine a esesáci v pobaltských štátoch rehabilitovaný. My sa za Slovenskú štátnosť z rokov 1939 musíme len kajať.

.

Skutočnosť, že minister Drucker sa zastal progresívnej úderky, ktorá zvozila účastníkov besedy pod čiernu zem a šírením dezinformácií vniesla do hláv žiakov nitrianskych základných škôl zmätok, pripisuje Anton Hrnko tomu, kým sa minister školstva obklopil. Jeho poradcami sú bývalý hovorca Ivety Radičovej, ktorý radil aj  Andrejovi Kiskovi, Rado Baťo a Ábel Ravasz, ktorý chodí po slovenských grécko-katolíckych obciach a presviedča ich, že nie sú Slováci, ale Rusíni. Rovnako na severnom Spiši našiel len Goralov a žiadnych Slovákov.

 

História Slovenského štátu v rokoch 1938-1945

Prečo máme my Slováci dovolené z dejín Slovenskej štátnosti z obdobia rokov 1938-1945 pripomínať si len Holokaust a SNP? Ani Briti keď hovoria si pripomínajú 2. svetovú vojnu nepripomenú hladomor v Bengálsku v roku 1943. Prečo sa my musíme len bičovať?

 

Uhorské kráľovstvo ako dlhé historické našej štátnosti ku ktorej sa nehlásime.

Štefan I. založil aj naše kráľovstvo (Uhorské) a na jeho založení sa Slováci podieľali a túto svoju štátnosť aj spolu s inými národmi rozvíjali. Podľa historika si túto skutočnosť uvedomovali slovenskí historici na konci 19. a na začiatku 20. storočia. Prvej Československej republike a jej konceptu politického československého národa vďačíme za to, že sme o tento kus dejín prišli, nakoľko bolo treba podiel slovenského národa na novom politickom národe umenšiť.

.

Kým sa naši historici nebudú hlásiť k Uhorským dejinám, tak to pôjde len ťažko. Ako príklad Anton Hrnko uviedol historičku, jeho kolegyňu ešte so 70tych rokov, ktorá nepovažovala Máriu Teréziu za našu kráľovnú.

Matej Korvin podpísal množstvo listín napísaných v slovakizovanej češtine, napriek tomu je našim slovenským kráľom len v rozprávkach.

Každý národ má tendenciu pred svetom svoj význam zveličovať. A Slováci, resp. tzv. „vykladači dejín“, ako takýchto historikov Hrnko nazýva, naopak, „chcú tých Slovákov urobiť horšími ako boli“, zakončil náš rozhovor historik Anton Hrnko.

 

Prečítajte si tiež

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:17

Libanonské proiránske militantné hnutie Hizballáh v utorok ráno oznámilo, že uskutočnilo raketový útok na dve lokality v Izraeli vrátane predmestí Tel Avivu. Izraelská armáda útok potvrdila s tým, že päť rakiet cielilo na strednú časť krajiny a 15 na jej sever. Niekoľko sa podľa nej podarilo zostreliť, ďalšie dopadli do neobývaných priestranstiev. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

Libanonské útoky na Izrael
Na snímke izraelský policajný špecialista na likvidáciu výbušnín pracuje na mieste, kde dopadli projektily vystrelené z Libanonu v izraelskom kibuci Ma’agan Micha’el
10:16

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) budú v utorok hlasovať o schválení príspevku EÚ vo výške 35 miliárd eur na plán skupiny G7 poskytnúť Ukrajine finančnú pomoc do výšky 45 miliárd eur. Progresívna aliancia socialistov a demokratov (S&D) v správe pre médiá uviedla, že ich frakcia tento príspevok podporí, informuje zo Štrasburgu spravodajca TASR.

10:15

Za prvé tri kvartály tohto roka zachytili príslušníci Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) svojou operatívno-pátracou činnosťou nelegálny tabak a tabakové výrobky s celkovou výškou škody takmer 10,5 milióna eur. Informoval o tom v utorok hovorca finančnej správy Daniel Súkup.

10:14

Slovensko sa vďaka relatívne štedrej cenovej politike a dobrému načasovaniu aukcií štátnych dlhopisov najmä v prvej polovici roka nachádza aktuálne v komfortnej situácií, keď sú potreby tohtoročného financovania štátu takmer pokryté. Potvrdila to aj pondelková (21.10.) aukcia, v ktorej si Slovensko požičalo 446 miliónov eur, zhodnotil analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš. Pod jej dobrý výsledok sa podľa neho podpísali aj vládou predstavené konsolidačné opatrenia.

09:54

Predaj nových áut v Európskej únii (EÚ) sa v septembri 2024 znížil, už druhý mesiac po sebe, aj keď menej ako v auguste. Takmer všetky hlavné trhy bloku s výnimkou Španielska zaznamenali minulý mesiac pokles predaja. Ukázali to v utorok údaje Európskeho združenia výrobcov automobilov (ACEA). TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

09:24

Libanonské proiránske militantné hnutie Hizballáh v utorok ráno oznámilo, že uskutočnilo raketový útok na dve lokality v Izraeli vrátane predmestí Tel Avivu. Izraelská armáda útok potvrdila s tým, že päť rakiet cielilo na strednú časť krajiny a 15 na jej sever. Niekoľko sa podľa nej podarilo zostreliť, ďalšie dopadli do neobývaných priestranstiev. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

08:51

Jeden muž prišiel o život a ďalších 15 osôb utrpelo zranenia pri zrážke dvoch osobných vlakov, ku ktorej došlo v pondelok neskoro večer v obci Llanbrynmair ležiacej v strednej časti Walesu. Oznámila to britská dopravná polícia, píše TASR podľa agentúry AFP.

08:49

Vo veku 95 rokov zomrela v pondelok v Rakúsku Helga Feldnerová-Busztinová, ktorá prežila holokaust. TASR o tom informuje podľa agentúry APA.

Najmä v 90. rokoch sa zúčastňovala na prednáškach na školách, kde hovorila o tom, čo prežila, vyjadrovala sa však i k politickým témam. Za jej angažovanosť je udelili Cenu Ute Bockovej za občiansku odvahu.

08:48

Ceny ropy sa v utorok ráno znížili po tom, ako minister zahraničných vecí USA Antony Blinken obnovil úsilie presadiť prímerie na Blízkom východe. Aj spomaľujúci sa rast dopytu v Číne, ktorá je najväčším svetovým dovozcom ropy, ovplyvnil vývoj na trhu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke židovská synagóga v Brezne

Autor: FOTO TASR-Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Valihora

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali