Americké volby – aktualizace

❚❚

Praha 25. septembra 2024 (HSP/Petrhampl/Foto:TASR/AP-Paul Sancya)

 

Americké veřejné mínění se nadále lehce posouvá ve prospěch Harrisové, naznačují výzkumy. Tento posun ovšem neprobíhá v klíčových státech, kde Harrisová i tak lehce vede. Vypadá to na její vítězství v prezidentských volbách 276:262 (počty volitelů)

Harrisová v Michigane vystúpila na podujatí s Oprah Winfreyovou
emokratická nominantka na post prezidenta USA Kamala Harrisová (vľavo) a najznámejšia americká televízna moderátorka Oprah Winfreyová diskutujú počas virtuálneho podujatia s názvom “Jednotne pre Ameriku” v meste Farmington Hill v americkom štáte Michigan

Jenže přicházejí i jiné zprávy. Sázkaři posouvají své odhady opačným směrem (stále víc věří Trumpovi). Nejrespektovanější analytik Demokratické strany Nat Silver ve své poslední analýze předpokládá Trumpovo vítězství 312:226. A sami výzkumníci veřejného mínění přiznávají, že letos je rok, kdy se mohou snadno mýlit.

.

To dokreslují i dílčí poznatky z výzkumů. Především se ukazuje, že nárůst Harrisové je dán výhradně růstem nadšení uvnitř příznivců Demokratické strany. Nezávislé se nedaří zasáhnout. Průzkum Gallupu dokonce ukázal, že zatím Trump je mezi nezávislými nepopulární, Harrisovou vyloženě nesnášejí.

Kdo má tedy navrch? Nikdo neví. Jisté je, že dozněly účinky atentátů, debaty i obou nominačních sjezdů. Obě strany vedou mizernou nudnou kampaň, která je založena na tom, že Trump je ohrožením demokracie nebo že Kamala je komunistka. Obě strany mají plné stadiony nadšených davů. Technicky je to ovšem podstatně snadnější pro Harrisovou, protože Trumpovu kampaň brzdí a komplikují silná bezpečnostní opatření, po dvou atentátech logická a nutná. Harrisová podobný problém nemá.

.

Postupně se také vyjasňuje profil Kamaly Harrisové. Po desítkách let je první kandidátkou Demokratické strany, kterou odmítly podpořit velké odborové centrály. Její ekonomické postoje jsou natolik proti pracujícím, že je to příliš i pro zkorumpované aparáty. Zato se doslova každý den ozývají další funkcionáři Republikánské strany spojení s Bushovým obdobím, že Harrisová je ta správná volba.

Kdo se bude smát nakonec, to budeme vědět za šest týdnů.

Petr Hampl

Článok pôvodne vyšiel na portáli Petrhampl.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

09:21

Rusko rokuje s jemenskými húsíami prostredníctvom Iránu o prevode protilodných rakiet dlhého doletu P-800 Onyx, uvádza agentúra Reuters s odvolaním sa na svoje zdroje.

Zatiaľ nebolo prijaté žiadne rozhodnutie o transfere, pričom v najbližších týždňoch sú naplánované nové stretnutia v Teheráne.

Húsiovia útočia na západné obchodné a vojenské lode v Červenom mori.

08:59

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu opäť odložil svoj odchod do USA, kde má predniesť prejav na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN.

08:58

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír informoval, že pre tropickú cyklónu Helene odložil plánovaný štart deviateho letu kozmickej lode Crew Dragon od spoločnosti SpaceX na sobotu 28. septembra, píše TASR podľa agentúry Reuters.

08:55

Libanonské proiránske hnutie Hizballáh sa prihlásilo k zodpovednosti za raketový útok na strednú časť Izraela, ku ktorému došlo v stredu ráno. Dodal, že balistickou raketou Kádir 1 cielil na veliteľstvo izraelskej rozviedky Mosad neďaleko Tel Avivu.

08:53

Španielsko oznámilo, že jeho predstavitelia budú bojkotovať inauguráciu nadchádzajúcej mexickej prezidentky Claudie Sheinbaumovej. Dôvodom je, že na ňu nepozvali španielskeho kráľa Filipa VI. Slávnostné uvedenie Sheinbaumovej do úradu sa uskutoční na budúci utorok.

08:50

 Vláda Spojených štátov amerických schválila možný predaj protilietadlových striel Stinger Egyptu za 740 miliónov dolárov. 

08:01
Keďže vojna na Ukrajine pokračuje, hrozí jej eskalácia a môže sa rozšíriť do ďalších regiónov.

Generálny tajomník OSN António Guterres to povedal na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN.

07:34
Musíme sa pripraviť na vojnu.

Toto vyhlásenie urobil bieloruský prezident na stretnutí s najvyšším vojenským velením krajiny.

„A daj Bože, aby k tejto vojne nedošlo,“ dodal Lukašenko.

07:31

Britský premiér Keir Starmer sa na konferencii Labouristickej strany v Liverpoole pomýlil a vyzval hnutie Hamas na prepustenie “klobás”. Video z prejavu sa rýchlo stalo virálnym na sociálnych sieťach.

07:30

Británia vyzvala svojich občanov, aby okamžite opustili Libanon. Zároveň vyslala na Cyprus stovky vojakov na pomoc pri evakuácii Britov z Libanonu v reakcii na eskaláciu bojov medzi Izraelom a hnutím Hizballáh.

07:28

Strana Likud izraelského premiéra Netanjahua sa po atentátoch v Iráne a útoku na „pagere“ v Libanone opäť dostala na prvé miesto popularity v krajine.

Uvádza to prieskum verejnej mienky, na ktorý sa odvoláva denník Financial Times.

„Opätovné získavanie pozícií Likudu sa začalo začiatkom tohto roka, ale výraznejšie sa prejavilo od konca júla, keď Izrael zavraždil vysokých predstaviteľov Hizballáhu a Hamasu v Bejrúte a Teheráne,“ uviedol denník.

Nárast ratingu pokračoval po útoku na Libanon, ktorý zahŕňal bombové útoky na pager a raketové útoky.

„Prieskumy ukazujú, že Likud získal späť veľkú časť popularity, ktorú stratil po útoku na Hamas“ 7. októbra 2023. „K jeho rehabilitácii prispeli čoraz agresívnejšie kroky Izraela v regióne,“ uvádza sa v článku.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vystavené bábky počas novinárskeho dňa pri príležitosti otvorenia zrekonštruovaného Bratislavského bábkového divadla v Bratislave 24. septembra 2024

Autor: TASR - Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

René Pavlík

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali