Ako médiá prispievajú k debilizácii obyvateľstva?

Ako médiá prispievajú k debilizácii obyvateľstva?

Bratislava 29. júna 2024 (HSP/ Facebook/ Foto:Pixabay)

 

Juraj Draxler v príspevku na sociálnej sieti Facebook rozoberá, ako médiá prispievajú k “debilizácii” obyvateľstva. Príliš rozsiahle používanie sociálnych sietí môže pravdepodobne v niektorých prípadoch spôsobiť “mäknutie mozgu”, ale rovnako aj príliš časté čítanie niektorých médií. Vysvetlil, že výraz “debilizácia” nepoužil celkom z vlastnej vôle, ale zobral ho z článku, ktorý v texte rozoberá

Meta TikTok Facebook Instagram Youtube
Ilustračné foto

„Pozrime si konkrétny príklad,“ vyzval exminister v úvode svojho textu a ako príklad uviedol rozhovor Vladimíra Šnídla s “koordinátorom Vlády ČR pre strategickú komunikáciu” plukovníkom Otakarom Foltýnom, ktorý zverejnila redakcia DenníkaN.

Reklama

 

Strategický komunikátor

Draxler konštatuje, že tento rozhovor je úplne “úžasný” : „Aspoň už viem, ako sa v newspeaku nazýva propagandista či politruk. Strategický komunikátor.“

Reklama

Plukovník Foltýn v rozhovore tvrdí : “Ak teda Západ vyprovokoval vojnu, tak sa pýtam, prečo nie sú tanky štátov NATO na území Ruska… Tu máte fakty k otázke, kto môže za vojnu. Ak to nejaký človek napriek všetkým faktom popiera, tak nemá problém so slobodou slova, ale so slobodou úsudku.”

„Ťažko povedať, či je pán plukovník úplný primitív alebo to len hrá. Asi mu nič nehovorí taký bežne používaný výraz ako “proxy vojna”,“ reaguje Draxler.

Foltýn dokonca ani nevie, že USA po celú Studenú vojnu intervenovalo kade-tade po svete. „Zdôvodnilo to tým, že niekde síce nie sú priamo sovietske jednotky, ale že nejaký režim má údajne podporu Sovietskeho zväzu a preto tam treba poslať tajných agentov s cieľom podporiť prevrat (Irán, Kuba, Čile, Nikaragua, Salvador, Honduras, Venezuela), či rovno vojakov (Vietnam, Grenada),“ píše Draxler.

„Aj mu ušlo, že ešte minulý rok sa tá istá krajina vyhrážala Šalamúnovým ostrovom prípadnou intervenciou, ak nezrušia obrannú spoluprácu s Čínou…,“ dodal.

„Alebo proste, a to najmä, mimo neho ide úplne normálna LOGIKA, ktorú chápe aj hocijaké desaťročné dieťa. A to, že : osoba, skupina ľudí alebo štát nemusí niekoho druhého napadnúť priamo, ale môže niekoho ďalšieho navádzať, motivovať, kúpiť si ho či ho vydierať, aby sa správal ako chce on, napríklad napadnutím inej osoby,“ pokračuje Draxler.

Reklama

Myslí si, že na posúdenie, či to v nejakej situácii tak aj je, ešte treba dosadiť aj konkrétne fakty. „Ak si ich dosadíme, možno potom povieme, že to vo výsledku sedí alebo nesedí. Ale iba idiot, alebo človek, ktorý sa správa ako idiot, bude tvrdiť, že takáto situácia nemôže logicky nastať,“ dodal.

 

Tretia ríša vo farbe

Plukovník Foltýn ďalej v rozhovore vyjadrí dôležitú myšlienku : “Dnešné Rusko je len Tretia ríša vo farbe.”

„To naozaj ideme porovnávať režim, ktorý otvorene hlásal územnú expanziu obrovského rozsahu, menejcennosť rás či rôznych skupín obyvateľstva a vyvraždil milióny ľudí s dnešným Ruskom??,“ reaguje Draxler.

„Asi sa už môžeme prestať pýtať, či pán plukovník primitíva iba hrá….,“ poznamenal.

Reklama

 

Do tretice TikTok

Do tretice Draxler citoval ešte jeden jeho výrok : “Ďalším rozmerom sú behaviorálne dáta, ktoré o našich deťoch a mladých ľuďoch Čína zbiera. Ak je vaše dieťa na TikToku a o dvadsaťpäť rokov sa z neho stane politik, vysoký štátny úradník alebo manažér strategickej firmy, tak čínska komunistická strana bude mať podrobné údaje o jeho slabých miestach. Budú o ňom vedieť viac než rodičia. Budú poznať jeho slabosti, neresti, čo ho zaujíma, čo má rád, aké má sexuálne preferencie. Inak povedané, čínski spravodajcovia budú vedieť, ako naň.”

„Ponechám teraz bokom konšpirácie o tom, ako vás cudzia mocnosť bude o 25 rokov vydierať tým, čo si dnes pozeráte na TikToku…,“ poznamenal Draxler.

Podľa exministra je podstatné, na čo tu treba reagovať to, že TikTok je síce firma založená Číňanom, ktorý tam ešte stále má nejaký menší podiel, popri rôznych medzinárodných investoroch, ale jej medzinárodné aktivity sú riadené zo Singapuru.

„Fima x-krát tvrdila a dokazovala, že jej medzinárodné dáta nikdy neprechádzali Čínou, servery pre medzinárodné aktivity sú mimo Číny. Napríklad americké dáta firmy sú kompletne pod kontrolou Oracle, teda americkej firmy,“ uviedol Draxler.

Konštatuje že je samozrejmé, že voči TikToku, ako extrémne populárnej platforme, ktorá nepodlieha americkej cenzúre, sa v USA vedie obrovská politická kampaň. „V ostatné týždne aj preto, ako otvorene hovoria aj americkí senátori, že táto sieť nijako nereguluje príspevky vyzývajúce na podporu práv Palestínčanov,“ píše Draxler.

„A tak senátori pri grilovaní pár mesiacov dozadu dávali šéfovi firmy mimoriadne smiešne otázky, typu, či slúžil v čínskej armáde. Na čo on znovu a znovu musel opakovať, že je singapurský občan, nikdy nebol čínskym občanom a tak nemohol byť v čínskej armáde….,“ zhrnul.

Dodáva : „Každý kto je aspoň polopríčetný, sa musel nad tým vypočúvaním smiať (stojí za to si aspoň pár minút z neho pozrieť). Ale tí senátori to aj tak hrajú na to, že aspoň nejaká časť publika nebude schopná chápať obsah tých rozhovorov a hlavne, že vypočúvanie bude predohrou pre rozsiahlejšiu kampaň.“

Poznamenal, že k tej kampani naozaj aj došlo. „Každopádne ani žiaden zo série článkov vo Forbes, Wall Street Journal a podobne, ktoré sa snažili vykresliť firmu v zlom svetle, nespochybnil, že dátové toky firmy idú mimo územia Číny,“ konštatuje.

„Jediné, čo si dovolili uviesť ako dôkaz “zlovestnosti” firmy, odvolávajúc sa na anynomné zdroje, bolo, že vraj firma niektoré údaje (finačného charakteru, teda nie históriu browsovania) o niektorých z najväčších hviezd TikToku poslala aj svojej čínskej divízii…,“ uviedol.

Reklama

„Toto je tak strašne ďaleko od príbehu o tom, ako čínska komunistická strana zbiera údaje o globálnych užívateľoch TikTiku, že na šírenie vyššie uvedeného príbehu musíte naozaj byť “debil”,“ poznamenal exminister a dodal : „Najlepšie v uniforme.“

Draxler zdôraznil, že to o špeciálne, vulgárne slovíčko “debil” nepoužíva náhodne.

„Pán plukovník sa totiž rozsiahlo vyjadruje o “debilizácii” mladých ľudí používaním TikToku,“ vysvetlil.

„To môže sedieť : Príliš rozsiahle používanie sociálnych sietí asi naozaj môže v niektorých prípadoch spôsobiť, prenesene povedané, “mäknutie mozgu”…Ale rovnako aj príliš časté čítanie niektorých médií. Tento rozhovor to celkom pekne ilustroval,“ poznamenal exminister Draxleer v závere svojho príspevku.

Prečítajte si tiež :

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:09

Cena elektriny a zemného plynu v minulom týždni v porovnaní s predchádzajúcim stagnovala. Na pražskej burze PXE vzrástla cena elektriny iba minimálne o necelých 0,3 %. Minulý piatok (28. 6.) sa elektrina predávala za 97,42 eura za megawatthodinu (MWh). V júni dosiahla elektrina najvyššiu cenu začiatkom mesiaca (3. 6.), keď bola na úrovni 102,54 eura/MWh.

09:56

Tržby kyberbezpečnostnej spoločnosti Eset vlani narástli o viac ako 42 miliónov eur, a to na celkovo vyše 631 miliónov eur. Zisk po zdanení dosiahol 64 miliónov eur. Informoval o tom v pondelok Peter Blažečka zo spoločnosti Eset.

09:56

Nemecko zaznamenalo nový rekord vo využívaní obnoviteľných zdrojov energie. Za 1. polrok tohto roka sa tieto zdroje na produkcii elektriny v krajine podieľali takmer 60 %. Za prvých šesť mesiacov minulého roka to bolo tesne nad 50 %.

09:29

Beryl, prvý hurikán tohtoročnej sezóny v Atlantickom oceáne, zosilnel na štvrtú kategóriu – druhú najvyššiu na päťdielnej stupnici. Sprevádza ho vietor s rýchlosťou 215 km/h a v nedeľu večer sa nachádzal asi 240 kilometrov juhovýchodne od Barbadosu, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na americké Národné centrum pre hurikány (NHC).

hurikán Beryl
Muž barikáduje dvere počas príprav na hurikán Beryl v meste Calliaqua na karibskom ostrove Svätý Vincent a Grenadíny, 30. júna 2024
09:25

Francúzsky farmaceutický koncern Sanofi by mal čoskoro oznámiť investíciu až za 1,5 miliardy eur do svojho závodu vo Frankfurte nad Mohanom, kde vyrába liek na liečbu cukrovky. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na nemecký ekonomický denník Handelsblatt.

09:18

Pasažieri a posádka letu spoločnosti British Airways, ktorých v lete roku 1990 vzali ako rukojemníkov v Kuvajte, zažalovali britskú vládu aj danú leteckú spoločnosť. V pondelok to oznámila právnická firma, ktorá ich zastupuje.

09:18

Čínsky prezident Si Ťin-pching v pondelok uviedol, že jeho krajina je ochotná spolupracovať s Austráliou na podpore budovania vyspelejšieho, stabilnejšieho a plodnejšieho komplexného strategického partnerstva medzi Čínou a Austráliou.

08:49

Ceny ropy v pondelok vzrástli, pričom cena Brentu sa posunula nad 85,50 USD za barel (159 litrov). Podporili ich najnovšie prognózy z USA o raste dopytu po pohonných látkach, ako aj informácie, že aktivita v čínskom výrobnom sektore rástla najrýchlejšie za posledné tri roky.

08:48

Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa v nedeľu neskoro večer vymenoval novú vládu. O vzniku vládnej koalície sa rokovalo niekoľko týždňov, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

08:31

Krajne pravicová strana Národné združenie (RN) a jej spojenci získali v nedeľňajšom prvom kole predčasných volieb vo Francúzsku 33,13 percenta hlasov. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov sčítania hlasov zverejnených v pondelok francúzskym ministerstvom vnútra. Informovala o tom agentúra AFP.

Na druhom mieste s takmer 28 percentami hlasov skončil ľavicový Nový ľudový front (NFP).  Za centristický prezidentský blok Spolu (ENS), ktorý skončil na treťom mieste, hlasovalo 20,04 percenta voličov.

Voľby sprevádzala takmer rekordná účasť – svoje právo využilo 66,71 percenta voličov. Ide o najvyššiu účasť od prvého kola parlamentných volieb v roku 1978, s výnimkou volieb v roku 1986. Celkovo bolo už v prvom kole zvolených 39 poslancov RN a jej spojencov, 32 poslancov NFP a dvaja poslanci ENS.

Gabriel Attal
Francúzsky premiér Gabriel Attal počas vyhlásenia po 1. kolo predčasných parlamentných volieb 30. júna 2024 v Paríži
08:23

Aktivita v čínskom výrobnom sektore pokračovala minulý mesiac v raste, pričom tempo rastu zrýchlilo na najvyššiu úroveň za tri roky. Vyplýva to z prieskumu súkromných spoločností Caixin a IHS Markit, ktorý tak poukázal na podstatne lepší vývoj medzi menšími podnikmi než medzi štátnymi a veľkými firmami, ktorých aktivitu sleduje štatistický úrad.

08:12

Slovenský futbalista David Strelec sa prepracoval na ME v Nemecku do základnej zostavy a v nedeľu si pripísal asistenciu. Jeho tím prehral osemfinále s Anglickom 1:2 pp a mladý útočník bol pri jedinom góle “sokolov” v podaní Ivana Schranza. Strelec nastúpil do úvodných dvoch zápasov z lavičky, no postupne získal miesto v základe.

Ku gólu na priebežných 1:0 prišlo v 25. minúte. Najprv vyhral vzdušný súboj Juraj Kucka, ktorý poslal loptu mladšiemu spoluhráčovi. Ten vysunul pred bránu Schranza. “Videl som, že tam je voľno za obranou. Vedel som, že keď ‘Kuco’ vyhrá súboj, bude z toho šanca. Potom som videl ‘Šrancíka’ voľného a Kyle Walker bol veľmi nízko, dal som mu loptu a on zakončil,” opísal gólovú situáciu Strelec.

David Strelec
Na snímke slovenský futbalový reprezentant David Strelec
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Veľký Kolpašský tajch, ktorý návštevníci využívajú na kúpanie, opaľovanie a trávenie voľného času v obci Banský Studenec v okrese Banská Štiavnica

Autor: TASR-Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali