Amnesty International upozorňuje na vážny problém verejného nájomného bývania

❚❚

Bratislava 10. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Amnesty International upozorňuje na vážny problém nedostupnosti verejného nájomného bývania na Slovensku. Hovorí o dlhodobom zlyhávaní štátu a miestnych samospráv v zabezpečovaní tohto základného práva, a to aj napriek medzinárodným ľudskoprávnym záväzkom. Poukazuje na to vo svojej výskumnej správe, zistenia označuje za alarmujúce. Správu predstavila pri príležitosti štvrtkového Medzinárodného dňa ľudí bez domova. Odporúčania smeruje na štát i samosprávy

Rado Sloboda
Na snímke riaditeľ Amnesty International Slovensko Rado Sloboda

“Bývanie nie je len komoditou, ale často hranicou, ktorá oddeľuje život s možnosťou dôstojnosti a život bez dôstojnosti. Bývanie je tiež dôležitým a ľudským právom a každý má právo, aby bolo naplnené,” skonštatoval na tlačovej konferencii riaditeľ Amnesty International Slovensko Rado Sloboda.

.

Z výsledkov prieskumu vyplýva, že na Slovensku je možné hovoriť o kríze bývania. Jediné dostupné verejné nájomné bývanie momentálne poskytujú mestá a obce, avšak bytový fond je extrémne nízky. Problémom sú zároveň bariéry v prístupne k nemu pre ľudí s nízkymi príjmami. Poukazuje na podmienky a kritériá prideľovania nájomných bytov, napríklad minimálny príjem, vysoká zábezpeka (kaucia) či trvalý pobyt.

Za nedostatočný považuje mimovládna organizácia aj príspevok na bývanie. Pozornosť upriamuje aj na pobytové sociálne služby (nocľahárne, útulky, ubytovne), ktorých pôvodným zmyslom má byť pomoc ľuďom v akútnej kríze v oblasti bývania a človek by v nich nemal stráviť mesiace či roky. Realitou však je, že sú vnímané ako náhrada za zabezpečenie dôstojného bývania pre ľudí v núdzi. “Tento typ sociálnej služby poskytuje priestor pre štát a samosprávy hádzať bremeno riešenia bývania na takéto služby,” poznamenal Sloboda.

.

Medzi problémy zaraďuje organizácia aj diskrimináciu a segregáciu rómskych domácností vo verejnom nájomnom bývaní. Rovnako problematické považuje aj zlyhávanie štátu, keďže samosprávy trpia nedostatočnou finančnou či metodickou podporou z jeho strany.

Amnesty International preto apeluje na vládu, aby prestala odkladať riešenie tohto kritického problému a začala prijímať konkrétne kroky. Pripomína, že nedostupnosť bývania nepostihuje len najzraniteľnejšie skupiny obyvateľov, ako sú ľudia bez domova či nízkopríjmové domácnosti, ale aj množstvo “bežných” domácností, v ktorých zápasia s nadmernými nákladmi na bývanie. Odporúčania adresuje ministerstvu práce, ministerstvu dopravy i mestám a obciam.

K iniciatíve zviditeľniť tému práva na bývanie, ktorej nie je venovaná dostatočná pozornosť, sa pridáva aj Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSĽP). Vo svojom výskume identifikovalo viaceré diskriminačné postupy obcí pri poskytovaní obecného nájomného bývania, pretrvávajúcu segregáciu, nedostatočné reflektovanie potrieb v oblasti bytovej núdze, ako aj nevhodné systémové nastavenia bytovej politiky.

Ako národný antidiskriminačný orgán dôrazne apeluje na to, aby pravidlá prideľovania bytov a aj samotná prax boli v súlade s antidiskriminačnou legislatívou. “Zraniteľné skupiny obyvateľstva si vyžadujú prístup založený na princípe rovnosti, ktorý pomáha zmierňovať ich znevýhodnenia,” zdôraznila výkonná riaditeľka SNSĽP Silvia Porubänová.

Zistenia z výskumu ukázali, že problém v prístupe k obecnému nájomnému bývaniu majú práve tie skupiny domácností, ktoré sú vylúčené aj z komerčného nájomného bývania. Najzraniteľnejšie sú nízkopríjmové a rómske domácnosti, ale aj samoživiteľky alebo viacpočetné rodiny. Za diskriminačné postupy považuje stredisko napríklad podmieňovanie nájmu zabezpečením rekonštrukcie a základného príslušenstva bytu, dĺžkou trvalého pobytu, typom príjmu či zvýhodňovanie zosobášených párov pred nezosobášenými.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:13

Ukrajinská armáda vo štvrtok oznámila, že počas uplynulej noci zasiahla muničný sklad na letisku v ruskom Adygejsku na severe Kaukazu. Oblasť je vzdialená asi 450 kilometrov od frontovej línie na východe Ukrajiny.

16:05

Minulý rok prišlo pri dopravných nehodách v členských krajinách EÚ o život 20.400 ľudí. Ide o pokles o jedno percento v porovnaní s predchádzajúcim rokom a v priemere 46 úmrtí na cestách na milión obyvateľov.

15:59

Čečenský vodca Ramzan Kadyrov obvinil politikov z okolitých ruských regiónov z toho, že sa pokúsili objednať si jeho vraždu. Hrozí im “krvnou pomstou”, ak toto tvrdenie nedokážu vyvrátiť.

15:57

Zavedenie dane z finančných transakcií, ktoré je jedným z opatrení na konsolidáciu verejných financií, oslabí ekonomickú výkonnosť krajiny, zdiskriminuje úspešné firmy a potrestá ich aktivitu. Uviedol to vo videu na sociálnej sieti generálny sekretár Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martin Hošták s tým, že z dlhodobého hľadiska môže prispieť aj k poklesu hrubého domáceho produktu (HDP) Slovenska.

15:35

Izraelský nálet na strednú časť Pásma Gazy vo štvrtok zasiahol bývalú školu, ktorá slúži ako úkryt pre vysídlených Palestínčanov. Izraelská armáda tvrdí, že militanti mali v škole veliteľské a riadiace stredisko.

15:35

Generálny tajomník NATO Mark Rutte vo štvrtok po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a britským premiérom Keirom Starmerom v Londýne vyhlásil, že diskutovali aj o tom, či ukrajinské ozbrojené sily môžu pri úderoch na ciele v Rusku používať zbrane dlhého dosahu. Povedal, že rozhodnúť o tom musia jednotliví spojenci.

15:30

India v stredu schválila plán na výrobu dvoch útočných jadrových ponoriek novej triedy, uviedli dvaja indickí predstavitelia. Celkové náklady by podľa odhadov mali dosiahnuť hodnotu 5,4 miliardy amerických dolárov.

15:19

Rusko vo štvrtok uviedlo, že pri raketovom útoku zasiahlo na Ukrajine dva systémy protivzdušnej obrany Patriot americkej výroby. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jeho sily zasiahli dva odpaľovacie stanovištia systémov Patriot, ako aj kontrolné stanovište a radarovú súpravu, ktoré sú ich súčasťou. Pri útoku boli podľa ministerstva zasiahnutí aj vojaci, ktorí sa na mieste nachádzali, a iné vojenské vybavenie.

15:01

Šesť z desiatich Čechov zažívalo v uplynulom roku stres v takej miere, že to malo významný vplyv na ich bežný život. Viac než štvrtina z toho dôvodu nemohla chodiť niekoľko dní do práce. Vyplýva to z medzinárodného prieskumu agentúry Ipsos o vnímaní duševného zdravia. Jeho výsledky zverejnila vo štvrtok, na ktorý pripadá Svetový deň duševného zdravia. Prieskum upozornil na rastúcu mieru stresu, a to najmä u mladých do 30 rokov.

14:45

Uzbekistan akceptoval afganského veľvyslanca dosadeného na tento post tamojším vládnucim hnutím Taliban. Oznámilo to štvrtok afganské ministerstvo zahraničných vecí. Agentúra AFP túto skutočnosť hodnotí ako zriedkavý diplomatický triumf pre medzinárodne izolovanú afganskú vládu.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Islandské poníky moknú a kŕmia sa v počas lejaku v žrebčíne vo Wehrheime pri Frankfurte v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Tibor Danáč

Miroslav Urban

René Pavlík

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali