AGRO: Slovenské syry z ovčieho mlieka poznali v celej Európe

AGRO: Slovenské syry z ovčieho mlieka poznali v celej Európe

Žilina 15. augusta (TASR) – V ovčiarstve sa takmer stabilizovali počty zvierat a začína sa rozvíjať regionálna syrárska špecifickosť. V rozhovore pre TASR to povedal bývalý riaditeľ Výskumného ústavu mliekarenského (VÚM) v Žiline Karol Herian.

"Jednotlivé regióny majú záujem robiť svoje špeciality. Nemá zmysel robiť to, čoho je vo svete veľa. Keď k nám niekto príde, každý sa pýta, čo je naša typická strava. Nezaujímajú ho autá, počítače, ale špeciality. Švajčiari majú napríklad ementálsky syr, Francúzi rokfort a my máme naše ovčie syry – bryndzu, oštiepok, parenice. Máme nielen ovčí hrudkový syr, už máme aj rôzne zrejúce ovčie syry. Zrejú nielen týždeň, ale aj tri až šesť mesiacov a už je to delikatesa. Som veľmi rád, že ľudia začínajú mať predstavy o dobrej kvalite syra a nehádžu všetko do jedného vreca," podotkol dlhoročný riaditeľ VÚM.

Poukázal aj na rozdiel medzi kravským mliekom a ovčím mliekom. "Ovčie mlieko má podstatne vyšší obsah sušiny, bielkovín, tuku, minerálnych látok, vyšší obsah prakticky všetkých bioaktívnych látok, enzýmov. Z toho dôvodu je ovčie mlieko podstatne výživnejšie a zdravšie ako ostatné bežné mlieka," skonštatoval Herian.

Pripomenul, že ovčiarstvo má na Slovensku stáročné tradície a syry sa vyvážali aj do zahraničia. "Na území Slovenska sa chovalo vyše jedného milióna oviec. Dnes ich máme okolo 260.000 kusov. Ovčie mlieko a výrobky z ovčieho mlieka boli jednou z hlavných výživ všetkých ľudí. Nie iba šľachty alebo majiteľov oviec. Zo syra sa kedysi robila tiež suchá, tvrdá bryndza, ktorá sa nabíjala do sudov alebo vozov. A tie potom išli do celej Európy. Z ovčieho syra sa robili aj klasické zrejúce syry – Karpatský syr, Klenovecký syrec, Karpatský syr a iné syry. Zrejúce syry, vyrobené z ovčieho mlieka zreli aj dva, tri mesiace a vozili sa po celej Európe," uviedol bývalý prezident Slovenského národného komitétu pri medzinárodnej mliekarenskej federácii.

Reklama

Základným druhom ovčích syrov je podľa neho ovčí hrudkový syr a z neho sa vyrábajú oštiepky, parenice, korbáčiky, bryndza a iné špeciality. "U nás sa zaužívala tradícia, že ovčí hrudkový syr musí byť sladký, vŕzgavý. Je to však iba skoagulovaná bielkovina bez chuti, bez zápachu a musí sa okoreniť, osoliť, aby sa dala konzumovať. Ale vykysnutý alebo vyzretý syr už netreba nijako ochucovať. Má prirodzené vlastnosti a je ďaleko lepšie stráviteľnejší. Pretože bielkoviny v syre sa procesom zrenia stávajú rozpustnejšími a sú stráviteľnejšie. Kyselina mliečna, ktorá sa tvorí kysnutím čerstvého syra, má obrovské mikrobicídne účinky a zamedzuje napríklad tvorbe nežiaducich ochorení ako sú salmonelóza, listérie a hnačkové ochorenia," upozornil Herian.

Slovenská kuchyňa už v minulosti používala klasické ovčie výrobky na prípravu desiatky jedál. Napríklad demikát – polievka s bryndzou, bryndzové halušky, bryndzové pirohy, zemiaky a podobne. "Ovčí syr sa dá používať do takmer všetkých polievok, omáčok, dá sa používať na obaľovanie mäsitých výrobkov, do rôznych náplní. Do slaných koláčikov, pagáčikov, tyčiniek a rôznych špecialít. Dajú sa urobiť prekrásne syrárske misy, vhodné na posedenie pri víne alebo iných nápojoch a pripraviť aj vynikajúce nátierky," dodal dlhoročný odborník v mliekarstve.

Reklama

Za osobitý zaujímavý produkt ovčiarstva označil žinčicu, pretože srvátkové bielkoviny majú najviac aminokyselín potrebných pre zdravú výživu. "Srvátkové bielkoviny sa teplom vyzrážajú, a to je vlastne žinčica. Záleží od výrobcu, či zoberie iba vrchnú vrstvu bielkovín alebo či zoberie aj trošku srvátky. A podľa toho je žinčica redšia alebo hustejšia. Ale zásadne by mala byť aj žinčica prekysnutá. Odporúčal by som spotrebiteľom, pokiaľ si kúpia žinčicu v sladkom stave, aby si ju nechali doma v teple prekysnúť. Je osviežujúcim nápojom, z ktorého žili naši predkovia dlhé stáročia. Pretože syr odovzdávali pánom, žinčica bola ich a zo žinčice si urobili aj syr, ktorý sa volal Urda. Je to beztuký syr, ale má veľa rôznych biologicky aktívnych látok a je veľmi výživný."

Zdôraznil, že u ovčích výrobkov sú veľmi nedocenené prirodzené natívne látky. "V obchodných reťazcoch sú prakticky všetky potraviny super sterilizované, konzervované, trvanlivé. Ale tým pádom sú biologicky absolútne neaktívne. Mnohí ľudia trpia poruchami imunity, nedostatkami probiotík, vitamínov a podobne. Všade hľadáme vitamíny a kupujeme v lekárňach drahé lieky. A pritom najzdravšie a najbohatšie zloženie je práve v mlieku. V materskom mlieku, v ovčom i kozom mlieku a samozrejme, že aj v kravskom mlieku. Tam nám príroda dala všetko optimálne zloženie, čo je nevyhnutné pre zdravú výživu. Preto je z pohľadu zdravej výživy dôležité ovčie mlieko a ovčie syry, lebo tieto biologicky aktívne látky sú tam v prirodzenom stave. Človek, ktorý využíva tieto výrobky, získava lepší imunitný základ a je lepšie odolný voči rôznym civilizačným ochoreniam. Čiže ovčie mlieko má obrovský aj zdravotný prínos," uzatvoril Herian.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali