Americké volby

❚❚

Praha 17. októbra 2024 (HSP/petrhampl/Foto:TASR/AP)

 

Před týdnem dávaly výzkumy veřejného mínění Donaldu Trumpovi nepatrně lepší vyhlídky než Harrisové (276: 262), včera večer už vedl 302:236. Tedy poměrně razantní posun názorů voličů

Donald Trump Kamala Harris
Na snímke americkí prezidentskí kandidáti Kamala Harrisová a Donald Trump

Ty stejné výzkumy také uvádějí, že za celé USA dostane více hlasů Harrisová (podle toho se ovšem nevybírá prezident) a že v rozhodujících státech to je hodně těsné. Navíc sázkaři věří Harrisové víc než Trumpovi. Nicméně i tak stačí výsledky výzkumů k tomu, aby v táboře Demokratů propukla panika a řada stranických manažerů už začíná mluvit o tom, že je čas soustředit se na reformu strany po volbách a na vymýšlení strategie pro rok 2028. Letos je to ztracené.

.

Během stejného týdne proběhla debata kandidátů na viceprezidenta a J. D. Vance konečně předvedl, v čem je jeho síla. Už v květnu psala Ann Coulterová, že by to byla ideální osobnost pro Trumpovo doplnění. Trumpův razantní a trochu neurvalý styl některé posluchače uvádí do nadšení, ale jiným nevyhovuje. Vance je příjemný zdvořilý mladý muž, na kterém je patrné, že je absolventem superelitní univerzity. Ti dva společně mohou oslovit v zásadě kohokoliv. Navíc je Vance člověk s jasnou vizí záchrany průmyslových regionů (před pár lety o tom napsal knihu). Během kampaně se většinou soustředil na urážení Harrisové a teď konečně dostal prostor ukázat něco lepšího.

Nicméně mnohem zajímavější bylo vystoupení Harrisové na spřáteleném kanále The View. Servilní novinářka nezapomněla položit podlézavou otázku: V čem by bylo vaše prezidentství jiné než Bidenovo. Harrisová tak dostala možnost odříkat veškeré volební slogany o tom, že končí věk starých bílých mužů a že Američani potřebují někoho mladého energického, kdo se dívá do budoucna. Na těch sloganech je její kampaň založena. Jenže odpověď zněla jinak. “Nic mě nenapadá” (I cant think of anything). Volební manažeři si museli rvát vlasy a Trumpovi lidé nejspíš nevěřili svým uším. Ještě blbější než jsme doufali.

.

Nicméně výzkumy zveřejněné v posledních dnech tyhle novinky ještě neodrážejí. Analytici přisuzují pokles Harrisové spíš tomu, že kouzlo přestává působit. Když chcete do voleb nasadit maskota, musíte ho představit až těsně před volbami (jako tomu bylo třeba se Zuzanou Čaputovou) a to americké prostředí neumožňuje.

Není tedy od věci očekávat další posun veřejného mínění ve prospěch Trumpa. Pokud si to na poslední chvíli nepokazí. Ovšem ve 2016 i ve 2020 měl Trump koncovky kampaní silné a bezchybné.

 

Čláok pôvodne vyšiel na portáli petrhampl.

 

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:05

Moldavská polícia vo štvrtok uviedla, že odhalila mechanizmus, v rámci ktorého sú skupiny Moldavcov posielané do Ruska na výcvik. Tam ich školia o tom ako sa zúčastňovať a správať na protestoch, a tým prispievať k vyvolávaniu občianskych nepokojov. V Moldavsku sa v nedeľu uskutočnia prezidentské voľby spojené s referendom o vstupe krajiny od EÚ.

14:49

Podmienky, v akých Irán zadržiava troch francúzskych občanov, sú neprijateľné. Paríž pracuje na ich okamžitom prepustení. Uviedlo to vo štvrtok francúzske ministerstvo zahraničných vecí.

14:49

Dolná komora ruského parlamentu vo štvrtok v prvom z troch čítaní jednohlasne schválila návrh legislatívy, ktorá by postavila mimo zákon “propagandu” odrádzajúcu Rusov od toho, aby mali deti.

14:48

Niektorí z migrantov, ktorých zachytili v talianskych vodách a následne previezli do migračných centier v Albánsku, dostali povolenie na návrat do Talianska, uviedli vo štvrtok talianske úrady.

14:44

Európska centrálna banka (ECB) v súlade s očakávaniami opäť uvoľnila menovú politiku. Rada guvernérov sa vo štvrtok rozhodla znížiť tri kľúčové úrokové sadzby ECB o 25 bázických bodov. Úrokové sadzby jednodňových sterilizačných operácií, hlavných refinančných operácií a jednodňových refinančných operácií sa tak s účinnosťou od 23. októbra znížia na 3,25 %, 3,40 % a 3,65 %.

14:44

Spotreba zemného plynu v 3. štvrťroku vzrástla medziročne takmer o štvrtinu a postupne sa vracia na hodnoty pred pandémiou. Domácnosti, inštitúcie a firmy odobrali od júla do septembra tohto roku spolu 6,66 terawatthodiny (TWh) plynu, z čoho mali najvyšší podiel na úrovni 5,56 TWh veľkoodberatelia. Vyplýva to z aktuálnych údajov zverejnených spoločnosťou SPP-distribúcia.

14:43

Niekoľko týždňov pred prezidentskými voľbami v USA vzrástla cena zlata na novú rekordnú úroveň. Na londýnskej burze sa cena trójskej unce (31,1 gramu) vo štvrtok vyšplhala na 2688 amerických dolárov (2466,73 eura), čím prekonala doterajší rekord z konca septembra približne o tri USD.

14:42

Od začiatku budúceho roka budú orgány kontroly poistenia v krajinách systému zelenej karty povinné akceptovať okrem papierovej aj jej elektronickú formu vo formáte PDF. Táto zmena je výsledkom rozhodnutia Rady kancelárií členských štátov a umožňuje jednoduchší a modernejší spôsob preukazovania platného povinného zmluvného poistenia (PZP) zodpovednosti za škodu. Vo štvrtok na to upozornila Slovenská kancelária poisťovateľov (SKP).

14:42

Únia miest Slovenska (ÚMS) sa snaží aj pri zelenej transformácii o koordináciu miest, teda aby sídla rovnaké výzvy robili rovnako. Uviedla to Jana Červenáková, výkonná viceprezidentka ÚMS, na konferencii Next Green Generation EU: Energetika budúcnosti, ktorá nezabúda na ľudí. Konferenciu zorganizovala Slovenská klimatická iniciatíva spolu s Friedrich Ebert Stiftung.

14:41

Štát chce v rámci takzvanej zelenej transformácie vybudovať v regiónoch dva veľké veterné parky, najmä pre nové priemyselné investície. Jeden z veterných parkov by mal byť na východnom Slovensku. Uviedol to Peter Kmec (Hlas-SD), podpredseda vlády SR pre plán obnovy a znalostnú ekonomiku, na konferencii Next Green Generation EU: Energetika budúcnosti, ktorá nezabúda na ľudí. Konferenciu zorganizovala Slovenská klimatická iniciatíva spolu s Friedrich Ebert Stiftung.

14:41

Príspevok na športovú činnosť detí, ktorý by mali poskytovať svojim zamestnancov firmy s viac ako 49 pracovníkmi, je snahou zlepšiť zdravie detí a zabezpečiť, aby mali všetky deti prístup k športovým aktivitám. Vo štvrtok o tom informovala riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová. Návrh z dielne koaličnej SNS, ktorý ide v parlamente do druhého čítania, v uplynulých dňoch kritizovala Asociácia priemyselných zväzov a dopravy (APZD).

14:40

Eurozóna vykázala za august 2024 prebytok zahraničnoobchodnej bilancie. Ale nižší ako pred rokom aj ako v júli. TASR o tom informuje na základe predbežných údajov európskeho štatistického úradu Eurostat.

14:31

Opozičné Progresívne Slovensko (PS) chce presadiť zavedenie príspevku na úhradu nákladov na bývanie, ktorý by nebol viazaný na hmotnú núdzu. Návrh na zavedenie štátnej sociálnej dávky predložilo PS v septembri do parlamentu, no poslanci Národnej rady (NR) SR ho nepodporili. Vyzvalo preto ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Erika Tomáša (Hlas-SD), aby si osvojil opozičný návrh na zavedenie tohto príspevku. Poslanci PS to uviedli vo štvrtok na tlačovej konferencii.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Labute plávajú na jazere Stieger pri zámku Stieger s jesenným koloritom v malebnom nemeckom mestečku Ort Stiege

Autor: TASR/AP-Matthias Bein

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali