Americká lietadlová loď Dwight Eisenhower dvihla kotvy a narýchlo odplávala z Červeného mora. Dôvodom majú byť nové zbrane v rukách Húsíov

Americká lietadlová loď Dwight Eisenhower dvihla kotvy a narýchlo odplávala z Červeného mora. Dôvodom majú byť nové zbrane v rukách Húsíov

Bratislava 4. júla 2024 (HSP/Svpressa/Foto:X@USFleetForces)

 

Prízrak “Vietnamu 2.0” do ktorého by mohli byť vtiahnuté USA a chýry o “hypersonike” v jemenských jednotkách spôsobili, že jadrový “Ike” ušiel z Červeného mora. Podrobné informácie o situácii, ktorá vznikla v Červenom mori prináša novinár ruských novín Svobodnaja Pressa Sergej Iščenko

Dwight Eisenhower
Na snímke americká lietadlová loď Dwight Eisenhower

V Spojených štátoch sa čoraz hlasnejšie ozývajú prirovnania jednoducho katastrofálnej situácie pre ich krajinu v Červenom mori k “druhému Vietnamu”. Teda k najdlhšej, hanebnej, nákladnej, márnej a krvavej vojne v dejinách Spojených štátov po druhej svetovej vojne.

Reklama

A šéf Centrálneho veliteľstva námorných síl USA viceadmirál Brad Cooper nie tak dávno zašiel ešte ďalej. V rozhovore pre reláciu CBS “60 minút” povedal, že v absolútne márnom boji s Húsíami o slobodu plavby v prielive Bab-el-Mandeb museli Američania bojovať nie menej intenzívne ako v rokoch boja s nacistickým Nemeckom.

Prvýkrát od tých čias útočia na nepriateľské ciele nielen lode amerického námorníctva. Ale americké lode sú aj veľmi intenzívne ostreľované.

Reklama

“Myslím si, že sa budete musieť vrátiť k druhej svetovej vojne, kde sú lode zapojené do bojov. Keď hovorím zapojené do boja, ide o boj, v ktorom sa strieľa na ne, strieľa sa na nás a my paľbu opätujeme,” vysvetlil admirál Cooper svoju myšlienku trochu stroho, ale vcelku zrozumiteľne.

Dodal, že len celkový počet amerických posádok v regióne donedávna predstavoval viac ako sedemtisíc námorníkov, poddôstojníkov a dôstojníkov.

Medzitým sa dnes popri amerických vyslancoch pokúšajú čeliť Húsíom v rámci mnohonárodnej operácie EUNAVFOR Aspides aj vojnové lode plávajúce pod vlajkami Francúzska, Belgicka, Grécka a Talianska. Pod celkovým velením gréckeho kontradmirála Vasiliosa Griparisa. Ktorý už tiež otvorene panikári. Vyhlasujúc celému svetu, že akýkoľvek úspech môže dosiahnuť len vtedy, ak sa počet jeho lodného zoskupenia zvýši aspoň dvojnásobne. Čo sa, ako si uvedomuje aj samotný kontradmirál, s najväčšou pravdepodobnosťou nestane.

Britská publikácia Navy Lookout práve priliala vlastný “benzín” do čoraz horúcejšieho ohňa námorných vášní okolo situácie v Červenom mori. Podľa jej výpočtov len na odrazenie nekonečných leteckých a námorných útokov bezpilotných lietadiel a člnov bez posádky z oddielov jemenského hnutia “Ansar Allah” (“Húsíovia”) od novembra 2023 do mája 2024 museli lode krajín NATO minúť (najmä na sebaobranu!) rôznu muníciu za celkovú sumu presahujúcu jednu miliardu amerických dolárov.

Výsledky sú dá sa povedať nulové. Podľa Navy Lookout sa v tom istom období Ansar Allah podarilo zasiahnuť “približne 30 obchodných lodí” tak či onak spojených s americkými, britskými a izraelskými spoločnosťami. Dve z nich sa potopili.

Reklama

Medzivýsledok: objem obchodnej dopravy cez prieliv Bab-el-Mandeb do a zo Suezského prieplavu sa znížil približne o 60 – 70 %. A ceny ropy a ropných produktov, ako aj niektorých ďalších druhov surovín, ktoré sa teraz musia do Európy prepravovať okolo celého afrického kontinentu, sa na svetových trhoch plazili nahor.

Zároveň do patovej vojenskej a politickej situácie v Červenom mori Američanom a celému NATO neprenikol ani lúč nádeje. Práve naopak, čoskoro sa celá situácia iba rozhorí.

Pretože koncom minulého týždňa opustila región jediná americká lietadlová loď s jadrovým pohonom Dwight Eisenhower, ktorá sa od konca roka 2023 podieľa na operácii proti Húsíom, v sprievode torpédoborca USS Gravely. V rozpore so známou praxou velenia amerického námorníctva tak po prvýkrát na dostatočne dlhé obdobie zostane pre Washington strategicky dôležitá námorná oblasť úplne bez krytia lietadlovou loďou.

 

 

Reklama

Pentagón tvrdí, že “Theodore Roosevelt” s jadrovým pohonom čoskoro nahradí “Ike” (ako nazývajú “Dwight Eisenhower”) v prvej línii boja proti Húsíom. Teraz sa však nachádza v prístave Pusan (Južná Kórea). Kam sa “Theodore Roosevelt” s jadrovým pohonom narýchlo a so zjavným demonštračným cieľom neplánovane obrátil z Tichého oceánu hneď po nedávnej senzačnej návšteve ruského prezidenta Vladimira Putina v KĽDR. Počas nej ruský líder, ako je známe, podpísal s Kim Čong-unom dohodu o rozsiahlej vojenskej spolupráci, ktorá znepokojila mnohých na Západe, v Japonsku, Austrálii a Južnej Kórei.

Teraz sa preto Washington rozhodol ukončiť svoje výhražné gestá prostredníctvom “Theodora Roosevelta”. Keďže v Červenom mori to “horí” ešte silnejšie ako v Tichomorí. A iné bojovo pripravené lietadlové lode, ktoré by mohli byť urýchlene vystrojené k brehom Jemenu, americké námorníctvo jednoducho nemá k dispozícii.

“Tieto pohyby nie sú znakom porážky, ako to niektorí vykresľujú. Skôr predstavujú normálnu rotáciu lodí po dlhom nasadení. Niet však pochýb o tom, že námorníctvo je v súčasnosti v Červenom mori vyťažené. Keďže USA jednoducho nemajú dostatok dostupných lietadlových lodí a ich európski partneri sú ešte viac vyčerpaní,” snaží sa Navy Lookout zabrzdiť plamene jednoznačne porazeneckej vatry NATO.

“Nemáme žiadnu túžbu nasadiť vojská (pozemné jednotky – pozn. aut.) do Jemenu. Preto neexistujú jednoduché riešenia krízy, ktorá nemá zjavný koniec. Ide o patovú situáciu,” uzatvára britský autor v pre Západ neuspokojivom závere.

Stručne povedané, v pomerne dlhej vojne proti zdanlivo bosým Húsíom spojené námorné sily Severoatlantickej aliancie jasne preukazujú čoraz väčšiu bojovú impotenciu. Preto sa tieň ponižujúcej “vietnamskej” porážky spred polstoročia čím ďalej, tým zreteľnejšie vznáša nad stožiarmi ultramoderných lodí, ktoré sa zúčastňujú na operácii EUNAVFOR Aspides v Červenom mori.

Súhlasím: zjavný civilizačný a vojensko-technický rozpor medzi súperiacimi stranami a priebežné výsledky, ktoré v tejto bitke dosiahli, si vyžadujú aspoň jasné vysvetlenie zo strany západných lídrov. A tie, ako sa dalo očakávať, už dávno zazneli.

Hlavné z nich je: “Ansar Allah” sa sama od seba zrazu neobjavila svetu taká silná, aby bola schopná vážne vyzvať celý blok NATO. Má za sebou Číňanov, Iráncov a Rusov. Ktorí poskytujú Húsíom prinajmenšom serióznu vojenskú a technickú pomoc. Poskytujú im aj dôležité spravodajské informácie. Vrátane informácií z vesmírnych satelitov.

V každom prípade to tvrdí poľská internetová publikácia Defence24 v článku s názvom “Spojené štáty čelia ‘morskému Vietnamu’ na Blízkom východe”. A musíme uznať, že na takéto úsudky je skutočne dosť dôvodov. Vrátane napríklad nasledujúceho.

V marci tohto roku spoločnosť Ansar Allah senzačne oznámila, že už otestovala vlastnú hypersonickú raketovú zbraň. Údajne nová a údajne arabská raketa je schopná dosiahnuť rýchlosť až Mach 8 (približne 10 000 kilometrov za hodinu) a funguje na tuhé palivo.

Zdroj RIA “Novosti” uviedol, že Jemen má v úmysle čoskoro začať masovú výrobu novej zbrane, ktorá sa má použiť pri útokoch na lode NATO v Červenom mori, Arabskom mori a Adenskom zálive. A tiež na početné stupňovanie úderov proti cieľom v Izraeli. Konkrétne na námornú základňu židovského štátu Ejlat.

Reklama

Sú správy o “húsíjských hypersonických zbraniach” blufom Jemenčanov, ako to už chodí v každej vojne? Na prvý pohľad áno. Pretože odkiaľ by Ansar Allah vzal superzbraň, na ktorej konštruktéri dokonca aj v Spojených štátoch stále ešte iba bez väčšieho úspechu pracujú? Jemen nemá žiadne relevantné výskumné ústavy, žiadne moderné zariadenia na testovanie rakiet ani rozvinutú priemyselnú základňu. Tak odkiaľ odkiaľ by tie hypersonické rakety vzal?

O tom, že Húsíovia pravdepodobne majú (alebo čoskoro budú mať) niečo podobné, svedčí aj fakt, že hneď po správe o “jemenských hypersonických zbraniach” vtedajšia vlajková loď skupiny lodí NATO, lietadlová loď s jadrovým pohonom Dwight Eisenhower, okamžite zdvihla kotvy.

 

 

A so sprievodnými torpédoborcami odplávala ďaleko od čoraz nebezpečnejších brehov – do severnej časti Červeného mora. Zakotvila tam niekde v blízkosti Eilatu. A pokiaľ je známe, nikdy nepreplávala ani míľu smerom k prielivu Bab-el-Mandeb. A minulý týždeň, ako už bolo spomenuté, sa vydala ďaleko od nebezpečných vôd – domov do USA.

Reklama

Ak tieto dve udalosti spolu súvisia, vyplýva z toho, že Američania majú reálne obavy, že Húsíovia až tak veľmi neblufujú. Kde by však v takom prípade vzali “hypersonické” zbrane, ktoré nemá k dispozícii väčšina oveľa vyspelejších krajín, než je Jemen?

Väčšina ruských aj zahraničných expertov je presvedčená, že Jemen sám by nič také nedokázal vytvoriť. Mohol by ju však tajne získať od niektorého zo svojich mocných spojencov: prečo nie?

Potom sa zoznam “podozrivých” krajín dosť zužuje. Rusko, Čína, Irán a Severná Kórea. Len tieto štáty sú podľa otvorených údajov v príslušných výskumných prácach dostatočne ďaleko. A Rusko je jedinou krajinou na svete, ktorá už viac ako raz úspešne použila hypersonické rakety s názvom “Kinžal” počas reálnych bojových operácií na Ukrajine.

Všetky uvedené štáty nie sú, mierne povedané, príliš priateľské so Západom. Preto by nebolo logické, keby aspoň časť svojich úspechov v oblasti raketovej techniky nepreniesli na tých, ktorí na “mori boja” reálne stoja proti Spojeným štátom.

Z celého zoznamu vyššie menovaných “sponzorov” a “darcov” hypersonických zbraní Ansar Allah poľská Defence24 vyčleňuje Rusko. Tvrdí, že “nič v súčasnosti nenadchýna protivníkov USA viac ako možnosť potopiť ich veľkú hladinovú loď.

Reklama

Defence24 ďalej špekuluje, kam tým Moskva mieri: “Predstavme si úspešný útok na loď amerického námorníctva, ktorý by ani nepotopil hladinové plavidlo, ale spôsobil by značné straty (zranení, zabití) medzi posádkou. Emocionálna reakcia v USA po niečom takom by mohla Američanov podnietiť k akciám, ktoré by ich priblížili k tomu, čo nazývajú ďalším “Vietnamom”.

Áno, mohlo by to mať za následok značné straty pre Húsíov. Ale aj príležitosť využiť niečo, v čom sú veľmi dobrí. A síce – partizánsku vojnu v ťažko dostupnom teréne (v prípade vylodenia amerických pozemných jednotiek a jednotiek námornej pechoty na území Jemenu – pozn. aut.)

A ďalej – ďalšia destabilizácia celého Blízkeho východu, nové zahraničnopolitické, vojenské a hospodárske výzvy pre USA a ich spojencov. V dôsledku toho – v narastajúcom chaose sa NATO rozhodne nepodporovať Ukrajinu.

“Otázkou je, ako ďaleko pôjdu Rusi, ktorí hľadajú formy pomsty voči Západu za vojenskú pomoc poskytnutú Ukrajine?”, uvažuje poľský expert. Domnievam sa, že v tejto reťazi úvah môžeme pokračovať.

Kremeľ opakovane vyhlásil, že v reakcii napríklad na americké akcie v Čiernom mori je schopný odpovedať asymetricky a dosť bolestivo. Rusi dokážu odhaliť boľavé miesta Spojených štátov v iných regiónoch sveta a vyvinúť na ne silný tlak.

Nie je dnes pre Západ a Izrael takýmto regiónom Červené more? Mali by tu Rusi vyvíjať tlak?

Prečo nie? Len si predstavte takúto situáciu. Zrazu by sa ukázalo, že proti lodiam západnej koalície v Červenom mori by Húsíovia použili veľmi pokročilú vysoko presnú nadzvukovú protilodnú strelu P-800 Jachont (exportná obdoba 3M55 Oniks) ruskej výroby. Dosah streľby – až 300 kilometrov. Rýchlosť letu – do 750 m/s. Štartovacia hmotnosť – približne 3 tony.

Reklama

To, samozrejme, nie je húsíjsky “hyperzvuk”, ktorý ešte zatiaľ nikto nevidel, nie to v boji. Hrozba pre americké lode je však viac ako zrejmá. Keďže taktické a technické vlastnosti umožňujú strieľať cez Červené more z jemenského pobrežia.

A nikto by nikdy nedokázal, že Jachonty dodalo Husitom “zlomyseľné Rusko”. A prečo nie povedzme Sýria, ktorá je spojencom Iráncov?

Veď ešte v roku 2007 Moskva a Damask podpísali zmluvu o dodávke jednej série Jachontov. V roku 2010 vtedajší minister obrany Anatolij Serďukov potvrdil, že zmluva sa realizuje.

A potom v novembri 2023 agentúra Reuters informovala, že má informácie o tom, že sa Jachonty objavili vo vlastníctve hnutia Hizballáh. Moskva v reakcii radšej predstierala, že o ničom nevie. Spýtajte sa vraj Sýrčanov.

Zatiaľ sa tento jednoducho vynikajúci raketový systém nikde nevyskúšal v reálnych bojových operáciách na Blízkom východe. Ale ak by sa to stalo v Červenom mori v zóne konfrontácie medzi Húsíami a NATO – kto by mohol Rusku čo vyčítať? Pri dlhodobo fungujúcich svetových schémach “čierneho” a “šedého” obchodu so zbraňami by bolo prakticky nemožné identifikovať skutočných dodávateľov protilodných rakiet, ktoré sú pre Američanov a ich spojencov osudné. Iba slávne a nejasné britské “High likley”. Čo, ako viete, nemožno s istotou aplikovať na žiadny prípad.

A vo svetle týchto, ako sa zdá, veľmi logických úvah osobne nechápem, prečo v týchto, podľa môjho názoru príliš pomaly vriacich vodách, ešte neodštartoval smerom k americkým lodiam ani jeden “Jachont”? Povedzme v rámci odvety za Sevastopol.

Nuž, aby pre USA ten “druhý Vietnam” v Červenom mori prišiel skôr. Alebo pôda pre vzájomné kompromisy s Ruskom.

Reklama

 

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:21

Dánska ľudová strana (DF) sa pripojí do novovznikajúcej frakcie v Európskom parlamente (EP) Patrioti pre Európu, ktorú zakladá český expremiér Andrej Babiš a maďarský premiér Viktor Orbán. V sobotu to oznámil na sociálnej sieti X europoslanec a člen DF Anders Vistisen. Aliancia tak má v súčasnosti dostatok národných delegácií na vytvorenie politickej skupiny v EP, píše TASR.

19:20

Japonsko a Kambodža budú spolupracovať na odstraňovaní nášľapných mín z územia Ukrajiny a ďalších vojnou zasiahnutých krajín. V kambodžskej metropole Phnom Penh to v sobotu uviedla japonská ministerka zahraničných vecí Joko Kamikawová, informuje agentúra AFP.

19:15

Pri dopravnej nehode nákladného auta s minibusom zahynulo v sobotu na severozápade Ukrajiny najmenej 14 ľudí, uviedol na sociálnej sieti Telegram tamojší minister vnútra Ihor Klymenko.

K incidentu došlo podľa úradov pri obci Verkhiv v Rivnenskej oblasti na severozápade krajiny. Medzi obeťami je aj šesťročné dieťa, píše agentúra Reuters.

nehoda autobus - cisterna
Na snímke havarovaný minibus po zrážke s cisternovým vozidlom v regióne Rivne na Ukrajine
18:35

Slovenská kajakárka Karolína Abrahámová obsadila na MSJ vo vodnom slalome siedme miesto v K1. Pätnásťročná pretekárka mala bezchybnú jazdu a za víťazkou Klárou Mrázkovou z Česka zaostala o 8,26 sekundy.

17:52

Českí policajti zasahovali v sobotu dopoludnia v pražskej štvrti Řepy, kde bola nahlásená streľba. Podľa prvotných informácií išlo zrejme o streľbu z pištole na stlačený plyn, informuje TASR podľa spravodajského portálu Novinky.cz.

Policajti po príchode zistili, že boli poškodené hodiny na stĺpe verejného osvetlenia, uviedol policajný hovorca Jan Daněk.

17:20

Početné poranenia utrel poľský turista, ktorý v sobotu popoludní spadol v masíve Gerlachovského štítu. Na pomoc mu prišli horskí aj leteckí záchranári. Informuje o tom Horská záchranná služba na svojej webovej stránke.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena fotografuje dúhu telefónom na parkovisku pred obchodným domom Smith\'s na Štvrtej ulici v Albuquerque v štáte New York

Autor: TASR/AP-Chancey Bush/The Albuquerque Journal via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Sablič

Jozef Bugár

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali