Andrej Danko – koaličný opozičník

❚❚

Bratislava 1. februára 2024 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

O čo ide Andrejovi Dankovi? Ako zvykla hovoriť moja babka, ani divná sviňa sa v ňom nevyzná. Krátko po voľbách to s vytvorením novej vlády vyzeralo všelijako. Pellegrini nakoniec „vábeniu“ PS odolal a vznikla troj-koalícia SNS, HLAS, Smer. Veľa ľudí si vydýchlo, aj keď treba povedať, že konzervatívny a národne orientovaný volič by si vedel predstaviť aj lepšie zloženie vlády. Ale budiš -vox populi,vox dei. Koalícia disponuje len tesnou väčšinou, ale dobre sa „pozná“ z predchádzajúcich rokov, keď sa stretli v podobnej zostave a vydržali spolu 4 roky

Danko
Na snímke podpredseda Národnej rady (NR) SR a predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko

Počínanie predsedu SNS, Andreja Danka je nepochopiteľné, a najväčšiu radosť z nej má paradoxne opozícia. Nie len, že politické protesty púšťajú žilou vládnej koalícií, ale aj antagonisticky naladený Danko prilieva olej do ohňa.  Sú presne štyri mesiace od volieb a „nenávisť“ Danka voči predsedovi Hlasu graduje. Jeho útoky sa stupňujú od chvíle, keď mu dal Pelle „košom“ a odmietol podporu SNS v prezidentských voľbách. Som nasr*tý, nešiel som do vlády preto, aby Pellegrini bol prezidentom, vyjadril sa Danko. Tieto útoky by mohli byť opodstatnené len v tom prípade, ak by mal Danko reálnu šancu dostať sa aspoň do druhého kola. Ale ani to by neospravedlnilo tvrdosť, s akou seká do koaličného partnera. Posledné prieskumy mu namerali podporu okolo troch percent, a je na míle vzdialený od toho, aby mohol zamiešať karty.

.

Z Dankovej kandidatúry nie sú  vo veľkej miere nadšení ani jeho priaznivci, čo mu dali pocíť v komentároch na sociálnych sieťach: „zdá sa, že mu preskočilo“ ,“v normálnom štáte by chodil po kanáloch, na Slovensku kandiduje za prezidenta“ pridal ďalší, a korunu tomu nasadil komentujúci, ktorý lakonicky poznamenal  „je to vul“.Z vyše dvesto komentárov pod videom, v ktorom  oznamuje svoju kandidatúru, sú takmer všetky v podobnom duchu. Nikto tomu nerozumie. Ani ľudia, ani koalícia a možno ani on sám. Spor Danko – Pellegrini prerástol v posledných dňoch na koaličnú úroveň a predseda SNS, dokonca na protest proti postojom predsedu Hlasu, odmieta chodiť na poslanecké grémiá. Andrej Danko dokonca minulý týždeň nehlasoval za to, aby novelu Trestného zákona posunuli do druhého čítania. V pondelok priznal: „že to bol vedomý krok a nie náhoda“. Práve tú novelu, proti ktorej už takmer dva mesiace opozícia hucká národ proti vláde. Aj ďalšie vyjadrenie predsedu SNS, potvrdzuje jeho štvanie do vlastných radov: „Parlament nie je funkčný, pretože predseda parlamentu nechce reagovať na nové výzvy, ktoré sú. Nevieme si rady s RTVS a mnohými inými vecami na vládnutie. Vládneme tri mesiace a opozícia sa nám smeje do očí.“ Ako by to celé nestačilo Danko to dáva na Matoviča a záležitosti, ktoré by sa mali riešiť medzi 4 očami pretriasa na verejnosti, na čo poukázal aj Pellegrini:„nepáči sa mi to  a vôbec nie som nadšený z takýchto odkazov Andreja Danka, pretože pokiaľ Andrej Danko nie je s niečím spokojný, tak v prvom rade by sme si tieto veci mali vyriešiť za zatvorenými dverami.“

Celej tejto avantúre Andreja Danka dodala punc tragikomickosti „kauza semafor“. Predseda SNS krátko pred polnocou zrámoval v Bratislavskej Dúbravke semafor. Samotná nehoda nebola ničím nezvyčajná, stať sa môže každému. Rozpaky, podozrenie a v konečnom dôsledku vodu na mlyn opozícií, vyvolali okolnosti po nehode. Danko z miesta nehody ušiel a nebyť odpadnutej ŠPZ z jeho auta, možno by sa na vinníka neprišlo. Jeho konanie rozprúdilo, a treba povedať, že právom, vlnu vzruchu a oprávnených otázok. Vysvetlenie Andreja Danka celú vec viac komplikovalo ako osvetľovalo. Najprv nebol zranený, potom bol zranený. Fúkať dostal až 15  hodín po nehode, výpovedná hodnota v tomto prípade je nulová. Policajtov, ktorí mu „priniesli“ nadránom ŠPZ vraj nevyhodil.  V debate s Korčokom vyrukoval so zlomeným zubom, ktorý mu na druhý deň ráno nalepil zubár. Danko tak presvedčivo hovoril o tom, ako mu ten zub zachránili, až si Ivan Korčok zrejme celý ten scenár predstavoval v hlave, z čoho ho vytrhol až moderátor Kovačič.

.

Počas celej úvodnej päť minútovky sa predseda SNS cítil dosť nepríjemne, plietol sa mu jazyk, odvracal pozornosť od nehody, snažiac sa ospravedlniť tým, že nikomu neublížil a svoje si odpracuje. Typický papalášimus, ktorý svojho času pri dopravnej nehode, predviedol počas Kovidu Boris Kollár. Opozícia by bola blbá, ak by sa toho hneď nechytila a nepožadovala odvolanie Danka z funkcie. To spôsobilo vrásky na tvári Pellegriniho a Fica. Nič iné im neostávalo,  ako Danka podržať. Bolo by naivné myslieť si, že Danko sa k celej situácií postaví ako chlap a vyvodí zodpovednosť. Pellegrini sa na začiatku vyjadril, že  „ak sa potvrdí, že predseda SNS a podpredseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko pri nočnej nehode porušil zákon, je na mieste otázka vyvodenia zodpovednosti.“Napriek týmto výrokom poslanci Hlasu Danka podržali, tým že sa zdržali hlasovania pri pokuse otvoriť mimoriadnu schôdzu.

Často krát sa pri posudzovaní toho, či oného konania, osvedčilo latinské „cuibono“ – v čí prospech. V ničí, a určite nie v Dankov, pretože jeho správanie škodí koalícii, ťahá SNS dole a posledné prieskumy mu namerali len 4,3%. Vládu nepovalí, dobre si uvedomuje, že v ďalších voľbách nemá šancu. Na jednej strane kope do predsedu Hlasu, čím vedome poškodzuje koalíciu, na druhej strane potvrdil, že SNS ostáva v koalícii. Pellegrini mu za prezidenta vadí, ale ako premiéra, v prípade Ficovej kandidatúry a nenásledného zvolenia, by ho podporil.  Danko okrem prezidentskej ašpirácie, je aj líder SNS pre eurovoľby. Ak by nedajbože zomrel pápež, Danko by bol schopný sa uchádzať hádam aj o pápežský stolec. Ide si svoju spanilú jazdu „one man show.“Na začiatku som položili otázku. Prečo?Bez hanby odpovedám, neviem a nechápem. Andrej Danko z toho nič nemá. Buď je politický sadista, a robí mu to dobre, alebo rozohral takú geniálnu šachovú partiu, ktorou sleduje ďalekosiahle ciele a doteraz  ich nikto nebol schopný prekuknúť. Slovenská národná strana je najstaršia na Slovensku. Pôsobila v ťažkých časoch za Rakúsko-Uhorska, významne sa pričinila za obnovenie druhej Slovenskej Republiky. SNS má určite voličovi čo ponúknuť, ale nie s Andrejom Dankom. Čím skôr si to členovia, podporovatelia a sympatizanti uvedomia, tým lepšie.

 

Prečítajte si tiež:

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

Včera 20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Včera 20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

Včera 19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

Včera 19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

Včera 19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

Včera 19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

Včera 18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

Včera 18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

Včera 18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

Včera 18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali