Ako je to v skutočnosti s protestami

❚❚

Bratislava 14. augusta 2024 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Priatelia, položme si zásadnú otázku: Ako sa dotýka súčasná situácia v kultúrnej sfére bežného človeka? Konkrétne aj milého čitateľa týchto riadkov. Akým negatívnym spôsobom zasahujú zmeny do jeho osobného života?

Protest opozičných strán SaS a PS na Námestí SNP v Bratislave
Na snímke účastníci protestného zhromaždenia, ktoré zorganizovali opozičné strany Progresívne Slovensko (PS) a Sloboda a solidarita (SaS) proti ministerke kultúry Martine Šimkovičovej (nominantka SNS) a ministrovi spravodlivosti Borisovi Suskovi (Smer-SD) na Námestí SNP v Bratislave

Odpoveď vás možno zarazí: Žiadnym. Ale že vôbec.

.

Argumenty v prospech tohto tvrdenia sú jednoznačné: Môžeme naďalej slobodne navštevovať hrady a zámky, chodiť na operu, balet, alebo aj činohru v SND, môžeme chodiť do divadla GUNAGU alebo STOKA alebo do hociktorého iného, môžeme navštevovať galérie, múzeá, a čuduj sa svete, ani tie kiná nám ministerstvo nezavrelo. Dokonca aj folklórne slávnosti pokračujú…

Halas, ako hovoria Arabi – koniec sporu! Alebo slovami Stoltenberga (ak tu máme fanúšikov tohto zmäteného pána): Fullstop! Bodka. Aj pečiatku si na to môžete dať.

.

Pravda je taká, že skutočnou hybnou silou protestov je strach o stratu príjmov. A strach je veľký pán, hlavne keď ide o peniaze. S nimi ťažko, bez nich ešte horšie, hovorí klasik. Veď čo by robilo to X umeleckých spoločenstiev bez grantovej podpory ministerstva kultúry?

Nikto asi nechce žiť ako ich stredovekí predchodcovia, teda z priazne mecenášov a milodarov publika…

Pochopiteľne, predošlí ministri rozmaznali túto skupinu ľudí. Kto by nechcel byť zadobre s komunitou, ktorá síce nie je početná, ale kričí najhlasnejšie? Treba spomínať, že státisíce išli len na podporu LGBTi projektov? Počúvajte, môj zdravotne ťažko postihnutý kamarát má problém, keď sa máme v Bratislave stretnúť, pretože musíme najprv vyhľadať miesto s bezbariérovým prístupom. Nie, slobodný pohyb občana nie je až taká samozrejmosť, ako sa to niektorým zdá. Ale peniaze dávame radšej na dúhové pochody. Nech sa páči. To je logika, to sú priority!

Pokiaľ sa súčasná vláda neudrží ešte aspoň dve volebné obdobia, staré praktiky sa, pochopiteľne vrátia – pretože sily kolektívneho Západu podporujú práve míňanie peňazí na „progresívne“ ciele…

Ak sme sami k sebe úprimní, potom nebudeme tvrdiť, že veľký kultúrny reset sa nás zvlášť týka z hľadiska trávenia voľného času: Nikto nám nezakazuje navštevovať žiadnu kultúrnu ustanovizeň. Ponuka predstavení, výstav, expozícií, koncertov, happeningov, je neuveriteľne pestrá, vyberie si každý.

.

Jediný rozdiel avizuje súčasne vedenie rezortu v tom, že naše vlajkové štátne inštitúcie, teda SND a SNG budú mať viac pronárodný charakter. Áno, je to ideologická zmena – z liberalizmu naspäť do neutrálu (niekto by povedal „normálu“, ale normálnosť sa dnes používa ako nadávka – až tak veľmi sa svet vymkol z kĺbov).

Mimochodom, síce bol odvolaný riaditeľ SND, avšak šéfka baletu (ním odvolaná) bola prijatá naspäť. Takže neplatí tvrdenie, že ľudia sú „vyhadzovaní“. Ako kto!

Tak v čom je teda problém? Pretože ja tomu stále nerozumiem. Vláda sľúbila voličom zmeny v RTVS, a sľub dodržala (dnes sa módne hovorí, že „doručili“). Takisto sľúbila vrátiť kultúru naspäť do stavu, keď dominovala kvalitná klasika nad neoverenými experimentmi, prípadne uznanými súčasníkmi, ktorí však provokujú v etických otázkach (racionálny človek uzná, že maľba masturbujúcich mužov nepatrí na pôdy rozhlasovej galérie, kam chodia na exkurziu aj školy s deťmi).

Otázka preto znie, kto a za aké peniaze zabezpečuje dva veľké protesty dva dni po sebe?

Na organizáciu takých podujatí musíte mať know-how, financie, ale aj známosti a tím ľudí. Kto to všetko podporil, a s akým skutočným úmyslom?

.

Mimochodom, ak umelci vzniesli sťažnosť, že pociťujú akúsi neslobodu, mám dve otázky: Kde boli za pandémie, keď nás tu vláda zatvárala podľa toho, ako sa jej predstavitelia práve zobudili (povedané s nadsázkou)? Po druhé: Čo hovoria na to, že im nikto nebráni slobodne sa zhromažďovať, obmedzovať premávku v hlavnom meste, nosiť protivládne, neraz urážlivé transparenty? A že môžu burcovať publikum, aby skandovalo heslá ako „hanba“, „odstúpiť“, či „podržtaška“?

To nie je prejav demokratického práva na vyjadrenie občianskeho nesúhlasu? Kto iný to garantuje, ak nie súčasná vláda na základe platnej legislatívy? V Bielorusku už by im poslali na schladenie vodné delá…

Nechápte ma zle – ja spolucítim s náročnou situáciou umelcov. Sám som po dobu jednej dekády písal romány z okrajového žánru (zámerný hororový brak), a nie je to veru med lízať. Ale nikdy som si nesťažoval u vládnych predstaviteľov a iných politikov – veď to predsa nedáva zmysel, aby moju osobnú vášeň dotovali daňoví poplatníci…

Ale dobre – aj toto štádium prehrmí, a kultúrna obec pochopí, že život ide ďalej aj s novou ministerkou, a iným, menej radikálnym pohľadom na svet.

PS: Milí protestujúci, možno by ste mohli pre zmenu skúsiť osloviť vo vašich prejavoch Slovensko ako vlasť, a nie „táto krajina“. Vaše slová o vlastenectve by potom zneli o niečo úprimnejšie…

 

Prečítaje si tiež:

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:56

Lietadlo so švédskou ministerkou zahraničných vecí Mariou Malmer Stenergardovou a ministrom spravodlivosti Gunnarom Strömmerom sa pre technickú poruchu vrátilo do Štokholmu. Kľúčové bezpečnostné stretnutie oboch ministrov v Turecku sa preto bude musieť odložiť, uviedli v stredu švédski predstavitelia.

14:55

Londýnska ulica Oxford Street, na ktorej sa nachádzajú najznámejšie obchody britskej metropoly, by mohla byť podľa plánu, ktorý v utorok oznámil starosta mesta Sadiq Khan, upravená pre peších, aby prilákala viac nakupujúcich.

14:53

Poľsko zvýši počet príslušníkov bezpečnostných zložiek a armády v rámci príprav na blížiacu sa povodňovú vlnu, ktorá by mala do piatku zasiahnuť ďalšie poľské mestá na juhozápade krajiny. Oznámil to v stredu poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

14:52

Rakúska poisťovňa Wiener Städtische považuje súčasné povodne a búrky za jednu z najväčších prírodných katastrof, aké ju postihli od jej založenia v roku 1824.

14:09

Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell v stredu odsúdil výbuchy komunikačných zariadení (pagerov) libanonského militantného hnutia Hizballáh, z ktorých táto skupina obvinila Izrael.

14:08

Nová holandská vláda na čele so Stranou slobody (PVV) Geerta Wildersa v stredu predložila Európskej komisii (EK) žiadosť o opt-out (trvalú výnimku) z migračných a azylových pravidiel EÚ. Podľa webového portálu stanice Euronews ide o bezprecedentný krok zo strany zakladajúceho členského štátu.

13:39

Počet obetí, ktoré si vyžiadali povodne v Česku, sa zvýšil na štyri. Zatiaľ poslednou je seniorka z Kobylej nad Vidnavkou v okrese Jeseník, ktorá v nedeľu odišla z evakuačného centra.

13:38

Trenčianska radnica pokračuje v rekonštrukcii chodníkov a ciest na území mesta. Do rekonštrukčných prác investuje takmer 315.000 eur.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac vychádza za budovou v Moskve

Autor: TASR/AP-Pavel Bednyakov

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali