Ako dopadla očakávaná predvolebná debata v USA?

❚❚

Washington 11. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP)

Aktualizované 11. septembra 2024 o 08:39 h.

V Spojených štátoch sa skončila predvolebná debata prezidentských kandidátov Donalda Trumpa a Kamaly Harrisovej

Harrisová a Trump sa pripravujú na prvú spoločnú TV debatu, ich súboj bude tesný
Na kombosnímke emokratická kandidátka na viceprezidentku Kamala Harrisová (vľavo) a republikánsky prezidentský kandidát a bývalý americký prezident Donald Trump

Dotkli sa aj témy Ukrajiny. Na otázku, či chce, aby Ukrajina zvíťazila, Trump odpovedal, že chce zastaviť vojnu, aby ľudia prestali umierať. A že je v záujme USA ukončiť vojnu čo najskôr, aby neboli zatiahnuté do tretej svetovej vojny.

.

Opäť tiež zopakoval, že vojnu ukončí hneď, ako vyhrá voľby.

„Ak budem zvolený, ukončím túto vojnu ešte pred mojou inauguráciou. Čo urobím? Budem skutočne hovoriť s jedným, s druhým prezidentom, budem medzi nimi rokovať. K vojne by nikdy nedošlo, keby som bol prezidentom. V skutočnosti som videl Putina po mojom odchode z prezidentského úradu, bohužiaľ, odišiel z prezidentského úradu, pretože naša krajina ide teraz do pekla, vybudoval si svoj kontingent. V skutočnosti by mal vyjednávať. Biden nemal pochopenie pre to, ako sa s Putinom rozprávať, a teraz vidíme milióny obetí na životoch a situácia sa zhoršuje. Mohlo by to viesť k obetiam na životoch, k tretej svetovej vojne. Nechoďme tam, flirtujeme s treťou svetovou vojnou.“

.

V súvislosti s Ukrajinou Harrisová povedala, že keby bol Trump prezidentom, Putin by už sedel v Kyjeve.

„Stretla som sa so Zelenským (niekoľko dní pred začiatkom vojny – pozn. red.) a podelila som sa s americkými spravodajskými informáciami, aby sa mohol brániť. Spolupracovali sme s Poľskom a s Rumunskom. Zjednotili sme 50 krajín pri podpore Ukrajiny, pri jej spravodlivej sebaobrane. Pretože ich podporujeme, pretože im dodávame tanky Javelin, Abrams. Ukrajina je práve teraz stále slobodnou krajinou, zatiaľ nezávislou krajinou. Keby bol prezidentom Donald Trump, Putin by už bol v Kyjeve a pozeral by sa na iné krajiny v Európe,“ povedala Harrisová.

Na čo Trump odvetil, že keby bol prezidentom on, Putin by sedel v Moskve. Okrem toho Trump povedal, že hrozí, že vojna na Ukrajine prerastie do jadrovej vojny.

„Viete, že má niečo, čo iní ľudia nemajú. Má jadrové zbrane. Nikdy o tom nehovorí. Pravdepodobne sa ju chystá použiť. Sú veci, o ktorých ani neradi hovoríme,“ povedal Trump.

Zároveň účinne obvinil Harrisovú zo začatia vojny na Ukrajine.

.

„Ale aby ste rozumeli, poslali ju vyjednávať o mieri ešte pred začiatkom tejto vojny. O tri dni neskôr tam prišiel a začal vojnu, pretože všetko, čo povedali, bolo slabé a hlúpe. Poslali ju rokovať so Zelenským a Putinom. A vojna sa začala o tri dni neskôr. Podľa môjho názoru je horšia ako Biden,“ vyhlásil Trump.

Harrisová v reakcii uviedla, že takéto Trumpove tvrdenia sú „ďalšou lžou“.

„My, Amerika, ukazujeme, že stojíme ako líder, ktorý bráni medzinárodné právo, ako líder, ktorý demonštruje silu,“ povedala Harrisová.

Musk uviedol, že Harrisová v debate „prekonala očakávania väčšiny ľudí“, ale podporila Trumpa.

„Keď ide o to, aby sa veci robili a nie len hovorili pekné slová, pevne verím, že Trump urobí oveľa lepšiu prácu. Napokon, ak Kamala dokáže robiť veľké veci, prečo to nerobí? Biden sa v práci objavuje len zriedka, takže ona je v podstate už pri kormidle. Otázka sa zužuje na toto: „Chcete, aby súčasné trendy pokračovali ďalšie 4 roky, alebo chcete zmenu?“ – napísal na X.

.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:25

Celý úsek rieky Dunaj na území Rakúska v utorok až do odvolania uzavreli pre lodnú dopravu. Hoci hladiny riek po intenzívnych dažďoch v uplynulých dňoch už vo všeobecnosti pomaly klesajú, dôvodom tohto opatrenia je očakávané topenie snehu v dôsledku opätovného zvýšenia teplôt, uviedlo rakúske ministerstvo dopravy.

15:33

Izraelská armáda v utorok informovala, že pri útoku v humanitárnej zóne v Chán Júnise na juhu Pásma Gazy zabila vysokopostaveného predstaviteľa militantnej organizácie Palestínsky islamský džihád.

15:12

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v utorok uviedla, že zastrelila ukrajinského agenta, ktorý sa pokúšal nastražiť explozíva pod vozidlo vysokopostaveného predstaviteľa obranného priemyslu.

15:11

Turecko a Švédsko v stredu uskutočnia prvé stretnutie v rámci bezpečnostného paktu, ktorého vznik bol podmienkou Ankary na schválenie vstupu Švédska do NATO.

14:40

Slovenskí in-line hokejisti vstúpili víťazstvom do bojov na Svetových korčuliarskych hrách v talianskom Abruzze. Aj vďaka spoľahlivému výkonu brankára Richarda Pončáka zdolali domáci tím 4:2. Mužstvo tvoria hokejisti so skúsenosťami z extraligy, doplnení hráčmi 1. ligy. V utorok nastúpia v ďalšom stretnutí proti Česku (od 18.10 h).

14:39

Nemecko poskytne 100 miliónov eur na pomoc Ukrajine počas nadchádzajúcej zimy, keď bude čeliť ruským útokom na energetickú infraštruktúru. Oznámilo to v utorok ministerstvo zahraničných vecí v Berlíne.

14:38

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že mobilizovala osem protipožiarnych lietadiel, ktoré pomôžu Portugalsku hasiť silné lesné požiare v severnej časti krajiny.

14:37

Viacero stredoázijských lídrov v utorok vyzvalo Nemecko na normalizáciu vzťahov s režimom Talibanu v Afganistane. Scholz je v kazašskom hlavnom meste Astana na summite stredoázijských krajín.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labutia rodina sleduje nedeľných chodcov pri jazere Baldeney v nemeckom Essene

Autor: TASR/AP-Martin Meissner

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali