Ako sa Francúzsko pokúsi pomstiť Rusku v Afrike

❚❚

Paríž 19. júna 2024 (HSP/vz/Foto:Pixabay)

 

Ak sa dá veriť únikom informácií v západnej tlači, Paríž znižuje svoje vojenské kontingenty v Afrike. Na jednej strane je to výsledok skutočnej porážky Francúzska na kontinente a okrem iného aj znak úspechu ruskej politiky. Na druhej strane sú tu náznaky toho, ako Paríž reorganizuje svoje ciele a metódy, aby sa pokúsil získať späť svoj vplyv v tejto oblasti, píše Jevgenij Krutikov pre noviny Vzgljad

Afrika
Ilustračné foto

Francúzsko má v úmysle znížiť svoju vojenskú prítomnosť v strednej a západnej Afrike na niekoľko stoviek vojakov. Informovala o tom tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na svoje zdroje.

.

Podľa agentúry majú francúzske úrady v úmysle ponechať v Gabone asi 100 príslušníkov armády (v súčasnosti ich je v krajine 350), 100 – v Senegale (teraz ich je 350), 100 – na Pobreží Slonoviny (oproti dnešným 600) a asi 300 – v Čade, kde je teraz tisíc francúzskych vojakov. Generálny štáb francúzskych ozbrojených síl odmietol tieto informácie komentovať.

Ešte pred dvoma rokmi malo Francúzsko v Saheli päťtisíc vojakov a ďalších 1 600 bolo dislokovaných v západnej Afrike a Gabone. Francúzi sú v regióne Sahelu od roku 2014, aby uskutočnili niekoľko “protiteroristických operácií”. Účinnosť “boja” Francúzov a ďalších európskych spojencov proti džihádistom (operácií Barkhan a Takuba sa zúčastnili symbolické kontingenty z rôznych európskych krajín vrátane Estónska) bola mimoriadne nízka. To vyvolalo spontánnu reakciu miestnej armády, ktorá sa skončila sériou prevratov, ktoré zvrhli profrancúzske režimy v krajinách Sahelu.

.

Od roku 2022 sa začala postupná deštrukcia francúzskej Afriky, ktorej súčasťou bolo aj rýchle stiahnutie vojenských kontingentov. V niektorých krajinách bolo stiahnutie francúzskych vojsk formalizované prostredníctvom medzinárodných diplomatických postupov, ako napríklad v Burkine Faso. Tam bolo v marci 2023 oznámené vypovedanie zmluvy o vojenskej pomoci s Francúzskom, ktorá bola uzavretá pred 60 rokmi. Vo viacerých ďalších prípadoch Francúzsko jednostranne stiahlo svoje jednotky akoby dobrovoľne, hoci z kontextu je jasné, že ide o vynútené opatrenie.

To všetko sprevádza protiruská rétorika, na ktorú si Paríž už dávno zvykol, a rozširujú sa špekulácie, že “Rusko vytlačilo Francúzsko” zo strednej a západnej Afriky. Vo viacerých prípadoch však francúzske jednotky opúšťajú tie africké krajiny, v ktorých nebol a nie je “ruský tlak” alebo prítomnosť.

Situácia v Gabone a Senegale je v tomto ohľade ilustratívna.

Nedávny prevrat v Gabone bol skôr proamerický, čo malo za následok vytlačenie francúzskych korporácií z tejto krajiny ťažiacej ropu a ich nahradenie americkými korporáciami. A v Senegale výsledky volieb vyvolali vnútorný boj, v ktorom je protifrancúzska a panafrická rétorika len jedným z argumentov. Napriek tomu Paríž znižuje svoju vojenskú prítomnosť v krajine, ktorá bola 170 rokov nielen výspou Francúzska na kontinente, ale sama bola dodávateľom slávnych Tirailleurs – senegalských strelcov – pre metropolu. Tí sa pod francúzskou vlajkou zúčastnili na všetkých známych vojnách vrátane oboch svetových.

Nejednoznačná je aj situácia na Pobreží Slonoviny, ktoré sa kedysi považovalo za neporušiteľný pilier francúzskeho vplyvu v západnej Afrike. Ani teraz tam nikto nie je výrazne proti Parížu a nikto tam nechodí s ruskými vlajkami. Napriek tomu Francúzsko už jednostranne znížilo svoj kontingent z 900 na 600 ľudí a ďalej ho bude redukovať na symbolickú stovku.

.

To všetko sa navonok vníma ako ústup “starej” koloniálnej mocnosti z jej tradičného regiónu. Francúzske médiá zároveň spájajú rozhodnutia o stiahnutí alebo znížení francúzskych kontingentov v afrických krajinách s porážkou Macronovej strany v nedávnych voľbách do Európskeho parlamentu a s nadchádzajúcimi predčasnými voľbami do francúzskeho národného parlamentu, v ktorých môžu byť výsledky macronistov tiež nelichotivé.

Aká je však súvislosť medzi zachovaním malých vojenských kontingentov v Afrike a politickými otrasmi vo Francúzsku? Záujmy Francúzska ako krajiny v Afrike prevažujú nad medzistraníckymi rozdielmi. Potreba udržať si vplyv v Saheli a strednej Afrike, najväčšia potreba uránu spomedzi európskych krajín a ďalšie “africké potreby” budú dôležité pre každú vládu v Paríži bez ohľadu na výsledky volieb.

Plány na stiahnutie vojsk sa v Paríži pripravovali dlho pred akýmikoľvek voľbami. Okrem toho existuje dôvod domnievať sa, že Paríž sa z Afriky ani tak nestiahne, ako skôr dočasne ustúpi a pokúsi sa nájsť novú stratégiu na udržanie svojho vplyvu v regióne. Bude to zatiaľ prvý pokus európskeho štátu systematicky načrtnúť plán na zachovanie svojich záujmov v Afrike.

Po prvé, toto leto bude mať generálny štáb francúzskych ozbrojených síl po prvýkrát špecializované africké veliteľstvo.

Predtým sa francúzska vojenská prítomnosť riadila buď 60 rokov starými postkoloniálnymi bilaterálnymi dohodami, ako v prípade Burkiny Faso, alebo dočasnými dohodami o konkrétnych operáciách (Mali, Niger). Táto konfigurácia si nevyžadovala jednotné veliteľské centrum v Paríži. V súčasnosti sa to prehodnocuje.

.

Po druhé, v súvislosti so znižovaním a sťahovaním kontingentov zo Sahelu, západnej a strednej Afriky Francúzsko udržiava a dokonca posilňuje základňu v Džibuti. V súčasnosti tam pôsobí 1 500 príslušníkov cudzineckej légie a pomocných síl.

Okrem veľmi dôležitej strategickej polohy (prieliv Bab-el-Mandeb, vstup do Červeného mora, jedno z centier svetového námorného obchodu) je Džibutsko najdôležitejšou logistickou základňou vo východnej Afrike. Francúzsko zatiaľ nemá podobnú základňu v západnej a strednej Afrike, ale existujú správy, že Paríž začína rokovať s Togom a Beninom o vybudovaní veľkých vojenských a logistických zariadení na ich území, ktoré by nahradili stratené zariadenia v Nigeri, Mali a Burkine Faso.

Ak sa v tejto súvislosti spomína zabezpečenie ruských záujmov v Afrike, hlavnou hrozbou pre ne je práve najkomplikovanejšia logistika. Ešte pred niekoľkými mesiacmi sa diskutovalo o plánoch vybudovať v Nigeri alebo Mali veľké letisko (základňu, logistický uzol) (alebo rekonštruovať existujúce civilné zariadenia pre nové potreby vrátane predĺženia vzletových a pristávacích dráh).

Pentagón oficiálne uvádza, že na jednej z nigerských leteckých základní je prítomná ruská armáda. Bez takejto dopravnej infraštruktúry je ťažké hovoriť o účinnom zabezpečení ruských záujmov na kontinente. A nepochybne musí byť táto infraštruktúra podporená aj “mäkkou silou” Ruska, t. j. humanitárnou spoluprácou.

Pokiaľ ide o Francúzsko, Paríž sa pokúša vybudovať novú konfiguráciu svojej prítomnosti v tradičných francúzskych zónach v Afrike.

Základom francúzskej prítomnosti na čiernom kontinente zatiaľ zostáva finančný vplyv a práca s miestnymi etnickými elitami na báze korupcie a “frankizácie”. Vojenská zložka je pre Paríž od čias de Gaulla len “fixačným bodom” prítomnosti.

Teraz vidíme snahu Paríža vybudovať logistické oporné body na okrajoch kontinentu. Prostredníctvom nich sa Francúzsko v prípade priaznivého vývoja situácie bude usilovať o znovuzískanie svojich bývalých pozícií v Afrike.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:10

Ozbrojené sily (OS SR) sa stali rešpektovanou inštitúciou a pevnou garanciou obranyschopnosti SR. Na oslavách Dňa ozbrojených síl v Brezovej pod Bradlom to v sobotu uviedol prezident a hlavný veliteľ OS SR Peter Pellegrini.

11:09

Viac ako polovica mladých ľudí (57 %) na Slovensku vie, že peniaze sa časom znehodnocujú, ale len necelá pätina (18 %) vie, ako sa proti tomu chrániť. Polovica (54 %) tiež považuje investovanie za zaujímavú tému, ale len 28 % z nich skutočne rozumie, čo investovanie znamená. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu správcovskej spoločnosti Amundi v spolupráci s výskumnou agentúrou STEM/MARK z augusta tohto roka, ktorý sa zameral na finančnú gramotnosť mladých vo veku 12 až 16 rokov.

11:06

Vzhľadom na drastické škrty v sociálnych programoch a slabé hospodárstvo sa chudoba v Argentíne naďalej zvyšuje. V prvej polovici tohto roka žilo pod hranicou chudoby 52,9 % obyvateľov juhoamerickej krajiny, zatiaľ čo v druhej polovici minulého roka to bolo 41,7 %. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na údaje argentínskeho štatistického úradu.

10:18

Izraelská armáda v sobotu oznámila, že pri piatkovom útoku na južné predmestie Bejrútu zabila vodcu hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha. Informuje o tom TASR s odvolaním na správy agentúr Reuters, AFP a AP.

09:30

Najmenej šesť obetí si v sobotu ráno vyžiadali dva ruské útoky na nemocnicu v meste Sumy na severovýchode Ukrajiny. Oznámil to ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko, píše TASR podľa správ agentúr Reuters a AFP.

09:29

Libanonské ministerstvo zdravotníctva v sobotu oznámilo, že v reakcii na intenzívne izraelské útoky budú evakuované nemocnice na južných predmestiach Bejrútu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Izrael tento týždeň výrazne zintenzívnil svoje letecké útoky v Libanone a vyhlásil, že je odhodlaný ukončiť viac ako 11 mesiacov trvajúcu paľbu Hizballáhu na svoje územie.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke budova Národného českého a slovenského múzea a knižnice v Cedar Rapids v štáte Iowa v USA

Autor: TASR - Jaroslav Bublinec

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali