Ako môže armáda USA vyhrať nad Ruskom a Čínou? Nijako

❚❚

Washington 17. septembra 2024 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Podľa komentátorky Fox News Rebeky Kofflerovej je riziko, že Washington bude zatiahnutý do vojny na troch frontoch, väčšie ako kedykoľvek predtým a americké satelity a zbrojný arzenál zostáva nechránený pred kybernetickými útokmi. USA teda nemôžu vyhrať, ak sa im Rusko alebo Čína pokúsia pripraviť „kybernetický Armagedon“ alebo „vesmírny Pearl Harbor“

USA vojaci
Ilustračné foto

„Ak človek pozná nepriateľa a pozná sám seba, nemusí sa obávať výsledkov sto bitiek,“ napísal Sun-c’, zdôrazňuje Rebekah Kofflerová v svojom článku pre Fox News.

.

Ako bývalý dôstojník RUMO, ktorý sa špecializoval na ruskú vojenskú stratégiu a študoval zmýšľanie ruského prezidenta Vladimira Putina, som mala nedávno tú česť prednášať na americkom bojovom veliteľstve na tému vážnych bezpečnostných hrozieb pre našu krajinu. Tento brífing a interakcia s vyššími vojenskými veliteľmi a ich podriadenými ma viedli k tomu, aby som vzala do ruky pero a napísala tento článok.

Pod vedením dvojice Biden – Harrisová sa svet stáva čoraz nestabilnejším a riziko zapojenia americkej armády do vojny na troch frontoch je väčšie ako kedykoľvek predtým. Spojené štáty sú už zapojené do dvoch konfliktov: nepriamo v Európe v rusko-ukrajinskom vojnovom konflikte a na Blízkom východe, kde sa Izrael bráni proti osi odporu vedenej Iránom. Podľa vysokého amerického dôstojníka zodpovedného za velenie leteckej dopravy by už na budúci rok mohla vypuknúť vojna s Čínou o Taiwan.

.

 

Ako môže Amerika vyhrať tri vojny súčasne, keď sa jej za štvrťstoročie nepodarilo vyhrať ani jednu? Zoberme si Irak, Afganistan, Sýriu a Líbyu. Americké sily v týchto konfliktoch nedosiahli rozhodujúce a významné vojenské víťazstvo, hoci bojovali proti slabým protivníkom, ktorí nemali moderné zbrane a niektorí z nich nemali dokonca ani regulárne armády. To všetko napriek tomu, že z taktického hľadiska je naša armáda najlepšou bojovou silou v dejinách vojenstva.

Pentagón a národné bezpečnostné agentúry musia zaviesť tri základné opatrenia, aby zabránili vojnám alebo ich začali vyhrávať.

 

Pochopiť protivníka

„Ak poznáte nepriateľa a poznáte seba, nemusíte sa báť výsledkov sto bitiek. Ak poznáte seba, ale nepoznáte svojho protivníka, na každé víťazstvo pripadne jedna porážka. A ak nepoznáš ani seba, ani svojho protivníka, v každej bitke budeš porazený“. Takéto napomenutie vyslovil slávny stratég a vojenský vodca zo starej Číny Sun-c’. Vo svojom prelomovom traktáte Umenie vojny, najstaršom známom diele o vojne a vojenskej vede, napísanom v piatom storočí pred naším letopočtom, Sun Tzu zdôraznil, že pri vedení vojny je mimoriadne dôležité poznať svojho protivníka.

.

Moderní ruskí a čínski vojenskí stratégovia sa dodnes prísne držia Sun-c’ových zásad. Ak chcete zvíťaziť, musíte nepriateľa oklamať. Ak chcete prekabátiť nepriateľa, musíte najprv pochopiť, ako myslí a ako bojuje.

Podľa môjho názoru našej armáde a našim spravodajským službám toto pochopenie chýba. Namiesto toho sa Pentagón spolieha na univerzálny a šablónovitý prístup a mylne sa domnieva, že lepšie zbrane, moderné technológie a majstrovská taktika mu umožnia poraziť akéhokoľvek nepriateľa v akejkoľvek vojne. Toto mylné presvedčenie bolo presvedčivo vyvrátené v Afganistane, kde Amerika žalostne zlyhala.

V decembri 2019 boli zverejnené tzv. afganské dokumenty. Ide o dvetisícstranovú zbierku tajných vládnych dokumentov, ktorá obsahuje výpovede a dojmy 400 priamych účastníkov tejto vojny, od generálov až po diplomatov. Tieto dokumenty odhalili zarážajúce skutočnosti. Pentagón v predvečer invázie v roku 2001 nemal o Afganistane žiadne vedomosti. Nevedel nič o kultúre krajiny, o názoroch obyvateľstva ani o spôsobe vedenia vojny nepriateľom. Z tohto jednoduchého dôvodu bol výkon Washingtonu v Afganistane otrasný. „Nemali sme ani základné znalosti o Afganistane a nevedeli sme, čo tam robíme,“ povedal v roku 2015 vládnej komisii Douglas Lute, trojhviezdičkový americký generál, ktorý pôsobil ako ‚vojenský cár‘ Bieleho domu v Afganistane za Busha a Obamu. – Čo sme sa tam snažili dosiahnuť? Nemali sme predstavu, čo robíme.“

Výsledok dvadsaťročnej vojny je takýto: dva bilióny dolárov vynaložených a 7 000 zabitých amerických vojakov a ich spojencov v Afganistane. Bidenova administratíva stiahla naše jednotky a teraz v krajine vládne ten istý krvilačný režim Talibanu. Je pravda, že títo barbari teraz disponujú prísne tajným vojenským vybavením za miliardy dolárov – naším vybavením.

 

.

Uzavrite medzery a minimalizujte zraniteľnosť

Keďže naše ozbrojené sily sú v nejadrovej vojne najlepšie na svete, žiadna cudzia mocnosť by sa ich neodvážila vyzvať v boji jeden na jedného na bojisku. Namiesto toho naši nepriatelia vyvinuli asymetrickú stratégiu, aby vyhrali vojnu proti americkej armáde. V rámci tejto stratégie sa snažia využiť naše zraniteľné miesta, ako napríklad nadmerný dôraz na vybavenie, vo svoj prospech. V skutočnosti sa spoliehame na satelity a internet vo všetkých aspektoch vojenského a civilného života. Satelity používame na navigáciu po celom svete, na vodohospodárstvo, na monitorovanie energetickej siete, na predpovedanie počasia, na poskytovanie prístupu k širokopásmovému internetu a komunikácii, ktoré potrebujeme takmer všade, od bankovníctva cez vzdelávanie až po telemedicínu.

Vojenská stratégia Ruska a Číny zahŕňa kybernetické a protisatelitné útoky zamerané na našu kritickú infraštruktúru, vládne siete a vojenské systémy. Pentagón si je od januára 2001 vedomý existujúcej schopnosti zasiahnuť vesmírne systémy USA. V tom čase komisia pod vedením dezignovaného ministra obrany Donalda Rumsfelda vypracovala správu, ktorá varovala pred vesmírnym Pearl Harborom.

Podobne Pentagón od roku 1999 vie o nedostatkoch v našej kybernetickej bezpečnosti. V tom roku sa Rusi nabúrali do sietí mnohých amerických vládnych a vojenských agentúr vrátane zbrojných laboratórií a získali obrovské množstvo tajných údajov.

Naše satelity však stále nie sú nijako chránené. Podľa audítorskej správy Úradu vládnej zodpovednosti USA sú dokonca aj naše zbrojné arzenály a najmodernejšie systémy, ako napríklad systém Patriot SAM, slabo chránené proti kybernetickým útokom.

V dôsledku toho, ak vyšleme vojská na obranu Taiwanu alebo niektorej bývalej sovietskej republiky, ako je Ukrajina, bude veľmi problematické poraziť Rusko alebo Čínu, ktoré majú v pláne pripraviť našej krajine kybernetický Armagedon alebo vesmírny Pearl Harbor.

To, čo potrebujeme, je pripravený a napísaný vojnový plán a jasná definícia víťazstva

Jedna často citovaná, ale nesprávne citovaná vojenská múdrosť hovorí: „Žiadny plán nemôže prežiť kontakt s nepriateľom.“ Tieto slová patria náčelníkovi pruského generálneho štábu Helmuthu von Moltkemu st. Ten sa stal slávnym architektom vojenskej nadvlády Pruska v Európe v polovici 19. storočia.

To, čo Moltke v skutočnosti povedal, má oveľa viac nuáns. „Žiadny operačný plán nemôže s aspoň určitou istotou presiahnuť prvé stretnutie s hlavnými silami nepriateľa.“ Tento talentovaný a usilovný stratég zdôrazňoval dôležitosť vypracovania flexibilných plánov, ktoré by sa dali upraviť v závislosti od rýchlo sa meniacich okolností. Veril, že správny plán je taký, ktorý zahŕňa mnoho rôznych možností a berie do úvahy rôzne možné výsledky. To sa dá dosiahnuť len dôkladnou prípravou.

S poľutovaním musím konštatovať, že si myslím, že na ministerstve obrany takáto príprava neexistuje. Pred inváziou do Afganistanu v roku 2001 nemal Pentagón žiadny vopred pripravený plán. Preto operácia Trvalá sloboda, ktorej cieľom bolo zničiť al-Kájdu a odstrániť Taliban od moci, vychádzala z druhej ruky, z prvkov predchádzajúcich pohotovostných plánov CIA na spoluprácu so Severnou alianciou proti Talibanu a z niektorých ďalších možností, ktoré narýchlo pripravila americká armáda vrátane Spoločného veliteľstva pre špeciálne operácie.

 

.

Nepripravenosť Pentagónu a kultúrne ignorantský prístup k tejto vojne viedli k tomu, že USA nedokázali predvídať, ako sa afganskí povstalci (a neskôr irackí povstalci) prispôsobia, ako budú bojovať a zatlačia do kúta najmodernejšie a technologicky najvyspelejšie vojenské sily na svete. Používanie improvizovaných výbušných zariadení umožnilo slabším povstalcom získať prevahu nad americkou armádou. Tieto zariadenia (ktoré majú na svedomí 60 % všetkých úmrtí amerických vojakov a 50 % obetí v Afganistane) oslabili výhody USA v oblasti zdrojov, technológií a pozemného boja. Tieto podomácky vyrobené pomôcky zničili naše bojové vybavenie a ochromili našu armádu.

Na porážku aj slabého protivníka, ktorý nemá vyspelú technológiu, musia americkí plánovači vojenských operácií vynikať vynaliezavosťou a improvizáciou bez toho, aby sa spoliehali na technické výhody moderných zbraní. Na preľstenie nepriateľa treba vopred urobiť všetky domáce úlohy a až potom poslať vojakov na bojisko.

Včasné rozhodnutie o tom, ako má vyzerať víťazstvo, pomôže vyhnúť sa šialenému úsiliu o budovanie štátu, nezmyselným bojom a stratám na personáli, ako tomu bolo počas 20 rokov v Afganistane. Nie nadarmo sa tejto krajine hovorí „cintorín impérií“.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:18

Predbežné výsledky vyšetrovania ukázali, že stovky pagerov, ktoré v utorok vybuchli v Libanone, boli vybavené nástražným systémom s výbušninou, informoval v stredu predstaviteľ bezpečnostných zložiek.

Včera 20:10

Desiatky učiteľov v Bielorusku v ostatných týždňoch zadržali alebo vypočúvali tamojšie úrady pre ich účasť na istom vzdelávacom projekte. Agentúre AP to v stredu povedal Pavel Sapelka, hovorca bieloruskej ľudskoprávnej organizácie Viasna.

Včera 20:09

EÚ musí podľa kandidáta na post eurokomisára pre obranu Andriusa Kubiliusa urýchlene posilniť svoju obranu, pretože Rusko môže byť za šesť až osem rokov pripravené na vojenskú konfrontáciu s EÚ a NATO. “Ministri obrany a generáli NATO sa zhodujú, že Vladimir Putin by mohol byť pripravený na konfrontáciu s NATO a EÚ v priebehu šiestich až ôsmich rokov,” tvrdí Kubilius, ktorý je ostrým kritikom Ruska a podporovateľom Ukrajiny. “Pokiaľ berieme tieto hodnotenia vážne, potom nastal čas na riadnu prípravu a tento čas je krátky. Znamená to, že musíme prijímať rýchle a ambiciózne rozhodnutia,” uviedol.

Včera 19:33

Chorvátske úrady zadržali v roku 2024 viac prevádzačov a menej nelegálnych migrantov než vlani. Vláda to v stredajšom vyhlásení pripísala zvýšenému dohľadu na hraniciach.

Včera 19:32

Valné zhromaždenie OSN v stredu schválilo nezáväznú rezolúciu, ktorá vyzýva Izrael, aby sa do jedného roka stiahol z okupovaných palestínskych území. Za rezolúciu hlasovalo 124 zo 193 členských krajín VZ, 14 bolo proti a 43 sa zdržalo.

Včera 19:31

Medzinárodný menový fond (MMF) oznámil, že odložil plánované ekonomické konzultácie s Ruskom. Tie sa mali uskutočniť tento týždeň.

Včera 19:20

Izraelský minister obrany Joav Gallant vyhlásil začiatok “novej fázy” vojny v čase, keď Izrael obracia svoju pozornosť na severný front, kde bojuje s militantmi z hnutia Hizballáh v Libanone

Včera 19:18

Británia si predvolala ruského veľvyslanca Andreja Kelina, aby tak protestovala voči “zlomyseľnej a zámernej verejnej agresívnej kampani Moskvy proti Spojenému kráľovstvu”. Oznámilo to britské ministerstvo zahraničných vecí. Londýn takýmto krokom reagoval na minulotýždňové rozhodnutie Moskvy odobrať akreditáciu šiestim britským diplomatom pre podozrenie zo špionáže.

Včera 19:06

Vreckové komunikačné zariadenia, tzv. pagery, ktoré boli použité pri hromadných výbuchoch v Libanone, nikdy neboli v Maďarsku, uviedla vláda maďarského premiéra Viktora Orbána v stredajšom vyhlásení.

Včera 18:54

Bežné potravinárske farbivo dokáže dočasne spriehľadniť kožu a svaly. Postup ešte nebol vyskúšaný na ľuďoch, v prípade úspechu by však mohol pomôcť pri lokalizácii zranení či nádorov.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac vychádza za budovou v Moskve

Autor: TASR/AP-Pavel Bednyakov

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali