Ako prebiehali najdôležitejšie rokovania s Prigožinom

❚❚

Moskva 26. júna 2023 (HSP/Foto:screenshot)

 

Rokovania s Prigožinom prebiehali od večera 23. júna (začiatok vzbury), ale podľa zdrojov Meduzy k dohode nedošlo

Prigožin
Na snímke šéf Wagnerovcov Jevgenij Prigožin

A uprostred dňa 24. júna sa zakladateľ PMC Wagner sám začal snažiť o spojenie s Kremľom a dokonca “sa pokúsil zavolať Putinovi, ale prezident sa s ním nechcel rozprávať”.

.

“Po takýchto krokoch už [Prigožin] nemal v systéme miesto. V každom prípade [by] niečo stratil, aj keby dostal záruky, že mu nebude siahnuté na život a zachovanie svojho biznisu v nejakej forme. Ale on nechcel stratiť nič” hovorí zdroj Meduzy.

Podľa zdrojov Meduzy blízkych Kremľu a ruskej vláde je pravdepodobné, že Prigožin si uvedomil, že “prekročil hranicu únosnosti” a “vyhliadky na postup jeho kolón sú hmlisté”.

.

V tom čase sa už Wagnerovci blížili k rieke Oka, kde ruská armáda a Rosgvardia postavili svoju prvú obrannú líniu.

“Zároveň sa v prvých hodinách povstania neobjavila žiadna ďalšia podpora pre PMC,” píše sa v publikácii.

Vidiac zmenené rozpoloženie Prigožina sa Kremeľ rozhodol začať rokovania, ktoré viedla veľká skupina úradníkov, v ktorej okrem iných boli aj šéf prezidentskej administratívy Anton Vaino, tajomník Bezpečnostnej rady Patrušev a ruský veľvyslanec v Bielorusku Gryzlov.

A frontmanom bol Alexander Lukašenko, pretože Prigožin trval na tom, aby sa do rokovaní zapojili “najvyšší ľudia”.

“Prigožin potreboval dôstojného dôverníka, aby dokázal vystúpil z hry [zachovajúc si tvár]. Takýmto človekom bol Lukašenko. Má rád PR a chápe výhody – preto súhlasil,” hovorí respondent.

.

Lukašenko sa teda verejne prezentoval ako človek, ktorý “zachránil Rusko ak nie pred občianskou vojnou, tak určite pred veľkým krvipreliatim.

A Prigožin bude “donútený opustiť Rusko. Prezident takéto veci neodpúšťa,” sú si isté zdroje Meduzy. “Predchádzajúci vplyv a zdroje už nebude mať.”

Na ruskom ministerstve obrany možno dôjde k zmenám – kvôli neúčinnej reakcii na povstanie, ale nie v najbližšom čase -, aby sa nezdalo, že sa plnia Prigožinove požiadavky.

 

Viac sa dočítate 

.

Naozaj to bola Prigožinova vzbura alebo len vopred dohodnutá PSYOP?

Je povstanie a presun Wagnerovcov do Bieloruska len zámienkou? Ukrajinci majú veľké obavy

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

12:07

Počet obetí zosuvu pôdy na turisticky obľúbenom thajskom ostrove Phuket vzrástol na desať. Traja ľudia sú stále nezvestní a 19 utrpelo zranenia po piatkovom zosuve pôdy v obytnej štvrti, uviedla vláda vo vyhlásení.

12:06

Rusko chce zničiť Ukrajinu, ale vojna sa “vrátila k nemu domov”. Vyhlásil to v sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pri príležitosti 33. výročia nezávislosti Ukrajiny.

12:04

Plamene zasiahli v sobotu dve autá pred synagógou v prímorskej obci La Grande-Motte na juhu Francúzska. Nastal výbuch a jeden policajt utrpel zranenia.

12:02

Sicílska regionálna vláda zakázala na letiskách na ostrove predávať suveníry s mafiánskou tematikou. Regionálna vláda na Sicílii sa pokúša obmedziť negatívne stereotypy o tomto ostrove. 

11:59

Kanadský popový spevák Justin Bieber so svojou manželkou Hailey v sobotu oznámili, že sa im narodil syn.

11:05

Zástupcovia zamestnávateľov jednotlivých združení nemajú rovnaký názor na návrh nového zákona, ktorý by mal prispieť k vyrovnanejšiemu zastúpeniu pohlaví v kótovaných spoločnostiach. Návrh zákona, ktorý implementuje smernicu Európskej únie do domácej legislatívy, bol v stredu (21. 8.) schválený vládou.

11:00

Ruské úrady vyhlásili núdzovú situáciu v časti Voronežskej oblasti po nočnom dronovom útoku. Oznámil to v sobotu tamojší gubernátor Alexander Gusev.

09:31

Lesné požiare sužujú najľudnatejší brazílsky štát Sao Paulo. Miestne úrady v piatok aktivovali v 30 mestách najvyšší stupeň pohotovosti.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Tučniaky plávajú pod popadanými listami stromov v londýnskej zoo

Autor: TASR/AP-Kirsty Wigglesworth

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Gustáv Murín

Viktor Pondělík

Peter Lipták

Dušan Hirjak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali