Analytické centrum na ministerstve spravodlivosti zrušené. O čo ide?

❚❚

Bratislava 9. augusta 2024 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák, Screenshot)

 

Ministerstvo spravodlivosti k 1. augustu 2024 zrušilo Analytické centrum, ktoré na ministerstve spravodlivosti fungovalo od roku 2016 a bolo financované z Operačného programu Efektívna verejná správa

Ministerstvo spravodlivosti budova
Ilustračné foto

Toto o sebe analytické centrum tvrdilo na stránke ministerstva:

.

„Analytické centrum (AC) podporuje rozhodovací proces vedenia rezortu spravodlivosti analytickými výstupmi založenými na odborných poznatkoch a overiteľných faktoch, s cieľom čo najefektívnejšie využívať verejné zdroje. Za týmto účelom sa AC snaží systematicky zbierať, spracovávať, vyhodnocovať a poskytovať spoľahlivé údaje potrebné pri prijímaní strategických rozhodnutí. Relevantné údaje, zbierané a poskytované prostredníctvom funkčných informačných systémov, sú taktiež využívané na účely rezortnej a medzinárodnej štatistiky (výkazníctva).“

Zrušenie AC kritizovala na svojom Facebookovom profile bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Analytické centrum bolo podľa Kolíkovej kľúčové aj pre boj proti korupcii, pre reformy a pre dáta zo súdnictva ako počty sudcov či dĺžka konaní. „Minister Susko chce zjavne riadiť justíciu na základe pocitov, nie objektívnych dát. Toto je rana pre justíciu. Kroky ministra nás vracajú do čias Štefana Harabina, kedy bolo možné napríklad o počte sudcov na súdoch rozhodovať podľa sympatií či antipatií k predsedom súdom“, uvádza ďalej Kolíková.

.

Voči výrokom Márie Kolíkovej sa dôrazne ohradila predsedníčka Súdnej rady SR, Marcela Kosová. Považuje ich za neprípustné, nakoľko Kolíková „účelovo a bez kontextu spojila zrušenie analytického centra, ako  organizačnej jednotky Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky, s jej akousi obavou z chaosu a korupcie, ktorá súvisí s fungovaním súdov.“.

„Ak bývalá ministerka spravodlivosti tvrdí, že tu nebude nikoho, kto by na základe informácií posúdil, čo súdna reforma urobila na Slovensku, predsedníčka súdnej rady jej pripomína, že sú tu predsedovia súdov, sudcovia a zamestnanci súdov, ktorí na túto otázku odpoveď poznajú. A poznali ju aj počas prípravy novej súdnej mapy, avšak ich názor tvorcov súdnej mapy nezaujímal.“, pokračuje vo svojej reakcii na portáli Súdnej rady Marcela Kosová.

A dodáva „Súdna rada musí rozhodne čeliť každému pokusu o útok alebo nátlak na jednotlivých sudcov alebo na súdnictvo ako celok.  Je smutné, že takýmto znevažujúcim útokom musí čeliť aj od bývalej ministerky spravodlivosti, ktorá vedome verejne bezdôvodne podkopáva aj tak krehkú dôveru verejnosti v nestrannosť súdov, navyše naratívami založenými na výrokoch o kolektívnej korupcii sudcov.“

Centrum vzniklo na ministerstve spravodlivosti v roku 2016, keď rezort viedla Lucia Žitňanská (Most-Híd). Štátnou tajomníčkou bola v tom čase na ministerstve Mária Kolíková. Takže sa dá povedať, že Analytické centrum bolo jej dieťaťom.

Zaujímavosťou je, že centrum (štátna organizácia) publikuje svoj newsletter na platenej platforme substack.com:

.
Newsletter
Newsletter Analytického centra Ministerstva spravodlivosti

Na ich stránke upúta pozornosť odporúčanie na substack prezentáciu Sorošovho VIA IURIS „Vytrhnuté z kontextu“, kde VIA IURIS zverejňuje aj takéto perly:

VIA IURIS
Prezentácia VIA IURIS

Jedným z analytikov zamestnaných v centre bol aj Marek Poracký. Predtým pracoval ako redaktor denníka SME. Na svojom LinkedIn profile zdieľa odkaz na post Ľubice Karvašovej (europoslankyňe za PS), v ktorom informuje o liste Progresívneho Slovenska so žiadosťou na predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú, aby „Komisia urýchlene prešetrila nedávne kroky Maďarska, ktoré uvoľnilo vízové obmedzenia pre ruských a bieloruských občanov. Umožňuje im voľne pracovať a cestovať v rámci schengenského priestoru bez žiadnych bezpečnostných previerok.“

Skutočnosť, že zrušenie centra kritizuje Mária Kolíková a že centru je hodnotovo blízke VIA IURIS vzbudzuje podozrenie, akú funkciu AC na ministerstve vo vzťahu k súdnictvu plnilo. To, že išlo o progresívne orientovanú bunku na ministerstve, svedčí skutočnosť, že pri všeobecnom oslovovaní verejnosti používa feminizované oslovenie oboch pohlaví, ktoré je typické práve pre progresívcov.

Zo zistených skutočnosti sa dá usúdiť, že Minister Boris Susko zrušil jedno z progresívnych hniezdočiek usídlených v útrobách štátnych orgánov. Za to mu treba poďakovať.

 

.

Informačný systém AC MS

Analytické centrum sa v roku 2023 uchádzalo o peniaze z Eurofondov z Programu Slovensko 2021-2027, ktorý je spolu financovaný s Európskym fondom regionálneho rozvoja, na vybudovanie analytického informačného systému (ISAC). Základným cieľom projektu je vybudovanie analytického informačného systému (ISAC), prostredníctvom ktorého budú zabezpečené a podporené procesy vykonávané na AC MS SR. Na Projekt, ktorý mal stáť daňových poplatníkov 767 119 EUR, boli poskytnuté Ministerstvu spravodlivosti 26. júla 2024, t. j. 6 dní pred zrušením centra.

MIRRI zverejnilo 5. marca 2024 výzvu v programe „Program Slovensko – SK – EFRR/KF/FST/ESF+“

Výzva
Výzva MIRRI

Na výzvu zareagovalo Ministerstvo spravodlivosti a podalo žiadosť nenávratný finančný príspevok.

ŽIadosť
Žiadosť Ministerstva spravodlivosti

Žiadosť bola 14. júna 2024 schválená. A 26. júla 2024 uzatvorilo MIRRI zmluvu s Ministerstvom spravodlivosti o NFP na projekt:

Schválenie
Schválenie žiadosti

Z uvedených skutočností vychádza, že rezort plánuje v projekte pokračovať aj po zrušení analytického centra. Otázkou je ako sa dá pokračovať v projekte, ktorý je určený na podporu centra, ktoré zaniklo.

Projekt ISAC hodnotilo pred 8 mesiacmi združenie Slovensko.Digital. „V projekte nevidí zásadné riziká a odporúča ho realizovať. V realizačnej fáze je však podľa združenia potrebné zvážiť, či plánovaný čas jeden mesiac na vypracovanie analýz v jednotlivých inkrementoch je dostatočný.“, uvádza sa Linkedin profile Analytického centra.

Hodnotenie
Hodnotenie projektu

Na osud Informačného systému sme sa opýtali na Ministerstve spravodlivosti SR. Do uzávierky vydania článku sme nedostali odpoveď na otázku:

Podľa CRZ 26. júla 2024 uzatvorilo MIRRI SR zmluvu s Ministerstvom spravodlivosti o NFP na projekt Vybudovanie Informačného systému Analytického centra Ministerstva spravodlivosti SR (ISAC). Celková zazmluvnená suma 767 118,20 EUR. Zmluva bola podpísaná 6 dní pred ukončením činnosti centra, pre ktoré boli prostriedky určené. Môžete prosím pre čitateľov Konzervatívneho denníka Hlavné Správy uviesť, čo bude s projektom, ako budú schválené peniaze použité?

 

Prečítajte si tiež

.

Kolíková: Od 1. augusta má skončiť Analytické centrum MS SR

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:15

Približne 100 hasičov v pondelok po niekoľkých hodinách dažďa opäť bojovalo so zvyškami lesných požiarov na Brockene, najvyššom vrchu pohoria Harz na severovýchode Nemecka. Ohniská požiarov, respektíve žeravé uhlíky, lokalizovali v ťažko prístupnom teréne aj pomocou dronov s termovíznou kamerou.

19:35

Ceny ropy v pondelok vzrástli o viac ako 1 %, keďže k Mexickému zálivu sa blíži tropická búrka Francine, ktorá prináša silný vietor a silné dažde. Americkí producenti ropy už odtiaľ evakuovali zamestnancov a obmedzili ťažbu. Prerušenie dodávok ropy z Líbye podporuje aj rast jej cien. Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v októbri sa v pondelok o 18.55 h SELČ predával po 68,90 USD (62,39 eura). To bolo o 1,23 USD alebo 1,82 % viac ako v predchádzajúci týždeň na konci obchodovania.

19:34

Holandský súd v pondelok odsúdil dvoch Pakistancov za podnecovanie k vražde holandského politika Geerta Wildersa.

19:14

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že útoky na vzdelanie zbavujú deti ich základného práva na vzdelávanie, ovplyvňujú ich bezprostredný a dlhodobý rozvoj a pripravujú ich o lepšiu a pokojnejšiu budúcnosť. Oznámila to pri príležitosti Medzinárodného dňa ochrany vzdelávania pred útokmi.

19:13

Exilová iránska opozičná skupina v pondelok oznámila, že jej kancelárie v Štokholme vo Švédsku sa vznietili po útoku zápalnými fľašami. Polícia už začala vyšetrovanie vo veci podpaľačstva.

19:12

Maďarsko a Čad uzatvárajú dohody o vzájomnej spolupráci. Uviedol to na Facebooku v pondelok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán po tom, čo s vojenskými poctami prijal prezidenta Čadu Mahamata Idrissa Débyho Itnu.

19:11

Ruský prezident Vladimir Putin neposkytne rozhovor Evanovi Gershkovichovi, reportérovi amerického denníka Wall Street Journal (WSJ), ktorého Moskva prepustila 1. augusta z väzby v rámci rozsiahlej výmeny väzňov so Západom. Oznámil to v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov,

19:10

Ideálne by bolo, pokiaľ by na najbližšom rokovaní vlády boli už predložené zákony súvisiace s konsolidáciou. Uviedol to v pondelok minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) po zasadnutí predsedníctva strany Smer-SD.

19:09

Dovozné clá majú tendenciu viac zasahovať domácnosti s nízkymi príjmami. Uviedla to v pondelok vo svojej správe Svetová obchodná organizácia (WTO).

18:54

Francúzska tenistka Diane Parryová postúpila do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v tuniskom Monastire. Trojka podujatia si poradila v stretnutí 1. kola s domácou Chiraz Bechriovou 6:3, 6:0.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akrobatické vystúpenie Flying Bulls z Česka počas Leteckých dní Košického kraja 2024 v Košiciach

Autor: TASR - Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali