Aj tento zoznam ukazuje, v čom všetkom je kaviareň nebezpečná. “Z toho, čo sa deje mám zlý pocit,” komentuje Belousovová

❚❚

Bratislava 6. februára 2024 (HSP/Foto:Screenshot stránky TEXTY)

 

Ukrajinský portál TEXTY už po druhýkrát uverejnil zoznam s názvom “The Germs of the Russian World”. Preložiť by sme to mohli ako baktérie ruského sveta. Na zozname je množstvo známych mien a vyvolalo to značnú reakciu

Screenshot

Na spomínaný zoznam zaradili desiatky ľudí z rôznych krajín. Na zozname sa okrem majiteľa HS Róberta Sopka ocitlo viacero Slovákov. Medzi nimi napríklad premiér Robert Fico alebo podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha.

.

Ďalej sú medzi nepriateľmi Ukrajiny zaradené aj ďalšie osobnosti. Napríklad: Anna Belousovová, Juraj Draxler, Ján Čarnogurský st., Milan Uhrík, Miroslav Radačovský, Monika Beňová, Štefan Harabin, Vladimír Palko či Dag Daniš. Viac si môžete pozrieť priamo na ukrajinskom webe.

 

.

 

K zoznamu sa vyjadril exminister a politický komentátor Juraj Draxler, ktorý sa na ňom sám ocitol. “Toto je trochu obskurnejší web založený dvoma ľuďmi, ktorý sa hrdí akože viacerými oceneniami za žurnalistiku. V skutočnosti ide o málo známe “ceny”, zo zmienených je tam ako-tak známejšia len jedna, ale tam neboli ocenení, len nominovaní (pričom nominovať môže hocikto). Teda už samotný spôsob, akým sa web prezentuje, je veľmi zavádzajúci.”

Exminister dodáva, že samotný zoznam má dehumanizujúci názov a dizajn.

“Zo Slovenska je tam viacero ľudí, vrátane premiéra Fica. Väčšina ľudí sa tam podľa všetkého nabrala tak, že si niekto prebral mená zo zoznamov našich domácich kolaborantov (napr. projekt Gerulata). A to je práve na celej záležitosti to jediné zaujímavé. Tá spolupráca, niekedy priama, niekedy nepriama, našej kaviarne s hnedými štruktúrami u našich susedov. Cieľom zoznamu samozrejme je vytvoriť terče, do ktorých sa potom vo vhodnej chvíli hnedé štruktúry môžu navážať. Samotný web pritom propaguje čisto rusofóbsky pohľad na svet. Stačí, ak ste názoru, že je hlúposť bojkotov Čajkovského – ha, Putinov agent! (Majú tam k tomu primerane vyšinutý článok o tom, ako je skladateľ bohužiaľ príliš “zažratý” do európskej kultúry.) Tieto “svetonázory” majú pritom otvorené dvere aj v našich médiách. Aj horšie. Časť susednej propagandy sú typické banderovské naratívy očistené od tých horších aspektov. Už sa radšej nehovorí, že Rusi majú krv znečistenú Mongolmi a nie sú čistá rasa, ako v polovici 20. storočia, ale to, že Rusi sú vlastne Mongoli, a preto nepriatelia, hovoriť môžete.
A rôzni pochybní “intelektuáli” z Východu na tieto nezmysly dostávajú priestor aj v našej tlači,” poznamenáva Draxler.

Draxler sa vyjadril aj k obvineniu, že má proruské názory. “Samozrejme, ani sa mi nechce už po stýkrát upozorňovať na to, z čoho tie “proruské” naratívy napríklad u mňa pozostávajú. Vždy som predovšetkým tvrdo upozorňoval, že nie ja, ale príslušníci americkej bezpečnostno-diplomatickej elity dávno pred konfliktom upozorňovali, že Rusko má úplne legitímne bezpečnostné záujmy, v rámci ktorých Ukrajina v bezpečnostnom područí USA je červená línia, ktorej prekročenie môže viesť k tvrdému konfliktu. V žiadnom prípade členstvo v NATO ani nič podobné, je to hra s ohňom. Hovoril to Paul Nitze, architekt americkej jadrovej doktríny, George Kennan, autor americkej politiky zadržiavania, bývalý veľvyslanec USA v Sovietskom zväze Jack F. Matlock a ďalší. Tieto mená, ale kaviarni ani banderovským propagandistom veľa nehovoria,” konštatuje.

.

Prípad spomínaného zoznamu ukazuje, v čom všetkom je kaviareň nebezpečná. “Nie sama o sebe, ale práve ako ohník v takýchto reťazcoch, rozťahaných po celom svete, ovládaných na konci veľmi mocnými hýbateľmi. Samozrejme, to, že kaviareň je z veľkej časti vnútri proste hnedá, nie je zvlášť v týchto dňoch ťažké vidieť. Stačí vnímať, ako radi mnohí jej príslušníci šíria propagandu jednej zo strán istého konfliktu. Zrazu neplatí žurnalistická opatrnosť: mŕtve bábätká, hromadné znásilnenia, veselo sa šíria všetky “správne naratívy”, naopak, čo sa nehodí, je veľmi silno odfiltrované. Konfliktu, ktorý podľa nezávislých odhadov, aj tých zo štruktúr OSN, za kratučký čas priniesol smrť väčšiemu počtu civilov, ako ten u našich susedov. Na severe pásma náročky so zemou zrovnaná polovica obytných domov, zjavné vystrieľavanie civilov, aj tých, ktorí držia biele vlajky. Ale kaviareň je sčasti ticho, sčasti to všetko dokonca obhajuje.”

 

Reaguje aj Belousovová

“Celá stránka je jeden odporný, strašný prejav NACIZMU. Ukrajinského nacizmu podporovaného západom. Ak si ešte niekto myslí, že je toto normálne, tak ho treba upozorniť, že prebudenie do reality bude veľmi drsné. Pod maskou liberálnej slobody a drístov o demokracii sa zavádza ťažká totalita. A nie je náhoda, že podobné projekty znovu podporuje Soros,” reaguje Anna Belousovová, ktorá sa tiež ocitla na zozname.

“Mali by sme už všetci konečne poriadne otvoriť oči a zamyslieť sa nad tým, čo sa deje a čo sa chystá! Zámerné šírenie nenávisti medzi národmi, zavádzanie totalitných praktík, zastrašovanie, ku ktorému môžme rátať aj vytváranie zoznamov nepriateľov, prenasledovanie ľudí za názor, to tu už predsa bolo pred viac ako 80 rokmi! Ľudstvo zaplatilo strašnú cenu za lekciu histórie, kam môže viesť nacizmus a jeho choré myšlienky. Z toho, čo sa deje mám zlý pocit, akoby sa história mala zopakovať…,” dodáva bývala politička vo svojom statuse.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:00

Dunaj začal na úseku nad Budapešťou rýchlo klesať a pripravujú sa tam už sanačné práce. Podľa servera infostart.hu vodohospodári po nedávnej kulminácii oznámili v nedeľu pri Nagybajcsi takmer 250-centimetrový pokles hladiny, čo má vplyv aj na nižšie úseky toku.

16:37

Britská princezná Catherine sa v nedeľu prvýkrát objavila na verejnosti odvtedy, čo oznámila, že ukončila liečbu chemoterapiou a vráti sa k svojim verejným povinnostiam.

16:20

Predseda Európskej ľudovej strany (EPP) Manfred Weber vyzval, aby sa v súvislosti s plánovaným sprísnením noriem o emisiách oxidu uhličitého (CO2) v Európskej únii (EÚ) pozastavila hrozba pokút pre výrobcov automobilov.

16:20

Medzi koaličnými stranami SNS a Hlas-SD vznikol spor o to, kto inicioval výrazné zmeny v tzv. rodičovskom dôchodku v rámci konsolidačného balíka na budúci rok. Predseda SNS Andrej Danko tvrdí, že na jeho zrušenie tlačil minister práce a podpredseda Hlasu-SD Erik Tomáš. Ten jeho vyjadrenia v reakcii označil za klamstvo. Išlo podľa neho o návrh koaličného konsolidačného tímu, v ktorom mala nominanta aj SNS a ktorá s celým balíkom súhlasila.

16:19

Vládna koalícia sa pri príprave konsolidačných opatrení snažila nájsť opatrenia, ktoré budú mať čo najmenší dosah na ľudí, no bez zmeny sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) by sa konsolidovať verejné financie, vzhľadom na ich stav, nedalo. Uviedol to v nedeľnej diskusnej relácii STVR O 5 minút 12 minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

16:18

Britská princezná Anna a takmer dve tisícky detí si v nedeľu položením kvetov pripomenuli účastníkov vojenskej operácie Market Garden počas 2. svetovej vojny.

15:34

Británia posúdi možné nové sankcie voči izraelským osadníkom na Západnom brehu Jordánu a bude konať, ak to bude nevyhnutné. Vyhlásil to v nedeľu britský minister zahraničných vecí David Lammy.

15:32

Švajčiarski voliči podľa predbežných výsledkov odmietli v nedeľu v dvoch referendách návrhy na posilnenie ochrany biodiverzity a vládnu dôchodkovú reformu. Návrh ochrancov prírody a odborníkov podľa zverejnených prognóz inštitútu pre prieskum verejnej mienky gfs.bern podporilo 37 percent účastníkov referenda.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na historickú časť Bratislavy

Autor: TASR-Pavel Neubauer

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Andrej Sablič

Marek Brna

Marián Tkáč

Branislav Čech

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali