Ako vláda priviedla Ukrajinu na pokraj kolapsu. Krajina sa rozpadne zvnútra

❚❚

Kyjev 7. septembra 2024 (HSP/Focus/Foto:TASR/AP/dpa-Andreas Arnold)

 

Ukrajinské úrady čoraz viac strácajú kontakt s obyvateľstvom, píše dobrovoľník Gennadij Druzenko na ukrajinskom portáli Focus.ua. Konštatuje, že ľudia hromadia otázky – a Kyjev ich nechce počuť. Takáto politika sa môže ľahko skončiť katastrofou: kvôli nej hrozí rozpad krajiny zvnútra, varuje autor

Volodymyr Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Dejiny Ukrajiny sú Rubikonom, ktorý sa pre nás môže skončiť veľmi zle, varuje dobrovoľník Gennadij Druženko. Vláda, ktorá stratila kontakt so spoločnosťou, riskuje vnútorný rozpad štátnosti, ktorý pochoval už nejednu vojnovú krajinu.

.

Už som napísal: ak túto vojnu vyhrá jedna zo strán, nevyhrá ju na bojisku, ako druhú svetovú vojnu, ale vďaka vnútornému kolapsu štátnosti protivníka, ako v prvej svetovej vojne, keď sa zvnútra zrútili ruská, nemecká, osmanská a rakúsko-uhorská ríša, hoci pod tlakom udalostí na fronte.

Ukrajinská vláda, ktorá čoraz viac stráca spätnú väzbu od spoločnosti, riskuje, že sa vydá rovnakou cestou. Spoliehanie sa na politiku fait accompli vo vzťahoch so západnými partnermi, vnútorné intrigy, v ktorých sa topmanažment utápa, prílišná koncentrácia moci v jedných rukách, nedostatok strategickej komunikácie a kritický nedostatok kontrolných mechanizmov v štruktúre moci by sa mohli skončiť katastrofou.

.

To, čo sa teraz deje vo velení AFU, kabinete ministrov, NBU, NABU atď. ukazuje, že ústavný suverén a jediný zdroj moci – teda ukrajinský ľud – stratil akýkoľvek vplyv na jej konanie. Orgány sa ani len nepokúšajú diskutovať alebo vysvetliť výmenu „viac ako polovice personálu“ vlády, odvolanie veliteľa vzdušných síl AFU alebo zmysel držania predmostia v Kurskej oblasti, ak riskujeme, že v septembri stratíme Pokrovsk. Zároveň NBU, ponorená do superziskových schém so štátnymi dlhopismi namiesto financovania armády, rozhodla, že najpálčivejším problémom Ukrajiny je dnes nahradenie kopejok za šagy. TCK so svojou korupciou a masovým dodávaním absolútne demotivovaných “trojdňových vojakov” na front (jeden môj známy ich tak nazýva, pretože v zákopoch prežijú v priemere tri dni) len prilieva olej do ohňa ľudového rozhorčenia….

Nuž a príbeh o tom, ako sa Semjon Jurievič pohádal s Gizom Tristanovičom a čo s tým má spoločné Šabunin, sa stal len apogeom protikorupčného kargo-kultu, ktorý bezbožne využíva banda podvodníkov. Čo v zásade nebráni NABU aktívne míňať rozpočtové prostriedky na nové autá a iné výstrelky, o ktorých sa bojovým jednotkám ani nesníva….

To všetko v ľuďoch len hromadí otázky, na ktoré sa úrady nesnažia odpovedať – nechcú ich počuť. Typickou mantrou tyrana je len dôverujte mi: “Ja sám to dokážem napraviť “, aby som citoval neslávne známu frázu Donalda Trumpa. A táto mantra funguje dovtedy, kým má tyran šťastie. Pokiaľ Praha, Varšava, Brusel a Paríž rýchlo padajú führerovi k nohám. Ale keď sa dostaví Stalingrad, je čoraz ťažšie jednoducho veriť. Človek chce počuť argumenty, nielen ubezpečenia: „Ja sám to dokážem napraviť.“…..

Otázky ukrajinským orgánom narastajú ako snehová guľa. A je čoraz ťažšie veriť v hviezdu „najväčšieho vodcu našich čias“.

Existuje nejaká šanca na obnovenie čestného dialógu medzi úradmi a ľuďmi, ktorí nesú všetky bremená vojny? Dočkáme sa nie každodenných rutinných správ unaveného človeka, ale úprimného rozhovoru vodcu s národom, ako boli Rooseveltove “Rozhovory pri kozube”? Pochybujem o tom. Alebo je to cesta ku katastrofe? Pravdepodobne….

.

Nezabúdajme však, že z rozpadu Ruskej ríše vzišiel Lenin a z rozpadu Osmanskej ríše Atatürk, ktorí svoje štáty oživili prakticky z popola. To len u nášho suseda agresora: „Keď sa povie Rusko, myslí sa tým Putin, keď sa povie Putin, myslí sa tým Rusko“. Ukrajina nie je Rusko, pretože Ukrajina je možná bez Kučmu, bez Juščenka, bez Janukovyča, bez Porošenka a aj bez Zelenského.

Rubikon síce nebol prekročený, a ešte stále je čas vnímať vlastných občanov ako partnerov, nie ako zdroje. Začať hovoriť s nimi, nie k nim. Naučiť sa vysvetľovať a argumentovať svoje konanie, a nie len vyzývať k dôvere vo vodcu – napríklad – nikto okrem neho nie je schopný vyhrať túto vojnu. A na

pokon, vrátiť sa k momentálne úplne rozhojdanému systému kontroly a rovnováhy štátnej správy.

V opačnom prípade… Nezostáva nám veľa času. Dúfajme v najlepšie – pripravme sa na najhoršie.

Ako hviezda nad strniskom,

.

Ako Kristus na nebi,

Ako na sviatok slobody

Pod premiérom fugas,

Vedzte, vy bastardi, obeste sa, judáši –

Ukrajina bude navždy!

originálny text:

Как звезда над стерней,

Как Христос на небесах,

Как на праздник свободы

Под премьером фугас,

.

Знайте, ироды, вешайтесь, иуды —

Всегда Украина будет!

Autor článku: Gennadij Druzenko

 

Prečítajte si tiež:

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

09:22

Šéf najväčšej talianskej banky UniCredit podporuje zlúčenie s nemeckou Commerzbank. UniCredit má záujem o konštruktívny dialóg s vedením, uviedol Andrea Orcel, generálny riaditeľ skupiny, pre pondelkové vydanie denníka Handelsblatt.

09:14

V juhoindickom štáte Kérala zomrel na vírus nipah 24-ročný študent, oznámili v pondelok miestni zdravotnícki predstavitelia. Úrady sa snažia zabrániť šíreniu vírusu a preto sledujú stav ďalších 151 ľudí, ktorí prišli so zosnulým do kontaktu.

09:12

Centrum nemeckého mesta Kolín nad Rýnom uzavrela po explózii v pondelok v ranných hodinách polícia. Kolínska polícia na sociálnej sieti X spresnila, že v rámci rozsiahleho zásahu uzavrela centrum mesta medzi námestiami Rudolfplatz a Friesenplatz. Miestnych obyvateľov vyzvala, aby sa oblasti vyhýbali.

09:05

Povodne v Česku majú prvú obeť, sedem ľudí je nezvestných. Jeden človek sa utopil v rieke Krasovka pri meste Bruntál v Moravskosliezskom kraji, vo vysielaní Českého rozhlasu to v pondelok povedal český policajný prezident Martin Vondrášek.

08:57

V pondelok naďalej platí výstraha pred povodňou v rakúskej spolkovej krajine Burgenland pozdĺž rieky Litava (Leitha). Počet zásahov hasičov v dôsledku počasia sa však v Rakúsku v noci na pondelok znížil, víchrice a lejaky totiž ustúpili.

08:57

Polícia v Indii zadržala za plánovanie protestov proti nízkym mzdám v podniku Samsung Electronics na juhu krajiny viac než 100 štrajkujúcich zamestnancov. Na chystaný pondelkový protestný pochod nemali podľa úradov povolenie.

08:29

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v nedeľu podpísal kontroverznú justičnú reformu, ktorá umožní, aby sudcov volili priamo občania. Stal sa z nej tak zákon.

08:29

Indonézska vláda súhlasila s moratóriom na výstavbu hotelov, rekreačných víl a nočných klubov v niektorých oblastiach ostrova Bali, ktorý čelí nadmernej zástavbe.

08:05

Ceny ropy sa v pondelok ráno výraznejšie nezmenili. Trh podporili rastúce očakávania, že centrálna banka v USA tento týždeň opäť zníži úrokové sadzby. Zisky na druhej strane obmedzovali slabšie hospodárske údaje z Číny.

07:26

Z väznice v meste Maiduguri na severovýchode Nigérie ušlo 281 väzňov vrátane odsúdených členov islamistických milícií Boko Haram.

07:26

Historický seriál Šógun a komediálny seriál Hacks sa stali v nedeľu večer v Los Angeles víťazmi 76. ročníka odovzdávania amerických televíznych cien Emmy.

Los Angeles EMMY televízne ceny
Na snímke Justin Marks (uprostred vľavo), herec Hirojuki Sanada (uprostred vpravo) a tím pózujú s cenou za Najlepší dramatický seriál (Šógun) počas 76. ročníka odovzdávania amerických televíznych cien Emmy v americkom Los Angeles 16. septembra 2024
07:24

Severokórejský parlament, Najvyššie ľudové zhromaždenie, sa 7. októbra zíde v Pchjongjangu zasadnutí, na ktorom bude rokovať o záležitostiach súvisiacich s novelizáciou ústavy.

07:24

Nemecko od pondelňajšej polnoci rozšírilo hraničné kontroly aj na svoje západné hranice. Spolková polícia potvrdila, že kontroly už prebiehajú v Dolnom Sasku a Severnom Porýní-Vestfálsku na hraniciach s Belgickom a Holandskom, v priebehu dňa sa tak stane aj na hraniciach s Luxemburskom a Dánskom.

Nemecko hranice kontroly
Ozbrojený nemecký policajt hliadkuje na hraniciach medzi Nemeckom a Francúzskom v pondelok 16. septembra 2024 v nemeckom Kehli
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Jelene prechádzajú cez cestu v lese v regióne Taurus neďaleko Frankfurtu v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Michal Durila

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali