Aktuálna západná elita v panike: Krajná pravica má po prvýkrát šancu ovládnuť Európsky parlament

Aktuálna západná elita v panike: Krajná pravica má po prvýkrát šancu ovládnuť Európsky parlament

Brusel 10. februára 2024 (HSP/politico/Foto:TASR/AP-Jean-Francois Badias)

 

Budúci Európsky parlament bude menej “zelený” a viac “proruský”, píše s obavami Eddy Wax pre Politico. Krajná pravica má šancu získať moc v európskom bloku. Ak ju využije, Európu čakajú dramatické zmeny

europsky parlament, eu
Ilustračné foto

Každých päť rokov v predvečer európskych volieb sa poprední politici sťažujú na posilnenie radikálov a populistov.

Reklama

A potom sa nebezpečenstvo náhle rozplynie, keď tradičné stredoľavé a stredopravé sily, ktoré vytvorili Európsku úniu, vytvoria koalície, ktoré držia najradikálnejšie strany na uzde.

Tentoraz však s tým nemožno počítať, myslí si Wax.

Reklama

V roku 2024 sa posilnenie pravice podľa prieskumov verejnej mienky zdá byť rozsiahlejšie a rozhodujúcejšie. Podľa jednej z prognóz by pravicoví a krajne pravicoví nacionalisti mohli v júni získať takmer štvrtinu kresiel v Európskom parlamente (a to je aj dôvod, pre ktorý by väčšina ľudí v Európskej únií mala tentokrát pristúpiť k voľbám a to aj Slovensku – pozn. red.).

Aj keď stredopravé strany, ktoré sa v súčasnosti uchádzajú o prvé miesto vo voľbách, odmietnu vytvoriť vládnu koalíciu s čoraz silnejšími okrajovými stranami “výtržníkov” a “provokatérov”, zostáva významná šanca, že krajná pravica by mohla po prvýkrát ovplyvniť politickú agendu EÚ. To by im umožnilo ohroziť nedotknuteľné európske hodnoty právneho štátu a ľudských práv, ako aj zablokovať alebo dokonca zrušiť kľúčové právne predpisy v oblasti životného prostredia a klímy, obáva sa Wax. (Treba však podotknúť, že je to aj jediná šanca na záchranu EÚ. Klimatická agenda ničí jej ekonomiku a konkurencieschopnosť, zatiaľ čo ľudské práva sú stále viac obmedzované a celý blok smeruje k totalite – pozn. red.).

“Budeme svedkami naozaj výrazného posunu doprava,” povedal o júnových voľbách Simon Hix, profesor komparatívnej politológie na Európskom univerzitnom inštitúte. Vtedy bude mať 400 miliónov ľudí z celej Európskej únie možnosť voliť 720 svojich zástupcov, ktorí budú chodiť do práce do Bruselu.

Hix predpovedá, že krajne pravicové zoskupenie v Európskom parlamente Identita a demokracia (ID), ktoré je šieste najväčšie zo siedmich, získa v júni ďalších 40 kresiel. To znamená, že bude mať 98 zákonodarcov a posunie sa na tretie miesto, ktoré v súčasnosti zastávajú liberáli. Už teraz je v ňom nemecká krajne pravicová strana Alternatíva pre Nemecko (AdG) a francúzska krajne pravicová strana Národné zhromaždenie (Rassemblement Nationale).

Ak aj piata najväčšia frakcia, pravicoví Európski konzervatívci a reformisti (ECR), do ktorej patrí poľská strana Právo a spravodlivosť (PiS) a talianska vládnuca strana Bratia Talianska, zvýši svoje zastúpenie približne o 18 kresiel, ako predpovedá Hix, môže sa stať štvrtou najväčšou skupinou v parlamente a predbehnúť Zelených aj liberálov.

Reklama

Podľa prieskumu, ktorý si nechala vypracovať Európska rada pre zahraničné vzťahy, by ECR a ID mohli získať 25 % kresiel v budúcom Európskom parlamente.

Podľa talianskych médií sa europoslanci z bezdomoveckej (Nie je v žiadnej frakcii – pozn.red.) strany Fidesz po voľbách pridajú k Meloniovej pravicovej frakcii ECR, o čom Orbán informoval vo štvrtok. Tento krok umožní ECR výrazne rozšíriť svoje rady. Súhlasia s tým aj poľskí nacionalisti, ktorí frakciu ovládli po odchode britských konzervatívcov. “Ak sa po voľbách objaví žiadosť, radi budeme rokovať a potom uvidíme,” povedal hovorca frakcie ECR Michael Strauss.

Gergely Gulyás, vedúci kancelárie maďarského premiéra, na margo ECR a ID tento týždeň povedal: “Vidím reálnu šancu, že tieto dve skupiny sa spoločne stanú najsilnejšou frakciou v Európskom parlamente.”

To by mohlo ovplyvniť politiku tvorcov politík EÚ v nasledujúcich piatich rokoch.

Vysokopostavený líder najväčšej frakcie v parlamente, ktorou je stredopravá Európska ľudová strana, uviedol: “Aj keď budete mať v budúcom parlamente väčšinu, myslím si, že dynamika sa dramaticky zmení, pokiaľ ide o všetku parlamentnú prácu, ktorú je potrebné vykonať, a tiež pokiaľ ide o najvyššie pozície.” Tento líder, rovnako ako ostatné zdroje citované v článku, požiadal, aby nebol menovaný, aby mohol hovoriť otvorene.

Reklama

Zvýšené zastúpenie pravice by napríklad mohlo skomplikovať proces schvaľovania takých ľudí, ako je stredopravá predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ktorá vedie exekutívu bloku a údajne sa bude uchádzať o ďalšie funkčné obdobie.

Portál Politico už v decembri informoval, že v tucte európskych krajín vrátane Francúzska a Nemecka v súčasnosti vedú alebo sú druhé v prieskumoch verejnej mienky nekompromisné protiimigračné strany, niektoré radikálnejšie ako Holanďan Geert Wilders.

Voliči postupne opúšťajú vedúce strany v celej Európe, pretože vidia, že nedokázali zvládnuť rastúce životné náklady, veľký finančný kolaps, milióny utečencov prekračujúcich východné a južné hranice EÚ, teroristické útoky v hlavných mestách a prudký nárast cien energií súvisiaci s patovým ozbrojeným konfliktom. A napriek tomu sa týmto stranám podarilo odvrátiť hrozbu pri každých doterajších voľbách, konštatuje Wax.

Hans Kundnani, autor knihy s názvom Eurowhiteness, v ktorej píše o možnosti vzniku extrémne pravicovej EÚ, povedal: “Krajná pravica môže zvíťaziť bez toho, aby vyhrala, ak stredopravá strana prijme všetku jej rétoriku a politiku, najmä v otázkach politického smerovania, identity, prisťahovalectva a islamu.”

Aj keď súčasné prognózy, ako napríklad Hixova, naznačujú, že tri centristické frakcie si udržia väčšinu, ktorá sa zmenší o 30 kresiel, neznamená to, že vplyv krajnej pravice sa nezvýši. A koniec koncov, do volieb zostávajú ešte štyri mesiace.

 

Všetky oči sa upierajú na stredopravú stranu

Krajná pravica v Bruseli si oblizuje pery v očakávaní zvýšenia svojej moci a vplyvu v otázkach, ako je prisťahovalectvo a klimatická legislatíva. Koniec koncov, všetko je to o meniacich sa koalíciách, ktoré sa vytvárajú v rámci verejného hlasovaní v zákonodarnom zbore EÚ.

Európsky parlament vždy bránil zástupcom krajne pravicových síl, aby sa dostali na akékoľvek vplyvné pozície v parlamente, napríklad na posty predsedov výborov. Bránil im rokovať alebo vstupovať do výborov zložených z vysokopostavených poslancov, ktorí sa zaoberajú vnútornými záležitosťami orgánu a jeho ročným rozpočtom vo výške dvoch miliárd eur.

Kľúčoví hráči zjavne plánujú rozdelenie hlavných frakcií s cieľom odkloniť stredopravé strany od socialistov a liberálov.

Vedúci frakcie ID a politik talianskej Ligy Marco Zanni povedal, že takáto taktika priniesla v posledných mesiacoch výsledky.

Reklama

“To, čo sa urobilo v otázke prisťahovalectva, čo sa urobilo v otázke niektorých dokumentov o zelenej dohode, je výsledkom tlaku, ktorý vyvíjame na stredopravé strany, aby zmenili svoj postoj a aby táto zmluva s ľavicou bola menej konkrétna a menej formalizovaná,” povedal.

Vedúci frakcie EPP Manfred Weber pre Politico povedal, že skupina vytýčila červenú líniu proti tomu, čo nazýva protieurópskou radikálnou pravicou. “Ako líder strany som definoval tri zásady: všetci naši partneri musia byť za Európu, Ukrajinu a právny štát,” povedal.

Na EPP však už niekoľko mesiacov útočia socialisti, liberáli a zelení za to, že koketuje s pravicovými silami. Nespokojní s tým, že ľavicové frakcie medzi sebou roky rokujú bez nich, sú niektorí členovia EPP pripravení podľahnúť pokušeniu a začať spolupracovať s pravicovými stranami aj bez formálnych koaličných dohôd s nimi.

Weber odmietol akúkoľvek možnosť spolupráce s krajne pravicovými stranami, pričom spomenul najmä poľskú euroskeptickú stranu Právo a spravodlivosť (PiS) v rámci ECR, Alternatívu pre Nemecko (AdG) a francúzske Národné zhromaždenie (Rassemblement Nationale).

Zdá sa, že krajne pravicoví zákonodarcovia majú plán, ako obísť dlhodobý systém obmedzení prístupu, ktorý ich zbavuje moci a vplyvu.

Reklama

Nemecký krajne pravicový poslanec Maximilian Krah stojí na čele kandidátky AfG, ktorá sľubuje, že sa v budúcom parlamente dramaticky rozrastie.

“Chcem sa vymaniť zo sanitárneho kordónu a využiť možnosti tohto parlamentu konštruktívnym spôsobom,” povedal s odkazom na systém obmedzeného prístupu, v rámci ktorého sa demokratické strany zaväzujú, že nebudú spolupracovať s protidemokratickými silami. – Nie som tu preto, aby som ničil.”

Vysokopostavený predstaviteľ EPP povedal, že jeho spolupracovníci sa budú snažiť zachovať tento “cordon sanitaire”.

Dôsledky pre krajnú pravicu

Pozitívom pre progresívcov a priaznivcov EÚ je, že krajná pravica si zrejme nevie urobiť poriadok vo vlastných radoch a zjednotiť sa, konštatuje Wax.

Napríklad poslanci Európskeho parlamentu zo strany Alternatíva pre Nemecko sú vo veľkej miere rozhádaní medzi sebou. Zástupcovia staršej školy sú v rozpore s novým pravicovým krídlom strany.

Reklama

Frakcia Identita a demokracia, ktorá je vo svojej podstate zložená z nacionalistov, je takmer ako keby zámerne zle naolejovaný stroj, v ktorom sa každá národná strana sama rozhoduje, ako bude hlasovať.

“Skupina ID je najviac decentralizovaná frakcia zo všetkých,” povedal Tobias Teuscher, zástupca generálneho tajomníka skupiny, píše Pollitico.

Minulý týždeň líderka krajne pravicového Národného zhormaždenia Marine Le Penová kritizovala svojich nemeckých kolegov za prílišnú radikálnosť ich plánov na deportáciu miliónov ľudí, o ktorých sa diskutovalo na konferencii a ktoré odhalili novinári. Položila otázku, či by mohli koexistovať v jednej frakcii na úrovni EÚ.

Veľkolepý projekt na zlúčenie ID, ECR a Orbánových europoslancov, ktorí boli v roku 2021 vylúčení z EPP, počas súčasného volebného obdobia zlyhal. Líder ID Zanni to označil za potenciálny bod obratu.

 

Orbán, Meloniová… Wilders?

Nejde len o kreslá v Európskom parlamente. Európska rada zložená z predsedov vlád bloku určuje politický kurz a riadi mocnú Európsku komisiu, ktorá navrhuje nové zákony. Za stolom Európskej rady už sedí talianska krajne pravicová premiérka Giorgia Meloniová, maďarský autoritársky líder Orbán a jeho slovenský spojenec a populista Robert Fico. Geert Wilders po svojom minuloročnom volebnom víťazstve rokuje o vytvorení koalície v Holandsku.

“V budúcnosti chceme mať v Európskej rade zástupcov ID,” povedal Zanni.

Reklama

Európsky diplomat uviedol, že tento trend “bude pokračovať a môže mať ďalekosiahle dôsledky, možno nie také vážne teraz, ale významnejšie v dlhodobom horizonte”.

“Tentoraz nebude ľahké zmiesť zo stola úspechy extrémnej pravice. Vzniká dojem, že sa začína nový moment,” dodal.

 

Prečítajte si tiež:

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:00

Konflikt na Ukrajine nie je možné vyriešiť za jeden deň. Uviedol to v pondelok ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia v reakcii na vyhlásenia exprezidenta USA Donalda Trumpa pred novembrovými americkými prezidentskými voľbami.

19:43

Izrael už takmer dokončil elimináciu vojenských schopností palestínskeho militantného hnutia Hamas v Pásme Gazy. Vyhlásil to v pondelok izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

19:40

Švajčiarsko s platnosťou od pondelka sprísnilo svoj doterajší zákon o znásilnení a sexuálnych trestných činoch, a to v súlade so zásadou “nie znamená nie”.

19:28

Organizácia spojených národov v pondelok uviedla, že zástupcovia krajín sveta a talibanská delegácia po prvýkrát otvorene diskutovali o Afganistane.

19:27

Fínsky parlament schválil v pondelok dohodu o spolupráci so Spojenými štátmi v oblasti obrany. Dohoda okrem iného dáva americkej armáde prístup k 15 základniam a výcvikovým priestorom vo Fínsku.

19:27

Lietadlo spoločnosti Air Europa muselo v pondelok núdzovo pristáť v Brazílii po “silných turbulenciách” pri ktorých niekoľko ľudí na palube utrpelo zranenia.

19:25

V Lotyšsku v pondelok vstúpili do platnosti legislatívne zmeny, ktoré umožňujú homosexuálnym párom uzatvárať registrované partnerstvá.

18:53

Súčasný mauritánsky prezident Muhammad Gazwání zvíťazil v sobotných prezidentských voľbách so ziskom 56 percent hlasov, oznámila v pondelok volebná komisia.

18:36

Snahy o démonizáciu krajne pravicových voličov strácajú účinok. Vyhlásila to v pondelok talianska premiérka Giorgia Meloniová po víťazstve krajne pravicového Národného združenia (RN) v prvom kole predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku.

18:32

Občania EÚ, ktorí chcú pracovať alebo založiť si podnik v inom členskom štáte, sa ešte stále stretávajú s mnohými prekážkami a uznávanie odborných kvalifikácií nie je jednoduchá záležitosť. Vyplýva to z pondelňajšej správy Európskeho dvora audítorov (EDA).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Veľký Kolpašský tajch, ktorý návštevníci využívajú na kúpanie, opaľovanie a trávenie voľného času v obci Banský Studenec v okrese Banská Štiavnica

Autor: TASR-Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali