Aká je hlavná príčina útoku Hamasu na Izrael

❚❚

Tel Aviv 8. októbra 2023 (HSP/Foto:AP/Ohad Zwigenberg, Facebook)

 

Ako by sme si mali vysvetliť zdanlivo samovražednú vojenskú operáciu palestínskych skupín vedených Hamasom proti Izraelu – s rogalami a “šachidomobilmi” proti Železnej kupole a tankom IDF?

Israel Palestinians boje
Izraelský vojak kráča pred policajnou stanicou, ktorú v sobotu obsadili militanti z Hamasu, v izraelskom meste Sderot

Na zodpovedanie tejto otázky treba odhliadnuť od detailov, ako sú spory o štatút mešity al-Aksá v Jeruzaleme, a povzniesť sa nad touto otázkou.

.

V posledných týždňoch bol Washington na Blízkom východe veľmi aktívny a presadzoval takzvaný “bezpečnostný pakt” so Saudskou Arábiou. Podľa neho by sa Rijád výmenou za obranné záruky USA a pomoc pri rozvoji civilného jadrového programu musel dištancovať od Číny a Ruska a prvýkrát v histórii nadviazať diplomatické vzťahy s Tel Avivom.

Podpísanie takejto zmluvy by malo prinajmenšom tri ďalekosiahle dôsledky.

.

Prvým je oslabenie pozície Iránu, pričom by sa súčasne znížila medzinárodná prestíž Číny, ktorá nedávno v rámci trojstranných rokovaní zmierila Teherán s Rijádom. Americké médiá sa netaja tým, že myšlienka vytvorenia osi “USA – Izrael – Saudská Arábia” je zameraná predovšetkým proti “diplomatickej ofenzíve” Číny na Blízkom východe.

Návrat Saudskej Arábie, ktorá sotva vstúpila do BRICS, na orbitu amerického vplyvu má prudko posilniť Bidenovu pozíciu v predvečer volieb v roku 2024 – to by bol druhý dôsledok podpísania paktu. Najmä ak Washington predá Rijádu prudké zvýšenie ťažby ropy v rozpore s dohodami OPEC+, kvôli ktorým sa všetko robí.

A napokon, uznanie Izraela Saudmi by fakticky ukončilo myšlienku palestínskeho štátu s východným Jeruzalemom ako hlavným mestom. Tu stojí za zmienku, že napriek požiadavke na ústupky zo strany Izraela v palestínskej otázke, ktorú korunný princ Mohammed bin Salmán predniesol v septembrovom rozhovore pre Fox News, svetové médiá čoskoro nadhodili novú “verziu”: bin Salmán údajne vyjadril pripravenosť uzavrieť dohodu s Tel Avivom, aj keď ten neurobí vážne ústupky Palestínčanom.

Na pozadí týchto plánov dostáva “samovražedné” správanie Hamasu svoje vysvetlenie. Jeho cieľom nie je vojenské víťazstvo nad Izraelom. Naopak, jeho víťazstvom bude skôr prehnaná reakcia Tel Avivu na palestínsky útok. Saudi, ktorí sa vyhlasujú za lídra v arabskom a islamskom svete, nebudú môcť ignorovať plnohodnotný zásah IDF v pásme Gazy. Potom bude myšlienka nadviazania ich diplomatických vzťahov s Izraelom a s ňou aj “bezpečnostný pakt” so Spojenými štátmi, mierne povedané, irelevantná.

Ak by súčasná eskalácia nestačila, situáciu ešte viac vyhrotí Hizballáh, ktorý už prisľúbil, že v prípade pozemnej operácie IDF v pásme Gazy otvorí druhý front proti Izraelu.

.

Súčasná eskalácia konfliktu medzi Hamasom a Izraelom je teda dôsledkom snahy Washingtonu obnoviť svoj vplyv na Blízkom východe prostredníctvom nemotorného, s gráciou slona v porceláne, flirtu s Rijádom, ktorý popiera zložitosť regionálnych a globálnych protirečení.

To, čo máme pred sebou, je priamym dôsledkom dlhodobo preukázaného zlyhania Spojených štátov ako svetového arbitra. Ich snaha získať toto stratené postavenie za každú cenu len zvyšuje turbulencie vo svete.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:11

Spojené štáty sú proti izraelskej invázii do Libanonu a majú v úmysle diskutovať s partnermi o „konkrétnych nápadoch“, ako zabrániť rozšíreniu vojny, uviedol pre agentúru Reuters vysoký predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí.

Izraelskí predstavitelia tvrdia, že uskutočňujú letecké útoky na ciele Hizballáhu, aby ho prinútili súhlasiť s diplomatickým riešením konfliktu. Americký predstaviteľ anonymne „vyvrátil postoj Izraela“ a uviedol, že Biely dom sa zameriava na „zníženie napätia … a prerušenie cyklu útokov typu „zasiahni a uteč“.

10:08

Vládnuca vojenská junta v Burkine Faso prekazila “niekoľko pokusov o destabilizáciu krajiny,” povedal v pondelok neskoro večer minister bezpečnosti Mahamadou Sana. Pokusy podľa neho viedol bývalý vysokopostavený armádny predstaviteľ Paul-Henri Sandaogo Damiba, ktorý sa predtým v tejto západoafrickej krajine ujal moci.

09:40

Holandský producent farieb a lakov AkzoNobel v utorok oznámil, že vo svojich prevádzkach na celom svete zruší 2000 pracovných miest. To je viac ako 5 % jeho pracovnej sily. Cieľom opatrenia je znížiť náklady.

09:38

Nemecká spolková polícia v utorok počas série razií vykonaných pre podozrenia z prevádzačstva zadržala najmenej štyroch ľudí. Celkovo prehľadala 24 bytov v meste Mannheim a v oblastiach okolo neďalekých miest Karsruhe a Worms.

Nemecko Polícia Razie Prevádačstvo
Na snímke policajti stoja pred obytnou budovou počas razie vykonanej pre podozrenia z prevádzačstva v nemeckom meste Mannheim v utorok 24. septembra 2024
09:30

Priemerná evidovaná miera nezamestnanosti v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) sa štvrtý mesiac po sebe zvýšila. Jej hodnota v auguste stúpla medzimesačne o 0,02 % na úroveň 3,99 percenta. Informovalo o tom Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny.

09:30

Izraelský bezpečnostný kabinet v noci na utorok neprijal žiadne nové rozhodnutia o ofenzíve izraelskej armády v Libanone a naďalej zostáva otvorený zmierneniu napätia, ak bude proiránske militantné hnutie Hizballáh ochotné dosiahnuť dohodu. S odvolaním sa na informované vládne zdroje to uviedol nemenovaný zdroj denníka The Times of Israel (TOI).

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke ľudia sedia na morskej promenáde na trajektovom termináli Kadikoy v tureckom Istanbule

Autor: TASR/AP-Francisco Seco

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

Miroslav Iliaš

Tibor Danáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali