Ako sa dívajú na výsledky eurovolieb zvonku

Ako sa dívajú na výsledky eurovolieb zvonku

Brusel 10. júna 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Michael Probst)

 

Eurovoľby máme za sebou a začínajú sa objavovať prvé reakcie zahraničných politikov a médií

Voľby do Európskeho parlamentu v Nemecku
Na snímke sčítavanie hlasovacích lístkov pre voľby do Európskeho parlamentu

Prinášame vám aj pohľad tých, ktoré nie sú často citované v našich médiách hlavného prúdu.

Reklama

Krajná pravica postúpila v eurovoľbách, Francúzsko vyhlásilo predčasné celoštátne hlasovanie, uvádza americká agentúra Reuters vo svojom prvom komentári. Podľa agentúry zisky krajnej pravice v nedeľňajšom hlasovaní do Európskeho parlamentu prinútili urazeného francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona vypísať predčasné národné voľby a zvýšili neistotu v budúcom politickom smerovaní Európy.

Hoci stredové, liberálne a socialistické strany by si mali v 720-člennom parlamente udržať väčšinu, hlasovanie zasadilo silný domáci úder lídrom Francúzska aj Nemecka a vyvolalo otázky o tom, ako môžu hlavné mocnosti Európskej únie riadiť politiku v bloku.

Reklama

Macron zariskoval a pokúsil sa obnoviť svoju autoritu, preto vypísal parlamentné voľby, ktorých prvé kolo sa uskutoční 30. júna. Podobne ako Macron, aj nemecký kancelár Olaf Scholz prežil bolestivú noc, keď jeho sociálni demokrati zaznamenali svoj najhorší výsledok v histórii a utrpeli porážku od mainstreamových konzervatívcov a tvrdej pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD).

Talianska premiérka Giorgia Meloniová medzitým zaznamenala posilnenie svojej pozície, keď jej arcikonzervatívna skupina Bratia Talianska získala najviac hlasov.

Posun doprava v Európskom parlamente môže sťažiť prijímanie nových právnych predpisov, ktoré by mohli byť potrebné na riešenie bezpečnostných výziev, vplyvu zmeny klímy alebo priemyselnej konkurencie zo strany Číny a Spojených štátov.

To, aký veľký vplyv budú mať euroskeptické nacionalistické strany, však bude presne závisieť od ich schopnosti prekonať rozdiely a spolupracovať. V súčasnosti sú rozdelené medzi dve rôzne rodiny a niektoré strany a zákonodarcovia sú zatiaľ mimo týchto zoskupení.

Vzostup krajnej pravice v hlasovaní o budúcnosti EÚ v Nemecku, Francúzsku a Rakúsku si všíma aj komentár  Al Jazeery. Rovnako hodnotí fakt, že francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil predčasné voľby po tom, čo Národné združenie zdvojnásobilo podiel hlasov oproti jeho centristickej Renesancii.

Reklama

Krajne pravicové strany dosiahli v parlamentných voľbách Európskej únie výrazné zisky, čím spôsobili ponižujúce porážky stranám nemeckého kancelára Olafa Scholza, francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a rakúskeho kancelára Karla Nehammera.

Zatiaľ čo mainstreamové strany si v nedeľu udržali kontrolu nad 705-členným Európskym parlamentom, 27-členný blok sa citeľne vychýlil doprava, čo svedčí o trvalosti antiestablišmentových nálad na kontinente.

Vo Francúzsku Národné združenie Marine Le Penovej spôsobilo Macronovej centristickej Renesancii takú zdrvujúcu porážku, že francúzsky líder vyhlásil predčasné parlamentné voľby, čo je riskantný manéver, ktorý by mohol jeho strane spôsobiť ďalšie straty a ohroziť zostávajúce tri roky jeho prezidentského mandátu.

Predpokladá sa, že Národné združenie získa približne 33 percent hlasov a 31 kresiel v budúcom Európskom parlamente, čo je viac ako dvojnásobok oproti 15 percentám Macronovej kandidátky.

„Sme pripravení zmeniť krajinu, pripravení brániť záujmy Francúzov, pripravení skoncovať s masovou imigráciou,“ povedala Le Penová.

Reklama

Macron priznal rozsah porážky. „Počul som vaše posolstvo, vaše obavy a nenechám ich bez odpovede… Francúzsko potrebuje jasnú väčšinu, aby mohlo konať v pokoji a harmónii,“ povedal Macron a dodal, že vypísanie predčasných volieb dokazuje jeho oddanosť demokratickým ideálom.

V Nemecku sa na druhom mieste umiestnila krajne pravicová Alternatíva pre Nemecko (AfD), čo podčiarkuje silu tejto strany pred budúcoročnými spolkovými voľbami.

Euroskeptická strana podľa prognóz získala viac ako 16 % hlasov, čo je jej najlepší výsledok v histórii a vyšší podiel ako všetky tri strany Scholzovej koalície.

Konzervatívna aliancia Kresťanskodemokratickej únie a Kresťanskosociálnej únie, ktoré sú na spolkovej úrovni v opozícii, sa dostala na čelo s približne 30 percentami hlasov.

Najväčšími porazenými boli v nedeľu nemeckí Zelení, ktorí klesli o 8,5 percentuálneho bodu na 12 percent, pričom ich voliči potrestali za náklady na politiku znižovania emisií CO2 v súlade s očakávaniami pre environmentálne strany v celej Európe.

Scholzova Sociálnodemokratická strana (SPD) a tretí koaličný partner, propodnikateľská Slobodná demokratická strana (FDP), získajú približne 14 percent a 5 percent hlasov, čo je pokles oproti 15,8 percenta a 5,4 percenta v predchádzajúcich voľbách.

Silný výsledok AfD prichádza v čase, keď stranícke prostredie v Nemecku prechádza najväčšími otrasmi za posledné desaťročia a nové populistické strany sa snažia zaplniť vákuum, ktoré vzniklo po úpadku mainstreamových strán, ktoré dominovali v období po zjednotení.

Zdá sa, že tento posun značne sťaží vytváranie životaschopných koalícií pre etablované strany a je obviňovaný zo zostrenia politickej klímy vrátane prípadov násilia voči politikom a aktivistom.

AfD dosiahla úspechy napriek sérii škandálov a kontroverzných vyjadrení vrátane vyhlásenia jej hlavného kandidáta, že SS, hlavné polovojenské sily nacistov, „neboli všetci zločinci“.

„Darí sa nám, pretože ľudia sa stali viac protieurópskymi,“ povedala v nedeľu spolulíderka AfD Alice Weidelová. „Ľudí rozčuľuje toľko byrokracie z Bruselu,“ dodala a ako príklad uviedla plán, ktorý v konečnom dôsledku zakazuje autá s emisiami CO2.

Reklama

V Rakúsku získala krajne pravicová Strana slobody takmer 26 percent hlasov, čím sa prvýkrát dostala na čelo celoštátneho hlasovania. Vládnuca konzervatívna Ľudová strana (ÖVP) získala viac ako 24 percent hlasov, za ňou nasledujú sociálni demokrati s približne 23 percentami a Zelení s takmer 11 percentami. Kancelár Nehammer prisľúbil, že pred celoštátnymi voľbami, ktoré sa uskutočnia neskôr v tomto roku, sa bude zaoberať obavami voličov vrátane potlačenia nelegálnej migrácie.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová medzitým zaznamenala posilnenie svojej pozície po tom, ako jej pravicovo-populistické hnutie Bratia Talianska viac ako zdvojnásobilo počet svojich kresiel v parlamente.

Krajnej pravici sa darilo aj v Holandsku, kde protiimigračná Strana za slobodu Geerta Wildersa podľa prognóz získala šesť kresiel, čo je len o dve kreslá menej, ako získali stredoľavicové a zelené strany.

Ľavicové a zelené strany mali lepšie výsledky v škandinávskych krajinách, pričom krajne pravicové a populistické strany vo Švédsku, Dánsku a Fínsku zaznamenali pokles podielu hlasov.

V Maďarsku získal najviac hlasov nacionalistický Fidesz premiéra Viktora Orbána, ale v porovnaní s voľbami v roku 2019 výrazne stratil. Napriek tomu Orbán v nedeľu večer v prejave k svojim priaznivcom na straníckom podujatí vyhlásil, že zvíťazil. „Dnes sme porazili starú opozíciu, novú opozíciu a je jedno, ako sa bude opozícia volať nabudúce, porazíme ju znova a znova,“ povedal. Orbánov hlavný vyzývateľ, strana Tisza Petra Magyara, získala približne 30 percent hlasov.

Reklama

Celkovo zostali dominantnými silami mainstreamové a proeurópske zoskupenia, pričom stredopravé a stredoľavé strany sú na najlepšej ceste zabezpečiť si v 705-člennom parlamente oslabenú väčšinu.

Európska ľudová strana (EPP) sa stane najväčším zoskupením s predpokladanými 189 poslancami, posilnená stredopravými víťazstvami v Španielsku a Poľsku, nasledovaná stredoľavou Progresívnou alianciou socialistov a demokratov so 135 kreslami.

Skupina Európskych konzervatívcov a reformistov, do ktorej patria aj Bratia Talianska, mala podľa prognóz získať 72 kresiel, za ňou nasledovala krajne pravicová Identita a demokracia s 58 kreslami.

Najvýraznejšie straty utrpeli zelené a liberálne, proeurópske strany, pričom Zelení – Európska slobodná aliancia a Obnovme Európu stratili viac ako 40 kresiel.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uviedla, že výsledky ukázali, že „stred sa drží“. „Vyhrali sme európske voľby. Tieto voľby nám dali dve posolstvá,“ povedala von der Leyenová. „Po prvé, v strede zostáva väčšina za silnú Európu, a to je pre stabilitu rozhodujúce. Inými slovami, stred sa drží. Je však tiež pravda, že extrémisti na ľavici a na pravici získali vyššiu podporu, a preto výsledok prináša veľkú zodpovednosť pre strany v strede.“

Reklama

Step Vaessenová z Al Jazeery v reportáži z Berlína uviedla, že euroskeptické strany vytvoria v budúcom parlamente veľký blok. „S týmto veľmi veľkým blokom krajne pravicových strán môže dôjsť k ovplyvneniu napríklad klimatickej politiky… Tiež poľnohospodárskej politiky EÚ… a migračnej politiky, čo je veľmi dôležitá otázka tu v Nemecku a v Holandsku,“ povedala. Vaessenová však poznamenala, že krajne pravicové strany nie sú jednotné. „Majú medzi sebou veľa rozporov ale snažia sa navzájom zblížiť. Videli sme napríklad, ako francúzska Marine Le Penová oslovila Giorgiu Meloniovú v Taliansku,“ povedala. „Po dnešnej noci však budeme musieť sledovať, ako sa tieto skupiny sformujú a aký budú mať vplyv.“

A ako hodnotia eurovoľby ruskí politici a médiá? Denník EADaily vo svojej analýze konštatuje, že rusofóbna Európska ľudová strana zostáva najväčšou frakciou v Európskom parlamente. Podľa aktualizovaného odhadu rozdelenia kresiel v novom Európskom parlamente v rokoch 2024 – 2029 získa Európska ľudová strana (EPP) 189 kresiel.

Odchádzajúca predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolaová predstavila najnovšie odhady počtu kresiel zverejnené vo volebnú noc v budove Európskeho parlamentu v Bruseli, ktoré vychádzajú z dostupných konečných výsledkov členských štátov po ukončení hlasovania vo všetkých členských štátoch.

Metsolaová spresnila, že druhou najväčšou skupinou v budúcom zákonodarnom zbore EÚ bude Progresívna aliancia socialistov a demokratov so 135 kreslami, čo je o štyri menej ako v predchádzajúcom volebnom období. Liberálna skupina Obnova Európy prišla o 19 kresiel, takže v novom parlamente bude mať 83 kresiel. Pravicoví Európski konzervatívci a reformisti získali o tri kreslá viac, teda 72 mandátov. Skupina pravicových strán – Identita a demokracia získa deväť kresiel navyše a mohla by mať 58 poslancov. Skupina Zelených bude mať 53 poslancov, čo je o 18 menej ako v predchádzajúcom volebnom období. Ľavica môže mať o dvoch zástupcov menej, celkovo 35. Nezávislých a novozvolených poslancov bude o 33 viac, spolu 95. Tí sa môžu pripojiť k straníckej skupine po vytvorení nového Európskeho parlamentu, uviedla odchádzajúca predsedkyňa EP.

Predsedníčka Európskej komisie a členka Európskej ľudovej strany Ursula von der Leyenová zasa novinárom povedala, že „EPP je zárukou stability“ a voliči opäť uznali jej „vedúcu úlohu v Európskej únii“. Povedala, že keďže krajná ľavica a krajná pravica majú väčšiu podporu ako predtým, v Európskom parlamente by sa mala vytvoriť proeurópska väčšina. Von der Leyenová sa opäť oháňala rusofóbnymi výrokmi, ako napríklad, že „v Európskom parlamente by sa mala hľadať proeurópska, proukrajinská väčšina proti vonkajším a vnútorným silám, ktoré sa snažia oslabiť Európu a destabilizovať jej spoločnosti“. Von der Leyenová, ktorú EPP nominovala na post budúcej predsedníčky Európskej komisie, uviedla, že dúfa, že vďaka výsledkom súčasných volieb bude pokračovať vo vedení EK.

Hlavný kandidát európskych socialistov na post predsedu EK Nicolas Schmit zablahoželal Európskej ľudovej strane k volebnému víťazstvu a zdôraznil, že skupina je otvorená spolupráci s demokratickými silami v parlamente EÚ. „Sme otvorení všetkým demokratickým silám, ktoré zdieľajú hodnoty EÚ a chcú budovať silnejšiu Európu,“ povedal.

EADaily hodnotí aj výsledky volieb do Európskeho parlamentu v Taliansku. Z Talianska do EP ide 76 poslancov. Medzi nimi vedú pravicové strany: vládnuci „Bratia Talianska“ s 28,89 % – 24 kresiel (o 14 kresiel viac), „Liga“ s 8,8 % – 8 kresiel (o 14 kresiel menej) a „Vpred, Taliansko“ s 8,8 % – 7 kresiel. Stredoľavá Demokratická strana získala 25,5 %, t. j. 22 mandátov (o 6 mandátov viac). „Hnutie piatich hviezd“ s 9,7 %, t. j. 8 mandátov (o 3 mandáty viac). Účasť na voľbách do Európskeho parlamentu v Taliansku bola 49,68 %.

Reklama

Talianska premiérka Giorgia Meloniová zo strany Bratia Talianska uviedla, že „ľavica videla, že pravica získava pôdu pod nohami, ale nedokázala ju zastaviť“ a „dnešok je pre mňa ešte krajší“. EADaily dodáva, že „pravicovosť“ Meloniovej nebráni v tom, aby bola zanietenou rusofóbkou. Vo februári 2024 tak talianska premiérka povedala, že útok Hamasu na Izrael by sa nestal, keby „Rusko nezačalo“ špeciálnu vojenskú operáciu na území Ukrajiny.

Podľa EADaily pravičiari, ktorí ovládli Európsky parlament, budú tá najhoršia nočná mora eurobyrokracie. S posilnením pravice čaká Brusel veľký rozkol. Píše to politológ Malek Dudakov na svojom kanáli Telegram v analýze výsledkov volieb do Európskeho parlamentu, ktoré sa konali tento víkend. „Národné združenie Marine Le Penovej získava vo Francúzsku 32 – 33 percent. Strana Emmanuela Macrona, Obroda, výrazne zaostáva a získala o polovicu menej hlasov.

V Rakúsku sa na prvom mieste umiestnili euroskeptici a odporcovia vojny s Ruskom – Strana slobody – s 29 %. Aj tam sa čoskoro uskutočnia parlamentné voľby, v ktorých by sa mohla dostať k moci. Alternatíve pre Nemecko sa medzitým podarilo získať približne 16 %, čím porazila sociálnych demokratov so 14 %. V bývalej NDR je Alternatíva na prvom mieste s 27 percentami.

Strana nemeckého kancelára Olafa Scholza má najhoršie výsledky v histórii volieb do Európskeho parlamentu. Zelení sa tiež prepadli – v roku 2019 mali 21 %, teraz majú 12 %. Vplyvna to mala kríza s poklesom reálnych príjmov na úroveň roku 2016, deindustrializácia krajiny a vznik „hrdzavého pásu“ na Rýne. Práve v deň hlasovania riaditeľ frankfurtskej burzy – jednej z najväčších v Európe, uviedol, že Nemecko sa z rozvinutej krajiny mení na rozvojovú. Pri súčasnom tempe sa kvalita života v Nemecku rýchlo zhoršuje na úroveň tretieho sveta.

Nová strana Sarah Wagenknechtovej, nesystémová ľavica, tiež získala svojich 6 percent – a šesť kresiel v Európskom parlamente. V Belgicku získala strana Vlaams Belang – flámski nacionalisti a euroskeptici – 21 percent. Najhoršia nočná mora eurobyrokracie sa stáva skutočnosťou. S posilnením pravice teraz Brusel čaká najsilnejší rozkol. A obyčajní Európania čoraz viac spochybňujú eurobyrokraciu, ktorá celý kontinent uvrhla do režimu nekonečnej vojny a permanentnej krízy.

Predseda ruskej Štátnej dumy Vjačeslav Volodin komentoval voľby do Európskeho parlamentu slovami „Toto je kolaps“. V komentári k predbežným výsledkom volieb do Európskeho parlamentu na svojom kanáli Telegram uviedol, že francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecký kancelár Olaf Scholz sa držia pri moci z posledných síl. Uviedol, že výsledky volieb vo Francúzsku a Nemecku boli predvídateľné. „Ekonomika stagnuje, migračná kríza, krajiny sú zapojené do vojny na Ukrajine v rozpore so svojimi národnými záujmami,“ zdôraznil. Predseda Dumy vyjadril názor, že Macron a Scholz by mali sami odstúpiť a „prestať šikanovať občanov svojich štátov“.

Výsledky volieb do Európskeho parlamentu nepredstavujú ani tak zemetrasenie, skôr až tektonický posun najmä vo Francúzsku. Je to porážka – tak pre súčasnú vládu, porovnateľná s Napoleonovou u Berezina, ako aj pre celý paneurópsky blok. To znamená porážku, ktorá vedie k politickému zugzwangu. Ako vo Francúzsku, tak aj v EÚ, ako vo vnútornej politike, národnej i nadnárodnej, a tiež v zahraničnej politike.

Reklama

Pretože čísla pre pána Elyzejského paláca sú vražedné. Samozrejme, o takúto prehru sa človek musel dlho a tvrdo snažiť. Prispôsobovať sa na úkor národných záujmov Washingtonu a podlizovať sa Bruselu. A čo je najdôležitejšie: celá táto usilovná a vytrvalá snaha prehrať sa odohrávala na pozadí slušných trhových ukazovateľov, dobrých investícií do ekonomiky, pomerne prudkého rozbehu pracovného trhu krajiny po pandémii, súvisiacich karanténach a zatváraní malých podnikov. Macron však urobil všetko naopak. Rozvrátil ekonomiku, spustošil verejné financie a nedokázal nadviazať dialóg s parlamentom.

Rozpustenie parlamentu, ako aj vyhlásenie predčasných volieb (prvé kolo sa uskutoční 30. júna a druhé 7. júla) znamená nasledovné. Pri pohľade na čísla, ktoré získala opozícia, je logické predpokladať, že väčšina – nie nevyhnutne ústavná, ale väčšina – v každom prípade prinúti pána Elyzejského paláca vstúpiť do režimu „spolužitia“. V tomto kontexte to znamená, že prezident bude podľa ústavnej normy povinný vymenovať predsedu vlády z tej strany alebo politického hnutia, ktoré získa väčšinu hlasov voličov. Nie je ťažké uhádnuť, kto by sa mohol stať hlavou výkonnej moci piatej republiky.

Marine Le Penová, bývalá a očakávaná budúca prezidentská kandidátka Národného združenia vo voľbách v roku 2027, privítala vyhlásenie Emmanuela Macrona.     „Sme pripravení viesť vládu, ak nám v nasledujúcich voľbách vyslovia dôveru,“ povedala.

Prezidentská aliancia už stratila absolútnu väčšinu v dolnej komore parlamentu po znovuzvolení Emmanuela Macrona za prezidenta v roku 2022. Len šesť týždňov po prezidentských voľbách dosiahlo Le Penovo pravicové Národné združenie „historický prielom“ vo voľbách do Národného zhromaždenia, keď získalo 89 kresiel v 577-člennej dolnej komore. Prieskum z decembra 2023 ukázal, že ak by sa voľby do Národného zhromaždenia konali vtedy, strana Marine Le Penovej by získala väčšinu hlasov. Francúzsky prezident už piatykrát v histórii piatej republiky, ktorá existuje od roku 1958, rozpustil Národné zhromaždenie a vypísal predčasné voľby. Štyrikrát zvíťazil prezidentský tábor a raz, v roku 1997, počas prezidentovania stredopravého Jacquesa Chiraca, získala väčšinu kresiel stredoľavá strana, čo vytvorilo nezvyčajnú situáciu: hlava štátu vymenovala za predsedu vlády socialistu Lionela Jospina, ktorý nemal žiadne kreslo v parlamente. V nasledujúcich rokoch sa „politická spolupráca“, t. j. rozdelenie právomocí medzi hlavou štátu a predsedom vlády, nezaobišla bez treníc.

Jordane Bardella, líder zoznamu Národného združenia pre voľby do Európskeho parlamentu, ešte pred Macronovým oznámením vyzval hlavu štátu, aby vypísala nové voľby. Dvadsaťosemročný Bardella sa usiluje o post premiéra z pravicového krídla. Tretí v poradí na zozname socialistov Raphael Glucksmann povedal, že „rozpustením Národného zhromaždenia, zatiaľ čo jeho vlastná strana má problémy a krajná pravica vyhrávala voľby do Európskeho parlamentu, hrá Emmanuel Macron nebezpečnú hru“. „Rozpustenie, ktoré požaduje Jordaan Bardella, zostane škvrnou na [druhom] päťročnom prezidentskom období Emmanuela Macrona,“ povedal politik. „Prezidentská väčšina a prezident republiky ukázali, že sú úplne neschopní, a dnešné rozhodnutie to opäť dokázalo, vyrovnať sa so svojou historickou zodpovednosťou.“

Rovnako Scholzova strana v Nemecku prehrala voľby do Európskeho parlamentu. Porazil ju opozičný blok CDU/CSU. Pravicová strana Alternatíva pre Nemecko je na druhom mieste so 16,5 percentami, zatiaľ čo Scholzova strana je až na treťom mieste so 14 percentami.

Niektorí to hodnotia ako veľmi zlý deň pre Nemecko. V Berlíne vládne sklamanie a obavy. Niektorí politici požadujú urýchlenú „zmenu kurzu“.

Reklama

Maďarský premiér Viktor Orbán oznámil víťazstvo vládnucej aliancie FIDES – Kresťanskodemokratická ľudová strana vo voľbách do Európskeho parlamentu a komunálnych voľbách v krajine. Povedal, že maďarskí občania, ktorí vo voľbách do EP hlasovali za vládnucu stranu FIDES, ukázali vedeniu EÚ, že chcú mier. A 57-percentná účasť bola pre krajinu rekordná a ukázala, že „demokracia prekvitá“. „Ak zhrnieme voľby do Európskeho parlamentu, môžeme poslať telegram do Bruselu, v ktorom povieme stop migrácii, genderu, vojne, Sorosovi a Bruselu,“ zdôraznil v prejave vo volebnom štábe svojej strany. Podľa posledných údajov na webovej stránke volebnej komisie získal FIDES 44,3 percenta hlasov (11 mandátov), TISZA 30 percent hlasov (7 mandátov), DK-MSZP 8,2 percenta hlasov (2 mandáty) a Naša vlasť 6,7 percenta hlasov (1 mandát). Maďarské strany získali v novom EP celkovo 21 mandátov.

Aj po sčítaní hlasov voličov 26 krajín EÚ získava „Európska ľudová strana“, ktorej členkou je šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, 191 zo 720 mandátov, čím s veľkým náskokom pred stranou „Pokroková aliancia socialistov a demokratov“ (135 mandátov, 18,75 % mandátov) obsadila 26,53 % kresiel. Von der Leyenová apelovala na ostatné strany slovami o spoločnom „záujme o stabilitu“ a „sne o vytvorení silnej a stabilnej Európy“.

Provládny čínsky denník Global Times zatiaľ na svojej titulnej strane voľby do Európskeho parlamentu vôbec nekomentuje.

Po ukončení eurovolieb je prvé plenárne zasadnutie nového Európskeho parlamentu naplánované na 16. – 19. júla v Štrasburgu. Pred zasadnutím novozvolení poslanci EP vytvoria politické skupiny na základe spoločných politických myšlienok. Politickú skupinu musí tvoriť najmenej 23 poslancov zo siedmich krajín EÚ. Každý člen môže patriť len do jednej politickej skupiny alebo zostať nezávislý. Na svojom prvom plenárnom zasadnutí Európsky parlament zvolí svojho nového predsedu, podpredsedov a ďalších funkcionárov a rozhodne o počte poslancov, ktorí budú pôsobiť v jednotlivých parlamentných výboroch. Novozvolení poslanci EP hlasujú o voľbe nového predsedu Európskej komisie, ktorý bude vymenovaný neskôr, a potom na vypočutí hodnotia kandidátov na komisárov. Nová Európska komisia potrebuje na to, aby sa ujala funkcie, súhlas Európskeho parlamentu.

 

Prečítaje si tiež:

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:35

Nový britský premiér Keir Starmer v sobotu vyhlásil, že nie je pripravený pokračovať v hlavnom programe predchádzajúcej konzervatívnej vlády na deportáciu žiadateľov o azyl do Rwandy. TASR sa odvoláva na svetové agentúry.

Kontroverzný plán predchádzajúcej vlády poslať migrantov do Rwandy označil Starmer na tlačovej konferencii za “mŕtvy a pochovaný”.

15:33

Hlavné medzinárodné letisko v severotalianskom Miláne bude v budúcnosti niesť meno zosnulého bývalého premiéra Silvia Berlusconiho. V piatok to oznámil tamojší minister dopravy Matteo Salvini, informuje TASR podľa agentúr DPA a Reuters.

Milánske letisko Malpensa, ktoré leží asi 50 kilometrov za mestom, sa bude oficiálne volať “Aeroporto Silvio Berlusconi”. O zmene názvu rozhodol taliansky letecký úrad ENAC.

Berlusconi
Na archívnej snímke bývalý taliansky premiér a predseda strany Forza Italia Silvio Berlusconi
15:28

V severošpanielskom meste Pamplona sa v sobotu začali deväťdňové slávnosti sv. Fermína, známe najmä vďaka tradičnému behu s býkmi, informuje agentúra AFP.

Slávnosti v Pamplone, ktorých počiatok sa datuje ešte do stredoveku, sa stali celosvetovo známymi vďaka románu Ernesta Hemingwaya Slnko aj vychádza z roku 1926. Aj vďaka nemu do Pamplony na sviatok sv. Fermína každoročne zavítajú tisíce zahraničných turistov, a to aj napriek protestom aktivistov za práva zvierat. Súčasťou osláv, na ktorých sa tradične vypije množstvo vína, sú aj koncerty, či náboženské procesie.

14:57

Kanadský hokejista Gabriel Chicoine bude v novej sezóne pôsobiť v Banskej Bystrici. Účastník Tipos extraligy o tom informoval na sociálnej sieti.

14:37

Spoločnosť ŽOS Trnava vyrobí 200 kusov horných plošín autovozňov pre americkú firmu Greenbrier. Plošiny majú byť povrchovo upravené s vykonaním montáže všetkých ich komponentov.

ŽOS Trnava je najväčšou dielňou na opravy železničných vozňov v strednej Európe. Jej korene siahajú k prvej opravovni železničných vozňov na území Slovenska, keď prvé revízie vykonala v auguste 1925.

14:34

Voliči vo francúzskych zámorských územiach a žijúci v zahraničí začali v sobotu hlasovať v druhom kole francúzskych parlamentných volieb. Tie by mohli priniesť bezprecedentné víťazstvo nacionalistickej krajnej pravice, píše TASR na základe agentúry AP.

Ak pravica získa 7. júla absolútnu väčšinu, vo francúzskom politickom systéme nastane tzv. kohabitácia, keď prezident musí vymenovať za premiéra zástupcu odlišného politického zoskupenia.

Predošlú nedeľu sa v prvom kole predčasných volieb dostala na prvé miesto protiimigračná strana Národné združenie (RN) Marine Le Penovej, za ktorou nasledovala koalícia stredoľavicových, krajne ľavicových a zelených strán – a centristická aliancia prezidenta Emmanuela Macrona bola až tretia, pripomína AP.

14:31

Nemecká AfD označila piatkovú cestu maďarského premiéra Viktora Orbána do Moskvy za “mierovú iniciatívu”, informuje TASR podľa sobotnej správy agentúry DPA.

Rokovanie Orbána s Putinom rozhnevalo Kyjev, Washington, aj lídrov EÚ, spomedzi ktorých viacerí zdôraznili, že Orbán v Moskve nerokoval v mene Únie, na čo ani nemá mandát.

Orbán v Rusku
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a maďarský premiér Viktor Orbán si podávajú ruky počas stretnutia v Moskve
14:22

Na juhu Číny sa pretrhla hrádza druhého najväčšieho sladkovodného jazera v krajine. Záchranári evakuovali približne 5700 ľudí, informovali v sobotu tamojšie médiá. TASR o tom píše podľa agentúr AFP a Reuters.

Čínsky prezident Si Ťin-pching vyzval na rozsiahle záchranné a pomocné práce s cieľom ochrániť životy a majetok ľudí, uviedli tamojšie médiá.

14:18

Holandská krajne pravicová Strana slobody (PVV) vstúpi do novej aliancie podobne zmýšľajúcich politických strán v Európskom parlamente (EP), ktorú zakladajú český expremiér Andrej Babiš a maďarský premiér Viktor Orbán. Oznámil to líder strany Geert Wilders, informuje TASR podľa sobotňajšej správy agentúry DPA.

Geert Wilders
Na snímke Geert Wilders, líder krajne pravicovej strany PVV alebo Strany za slobodu, hovorí s médiami krátko po víťazstve v holandských voľbách
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena fotografuje dúhu telefónom na parkovisku pred obchodným domom Smith\'s na Štvrtej ulici v Albuquerque v štáte New York

Autor: TASR/AP-Chancey Bush/The Albuquerque Journal via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Sablič

Jozef Bugár

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali