Aký bol rok 2023? Nevážne hodnotenie odchádzajúceho roka

❚❚

Bratislava 31. decembra 2023 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Rok 2023 bol turbulentný a bohatý na udalosti. Top témou sa stali určite predčasné parlamentné voľby.  Do konca roka ostáva pár hodín, o udalostiach, ktoré tu zhrnieme, sme podávali informácie počas celého roka. Ku koncu roka sa patrí si trochu vydýchnuť a uvoľniť sa. Pozrieme sa na najsledovanejšie udalosti na Slovensku, s istou  dávkou nadsázky a irónie. Celý rok sme prinášali seriózne informácie, veríme, že nám naši čitatelia tento malý výstrelok  odpustia. Tém bolo naozaj neúrekom a vybrali sme pre našich čitateľov tie najzaujímavejšie

vláda
Ilustračné foto

V znamení predčasných volieb, politických šarvátok, vývozom Migov na Ukrajinu, protestov, úradníckej vlády  a veľa ďalších významnejších aj menej významných udalostí. Týmto všetkým bol sprevádzaný rok 2023 na Slovensku. Koniec roka sa nezadržateľne blíži a je čas bilancovať.

.

V politickej rovine znamenal rok 2023 isté nóvum. Prvý krát v histórii sme mali na Slovensku úradnícku vládu, zloženú z odborníkov prezidentky Zuzany Čaputovej. Poniektorí páchli síce mimovládnym sektorom, ale na druhej strane, nikto od nich nič extra nečkal, a ani nič extra nerobili. Koniec-koncov ani dôveru nedostali. Išli vo vyjazdených koľajniciach predošlej vlády.

Za problémový článok môžeme označiť len ministra vnútra, ktorý sa po 65 dňoch musel porúčať. Minister Šimko sa dostal do konfliktu s policajným vedením, myslené tým riaditeľom Hamranom, za ktorého sa postavila  aj naša Zuzanka, ako svojho času nazval našu prezidentku predseda ústavného súdu ČR, Pavel Rychetský.

.

Problém spočíval v neochote ministra podpisovať, nie že by bol analfabet, ale nevedel akosi tú chrbticu ohnúť. Vymenovať trestne stíhaného policajta do vedúcej funkcie na inšpekcii, bola aj preňho silná káva.

Pána ministra odvolali, vnútro pripadlo premiérovi Ódorovi, a vláda kúrila a svietila ďalej až tak silno, že zabudla akosi pomôcť ľuďom postihnutým zemetrasením.

V kumulácií funkcií bol neprekonateľný Edo Heger, niekdajší premiér. Že išlo o odborníka na slovo-vzatého, niet pochýb. Jeho, dnes už legendárne video s vodkou, hovorí za všetko. Však čo je lepšie ako dať si koktail aj cez obed, a nikto nevie, že pijete alkohol.

Toho neduhu sa Edo evidentne nezbavil ani počas premiérovania. Ak by bol čistý, nemohol by zobrať po Matovičovi ministerstvo financií, a potom aj zdravotníctva, a tvrdiť, že to zvládne.

Kde si jeden vychutnával obedové koktaily, druhý rozdával ako by sa nechumelilo. Reč je o Jarovi Naďovi, a jeho darovaní Migov 29 – tých šrotov na Ukrajinu. Pomohli sme ako sa dalo, Migy, tanky, náboje, Zuzany, len škoda, že Ukrajinci nemali záujem o jednu Zuzanu staršieho typu. Ukrajinci by ju možno aj chceli, ale po jej faux-pá s elektrárňou Vojany, aj inak pokojný Vlad Zelensky  zdvihol obočie, a iste si povedal, že takých odborníkov majú aj na Ukrajine dosť.

.

Tí triezvejší tušili, že Edo až taký macher nebude, a ani tých pár mesiacov do predčasných volieb nezvládne. Tak 15. mája definitívne prezidentka vymenovala úradnícku vládu.

8. júna zakončil Boris Kollár svoju politickú púť v Národnej rade, vyhlásením predčasných volieb na 30. september.

Začala sa politická kampaň. Svoje šťastie skúsil po rokoch aj Mikuláš Dzurinda a jeho Modrí. Za voľby zaplatil veľa a získal veľmi málo, dokonca aj komunisti dostali viac hlasov.

Do volieb išli strany, s tým, že sa pobijú o voličov. Tieto slová zobrali Smeráci, Robo Kaliňák a Richard Glück, doslovne. A tak, ako na Slovensku niekde býva zvykom, chlapci to vybavili ručne stručne a Igorovi vysvetlili ako to v Bratislave chodí, keď huláka tam, kde sa to nehodí.

Igor v Bratislave nepochodil a tak  poďho na východ. Tam ho mali radi. Našim spoluobčanom v osadách sľúbil po 500 euri, ak ho budú voliť. Keby vedeli, že ich takto okabáti, hnali by ho svinským krokom.

.

S Igorom Matovičom a Veronikou Remišovou je to ako v talianskej domácnosti. Igor ju nechal vyrásť, aby mu pred voľbami v roku 2020 dala košom, a pridala sa do košiara Za ľudí Andreja Kisku. Ľud rozdal karty a Kiskovcom sa moc neušlo. Kiska po voľbách zdupkal a kormidlo prevzala Veronika Remišová. Veľmi jej to predsedovanie nešlo a strana sa jej rozpadla pod rukami. Na konci dňa ostali len dvaja, Remišová a prvý dôstojník Šuteková. Tak si v roku 2023 zaspomínala na staré dobré časy s Igorom, a Igor ako správny kresťan jej odpustil a prijal ju do náručia. A tak Veronika opäť zasadla do parlamentu v staronovom drese.

Voľby podľa očakávania vyhral Smer, aj keď exitpolly krátko po 22 hodine posadili na koňa PS, tak si Peesáci užili aspoň pár minút víťazstva.

Tretí skončil Pelleho Hlas a štvrté miesto, celkom nečkane, pripadlo vajdovi Matovičovi.

Vox populi, vox dei – hlas ľudu, hlas boží, tak vyniesol po 5 krát Fica do premiérskeho kresla.

Nová vláda začala zostra. Robo si vyhrnul rukávy a hneď sa porátal so špeciálnou prokuratúrou. Nateraz sa zdá, že Daniel Lipšic to má zrátané a musí sa poobzerať po novom angažmán.

V Hlase, úlohu zlého muža, prijal na seba minister vnútra Šutaj-Eštok, ktorý našich chlapcov-Čurilovcov postavil mimo službu.

A aby toho nebolo málo, Fico s Blahom, v tesnom tandeme s Tarabom a Šimkovičovou, chcú zastaviť financovanie politických mimovládok.

Táto neslýchaná drzosť a mafiánske praktiky rozohnili Michala Simečku, predsedu PS až natoľko, že ani nie dva mesiace po inštalovaní novej vlády, začal biť na poplach a organizovať proti Ficovej vláde protesty. Aby na pódiu nebol sám, tak prizval aj SASKU a KDH. Darmo, viac hláv viac vie.

Tak s úderom adventu, pospolitý ľud namiesto príprav na najkrajšie sviatky roku, stál na námestiach a hromžil na Fica.

Nebol to len ľud , ktorý hromžil, ale aj pár, akože slovenských europoslancov. To dopálilo, inak pokojnú Moniku Beňovú,  a pekne im to v europarlamente alá Blaha vykričala.

.

Ku cti, ak sa to dá tak povedať, opozície patrí akési vianočné prímerie, podobné ako v roku 1914 na západnom fronte pri meste Ypry. Nemci a Briti sa na chvíľu zbratali, zaspievali vianočné koledy a o niekoľko dní začali po sebe páliť znovu.

V tomto duchu opozícia zakopala na chvíľku vojnovú sekeru, aby ľudia tých pár vzácnych sviatočných dní mohli stráviť v pokoji. Aj takýto bol rok 2023.

 

Prečítajte si tiež:

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

Včera 20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Včera 20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

Včera 19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

Včera 19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

Včera 19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

Včera 19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

Včera 18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

Včera 18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

Včera 18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

Včera 18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali