Američania pri dosahovaní geopolitických cieľov nedezinformujú. Oni len šíria informácie, vedú psychologické operácie. Na počte mŕtvych nezáleží

❚❚

Bratislava 10. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Ted S. Warren)

 

Američania ovplyvňovali v čase pandémie Covid verejnú mienku na Filipínach šírením falošných informácií s cieľom poškodiť konkurenciu. A denník N im opäť raz meral iným metrom

Vakcína proti ochoreniu COVID-19 od spoločností Pfizer a BioNTech
Ilustračné foto

Zámerným šírením dezinformácií o čínskych zdravotníckych pomôckach a čínskej vakcíne Sinovac voči Sars-Cov-2, sa snažili podkopať dôveru obyvateľov Filipín, ťažko skúšaných vírusom, voči čínskym produktom. Operáciu spustila americká administratíva ešte za vlády Donalda Trumpa a táto pokračovala aj po tom, čo v Bielom dome došlo k výmene stráží.

.

Američania použili na dosiahnutie vytýčeného cieľa presne tie prostriedky, z ktorých použitia už roky obviňujú geopolitických konkurentov Rusov, či Číňanov, že týmto spôsobom ovplyvňujú volebné kampane v USA, Brexit, a vôbec ktorékoľvek voľby v západnom svete.

Na sociálnych sieťach povytvárali falošné účty vydávajúce sa za Filipíncov, cez ktoré šírili rôznym skupinám obyvateľov rôzne nepravdivé informácie. Takto napríklad rozšírili medzi moslimami dezinformáciu, že čínske vakcíny obsahujú bravčovú želatínu, čo ich malo viesť k tomu, aby túto čínsku vakcínu odmietli, nakoľko Islam zakazuje konzumáciu bravčového.

.

Celú aféru preskúmali a zverejnili investigatívni novinári z Reuters (tu). Novinári odhalili 300 účtov na sieti X, ktoré takéto bludy o čínskych vakcínach šírili, pričom nič iné na boj s pandémiou ako čínske vakcíny obyvatelia Filipín v čase zúriacej pandémie nemali. Americké vakcíny sa k Filipínčanom, dostali  až v roku 2022 a to už sa vo svete šíril neškodný Omicron a vďaka Putinovi a jeho vojenskej operácii na Ukrajine pandémia de-facto skončila. V čase, keď mohla, čínska bezpečná vakcína Sinovac na Filipínach zachrániť 10 tisíce životov, vďaka bezohľadnej americkej dezinformačnej kampani nezachránila.

Čína v  čase pandémie vyhlásila ambiciózny program pomoci COVID, ktorý zahŕňal zasielanie masiek, ventilátorov a vlastných vakcín – v tom čase ešte testovaných – do krajín, ktoré zápasili s problémami. V máji 2020 Si Ťin-pching oznámil, že vakcína, ktorú Čína vyvíja, bude sprístupnená ako „globálny verejný statok“ a zabezpečí „dostupnosť a cenovú prístupnosť vakcíny v rozvojových krajinách“. Sinovac bol hlavnou vakcínou dostupnou na Filipínach približne rok, kým sa tam začiatkom roka 2022 nestali dostupnejšími vakcíny vyrobené v USA.

Zatiaľ, čo Čína ponúkala nezištnú pomoc, plán Washingtonu nazvaný Operácia Warp Speed bol iný. Uprednostňoval najprv očkovanie Američanov a nekládol žiadne obmedzenia na to, čo môžu farmaceutické spoločnosti účtovať rozvojovým krajinám za zvyšné vakcíny, ktoré nepoužívajú Spojené štáty. Dohoda umožnila spoločnostiam „hrať tvrdú hru“ s rozvojovými krajinami a prinútiť ich akceptovať vysoké ceny, povedal Lawrence Gostin, profesor medicíny na Georgetownskej univerzite, ktorý spolupracoval so Svetovou zdravotníckou organizáciou.

Aj u nás bežala dezinformáčná kampaň, keď naši dokonca vládni predstavitelia, napr. Ivan Korčok, vtedajší minister zahraničných vecí verejne vyhlasoval, že v tom čase jediný dostupný Sputnik nie je vakcínou, ale hybridnou zbraňou Ruska. Čím sa snažil ovplyvniť verejnú mienku, aby si počkali na vakcíny jeho chlebodárcu z USA. Pričom na Slovensku bola významná komunita, ktorá ruskej vakcíne Sputnik dôverovala a dala by sa ňou rada v tom čase zaočkovať. Kampaň, ktorá sa voči Sputniku na Slovensku rozpútala, viedla k tomu, že tento sa k obyvateľom nakoniec nedostal a Slovensko ho nakoniec Rusku vrátilo.

O tejto mega afére spojených štátov informoval krátkou správičkou v rámci svetového newsfiltra v júni 2024 aj dennik N (tu). Vo svojej správe uviedol, že to Američania urobili Číňanom z pomsty, nakoľko Čína na začiatku roku 2020 propagovala nepodloženú teóriu, že vírus má na svedomí Washintgton. V čase písania správy (jún 2024), keď sú predmetom skúmania aj možnosti, že vírus unikol z laboratória vo Wuhane v ktorom Spojené štáty financovali výskum obohacovania netopierích vírusov o schopnosti lepšie sa šíriť ľudskou populáciou písať, že išlo o ničím nepodloženú teóriu je prinajmenšom odvážne.

.

Na správičke denníka N zaujala ešte jeden skutočnosť. A síce, že túto bezprecedentnú dezinformačnú kampaň spojených štátov nazvali informačnou kampaňou. V čase, keď práve redaktori denníka N chodia po našich školách, aby našu mládež učili kriticky myslieť, označujú všetky médiá a redaktorov, ktoré nešíria tú istú propagandu o Covide, vojne na Ukrajine, či klimatickej kríze za dezinformačné, pričom sa nijako neunúvajú svoje tvrdenia niečím podložiť, ukazujú svojim čitateľom pravú, pokryteckú tvár.

Z tohto ich počinu dvojitý meter doslova tryská.

Aby sme pochopili rozmer a brutalitu činu Američanov a na druhej strane si uvedomili schopnosť denníka N bagatelizovať, keď svinstvá páchajú „naši“,  budeme musieť siahnuť po zdroji informácie, ktorú zverejnil Reuters, nakoľko denník N sa neunúval vec, ktorá vrhá zlé svetlo na jeho pánička z poza oceána rozmazávať. To keby sa takejto veci dopustili Rusi, to by sme o tom na stránkach nášho mainstreamu čítali 2 roky. Viď „zasahovanie“ Ruska do volebnej kampane v USA pred prezidentskými voľbami 2016. Na druhej strane to, ako sa mlčí o najväčšom teroristickom útoku na energetickú infraštruktúru Európy od druhej svetovej vojny (útok na plynovod Nord stream), tiež o niečom svedčí.

 

Operácia „Čína je vírus“

Z odhalenia investigatívcov Reuters vyplýva, že operáciu riadila armáda USA. Novinári identifikovali 300 účtov, ktoré sa zhodovali s opismi zdieľanými bývalými predstaviteľmi americkej armády oboznámenými s operáciou na Filipínach. Takmer všetky boli vytvorené v lete 2020 a sústredili sa na slogan #ChinaAngVirus – v tagalogčine Čína je vírus. Niektoré účty zapojené do kampane sú aktívne na sieti X dodnes.

.

„COVID pochádza z Číny a VAKCÍNA tiež pochádza z Číny, nedôverujte Číne!” znel jeden typický tweet z júla 2020 v jazyku tagalog. Slová sa nachádzali vedľa fotografie injekčnej striekačky vedľa čínskej vlajky a prudko rastúceho grafu infekcií. Ďalší príspevok znel: “Z Číny – osobné ochranné prostriedky, maska na tvár, vakcína: FAKE. Ale koronavírus je skutočný.”

 

 

Snaha americkej armády o antivírusovú kampaň sa začala na jar 2020 a rozšírila sa aj za hranice juhovýchodnej Ázie, kým bola v polovici roka 2021 ukončená. Prostredníctvom falošných účtov šírili spravodajské agentúry  strach z čínskych vakcín medzi moslimami v čase, keď vírus zabíjal desaťtisíce ľudí denne. Kampaň skončila až potom, ako Bidenov Biely dom vydal na jar 2021 nariadenie zakazujúce antivax, ktoré znevažovalo aj vakcíny vyrábané inými konkurentmi, a Pentagón inicioval interné preskúmanie, zistila agentúra Reuters.

Američania v tejto geopolitickej hre riskovali, že znevažovaním konkurenčnej vakcíny podkopú dôveru vo vakcíny voči Covid vôbec, teda aj voči vlastným, ktoré prišli na trh neskôr. Podľa Daniela Luceyho, špecialistu na infekčné choroby na Dartmouth’s Geisel School of Medicine, sa podobný scenár odohral v Pakistane, kde Ústredná spravodajská služba využila falošný program očkovania proti hepatitíde v Abbottabade ako zásterku na pátranie po Usámovi bin Ládinovi, hlavnom strojcovi teroristických útokov z 11. septembra 2001. Odhalenie tohto podvodu viedlo k reakcii proti nesúvisiacej kampani očkovania proti detskej obrne vrátane útokov na zdravotníckych pracovníkov, čo prispelo k opätovnému výskytu tejto smrteľnej choroby v krajine. “Malo byť v našom záujme, aby sa ľuďom dostalo do rúk čo najviac vakcíny,” povedal Greg Treverton, bývalý predseda Národnej spravodajskej rady USA, ktorá koordinuje analýzy a stratégie mnohých washingtonských špionážnych agentúr. To, čo urobil Pentagón, podľa Trevertona “prekračuje hranice”.

Dezinformačná kampaň USA bola natoľko účinná, že vtedajší filipínsky prezident Rodrigo Duterte bol natoľko zdesený tým, ako málo Filipíncov bolo ochotných dať sa zaočkovať, že pohrozil zatýkaním ľudí, ktorí odmietli očkovanie.

Filipíny mali v tom čase jednu z najhorších zaočkovaností v juhovýchodnej Ázii. Zo 114 miliónov obyvateľov bolo plne zaočkovaných len 2,1 milióna, čo zďaleka nedosahovalo vládny cieľ 70 miliónov. COVID presiahol 1,3 milióna nakazených a na vírus zomrelo takmer 24 000 Filipíncov. Ťažkosti s očkovaním obyvateľstva prispeli k najhoršej úmrtnosti v regióne. Do Novembra 2021 podľahlo na Covid 48 361 ľudí. K dnešnému dňu je počet obetí ešte vyšší.

.
covid
Údaje z Filipín

Z nasledujúceho grafu zverejneného oficiálnym zdrojom monitorovania pandémie Worldometers.info je vidieť, že v kritickom roku 2021 umieralo na Filipínach 200 stovky ľudí denne.

covid
Údaje z Filipín

To, čo z informácií denníka N z prebratej správy Reuters úplne vypadlo, sú hlasy zúfalstva a rozhorčenia, ktoré by dali zločinu požadovanú emóciu, aby si čitatelia uvedomili obludnosť tejto vojenskej dezinformačnej kampane. Správa by vyznela úplne inak, keby v nej zazneli aj tieto hlasy publikované agentúrou:

Niektorí filipínski zdravotnícki pracovníci a bývalí úradníci, ktorých oslovila agentúra Reuters, boli šokovaní snahou USA o boj proti vakcínam, ktorá podľa nich zneužívala už aj tak zraniteľné obyvateľstvo.

„Prečo ste to robili, keď ľudia umierali? Boli sme zúfalí,“ povedala doktorka Nina Castillo-Carandangová, bývalá poradkyňa Svetovej zdravotníckej organizácie a filipínskej vlády počas pandémie. „Nemáme vlastné kapacity na výrobu vakcín,“ poznamenala a propagandistické úsilie USA ‚prisypalo ešte viac soli do rany‘.

„Som si istá, že na COVID zomrelo veľa ľudí, ktorí na COVID zomrieť nemuseli,“ uviedla Esperanza Cabralová, ktorá pôsobila ako ministerka zdravotníctva za vlády prezidentky Glorie Macapagal Arroyovej.

.

Na realizáciu antivax kampane ministerstvo obrany prekonalo silné námietky vtedajších najvyšších amerických diplomatov v juhovýchodnej Ázii, zistila agentúra Reuters. Zdroje zapojené do jej plánovania a realizácie tvrdia, že Pentagón, ktorý program riadil prostredníctvom vojenského centra psychologických operácií v Tampe na Floride, nebral do úvahy vedľajší vplyv, ktorý môže mať takáto propaganda na nevinných Filipíncov.

„Nepozerali sme sa na to z hľadiska verejného zdravia,“ povedal vysoký vojenský dôstojník zapojený do programu. „Pozerali sme sa na to, ako by sme mohli vyváľať Čínu v bahne.“

Hovorca filipínskeho ministerstva zdravotníctva uviedol, že „zistenia agentúry Reuters si zaslúžia, aby ich prešetrili a vypočuli príslušné orgány zainteresovaných krajín“. Niektorí humanitárni pracovníci na Filipínach, keď ich agentúra Reuters informovala o propagandistickom úsilí americkej armády, vyjadrili pobúrenie.

 

Ako je to s psychologickými operáciami nášho najväčšieho spojenca?

Nie je to prvá ani posledná dezinformačná kampaň USA, o ktorej ak vôbec budeme informovaní po rokoch, keď už informácie o nej nikoho zaujímať nebudú a naše médiá budú zahltené dezinformačnými operáciami Ruska, či Číny. Tajné psychologické operácie patria dnes medzi najcitlivejšie vládne programy. O ich existencii vie len malá skupina ľudí v rámci amerických spravodajských a vojenských agentúr. S takýmito programami sa zaobchádza s osobitnou opatrnosťou, pretože ich odhalenie by mohlo poškodiť zahraničné spojenectvá alebo vystupňovať konflikty so súpermi. A nerobí ich len Čína a Rusko.

.

V roku 2019, ešte predtým, ako sa COVID objavil v plnej sile, podpísal vtedajší minister obrany Mark Esper tajný rozkaz, ktorý neskôr vydláždil cestu k spusteniu americkej vojenskej propagandistickej kampane. Rozkaz povýšil súperenie Pentagónu s Čínou a Ruskom na prioritu aktívneho boja, čo veliteľom umožnilo obísť ministerstvo zahraničných vecí pri vedení psyops proti týmto protivníkom. Návrh zákona o výdavkoch Pentagónu, ktorý v tom roku schválil Kongres, tiež výslovne povoľoval armáde viesť tajné vplyvové operácie proti iným krajinám, a to aj “mimo oblastí aktívneho nepriateľstva”.

Proti Číne viedla CIA v čínskych sociálnych médiách v roku 2019 tajnú kampaň, ktorej cieľom bolo obrátiť verejnú mienku v Číne proti jej vláde. V rámci tohto úsilia malá skupina agentov používala falošné online identity na šírenie znevažujúcich naratívov o Si Ťin-pchingovej vláde.

Protivakcinačná propaganda Pentagónu prišla ako odpoveď na úsilie samotnej Číny šíriť nepravdivé informácie o pôvode COVID. Vírus sa prvýkrát objavil v Číne koncom roka 2019. V marci 2020 však čínski vládni predstavitelia bez dôkazov tvrdili, že vírus mohol do Číny prvýkrát priniesť člen americkej služby, ktorý sa v predchádzajúcom roku zúčastnil na medzinárodnej vojenskej športovej súťaži vo Wuhane. Čínski predstavitelia tiež naznačili, že vírus mohol pochádzať z výskumného zariadenia americkej armády vo Fort Detrick v štáte Maryland. Pre toto tvrdenie neexistujú žiadne dôkazy.

Ale nebola to jediná príčina psychologickej operácie voči Číne, geopolitickom súperovi USA. Pod tajnú armádnu akciu sa podpísal aj rastúci vplyv Pekingu v regióne. A obava Spojených štátov, že by Peking po úspechu s Covid kampaňou na Filipínach mohol dostať na svoju stranu aj ďalšie krajiny regiónu ako sú Kambodža, či Malajzia.

Psychologické operácie vedie vykonáva CIA už od roku 2001, v mene boja s terorizmom. Pentagón zakladal frontové spravodajské kanály, platil významným miestnym osobnostiam a niekedy financoval televízne telenovely, aby obrátil miestne obyvateľstvo proti militantným skupinám alebo Iránom podporovaným milíciám, uviedli bývalí predstavitelia národnej bezpečnosti pre agentúru Reuters.

Cieľom psychologických operácií po 11. septembri bola širšia zmena verejnej mienky v celých regiónoch.

Do roku 2010 začala armáda využívať nástroje sociálnych médií, pričom využívala falošné účty na šírenie správ sympatizujúcich miestnych hlasov – často tajne platených vládou Spojených štátov. Postupom času sa vytvorila rastúca sieť vojenských a spravodajských dodávateľov, ktorí vytvárali online spravodajské webové stránky, aby do cudzích krajín pumpovali naratívy schválené Spojenými štátmi. Podľa súčasných a bývalých vojenských predstaviteľov dnes armáda využíva rozsiahly ekosystém influencerov sociálnych médií, nastrčených skupín a tajne umiestnených digitálnych reklám na ovplyvňovanie zahraničného publika. Snaha Číny získať geopolitický vplyv z pandémie dala zelenú na spustenie propagandistickej kampane, ktorú odhalila agentúra Reuters.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:10

Iránsky prezident Masúd Pezeškiján prisľúbil, že svoju moc využije na to, aby zabezpečil, že mravnostná polícia nebude “obťažovať” ženy. Vyhlásil to pri príležitosti druhého výročia smrti 22-ročnej Kurdky Mahsy Amíníovej zadržanej mravnostnou políciou pre porušenie prísnych pravidiel pre obliekanie žien.

Včera 20:09

Umelci, medzi ktorými je aj španielsky režisér Pedro Almodóvar a francúzska herečka Juliette Binocheová, vyzvali Srbsko, aby ochránilo opozičného novinára, o ktorého vydanie sa usiluje Bielorusko.

Včera 20:07

Nový iránsky proreformný prezident Masúd Pezeškiján vyhlásil, že Irán by mohol viesť priame rozhovory so Spojenými štátmi, ak Washington “v praxi” preukáže, že nie je voči islamskej republike nepriateľský.

Včera 19:21

Iránsky prezident Masúd Pezeškiján povedal, že odkedy je vo funkcii, Irán určite Rusku žiadne bojové rakety nedodal.

Včera 19:19

Český prezident Petr Pavel a ďalší zástupcovia štátu, cirkvi a mesta Praha odomkli Korunnú komoru v Svätováclavskej kaplnke Katedrály svätého Víta, Václava a Vojtecha v Prahe a vyzdvihli z nej české korunovačné klenoty. Tie budú od utorka vystavené vo Vladislavskej sále Pražského hradu.

Včera 19:17

Podozrivého v prípade pokusu o atentát na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa predbežne obvinili v dvoch bodoch. Prvý súvisí s držbou strelnej zbrane napriek predchádzajúcemu odsúdeniu za trestný čin a podľa druhého vlastnil zbraň s vymazaným sériovým číslom. 

Včera 19:11

Vo veku 33 rokov skonala v Británii mačka Rosie, ktorá bola neoficiálne považovaná za najdlhšie žijúcu mačku na svete. S odvolaním sa na jej chovateľku Lilu Brissettovú z mesta Norwich v grófstve Norfolk o tom informoval britský denník Daily Mail.

Včera 18:33

Výška škôd po povodniach zatiaľ nie je známa, rádovo by sa však mala podľa ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS) pohybovať v miliónoch eur. “Nie v stovkách miliónov alebo miliardách ako okolité štáty,” poznamenal po mimoriadnom rokovaní vlády.

Mimoriadna schôdza vlády SR
Na snímke zľava minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD), podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič
Včera 18:22

Vláda bude maximálne ústretová regionálnym i miestnym samosprávam pri finančnom odškodnení po povodniach. Na situáciu bude reagovať “konkrétnymi finančnými rozhodnutiami”. Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po mimoriadnom rokovaní vlády. Škody sú podľa neho veľké, no zo strany štátu zvládnuteľné. Doplnil, že vláda bude reagovať aj na konkrétne požiadavky samospráv v súvislosti s rozvodnením malých riek či potokov.

Mimoriadna schôdza vlády SR
Na snímke zľava primátor Bratislavy Matúš Vallo, minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD), predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD), predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič , podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba
Včera 18:00
Nemecký kancelár Olaf Scholz uviedol, že je potrebné preskúmať možnosti začatia mierového procesu na Ukrajine.

Povedal to počas návštevy Astany.

Včera 16:35

Iránsky prezident uviedol, že Teherán neposkytol jemenským Húsíom hyperzvukové zbrane.

Pripomeňme, že cez víkend Húsíovia zaútočili na Izrael. Uviedli, že to urobili hypersonickou raketou, a vyhlásili, že „toto je len začiatok“.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Jelene prechádzajú cez cestu v lese v regióne Taurus neďaleko Frankfurtu v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali