Ak budú ohrozené suverenita a integrita Ruska, všetky prostriedky sú prijateľné

Ak budú ohrozené suverenita a integrita Ruska, všetky prostriedky sú prijateľné

Bratislava 7. júna 2024 (HSP/Foto:TASR/AP/Valentina Pevtsova, Sputnik, Kremlin Pool Photo)

 

Petrohradské medzinárodné ekonomické fórum (PMEF) je jedným z najväčších a najvýznamnejších podnikateľských podujatí na svete. Za 27 rokov si fórum získalo status poprednej svetovej platformy na diskusiu o kľúčových otázkach globálnej ekonomiky a výmenu najlepších globálnych postupov a kompetencií na zabezpečenie udržateľného rozvoja. PMEF sa koná každoročne od roku 1997 a od roku 2006 sa fórum koná pod záštitou a za účasti prezidenta Ruskej federácie.V roku 2021 sa PMEF po nútenej prestávke spôsobenej pandémiou koronavírusu stalo najväčším podnikateľským podujatím na svete. V minulom roku sa ho zúčastnilo viac ako 17 000 účastníkov zo 130 krajín v reálnom a virtuálnom formáte. Na fóre bolo podpísaných viac ako 900 dohôd v celkovej hodnote 3 bilióny 860 miliárd RUB

Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin

V prvý deň Petrohradského medzinárodného ekonomického fóra sa ruský prezident rozprával s vedúcimi predstaviteľmi popredných svetových médií.

Reklama

Zahraniční novinári, vrátane novinárov zo znepriatelených štátov, mali vzácnu príležitosť osobne hovoriť s Putinom. Navyše bez akýchkoľvek obmedzení týkajúcich sa programu.

Na stretnutie prišli zástupcovia agentúr Agence France-Presse, Associated Press, Reuters, Xinhua (Čína), šéfovia agentúr DPA (Nemecko), ANSA (Taliansko), EFE (Španielsko), IRNA (Irán), Kyodo News (Japonsko), Anadolu (Turecko), Azertaj (Azerbajdžan), BELTA (Bielorusko), Yonhap (Kórejská republika), Kazinform (Kazachstan) a UzA (Uzbekistan).

Reklama

 

Vzťahy s USA

Agentúra Reuters sa pýtala na vzťahy s USA a na to, ako sa môžu zmeniť po novembrových voľbách. Putin zopakoval: „Rusko nevsádza na žiadneho z kandidátov. To, čo sa deje v Štátoch v priebehu vnútropolitického boja je, že sa spaľujú zvnútra – ich štát, ich politický systém,“ dodal.  „Či je to príjemné, alebo nie, ničia aj svoje líderstvo, svoje údajné líderstvo v oblasti demokracie, od koreňa.“A zdôraznil: „Budeme spolupracovať s akýmkoľvek prezidentom, ktorého si Američania zvolia.“

Nikoho v Spojených štátoch nezaujíma Ukrajina, zaujíma ich len hegemónia Spojených štátov,“ pokračoval Putin. Len čo sa Washington začne zaoberať národnými záujmami, po ktorých je v americkej spoločnosti už dopyt, môže nastať pozitívny vývoj aj na vonkajšom perimetri.“

 

Dodávky zbraní Ukrajine

Zástupca nemeckej agentúry DPA sa pokúsil vyhrotiť situáciu a opýtal sa, či sa Putin vyhrážal Olafovi Scholzovi v súvislosti s dodávkami zbraní Berlínu do Kyjeva.„To je drzá otázka,“ odpovedal prezident. „Rusko sa neuchyľuje k zastrašovaniu.“ Potom Putin opäť urobil historický exkurz a pripomenul hlavné míľniky ukrajinského konfliktu, ktorý roky podnecovali USA aj Európa, Chartu OSN a mnohé iné veci, ktoré už boli mnohokrát povedané.

Reklama

 

Imperiálne ambície

Od francúzskych novinárov zaznela otázka o „imperiálnych ambíciách“ Ruska. Putin odmietol nielen špekulácie o „imperializme“, ale aj pravidelné obvinenia, že Rusko sa údajne chystá zaútočiť na NATO.Autorov takýchto vyhlásení označil za „hlúpych ako poleno“.

 

Vojnové straty

Novinári sa pýtali, prečo Rusko nezverejňuje údaje o svojich stratách na Ukrajine. Putin povedal, že takéto informácie sa počas konfliktu zvyčajne nezverejňujú. Ubezpečil ich však, že OSU má mnohonásobne väčšie straty. A na ilustráciu uviedol údaje o vojnových zajatcoch: Ukrajinci – 6465, Rusi – 1 348.

 

Reklama

Západní vojaci na Ukrajine

Talianska tlačová agentúra ANSA sa pýtala na reakciu Moskvy na možné vyslanie inštruktorov NATO na Ukrajinu a použitie západných zbraní na údery na ruskom území. Putin odpovedal, že špecialisti z krajín Severoatlantickej aliancie sú už zapojení do konfliktu a sú jeho obeťami. Používajú sa aj zbrane dlhého dosahu, ale bez rozhodnutia Západu a priameho zásahu špecialistov nemôže ukrajinská armáda sama identifikovať ciele.„Preto si o tom nerobíme žiadne ilúzie,“ odpovedal ruský prezident. „Rusko bude reagovať zdokonalením svojho systému protivzdušnej obrany a zváži dodávky svojich zbraní do regiónov, kde sa môžu uskutočniť údery na citlivé objekty štátov, ktoré poskytujú rakety Ukrajine. To je pre nich cesta k veľmi vážnym problémom,“ varoval prezident.

 

Dôvod a ciele konfliktu

Americký novinár z agentúry Associated Press sa spýtal, čo Rusko dosiahlo za dva roky konfliktu. Putin odpovedal: „Splnilo svoju povinnosť voči ľuďom, ktorí trpeli štátnym prevratom a následnými bojmi na juhovýchode Ukrajiny,“ odpovedal Putin.Aby sa to všetko zastavilo, Západ musí prestať dodávať zbrane a nesmie brániť mierovému procesu.

 

Konflikt v Gaze

Turecká tlačová agentúra Anadolu prešla k téme udalostí v Gaze. Putin zopakoval, že jednou z príčin eskalácie na Blízkom východe sú neustále pokusy USA „monopolizovať“ riešenie tohto problému. Druhou chybou je rozdávanie ekonomických „mrkvičiek“ namiesto riešenia kľúčovej otázky, t. j. vytvorenia palestínskeho štátu. Moskva je pripravená v tomto smere pomôcť, ale pri zachovaní vzťahov s Izraelom.

 

Sporné ostrovy

Japonský novinár sa zaujímal o Kurilské ostrovy. Spýtal sa, či sa tam prezident nebojí ísť, údajne by to mohlo spôsobiť problémy pre mierovú zmluvu medzi Moskvou a Tokiom. Putin odpovedal, že v blízkej budúcnosti sa na Kurily nechystá. „Neexistuje však dôvod, prečo tieto ostrovy nenavštíviť“, keďže sú ruským územím. Okrem toho Moskva vidí angažovanosť Tokia v ukrajinskom konflikte. A hoci Rusko nie je proti dialógu, za súčasných okolností nie sú predpoklady na obnovenie rokovaní o mierovej zmluve.“

 

Jadrové zbrane

Novinárka agentúry Reuters sa ku koncu stretnutia pokúsila Putina priviesť na klzkú tému jadrových zbraní (JZ). Prezident poznamenal, že médiá podnecujú príbeh o údajnej jadrovej hrozbe zo strany Ruska. Nemalo by sa to brať na ľahkú váhu, zdôraznil prezident. A dodal: „Západ verí, že Moskva nikdy nepoužije jadrové zbrane, ale podľa jadrovej doktríny, ak je ohrozená suverenita a integrita Ruska, sú prípustné všetky prostriedky.“

 

Reklama

Obraz Putina na Západe

„Ruský prezident Vladimir Putin sa počas stretnutia so šéfmi svetových tlačových agentúr ukázal inak, než ako ho zvyčajne prezentuje západná tlač.“ Uviedol to Jose Manuel Sanz Mingote, riaditeľ pre medzinárodné vzťahy španielskej agentúry EFE, ktorý sa zúčastnil na rozhovore s ruským lídrom na okraj Petrohradského medzinárodného ekonomického fóra.„Bol som prekvapený jasnosťou, s akou hovorí,“ povedal hovorca španielskej EFE Sanz Mingote. „Jeho obraz sa líši od vážnosti a nevýraznosti, ktorá sa často prezentuje najmä na Západe v médiách, že pôsobí ako chladný človek, prekvapilo ma, že opak je pravdou.“

 

Program prezidenta

Prezident Putin sa zúčastní na 27. ročníku fóra od piateho do siedmeho júna. Fórum sa koná každoročne pod jeho záštitou. Po stretnutí so šéfmi medzinárodných tlačových agentúr sa Vladimir Putin šiesteho júna stretáva s bolívijským prezidentom Luisom Arceom, pričom budú diskutovať o začlenení tejto latinskoamerickej krajiny do BRICS.

V ten istý deň sa stretáva s hlavou Zimbabwe Emmersonom Mnangagwom a prezidentkou Novej rozvojovej banky BRICS Dilmou Rousseffovou.

Okrem toho bude hlava štátu rokovať s hlavou Republiky srbskej Miloradom Dodikom.Budú diskutovať o situácii v Bosne a Hercegovine a o rezolúcii Valného zhromaždenia OSN o Srebrenici.

Reklama

Na plenárnom zasadnutí PMEF 7. júna sa V. Putin podelí o svoju víziu situácie vo svete, zhodnotí ruskú ekonomiku v kontexte ŠVO a odpovie na otázky týkajúce sa medzinárodných otázok vrátane ukrajinskej krízy.Potom sa ruský líder stretne so zástupkyňami organizácie „Business Women“.

Na Petrohradskom medzinárodnom ekonomickom fóre sa zúčastní aj maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjartó, uvádza sa v programe zverejnenom na oficiálnej webovej stránke fóra.

 

Prečítajte si tiež:

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:08

Počet obetí hurikánu Beryl v Karibiku stúpol na osem. Americké Národné centrum pre hurikány (NHC) vo štvrtok uviedlo, že Beryl prešiel južným pobrežím Jamajky a smeruje k Mexiku. TASR informuje na základe správ z agentúry AP a stanice CNN.

Na príchod hurikánu sa medzičasom pripravuje Mexiko. Podľa poslednej správy NHC sa Beryl nachádza 850 kilometrov od juhomexického pobrežného mesta Tulum a rýchlosť vetra v ňom dosahuje 205 kilometrov za hodinu.

11:07

Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) a Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA) sa do konca júna podarilo problém s priamymi platbami za kampaň 2023 vyriešiť. K 30. júnu čerpanie podpôr dosiahlo 96,8 %, vyplatených bolo 557,6 milióna eur.

11:06

Spotrebiteľské ceny pohonných látok počas 26. týždňa 2024 naďalej rástli. Oba druhy benzínov aj nafty boli medzitýždenne drahšie v priemere o dva centy. Benzíny sa predávali najdrahšie od polovice mája aktuálneho roka a cena motorovej nafty stúpla na dvojmesačné maximum. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

11:05

Sanácia nestabilného svahu na kilometrovom úseku cesty I/18 vedúcej Strečnianskou úžinou bude stáť približne 3,5 milióna eur. Vyplýva to z podpísanej zmluvy o dielo, ktorú Slovenská správa ciest (SSC) zverejnila v centrálnom registri zmlúv.

08:48

Federálny rezervný systém (Fed) v USA zatiaľ nie je pripravený začať znižovať svoje úrokové sadzby. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews, ktorý sa odvolal na zápis z ostatného zasadnutia centrálnej banky.

Predstavitelia Fedu na základe aktuálnych ekonomických prognóz predpokladajú v tomto roku len jedno zníženie sadzieb namiesto troch, s ktorými počítali v marci.

08:46

Milióny ľudí v celom Spojenom kráľovstve vo štvrtok hlasujú v parlamentných voľbách. Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že stredoľavicová Labouristická strana má šancu získať veľkú väčšinu v Dolnej snemovni a zostaviť novú vládu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Sunak v stredu predniesol svoj posledný predvolebný prejav. Priznal, že jeho strana je vo voľbách v pozícii outsidera, avšak prisľúbil, že “bude bojovať až do posledného hvizdu”.

08:39

Polícia odvolala pátranie po nezvestnom 25-ročnom Jakubovi Kováčovi z Prievidze. Muža našli a je v poriadku. Informovala o tom trenčianska krajská polícia na sociálnej sieti.

Jakub Kováč
Polícia žiada verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestnom 25-ročnom Jakubovi Kováčovi (na snímke) z Prievidze
08:24

Anaheim Ducks podpísali zmluvu s americkým hokejistom Carsonom Meyerom. Útočník uzavrel v stredu s klubom NHL jednoročný dvojcestný kontrakt, ktorého detaily neboli zverejnené. Informácie priniesla agentúra Reuters.

08:10

Ceny ropy vo štvrtok ráno klesli. Investori zostali opatrní vzhľadom na očakávania nižšieho dopytu, keď údaje o zamestnanosti a vývoj v sektore služieb USA naznačili, že hospodárstvo tejto krajiny sa možno začína ochladzovať. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v septembri dosiahla do 7.04 h SELČ 86,89 USD (80,77 eura) za barel (159 litrov).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Škorec sedí na chrbte koňa a iný sa na neho pozerá v žrebčíne vo Wehrheime pri Frankfurte nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Erik Majercak

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali