Ako Rusko dáva svetu lekciu

❚❚

Moskva 24. augusta 2024 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Rusko je akýsi mikrokozmos v rámci našej planéty: Naprieč niekoľkými časovými zónami tam vedľa seba žije v relatívnej harmónii vyše sto etnických celkov so všakovakým vierovyznaním. Federácia tak dnes preukazuje jednotu v rôznosti a prenikavú schopnosť koexistencie odlišných identít. Podobnú rozmanitosť fungujúcu ako celok by sme inde vo svete hľadali len ťažko..

Moskva
Ilustračné foto: Červené námestie v Moskve

Z istého hľadiska by sme mohli súčasné Rusko prirovnať k scifi seriálom typu Babylon 5 alebo Star Trek. Aj tam, v utopickej budúcnosti, nažívajú vedľa seba na jednej vesmírnej lodi najrôznejšie etniká, od ľudí až po mimozemšťanov. Každý má svoj vlastný vzhľad, štýl reči, návyky, osobitosti v správaní… A napriek tomu dokážu spolu fungovať, pracovať, a dokonca aj budovať romantické vzťahy.

.

Nie, hneď na úvod upozorňujem, že toto nie je chválospev na putinovské Rusko. S tým ja nemám nič spoločné. V tomto článku ma nezaujíma politika a štýl jej vedenia. Všetci predsa odmietame vojnu. Ide mi o povahový rys civilizácie ako takej. Pretože Rusko je samostatný civilizačný okruh, a zároveň heterogénna mozaika plná rozmanitosti a pestrosti.

Najaktívnejší vplyvný a praktický politický filozof Alexandr Dugin v nedávnom rozhovore pre Larryho Johnsona odpovedá na otázku, ako dokázali v krajine zabezpečiť také pokojné spolunažívanie natoľko odlišných kultúr. Veď tam žije vedľa seba nielen okolo 190 národností, ale aj približne 70 náboženských denominácií!

.

To je predsa multi-kulti, ktorého sa tak obávame – a oprávnene, pretože sme videli, čo robí nelegálna nekontrolovaná migrácia s našimi západnými susedmi. Zločin nechýba pomaly z žiadneho týždenného prehľadu správ…

Dugin dokázal veľmi presne pomenovať, v čom sa Rusko líši. Ide o takú jednoduchú vec, ktorú naši západní partneri síce vykrikujú, ale reálne ju nedodržiavajú…

Ide o toleranciu k inakosti – o inklúziu.

Našinec pozná len sexuálnu inklúziu, a žiadnu inú. Je postihnutý liberálnym vírusom, nedokáže myslieť ináč – odpustime mu, veď nevie, čo činí. Médiá s mimovládkami a opozičnými politikmi zatemnili jeho myseľ a poškvrnili čisté slovanské srdce. My, Slováci, predsa nie sme nenávistný národ!

Pokiaľ si len pamätám, vnímal som na výletoch ako dieťa našu družnosť k iným ľuďom, či už našincom alebo zahraničným turistom. To až teraz, pod vplyvom washingtonskej a bruselskej propagandy sme začali (časť z nás) nenávidieť všetko, čo nie je liberálne a progresivistické.

.

Teda aj Rusko, aj náboženstvá, aj veriacich ľudí.

Západná propaganda v nás vyvolala hnev a strach. Pritom si zoberme, že v Rusku stoja vedľa seba synagógy, kostoly aj mešity. Žiaden problém. Občas sa nejaký vyskytne – ale keď máte v štáte 144 miliónov ľudí, musel by to byť Raj na Zemi, aby sa žilo neprestajne v mieri a pohodičke. My ale hovoríme o reálnych záležitostiach.

Slovom, Dugin vyhlasuje, že ruská civilizácia je špecifická vo svojej tolerancii k inakosti, k „tým druhým“ (v hegelskom zmysle). Každý veriaci má dovolené vykonávať svoju náboženskú prax a uctievať Boha po svojom. Aj pohania majú priestor, aby sa hlásili k vlastnému presvedčeniu z predkresťanského obdobia. Moslimom nik nebráni stretávať sa a žiť podľa svojho. Na rozdiel od „slobodného“ Francúzska, kde do školy nemôžete prísť ani s krížikom na krku ani s hidžábom (šatkou) na vlasoch…

Znovu to zdôrazním: Toto NIE JE žiadnym spôsobom článok propagujúci kremeľskú politiku. Jeho pointou je zvýrazniť, že Slovania sú mierumilovný, bratský civilizačný celok. Som hlboko presvedčený, že aj u nás dokážeme spolunažívať s ďalšími kultúrami a náboženstvami – pokiaľ nám ich nebude západ vnucovať kvótami!

Koncept multi-kulti jednoducho môže fungovať iba v krajinách konzervatívneho razenia. Liberálny západ nikdy nemôže prijať náboženské komunity ako rovnocenných občanov. Pripomínajú im totiž svojím striedmym životom a cnosťami, ktoré vyznávajú, hriešnosť tých, ktorí za svojho bôžika prijali túžbu a ego…

.

Do nastaveného zrkadla sa nepozerá príjemne.

Liberalizmus je extrémne individualistický – ide mu o jednotlivca a jeho „slobodu“, ktorej však neurčuje limit. Sloboda nemôže byť bez hraníc, veď potom už nežijeme v demokratickom zriadení ale v anarchii. Toto si treba uvedomiť, toto sú fakty. No keďže liberáli si radi užívajú a napĺňajú svoje túžby, nemôžu dopustiť, aby ich niekto vyrušoval tým, že vyznáva tradičné hodnoty. Tie predsa človeka zväzujú…

Preto liberál nemôže rešpektovať inakosť konzervatívca – môže rešpektovať iba svojho „súdruha“ liberála. Lebo sa obaja zhodnú v tom, že si chcú užívať. A mravná čistota je pre nich spiatočnícky, zastaralý koncept z obdobia stredoveku. Takže keď občan Kuffa preruší sexualitou nabité divadelné predstavenie, na ktoré sa pozerajú aj malé deti, je za „fanatika“ či dokonca „gestapo“. Ja tvrdím, že je to naopak – on jediný mal odvahu zachovať sa ako správny občan, majúci na srdci blaho našej mládeže.

Kým konzervatívec akceptuje existenciu liberála (po určitú hranicu), liberál neznesie konzervatívcovu prítomnosť a požiadavky na decentnosť: Pre liberála je toto spomaľovanie „pokroku“.

Aj preto sa snažia konzervatívcov (tradicionalistov, suverenistov) odstaviť alebo aspoň zosmiešniť. Katolíkov diskreditujú nekonečným omieľaním prípadov zneužívania mladistvých, no a o islame sme už uverili, že čo moslim, to terorista. Pritom rovnako, ako pedofília nie je súčasťou kresťanskej vierouky sú aj organizácie typu ISIS odmietané absolútnou väčšinou moslimských imámov a učencov (dokonca jedným z najviac úspešných bojovníkov proti islamskému terorizmu je Irán – ale to sa z médií nedozvieme. Dočítať sa to môžete napr. TU).

A takisto nám vytrvalo zamlčiavajú fakt, že teroristická odnož islamu vznikla ako reakcia na destabilizáciu blízkovýchodného regiónu v dôsledku invázie USA do Iraku. Západ jednoducho nemôže dopustiť spriatelenie veľkých náboženstiev – ohrozil by svoju vlastnú ideologickú dominanciu.

Budúce desaťročia budú veľkou výzvou aj pre Slovensko – svet je sústavne v pohybe a vznik nového svetového poriadku je na spadnutie. Potom sa ukáže, či dokážeme vychádzať aj kultúrne s inými štátmi a národmi. Potom sa ukáže, či Slováci stále majú v sebe družnosť, pohostinnosť a bratskosť, alebo či nás už dočista zblbli Američania s ich odmietaním všetkého, čo je iné, než liberálna demokracia…

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:24

Dve nemecké environmentálne organizácie vo štvrtok podali na Ústavný súd v Karlsruhe sťažnosť na vládnu politiku v oblasti klímy.

20:09

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo štvrtok stretol s hlavným prokurátorom Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karimom Khanom. Rokovali o tom, ako vymôcť medzinárodné zatykače ICC na ruských predstaviteľov pre vojnové zločiny na Ukrajine.

20:08

Ceny ropy vo štvrtok vzrástli o viac ako 2 % po tom, ako sa Mexickým zálivom prehnal hurikán Francine, ktorý narušil ťažbu, predtým ako sa dostal na pevninu v Louisiane.

19:38

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa možno stane predsedom Mníchovskej bezpečnostnej konferencie (MSC). Uviedla to vo štvrtok tlačová agentúru DPA s odvolaním sa na viaceré zdroje.

19:38

Predstavitelia Európskej centrálnej banky (ECB) považujú zníženie úrokových sadzieb v októbri za nepravdepodobné, s výnimkou výrazného zhoršenia vyhliadok na hospodársky rast eurozóny. Uviedli to tri zdroje, ktoré nechceli byť menované.

19:27

Grécko vo štvrtok predstavilo viaceré sociálne opatrenia určené na zvrátenie klesajúcej pôrodnosti v krajine. Odborníci aj vládni predstavitelia však priznávajú, že problém s demografiou iba sociálne benefity nevyriešia.

19:25

Európska komisia (EK) vo štvrtok uviedla, že dostala ponuky od výrobcov elektrických vozidiel z Číny na minimálne dovozné ceny do Európskej únie (EÚ). Ide o spôsob, ako sa vyhnúť clám, ale všetky ich odmietla.

19:25

Bohatstvo domácností v USA v 2. štvrťroku 2024 vzrástlo na 163,8 bilióna USD (148,69 bilióna eur). To je nový rekord. Prispel k tomu nárast hodnoty nehnuteľností, ako aj rast akcií. Ukázali to vo štvrtok údaje Federálneho rezervného systému (Fed), ktorý plní úlohu centrálnej banky.

18:51

Francúzsky súd vo štvrtok prikázal dvom ženám zaplatiť odškodné 8000 eur manželke prezidenta Brigitte Macronovej. Falošne o nej tvrdili, že je transsexuálka a fámu potom v onlina priestore šírili konšpirační teoretici a priaznivci krajnej pravice počas kampane jej manžela za znovuzvolenie.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke z NASA ruská kozmická loď Sojuz MS-26 s trojčlennou posádkou v zložení Alexej Ovčinin, Ivan Vagner (obaja Rusi) a Donald Pettit (Američan) na palube počas jej štartu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane

Autor: TASR/AP-Bill Ingalls

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali