American Thinker: Rusko a Čína chcú oslabiť petrodolár

❚❚

Bratislava 16. septembra 2024 (HSP/Pravda/Foto:Pixabay)

 

Dôvera v dolár postupne klesá a krajiny BRICS zvažujú vytvorenie digitálnej meny krytej zlatom pomocou technológie blockchain, uvádza American Thinker píše v svojom článku pre ruskú Pravdu Oleg Artjukov

Ilustračné foto

Publikácia poukazuje na to, že USA obmedzili Rusku prístup do systému SWIFT, čím ho pripravili o možnosť vykonávať transakcie v dolároch a eurách.

.

Potom však mnohé krajiny začali uzatvárať obchodné dohody v národných menách a tento trend naďalej naberá na sile.

Komoditný analytik spoločnosti Natixis Bernard Dahdah poznamenáva, že Rusko a Čína sa aktívne snažia oslabiť úlohu dolára, aby už nebol dominantnou menou na trhu s ropou.

.

Tieto krajiny tiež začali hromadiť zlato, aby znížili svoju závislosť od dolára. Vytvorenie novej meny alebo platobného systému založeného na zlate alebo blockchaine zo strany BRICS by mohlo zabezpečiť väčšiu stabilitu a spoľahlivosť ako existujúce finančné systémy.

Analytici opakovane spájali oslabenie dolára s rastúcim verejným dlhom USA, neprimeranými vládnymi výdavkami a rastúcou infláciou. Zlato sa zároveň tradične považuje za bezpečné aktívum, ktorého hodnota podlieha menším pochybnostiam a výkyvom.

Saudskoarabský minister priemyslu a nerastných surovín Bandar al-Khorayef predtým v rozhovore pre hongkonský South China Morning Post uviedol, že úrady kráľovstva sú otvorené zavedeniu nových ekonomických nástrojov vrátane používania petro jüanu na vzájomné zúčtovanie.

„Našou politikou je udržiavať vyvážený výmenný kurz medzi saudským rijálom a dolárom,“ zdôraznil minister.

„To nám dáva veľkú príležitosť plánovať a konkurovať. Čo je však dôležitejšie, dáva to našim investorom, ktorí sa chystajú investovať v našej krajine, možnosť zabezpečiť sa proti menovým rizikám,“ vysvetlil al-Khorayef.

.

Minister nemohol uviesť žiadny konkrétny časový plán začiatku používania petro jüanu. Podľa neho ide o čisto obchodnú zložku, z hľadiska regulácie saudské orgány o tejto otázke neuvažujú.

 

Prečítajte si tiež

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

19:33

Chorvátske úrady zadržali v roku 2024 viac prevádzačov a menej nelegálnych migrantov než vlani. Vláda to v stredajšom vyhlásení pripísala zvýšenému dohľadu na hraniciach.

19:32

Valné zhromaždenie OSN v stredu schválilo nezáväznú rezolúciu, ktorá vyzýva Izrael, aby sa do jedného roka stiahol z okupovaných palestínskych území. Za rezolúciu hlasovalo 124 zo 193 členských krajín VZ, 14 bolo proti a 43 sa zdržalo.

19:31

Medzinárodný menový fond (MMF) oznámil, že odložil plánované ekonomické konzultácie s Ruskom. Tie sa mali uskutočniť tento týždeň.

19:20

Izraelský minister obrany Joav Gallant vyhlásil začiatok “novej fázy” vojny v čase, keď Izrael obracia svoju pozornosť na severný front, kde bojuje s militantmi z hnutia Hizballáh v Libanone

19:18

Británia si predvolala ruského veľvyslanca Andreja Kelina, aby tak protestovala voči “zlomyseľnej a zámernej verejnej agresívnej kampani Moskvy proti Spojenému kráľovstvu”. Oznámilo to britské ministerstvo zahraničných vecí. Londýn takýmto krokom reagoval na minulotýždňové rozhodnutie Moskvy odobrať akreditáciu šiestim britským diplomatom pre podozrenie zo špionáže.

19:06

Vreckové komunikačné zariadenia, tzv. pagery, ktoré boli použité pri hromadných výbuchoch v Libanone, nikdy neboli v Maďarsku, uviedla vláda maďarského premiéra Viktora Orbána v stredajšom vyhlásení.

18:54

Bežné potravinárske farbivo dokáže dočasne spriehľadniť kožu a svaly. Postup ešte nebol vyskúšaný na ľuďoch, v prípade úspechu by však mohol pomôcť pri lokalizácii zranení či nádorov.

18:44

Futbalisti ŠK Slovan Bratislava do 19 rokov vstúpili do mládežníckej Ligy majstrov hladkou prehrou. Vo svojom úvodnom vystúpení v ligovej fáze UEFA Youth League podľahli škótskemu Celticu Glasgow na jeho pôde 0:4. V rovnaký deň od 21.00 h čakala premiéra v najprestížnejšej klubovej súťaži aj A-tím “belasých” v Celtic Parku.

18:37

Dvoch mŕtvych a sedem zranených osôb si v stredu vyžiadala streľba v moskovskej kancelárii najväčšieho ruského internetového predajcu Wildberries. Podľa agentúry Reuters ide zjavne o eskaláciu v spore o budúce smerovanie spoločnosti.

18:36

Vládna koalícia v utorok (17. 9.) odprezentovala balíček konsolidačných opatrení, ktorý už dnes neplatí. Za tento daňový chaos najviac zaplatia obyvatelia Slovenska. Uviedli to v stredu predstavitelia opozičného hnutia Igora Matoviča.

18:35

Ministerstvo financií USA v stredu uvalilo sankcie na 12 občanov Iránu, ktorí sú podľa neho spojení s “pokračujúcimi násilnými represiami Teheránu voči iránskemu ľudu” a “brutálnym potlačením pokojných protestov”. Sankcie USA koordinovali spolu s Kanadou a Austráliou.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac vychádza za budovou v Moskve

Autor: TASR/AP-Pavel Bednyakov

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali