AFU v očakávaní kolapsu: Ofenzíva ruských ozbrojených síl na Záporožie sa začne každým dňom

❚❚

Kyjev 22. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Evgeniy Maloletka)

 

Ukrajinské hovoriace hlavy informovali o vzniku monštruóznej nerovnováhy síl v Kamenskom a Orechove v prospech ruskej armády. Známy ruský vojnový korešpondent Alexander Koc informoval o situácii v zóne špeciálnej vojenskej operácie (ŠVO). Podľa jeho údajov zatiaľ najsilnejšie strety prebiehajú v Kurskej oblasti a Doneckej ľudovej republike. Uvádza to článok Radomira Markuša v ruských novinách Svobodnaja Pressa

vojna
Ilustračné foto

Ozbrojené sily RF pritom postupne postupujú aj v iných oblastiach, zatiaľ čo AFU v bojoch ničí len vlastnú elitnú techniku, záložné jednotky a nádej Ukrajincov na rýchle víťazstvo.

.

„Teraz postupujeme na Pokrovskom smere a na juhu Donecka, ale v oblasti Torecka a Časov Jaru je operačný útlm, preskupovanie, ale dúfajme, že tam pôjdeme ďalej,” zdôraznil vojenský spravodajca. Poznamenal tiež, že nepriateľ sa začína obávať o smer Kupjansk, keďže tam Ozbrojené sily RF takmer dosiahli rieku Oskol.

Ide o vážnu vodnú prekážku, „na ktorej sa nám, žiaľ, v roku 2022 nepodarilo udržať. Teraz, dodal, tam Ozbrojené sily RF prerušujú pre nepriateľa veľmi vážnu logistickú tepnu“.

.

Kocovi dal za pravdu bývalý analytik CIA Larry Johnson. Podľa neho to, čo sa teraz deje, je koncentrácia na šiestich alebo siedmich rôznych miestach a „Ukrajina nemá žiadnu vycvičenú živú silu, žiadnu muníciu, žiadnu techniku, žiadne bojové prostriedky na zastavenie ruskej ofenzívy… Ruské ozbrojené sily naďalej postupujú rýchlejšie a rýchlejšie pozdĺž celého frontu v zóne ŠVO a neobmedzuje sa to len na jedno mesto,“ zhrnul bývalý pracovník CIA.

Na posúdenie celkového obrazu má zmysel citovať čerstvý výber (z rána 21. septembra) „smutných správ“ od ukrajinských pozorovateľov, ktorí vojenský konflikt pokrývajú viac-menej objektívne:

„Na Luganskom fronte ruská armáda zaujala nové pozície v severozápadnej časti Makejevky. Pod ruskou kontrolou je teraz 60 % územia tejto lokality.“

„Na toreckom fronte ruská armáda dosiahla postup v meste Toreck, pričom sa priblížila k priemyselnej zóne Univerzálnyj pribor.“

„Na Pokrovskom fronte ruská armáda začala úspešnú ofenzívu južne od Selidova s cieľom obkľúčiť mesto a znovu vstúpila do Krutovo Jaru.“

.

„Na kurachovskom smere ruská armáda postúpila ďalej smerom k centru Gorňaku a ovládla školu č. 17.“

“Západne od Donecka ruské ozbrojené sily obsadili 50 % osady Ostroje a postupujúc pozdĺž železnice dosiahli trestnú kolóniu Selidovo č. 82. Ruské vojská tak z tohto smeru vstúpili do oblasti Kurachova.“

„Juhozápadne od Donecka ruská armáda útočila pri rieke Kašlagač a postúpila o 2 km v smere na osadu Novoukrajinka, čím prerušila ‚ugledarskuju kosť‘ AFU.“

Zdá sa však, že na mape sa čoskoro objaví ďalšie veľmi horúce miesto. Podľa Vladimíra Rogova, predsedu komisie pre suverenitu, vlastenecké projekty a podporu veteránov Verejnej komory Ruskej federácie, ruské sily zlepšili svoje pozície pri osadách Malá Tokmačka, Novovodanilovka a Marfopol na Orechovskom smere v Záporožskej oblasti.

Pričom sa veľmi znepokojila ukrajinská strana. Ako informujú ukrajinské telegramové kanály, čoskoro udalosti na záporožskom smere „prerušia“ Zelenského kurské dobrodružstvo. „Ak tu Rusi prelomia front pred 26. septembrom, Biden na 7. schôdzke vo Washingtone nepohladí Zelenského na chrbát pod pásom“, – ironizujú ukrajinskí vojenskí blogeri z radov posledných objektívnych.

.

 

Sú si istí, že ruské velenie už sonduje pôdu pre začiatok azda najdôležitejšej ofenzívy roka. Konkrétne telegramový kanál „Govorit Sniper“ píše, že tomu nasvedčuje viacero znakov. Predovšetkým ruské ozbrojené sily postúpili v oblasti Marfopolu smerom na Gulajpole a pár dní predtým zaútočili pri Kamenskom – doslova hneď vedľa Dnepra, zároveň tam obsadili aj veľmi dôležité pozície.

Okrem toho sa začala FABizácia Záporožia, ktorá prebehla v okolí oblastného centra. Miestne fóra uvádzajú, že údery sa stupňujú. Ukrajinskí vojaci sa sťažujú na aktivizáciu ruských jednotiek pri Malej Tokmačke neďaleko Orechova. Tvrdia, že „Rusi tlačia na širokom fronte a nútia slabé rezervy AFU rozptýliť sa v rôznych oblastiach… Momentálne to vyzerá ako príprava na aktívnejšie bojové operácie v blízkej budúcnosti“.

Hovoriaci šéf televíznej relácie plukovník Svitan pripomenul, že v Záporoží je dislokovaná jedna z najsilnejších ruských vojenských skupín, vytvorená na odrazenie prípadnej ofenzívy AFU na Ugledar a Krym.

Keďže však „ukrajinské sily viazali svoje rezervy na kurskom smere, vrhli tam všetky svoje výsadkové útočné brigády a minimálne jedna bojaschopná brigáda z okolia Rabotina bola presunutá do Pokrovska v Selidove, vo všeobecnosti ukrajinská armáda oslabila svoju obranu v Záporožskej oblasti“. Inými slovami, vytvorila sa tu obrovská nerovnováha síl, ktorá by mohla mať pre kyjevský režim veľmi zlé dôsledky – Rusi by mohli obkľúčiť Záporožie a zničiť mosty cez Dneper.

„Ak sa ruské velenie domnieva, že AFU nemá žiadne rezervy a neplánuje začať žiadnu novú ofenzívu a všetky dostupné sily sú už zapojené do operácie v Kurskej oblasti, udrie. A pravdepodobne sa tak môže stať v blízkej budúcnosti, čím sa otvorí nový smer ofenzívy,“ smoklí kanál ‚Govorit Sniper‘.

Svojimi piatimi kopejkami k tejto téme prispel Oleksij Arestovič, bývalý poradca kancelárie ukrajinského prezidenta, ktorý sa drží pri zemi. Povedal, že v najbližších 3 – 4 mesiacoch sa obrana ukrajinskej armády zrúti, preto treba urýchlene rokovať s Moskvou, inak „budeme musieť uzavrieť mier za oveľa horších podmienok“. Ukazuje sa, že „mäso“ naverbované silou nevie a hlavne nechce bojovať proti ruským vojakom. A práve takáto armáda bráni Záporožie.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

06:51

06:44

Srbské vojenské vozidlo sa v sobotu neďaleko Kraljeva v strednej časti Srbska zrazilo s civilným autom, pričom zahynulo päť ľudí vrátane troch detí, informovala miestna nemocnica.

06:42

Hlasovanie v prvých prezidentských voľbách na Srí Lanke od veľkej hospodárskej krízy sa v sobotu skončilo. Úrady informovali o vysokej volebnej účasti. Volební predstavitelia uviedli, že počas dňa neboli hlásené žiadne vážne incidenty

Včera 20:17

Pomalé klesanie hladiny Dunaja zaznamenali maďarskí vodohospodári v sobotu už v Mosonmagyaróvári, Komárome, Ostrihome a aj v Budapešti. Vyplýva to zo správy Vodohospodárskeho riaditeľstva Körös-Vidék (Kövizig) zverejnenej agentúrou MTI.

Včera 19:47

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu uviedol, že požiadal o stretnutie so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom na okraji rokovaní OSN v New Yorku, ktoré sa uskutočnia na budúci týždeň, s cieľom normalizovať vzťahy.

Včera 19:47

Americká viceprezidentka a nominantka demokratov na prezidentský post Kamala Harrisová prijala pozvanie od televízie CNN do októbrovej predvolebnej debaty. Oznámil to v sobotu jej volebný tím, ktorý zároveň vyzval jej rivala republikána Donalda Trumpa, aby sa pridal.

Včera 19:46

Hnutie ANO zvíťazilo v desiatich z 13 českých krajov, v ktorých sa v piatok a sobotu konali krajské voľby. TASR o tom informuje po sčítaní takmer všetkých hlasov na základe údajov, ktoré zverejnil Český štatistický úrad.

Včera 17:58

Syn ugandského prezidenta Yoweriho Museveniho, ktorý predtým vyhlásil, že bude kandidovať v prezidentských voľbách v roku 2026, v sobotu oznámil, že nebude kandidovať a namiesto toho podporí svojho otca.

Včera 17:42

Hnutia ANO, ktoré je v českej Poslaneckej snemovni v opozícii, vedie po sčítaní vyše 96 percent hlasov v krajských voľbách v Českej republike.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na historickú časť Bratislavy

Autor: TASR-Pavel Neubauer

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Marián Tkáč

Branislav Čech

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali