Podľa portálu Science Alert vedec uvádza dáta Agentúry pre ochranu životného prostredia USA, podľa ktorých pripadá na poľnohospodárstvo iba 9% všetkých antropogénnych skleníkových plynov. Lídrom je výroba elektriny (28%), doprava (28%) a ťažký priemysel (22%). Na živočíšnu výrobu pripadá 3,9%.
Tento omyl, že výroba mäsa má väčšie exhaláty ako doprava, vznikol kvôli chybnému odhadu vplyvu domáceho dobytku na klímu, ktorého autorom bola Potravinová a poľnohospodárska organizácia OSN v roku 2006, tvrdí vedec.
Experti vtedy prihliadli ku všetkým faktorom súvisiacim s výrobou mäsa, vrátane výroby hnojív a premeny divokých ekologických systémov na pastviny. Ignorovali ale pritom výrobu materiálov a súčiastok pre automobily a údržbu ciest, vzali do úvahy len výfukové plyny. Skreslilo to výsledky prieskumu.
Frank Mitloehner poukázal tiež na to, že ak sa všetci Američania vzdajú živočíšnych výrobkov, znížia sa tým exhaláty skleníkových plynov len o 2,6%. No zavedenie nových technológií znížilo od roku 1961 celkový vplyv mäsového priemyslu na životné prostredie o 11,3%, pričom výroba mäsa sa odvtedy zvýšila dvakrát.
Globálne odmietnutie mäsa bude ranou pre potravinovú bezpečnosť. Rastlinné potraviny menej uspokojujú potrebu človeka v kalóriách, pretože ľudský organizmus nemôže stráviť buničinu na rozdiel od živočíchov, ktoré sa živia rastlinami.