Aký je rozdiel medzi čurillovcami a Aláčom? Takto to vidí Ódor

❚❚

Bratislava 21. augusta 2023  (HSP/Foto: TASR – Jaroslav Novák)

 

Uplatňovanie toho istého zákona, podľa ktorého je riaditeľ SIS Aláč postavený mimo službu, na skupinu vyšetrovateľov známu ako čurilovci, nemožno podľa Ľudovíta Ódora povereného funkciou premiéra porovnávať

Ódor
Na snímke dočasne poverený predseda vlády SR odborníkov Ľudovít Ódor

Poverený premiér Ódor dostal na tlačovej konferencii otázku, prečo sa na čurillovcov nevzťahuje rovnaký zákon ako na Aláča. Dôvody, ktoré uviedol, zneli vskutku krkolomne.

.

Prvým je dôležitosť funkcie, vyšetrovateľ NAKA nemá takú dôležitosť, akú má riaditeľ tajnej služby. Lenže zákon podobný dôvod na jeho rôzne uplatňovanie nepozná. Podľa Ódora je obvinenie čurillovcov nie dôvodné, vraj to potvrdil nezávislý súd, a je “legitímne” hovoriť o tom, že to “môže byť nejaká manipulácia z druhej strany”. Ódor hovorí “na základe faktov a súdneho rozhodnutia,” že tie dva prípady nie sú rovnocenné.

Treba pripomenúť, že Ódora v rozhodovaní vôbec nevyrušuje, že jeden z obvinených sa v prípade čurillovcov priznal, a že ich prípad sa mal práve dostať pred súd, čomu môže to, čo opozícia označuje ako policajný prevrat, účinne zabrániť.

.

Ako ďalší dôvod Ódor uviedol, že v prípade Aláča musí brať na zreteľ vyjadrenie dvoch rôznych prokurátorov. Mieni na stredajšom zasadaní vlády navrhnúť jeho odvolanie, čo má iný obsah, než postavenie mimo službu, ktoré urobila prezidentka. Postavenie mimo službu je dočasné opatrenie, ktoré nebráni obvinenému členovi bezpečnostných zložiek po úspešnej obhajobe sa opäť vrátiť do služby, odvolanie zabezpečí, že riaditeľom SIS sa musí stať iná osoba.

 

Prečítajte si tiež:

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:50

V Slovenskom inštitúte (SI) v Budapešti otvorili unikátnu výstavu slovenského dizajnu pod názvom SPOLU. Vznikla v spolupráci so Slovenským centrom dizajnu a jej kurátorom je bývalý dlhoročný vedúci Ateliéru industrial dizajnu na VŠVU v Bratislave Ferdinand Chrenka. Pre TASR to uviedla v piatok riaditeľka SI Michaela Pánisová Ležáková.

10:49

Poľsko je na najlepšej ceste získať v novej Európskej komisii (EK) rozpočtové portfólio, po ktorom túžia mnohé členské štáty. Vo štvrtok to vyhlásil poľský premiér Donald Tusk a potvrdil predošlé medializované správy. TASR informuje podľa portálu Euractiv.com.

Rozpočtové portfólio je podľa Euractiv.com obzvlášť atraktívne vzhľadom na nadchádzajúce rokovania o budúcom viacročnom finančnom rámci (VFR).

10:48

Americké úrady v štáte Georgia zadržali vo štvrtok otca 14-ročného chlapca, ktorý v stredu pri útoku na Apalachee High School v okrese Barrow zastrelil štyroch ľudí a deviati utrpeli zranenia. TASR informuje podľa správy agentúry AP.

Otec strelca Colin Gray čelí obvineniam z neúmyselného zabitia, vraždy druhého stupňa a týrania detí, uviedol vyšetrovací úrad štátu Georgia. “Tieto obvinenia pramenia z toho, že pán Gray dovolil vedome svojmu synovi Coltovi, aby mal zbraň,” uviedol riaditeľ vyšetrovacieho úradu Chris Hosey.

Georgia škola streľba
Na snímke vchod do školy Apalachee High School vo Windere v štáte Georgia v stredu 4. septembra 2024
10:46

Holandská vláda v piatok oznámila, že rozširuje obmedzenia na vývoz strojov, ktoré vyrábajú polovodiče. Pristúpila k tomu po tom, ako USA sprísnili svoje vlastné reštrikcie v oblasti exportu čipov a špičkových technológií do Číny. TASR o tom informuje na základe správ Reuters a AFP.

10:45

Nemecko naliehavo potrebuje program stimulov v hodnote 20 miliárd eur ročne na rýchlu výstavbu chýbajúcich bytov. V spoločnej výzve to uviedli odborový zväz stavebníctva IG BAU a spolkové združenie nájomníkov DMB. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

10:44

Akýkoľvek krok USA, ktorý zablokuje kúpu oceliarne U. S. Steel japonskou Nippon Steel z dôvodov národnej bezpečnosti, by bol “veľmi znepokojujúci” a mohol by naštrbiť dôveru medzi spojencami. Uviedol to v piatok Šigeru Išiba, jednej z horúcich kandidátov na post japonského premiéra. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

10:19

Produkcia českého priemyslu v júli 2024 klesla, ale najmenej za tri mesiace. Stavebná produkcia ožila a vzrástla. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v piatok zverejnil Český štatistický úrad (ČSÚ).

Tempo júlového poklesu bolo najpomalšie od apríla a menšie než 1,7 %, ktoré očakávali analytici.

10:05

Meteorológovia v piatok vydali pre okresy Košice a Košice-okolie upozornenie na smogovú situáciu pre častice PM10. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

09:40

Akcie rakúskej bankovej skupiny Raiffeisen Bank International (RBI) v piatok na začiatku obchodovania vo Frankfurte nad Mohanom klesli o 7,4 % po tom, čo ruský súd zmrazil akcie jej ruskej dcéry. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

RBI uviedla, že sa pokúsi zvrátiť súdne rozhodnutie, ktoré predstavuje najväčšie zmrazenie aktív západnej banky v Rusku.

09:38

Pohonné látky v závere prázdnin znova zlacneli, aktuálne v priemere o dva centy. Medziročne boli ich ceny nižšie o viac ako 10 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Cena benzínu 98 počas 35. týždňa bola na hodnote 1,737 eura za liter, oproti poslednému týždňu klesla o 1,7 centa. Benzín 95 bol na úrovni 1,529 eura, medzitýždenne zlacnel o dva centy. Motorová nafta sa predávala za 1,443 eura za liter, v porovnaní s predchádzajúcim týždňom zlacnela o 1,6 centa.

09:16

Obchodná bilancia SR v júli 2024 pokračovala s prebytkom v objeme 205,8 milióna eur. V rovnakom období minulého roka sa skončila bilancia zahraničného obchodu s dvojnásobne vyšším prebytkom, a to v hodnote 419,4 milióna eur. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Vývoz tovaru zo Slovenska dosiahol v júli 2024 podľa predbežných výsledkov hodnotu 8,2 miliardy eur pri medziročnom raste o 2 %. Po dvoch mesiacoch mal tak export opäť medziročne vyššiu hodnotu. Najvýznamnejšie sa na tom podieľal vyšší export trhových výrobkov, teda produktov odvetví, ako sú spracovanie kovov, hutníctvo či gumárstvo. Nadol ťahal export predovšetkým nižší vývoz automobilov.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke turisti prechádzajú okolo starovekého rímskeho Kolosea, ktoré sa odráža v mláke v Ríme

Autor: TASR/AP-Andrew Medichini

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali