ANS opätovne upozornila na potrebu navýšenia financií pre zdravotníctvo

❚❚

Bratislava 4. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) opätovne upozornila na potrebu dofinancovania sektora v tomto roku, ako aj na potrebu navýšenia financií pre zdravotníctvo na budúci rok. Tému chce riešiť aj na pondelkovej (9. 9.) odvetvovej tripartite, o zvolanie ktorej požiadal Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZ ZaSS). Na stredajšej tlačovej konferencii o tom informoval prezident asociácie Marián Petko

Marián Petko
Na snímke prezident Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Marián Petko

ANS upozornila na navýšenie finančných nákladov, ktorým bude čeliť v roku 2025. Podotkla, že zvyšovanie mzdových nákladov, ktoré vyplývajú z platnej legislatívy, a rast prevádzkových nákladov spôsobených infláciou spôsobí nemocniciam združeným v ANS nárast nákladov o ďalších 140 miliónov eur. “Upozorňujem, že ide len o navýšenie, nie o celý objem,” doplnil Petko. Je preto podľa neho nevyhnutné, aby kapitola pripravovaného rozpočtu pre zdravotníctvo počítala s takýmto nárastom a kryla oprávnené nároky. Zároveň zopakoval, že v tomto roku je potrebné rezort dofinancovať o približne 250 miliónov eur.

.

Asociácia chce okrem otázky financií na tripartite riešiť aj optimalizáciu siete nemocníc či reformu záchrannej zdravotnej služby. “Musím povedať, že toto budú určite svetlejšie body toho rokovania, lebo tu vidíme, že sa posúvame,” skonštatoval Petko. ANS chce tiež v súvislosti s rekonštrukciou nemocníc v rámci plánu obnovy upozorniť na to, že niektoré z nich budú potrebovať pomoc štátu. “Nemocnice, ktoré budú v rekonštrukcii a budú rekonštruovať vnútorné priestory lôžkových oddelení, tak je úplne logické, že na určitý čas budú musieť časť zdravotnej starostlivosti obmedziť. (…) Zdravotné poisťovne potom môžu reagovať, logicky, na to tým, že sa budú snažiť znížiť platby pre tieto nemocnice, ale fixné náklady nemocniciam ostanú na rovnakej úrovni,” ozrejmil Petko. Štát by mal podľa neho zasiahnuť tak, aby nemocnice neboli finančne postihované od zdravotných poisťovní.

Petko zároveň informoval, že ANS chce požiadať štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VšZP) o predĺženie zmlúv s jej členmi do konca roka v takom rozsahu ako doteraz. Verí, že sa dohodnú. “Zajtra požiadame Všeobecnú zdravotnú poisťovňu o pokračovanie zmluvy do konca roka v takom stave ako doposiaľ, aj z hľadiska rozsahu, aj z hľadiska finančných tokov,” povedal Petko. V súčasnosti majú členovia ANS zmluvy s VšZP platné do konca októbra. So súkromnými zdravotnými poisťovňami Dôvera a Union majú členovia ANS zmluvy platné do konca roka.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:26

Na väčšine Slovenska sa aj v pondelok (16. 9.) očakáva intenzívny dážď. Meteorológovia vydali pre viaceré okresy výstrahy prvého až tretieho stupňa. Platia predbežne do pondelka 18.00 h. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na webe.

16:29

Ulice a domy v niektorých častiach rakúskej metropoly Viedeň zostali po niekoľkých dňoch nepretržitého silného dažďa zaplavené vodou, informuje v nedeľu TASR podľa agentúr DPA a APA.

Chodníky i cyklotrasy boli zaplavené a pod vodou sa ocitli aj terasy reštaurácií na brehu rieky.

16:28

V juhozápadnom Poľsku sa v dôsledku intenzívnych dažďov preliala už druhá priehrada a voda sa voľne valí mestom Stronie Śląskie. V nedeľu to uviedli poľské orgány. Juhozápadná časť Poľska aktuálne patrí k najviac zasiahnutým oblastiam. TASR informuje podľa agentúry DPA a denníka Gazeta Wyborcza.

14:57

Od začiatku povodní v Českej republike evakuovali viac ako 10.500 ľudí. V nedeľu to uviedol generálny riaditeľ českého Hasičského záchranného zboru Vladimír Vlček. V televíznej diskusii Otázky Václava Moravce taktiež ozrejmil, že niekoľko stoviek ľudí už museli zachraňovať. TASR informuje podľa agentúry ČTK a televízie ČT24.

Záplavy v Česku
Na snímke hasiči pomáhajú ľuďom počas evakuácie v zaplavenom kúpeľnom meste Jeseník na severovýchode Českej republiky
14:19

Polícia upozorňuje na aktuálne dopravné obmedzenia v Bratislavskom kraji súvisiace s nedeľnou mimoriadnou situáciou.

“V tejto súvislosti vyzývame všetkých účastníkov cestnej premávky, aby jazdili opatrne, prípadne, aby nejazdili vôbec, ak to nie je nevyhnutné. O ďalších dopravných obmedzeniach budeme verejnosť včas informovať,” vysvetľuje polícia.

14:11

Štrajk zamestnancov amerického výrobcu lietadiel Boeing “môže chvíľu trvať”. Sú totiž presvedčení, že môžu dosiahnuť väčšie zvýšenie miezd a lepší dôchodok. Povedal to v sobotu (14. 9.) v rozhovore pre National Public Radio (NPR) odborový predák Jon Holden. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

14:09

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu varoval jemenských povstalcov pred odvetou za ich nedeľňajší raketový útok na strednú časť Izraela. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Naprieč centrálnym Izraelom vrátane Tel Avivu sa v reakcii na prichádzajúci útok rozozvučali v nedeľu ráno aj sirény a ľudia sa utekali ukryť.

14:08

Hlava katolíckej cirkvi pápež František počas nedeľňajšej omše vo Vatikáne zopakoval výzvy na zastavenie bojov na Blízkom východe a inde vo svete. Uviedol taktiež, že súcití s rodinami izraelských rukojemníkov, ktorých militanti z hnutia Hamas držia v Pásme Gazy. TASR informuje podľa agentúry ANSA.

14:06

Jordánsky premiér Bišár Chasawna v nedeľu niekoľko dní po parlamentných voľbách podal svoju demisiu. Uviedli to nemenovaní predstavitelia oboznámení so záležitosťou, ktorých vo svojej správe citovala agentúra Reuters.

14:05

Irán plánuje svoju notoricky známu väznicu Evín pretvoriť na budovu, ktorá bude súčasťou neďalekej univerzity, oznámila v sobotu vláda v Teheráne. TASR informuje podľa agentúry DPA.

14:03

Povodne si v Poľsku vyžiadali svoju prvú obeť, potvrdil v nedeľu tamojší premiér Donald Tusk. Aj pri záplavách v rakúskej spolkovej krajine Dolné Rakúsko, ktorú vyhlásili za oblasť katastrofy, prišiel v nedeľu o život počas zásahu jeden z hasičov. TASR informuje podľa agentúr DPA a APA.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke západ slnka nad budovami bankovej štvrte , vpravo budova Európskej centrálnej banky v nemeckom Frankfurte nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

 

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali