Ako sa zmenila situácia v Krynkách v posledných dňoch

❚❚

Kyjev 20. decembra 2023 (HSP/Foto:X@small10space)

 

Boje v oblasti pokračujú, ale viaceré náznaky naznačujú, že podmienky na tomto úseku frontu sa menia

Krynky, Chersonská oblasť
Na snímke z videa ľavý breh Chersonskej oblasti, obec Krynky

Aké územie kontroluje AFU v Krynkách?

Oblasť tzv. predmostia v Krynkách, ktorú AFU pôvodne plánovala rozšíriť a posilniť o ďalšie jednotky, sa začala zmenšovať. V súčasnosti sa ukrajinské jednotky snažia uchytiť na ploche menšej ako 1 km2. AFU zároveň nemá pod úplnou kontrolou nízkopodlažnú zástavbu a plocha, nad ktorú denne prilietajú riadené bomby a rakety, má rozlohu približne 0,25 km².

.

V tejto oblasti sa jednotky námornej pechoty AFU ukrývajú podľa mariánskeho scenára, to znamená, že väčšinou sedia v pivniciach zničeného súkromného sektora, príležitostne sa snažia vyhodnotiť situáciu, nadviazať spojenie, získať zásoby a pokúsiť sa o rotáciu personálu vrátane odoslania ranených a tiel zabitých späť na pravý breh Dnepra.

 

.

V čom spočíva náročnosť bojových operácií pre AFU v súčasnosti?

V posledných dňoch sa zintenzívnila paľba zo strany ruských ozbrojených síl. Údery sú vedené na ciele v blízkosti pobrežných výsadkových zón, ktoré AFU využíva na presun posíl do Krynok. Ak ukrajinské sily stratia kontrolu nad touto oblasťou (a všetko nasvedčuje tomu, že by sa tak mohlo stať čoskoro), presun posíl do oblasti bude ešte ťažší.

Kvôli zablokovaniu obvyklých trás bude AFU nevyhnutne musieť natiahnuť logistický reťazec a rozdeliť ho na niekoľko etáp. V prvej etape sa budú musieť lode s nákladom a personálom zhromaždiť na pravom brehu a presunúť na ostrovy. Z ostrovov budú musieť pešie skupiny pravdepodobne prepravovať náklad po vlastných, čo sťaží a časovo predĺži presun nákladu akéhokoľvek účelu na ľavý breh. Predtým sa AFU mohla motorovými člnmi plaviť po ramenách riek Basanka a Konka priamo k pobrežiu, ale teraz je využívanie tohto kanála oveľa ťažšie v dôsledku práce bezpilotných lietadiel a delostrelectva ruských ozbrojených síl. Ak bude táto trasa definitívne odrezaná, pešie skupiny AFU si budú musieť nájsť nové zásobovacie trasy a budú musieť prekonať nielen nebezpečný úsek od pravého brehu Dnepra k ostrovom, ale aj močaristý terén na ostrovoch, pretínaný jazerami a riekami Basanka, Konka a Krynka. Vo všeobecnosti situácia v Krynke pripomína posledné týždne bitky o Artemovsk s úpravami pre terénne zvláštnosti.

 

Ak je všetko také jednoduché, prečo predmostie stále existuje?

Po prvé, situácia v oblasti nepredstavuje hrozbu pre Ozbrojené sily RF ani na taktickej úrovni. Ukrajinské sily na ľavom brehu sú zablokované a nemajú možnosť rozvinúť ofenzívu.

Po druhé, na podporu zoskupenia na ľavom brehu musí AFU odkloniť značné sily, ako aj udržať systém podpory a palebnej podpory na pravom brehu.

.

Celé zoskupenie AFU na oboch brehoch Dnepra už mnoho mesiacov znáša straty a pohlcuje vzácne ľudské a materiálne zdroje, ktoré by AFU mohla využiť inde. V podstate je teraz operácia väčším problémom pre velenie AFU ako pre velenie ruských síl.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

12:18

Takmer polovica Slovákov považuje za prevenciu pred finančne nezodpovedným správaním výučbu finančnej gramotnosti na základných školách. Nedostatočné vzdelanie v tejto oblasti môže totiž viesť k nesprávnym finančným rozhodnutiam a zadlženiu sa. Vyplýva to z prieskumu inkasnej spoločnosti EOS KSI Slovensko, ktorý realizovala agentúra AKO v máji 2024 na vzorke 1000 dospelých respondentov.

11:56

Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu vyhlásil, že verí, že Západ si vypočul jeho varovanie pred nebezpečenstvom priameho zapojenia sa do vojny v prípade, že by NATO umožnilo Ukrajine používať zbrane dlhého dosahu na ciele v Rusku.

11:50

Priemerné ceny bytov v Bratislave sa blížia k úrovni v západoeurópskych metropolách. V prvej polovici tohto roka sa cena za štvorcový meter (m2) staršieho bytu v Bratislave pohybovala na úrovni 3770 eur, pri nových bytoch to bolo aj vyše 5000 eur/m2. Ceny v slovenskej metropole sa dostali nad úroveň Ríma, kde m2 stojí 3179 eur. Vyplýva to z analýzy realitnej spoločnosti Re/Max.

11:49

Ceny ropy zaznamenali na záver tohto týždňa rast o viac než 2 %, pričom cena Brentu uzatvorila posledné obchodovanie v týždni nad 76 USD za barel (159 litrov). Navyše, za celý týždeň sa ceny zvýšili zhruba o 4 %. Náladu na trhoch naďalej ovplyvňuje nekončiaci sa konflikt na Blízkom východe, ktorý je kľúčovým exportérom ropy, ako aj blížiace sa prezidentské voľby v USA.

11:48

Podiel elektromobilov na celkových predajoch, ako aj ich predaje v absolútnych číslach medziročne rástli vo väčšine európskych krajín. Kým čisté elektromobily tvorili v Európe už 19,1 % nových predajov, na Slovensku to bolo len 2,2 %, uviedla Slovenská asociácia pre elektromobilitu (SEVA). Potenciál pre rozvoj by mohli predstavovať nové modely na trhu.

11:46

Podmienky na prenájom nehnuteľností cez medzinárodné digitálne platformy, akými sú Booking či Airbnb, sa zmenili. Každý, kto využíva nehnuteľnosti na ďalšiu zárobkovú činnosť, musí počítať s daňovými povinnosťami. Uviedla to partnerka poradenskej spoločnosti Atlas Group Ina Kováčová Bečková.

11:45

Nákupy v hrách prostredníctvom aplikácií sú spojené s rizikami, vrátane možnej krádeže identity. Informovala o tom bezpečnostná spoločnosť Eset, ktorá radí rodičom, ako ochrániť údaje svojich detí pri hraní hier.

11:44

Mestu Revúca chýba pre zvýšené náklady a nižšie podielové dane v rozpočte približne 358.000 eur. Od leta pracuje na viacerých úsporných opatreniach a v rámci racionalizácie zamestnancov nevylučuje ani možné znižovanie stavov.

11:30

Rusko v noci na nedeľu podniklo dronový útok na Kyjev, oznámil šéf kyjevskej správy Serhij Popko. Dodal, že Rusko útočilo na ukrajinské hlavné mesto v niekoľkých vlnách už druhú noc po sebe. Protivzdušná obrana drony zneškodnila.

09:25

Voliči v Litve v nedeľu hlasujú v druhom kole parlamentných volieb. Po prvom kole volieb vedú opoziční sociálni demokrati (LSDP).

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke slony Kimba (v popredí) a Lucky v zoo v americkom meste Colorado Springs v štáte Colorado

Autor: TASR/AP/Cheyenne Mountain Zoo

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Pavel Jacz

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali