Ako pootvoriť dvere fantázii

❚❚

Košice 1. februára 2022 (HSP/Foto:Knižnica pre mládež mesta Košice)

 

Knižnica pre mládež mesta Košice 1. februára 2022 vyhlasuje literárnu súťaž Literárne Košice. Do súťaže sa môžu zapojiť žiaci 5. – 9. ročníka základných škôl a študenti 1. – 4. ročníka osemročných gymnázií

Ilustračné foto

Vlastná  literárna  tvorba  detí v školskom veku je dôležitá. Vedia to aj v košickej mestskej knižnici a preto žiakom ponúkajú možnosť pootvoriť dvere fantázii. „Aktuálne sa púšťame do 27. ročníka súťaže s očakávaním, že inšpiratívnymi témami opäť dokážeme osloviť a motivovať túto cieľovú skupinu žiakov. A ak sa nám takto podarí aspoň niekoho naštartovať k ďalšiemu písaniu, budeme veľmi radi,“ hovorí Kamila Prextová, riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice, ktorú tešia každoročné čísla súťažiacich. „V roku 2021 sme zaznamenali 468 súťažných prác. Rok predtým ich bolo 386. Myslím, že sú to naozaj pekné čísla, ktoré sa nám podarilo dosiahnuť aj napriek obmedzeniam a dištančnému vzdelávaniu.“

.

 

Nové témy, nové inšpirácie

Témy pre knižnicu vymyslela opäť doc. Markéta Andričíková z Katedry slovakistiky, slovanských filológií a komunikácie Filozofickej fakulty UPJŠ v Košiciach, ktorá je zároveň členkou hodnotiacej poroty. „Pre rok 2022 pre poéziu a prózu zvolila tieto: Psí život, Môj sused mimozemšťan a Záhadná tvár na fotke.“ Ďalšími dlhoročnými členmi hodnotiacej poroty knižnice pre túto súťaž sú prof. Marián Andričík z Katedry slovakistiky, slovanských filológií a komunikácie Filozofickej fakulty UPJŠ v Košiciach, doc. Ján Gavura a doc. Peter Karpinský z Inštitútu slovakistiky a mediálnych štúdií Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove. „Všetkým členom poroty sa chcem za spoluprácu poďakovať. Hodnotiť takéto množstvo prác je ako časovo tak mentálne veľmi náročné. Na záver snáď už len doplním, že všetky podmienky ohľadom súťažných prác sú zverejnené na webovej stránke knižnice www.kosicekmk.sk a posledný termín na odoslanie prác je 4. marec 2022,“ dodáva Kamila Prextová.

.

Výsledky knižnica slávnostne vyhlási v máji 2022 v rámci osláv Dňa mesta Košice. Ocenené práce budú následne zverejnené v zborníku Literárne Košice.

Redakciu informovala Viera Ristvejová z Knižnice pre mládež mesta Košice.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:51

Vládu nového francúzskeho premiéra Michela Barniera predstavia v sobotu a nie v piatok, ako sa pôvodne očakávalo. Podľa správ francúzskych médií sa vo vláde ešte stále pracuje na “konečných úpravách”.

16:49

Ukrajina v piatok oznámila, že obmedzuje používanie aplikácie Telegram vo vládnych inštitúciách, bezpečnostných zložkách aj armáde, a to pre obavy o národnú bezpečnosť.

16:49

Nemecko sa chystá nainštalovať protiraketové obranné systémy na tri nové vládne špeciály, ktoré využívajú najmä najvyšší predstavitelia krajiny pre cesty na dlhé vzdialenosti. V piatok o tom informoval týždenník Spiegel.

16:48

Súd v Litve v piatok odsúdil na deväť rokov väzenia muža, ktorý bol uznaný za vinného zo špionáže v prospech Bieloruska. Muž podľa súdu zhromažďoval a odovzdával informácie o bieloruskej opozícii.

16:47

Izrael podal na Medzinárodný trestný súd (ICC) oficiálnu námietku, v ktorej napadol žiadosť o vydanie zatykačov na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta.

16:46

Európska únia môže zvážiť dočasné pozastavenie bezvízového režimu s Gruzínskom v prípade, že tamojšie októbrové parlamentné voľby neprebehnú slobodným, spravodlivým a pokojným spôsobom. V piatok to podľa agentúry Reuters povedal veľvyslanec EÚ v Tbilisi Pawel Herczynski.

16:46

Údaje jednotlivých poisťovní v tomto sektore už naznačili značný rozsah škôd; pred niekoľkými dňami poisťovňa Wiener Städtische oznámila, že sama očakáva škody vo výške až 100 miliónov eur.

16:45

Kyjevská radnica v piatok varovala pred prechodným zhoršením stavu ovzdušia v hlavnom meste Ukrajiny a odporučila obyvateľom mesta, aby sa zdržali vetrania a obmedzili pobyt vonku. Niektorí ľudia sa po vonku pohybovali v rúškach.

16:44

Holandská polícia v piatok oznámila, že vyšetruje štvrtkový útok nožom v prístavnom meste Rotterdam, ktorý si vyžiadal jednu obeť na živote, pričom zatiaľ nevylučuje žiaden motív.

16:43

Austrálsky sudca dal v piatok prokuratúre termín do decembra, aby dokončila prípad manželov podozrivých zo špionáže v prospech Ruska.

V Rusku narodený pár Kira a Igor Korolevovci žije v Austrálii už desaťročie. V júli sa stali prvými podozrivými, ktorých obvinili podľa modernizovaných austrálskych zákonov o špionáži od ich prijatia v roku 2018.

16:42

V Česku sa v piatok popoludní otvorili volebné miestnosti. Ľudia si počas dvoch dní budú vyberať členov krajských zastupiteľstiev a tretiny Senátu. Podľa prieskumu agentúry Kantar zo začiatku septembra má v krajských voľbách najväčší potenciál uspieť hnutie ANO, nasleduje koalícia Spolu a hnutie STAN.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vtáky sa kúpu vo fontáne v ruskom Petrohrade

Autor: TASR/AP-Dmitri Lovetsky

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali