Ako sa skončí Blitzkrieg Kyjeva?

❚❚

Kyjev 15. decembra 2018 (HSP/Foto:DAN)

 

Portál politpuzle prináša prognózu známeho ruského politológa Michaila Deljagina o tom, ako bude vyzerať pokus Kyjeva o útok voči Donecku a Luhansku.

Na snímke Eduard Basurin

Podľa Deljagina ukrajinský útok zlikvidujú ruské sily. Pritom Rusi nebudú musieť používať svoje moderné zbrane a použijú tie technológie, ktoré sa rozpracovali ešte v 60. a 70. rokoch pre potreby pohraničných oblastí ZSSR. Podľa takejto doktríny Rusi napríklad reagovali aj v konflikte s Číňanmi na Amure (ostrov Damanskij, marec 1969), kde po prvýkrát nasadili delostrelecké reaktívne systémy Grad.

.

 

 

.

Ukrajinská rozviedka informovala o prípravách Kyjeva na útok voči Donecku a Luhansku, pričom pomerne mohutná skupina ukrajinskej armády sa sústredila v oblasti Novotroickoje, Širokina a Rovnopoľ. Ruský vojenský expert Igor Korotčenko takisto nevylučuje aj ďalšie ukrajinské provokácie a pokus o náhly a rýchly útok.

Podľa Deljagina útok Kyjeva je odsúdený na neúspech, Ukrajina bude prinútená k mieru.

Portál in24.org prináša informáciu ukrajinského dôstojníka rozviedky Vadima Skibického, podľa ktorej po 7. výsadkovej divízii na Kryme na Krym v posledných hodinách priletelo takmer 100 ruských vojenských lietadiel, ktoré sú schopné operovať nad celým územím Ukrajiny.  Väčšinu strojov podľa Ukrajincov tvoria Su-27 a Su-30. Takisto sú v pohotovosti ruské ponorky schopné niesť rakety Kaliber s dostrelom 1,5 tisíca kilometrov.

Rusi podľa Skibického posilnili obranu Krymu protilodnými batériami rakiet Bastion a Bal, ktoré dokážu zasahovať ciele v akvatórii Čierneho mora, aktivizovali a posilnili systémy PVO S-400. Je však otázne, či je potrebné dôverovať Skibického informáciam. Ukrajinci aj v minulosti tvrdili že na Ukrajine bojuje ruská armáda a podľa informácii ukrajinskej tlače už na Ukrajine ukrajinskí vojaci zlikvidovali stovky ruských tankistov.

Portál iarex cituje Eduarda Basurina, zástupcu veliteľa národnej milície Doneckej republiky. Podľa týchto informácii sú donecké a luhanské sily v stave plnej bojovej pohotovosti a majú k dispoziícii dostatok protitankových systémov k tomu, aby zastavili útok dvoch tankových brigád ukrajinskej armády.

.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

07:14

V českom hlavnom meste sa začína trojdňová medzinárodná konferencia Globsec Forum 2024. Do Prahy podľa riaditeľa rovnomennej organizácie Róberta Vassa príde približne 2000 hostí z viac než 70 krajín vrátane premiérov, prezidentov a desiatok ministrov.

07:12

Prezidentský kandidát amerických republikánov Donald Trump povedal, že v prípade svojho víťazstva v novembrových voľbách bude požadovať, aby vláda alebo poisťovne platili za tzv. mimotelové oplodnenie. Chce takto zrejme osloviť najmä ženy voličky.

07:11

Kráľ pôvodného novozélandského maorijského obyvateľstva Kiingi Tuheitia Pootatau Te Wherowhero VII. zomrel v piatok vo veku 69 rokov. Len pred niekoľkými dňami oslávil 18. rok na tróne.

07:10

Bývalého člena talianskej marxisticko-leninskej ozbrojenej skupiny Červené brigády zadržali v Argentíne, oznámili talianske úrady.

07:09

Vzhľadom na ruský vzdušný úder musela Ukrajina tento týždeň dočasne odstaviť štyri jadrové reaktory. Vyplýva to z listu, ktorý ukrajinská vláda zaslala Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu vo Viedni.

07:07

Prezidentská kandidátka amerických demokratov Kamala Harrisová povedala, že voliči v USA sú pripravení na “novú cestu vpred” a chcú prekonať rozdeľovanie krajiny, ktoré podľa nej spôsobuje jej republikánsky súper Donald Trump. Obhajovala tiež zmeny niektorých svojich liberálnych postojov.

07:06

Bývalá poľská vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) môže prísť o štátne príspevky na tri roky vzhľadom na nezrovnalosti vo financovaní jej kampane pred vlaňajšími voľbami. Oznámila to poľská Národná volebná komisia.

07:05

Srbsko podpísalo zmluvu na nákup 12 stíhačiek Rafale od francúzskej spoločnosti Dassault Aviation. K podpisu zmluvy došlo počas návštevy francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v Belehrade.

Srbsko podpísalo zmluvu na nákup 12 stíhačiek Rafale od francúzskej spoločnosti
Na snímke Eric Trappier (druhý vpravo), generálny riaditeľ firmy Dassault Aviation a srbský minister obrany Bratislav Gašič (vpravo) si vymieňajú dokumenty po podpise zmluvy, v pozadí zľava francúzsky prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič tlieskajú v Belehrade
07:04

Najmenej jedna osoba prišla o život a ďalších šesť utrpelo zranenia počas ruského ostreľovania mesta Kosťantynivka v čiastočne okupovanej Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámil to tamojší gubernátor Vadym Filaškin.

07:02

Tridsaťdeväť úspešných štartov a tridsaťdeväť návratov z vesmíru – taká je bilancia najvyťaženejšieho amerického raketoplánu Discovery (OV-103). Prvý raz sa vymanil z okov zemskej príťažlivosti 30. augusta 1984, kedy odštartoval z Mysu Canaveral na americkej Floride. Od tých čias slúžil americkému vesmírnemu programu celých dvadsať sedem rokov. V samotnom kozme strávil dohromady 364 dní, 22 hodín, 39 minút a 29 sekúnd.

07:01

Izrael súhlasil so sériou trojdňových “humanitárnych prestávok” v bojoch v Pásme Gazy, aby umožnil zdravotníkom zaočkovať deti proti detskej obrne. Uviedol to predstaviteľ Svetovej zdravotníckej organizácie na palestínskom území Rik Peeperkorn.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke umelecký zbor spieva hymnu SR na centrálnych oslavách 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici vo štvrtok 29. augusta 2024

Autor: TASR-Martin Baumann

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Gustáv Murín

Ivan Štubňa

Pavel Jacz

Viktor Pondělík

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali