Bratislava 31. mája (TASR) – Predávané biopotraviny v SR podľa slov vedúceho Biocentra Výskumného ústavu potravinárskeho v Modre Stanislava Šilhára predstavujú len približne 2 % z celkového predaja potravín. V prieskumoch však podľa neho približne 40 % slovenských spotrebiteľov tvrdilo, že chce nakupovať ekopotraviny.
"Niektorí tvrdia, že hlavnou príčinou nízkeho podielu biopotravín na predaji je cena. To však nie je pravda, cena nie je hlavným dôvodom. Dôvodom môže by predovšetkým malá ponuka biopotravín. Druhovou príčinou je skutočne cena. Mali by sme hľadať cestu, ako ceny biopotravín trochu znížiť, aby biopotraviny nestáli dvojnásobne, či 2,5-násobne viac, ako bežné potraviny," uviedol dnes pre TASR na 1. ročníku medzinárodnej odbornej konferencie o súčasnosti a budúcnosti biopotravín BIO Fórum 2012 Šilhár.
Príčinou nízkeho záujmu o biopotraviny Slovákov je možno aj nízka dôvera v ich skutočnú kvalitu. "Ja napríklad verím a mám argumenty o tom, že biopotraviny sú zdravšie. Uprednostňovanie ekopotravín a ekologického životného štýlu má pozitívny efekt na ľudské zdravie," zdôraznil.
BIO Fórum 2012 je medzinárodná konferencia s viac ako 120 účastníkmi zo SR, ČR, Rakúska, Maďarska, Talianska, ktorá sa dnes koná v Bratislave. Okrem konferencie organizátor vytvoril priestor na dva workshopy – jeden organizuje hlavný partner konferencie spoločnosť Billa, ktorá sa pokúsi vyhľadať lokálnych dodávateľov biopotravín zo SR a ČR. Druhý workshop s názvom Biomapa SR sa snaží zintegrovať dodávateľov bio-, eko- a podobných potravín zo SR, a to od dodávateľov z dvora až po veľkoodberateľov a gastronomické prevádzky
UPOZORNENIE: