Afrika sa stala hrobárom Európy

❚❚

Bratislava 4. septembra 2023 (HSP/Foto:TASR/AP/GABON 24)

 

Nová facka Francúzsku a vlastne celej EÚ – armáda v Gabone odstavila od moci novozvoleného prezidenta a zároveň celú rodinu Bongo, ktorá vládla tejto malej, ale bohatej (na africké pomery) krajine dlhé desaťročia po sebe, píše Elena Karajeva pre Ria Novosti

Gabon
Vojaci v západoafrickom Gabone vystúpili v stredu 30. augusta 2023 v miestnej televízii a ohlásili prevzatie moci, anulovanie výsledkov nedávnych prezidentských volieb, ako aj rozpustenie “všetkých inštitúcií” v krajine

Čaro situácie je v detailoch, v čase a v miestach udalostí.

.

Práve v deň, keď Macron dokončoval tradičný brífing francúzskych veľvyslancov, ktorí sa špeciálne zišli v Paríži, a v deň, keď sa v španielskom Tolede stretli šéfovia obrany EÚ, tieto dámy a páni sa dozvedeli o správach z Afriky. A ak sa v prípade Nigeru ešte dalo nejako obhájiť tým, že tam vládne “islamizmus a kmeňové boje”, aby zmena moci armádou vyzerala pre “rozkvitnutú záhradu” menej urážlivo, tak v prípade Gabonu je situácia pre Európu a Francúzsko skutočne krutá.

Odstránenie klanu Bongo od moci nie je štipkou či dokonca úderom do mäkkého a lenivého podbruška starého kontinentu, nie je to ani facka politikom, ktorí sú tu dnes a potom odídu, ale úder obrovskej sily podnikom s miliardovými obratmi. Hovoríme o ťažbe ropy, ktorej sa v Gabone venujú dve francúzske spoločnosti. Hlavnou je Total Gabon, druhou je Maurel & Prom. Ich akcie na burze okamžite stratili približne štvrtinu svojej hodnoty. Je tu aj korporácia Eramet – špecializuje sa na ťažbu mangánu. Tieto názvy bežnému čitateľovi možno nič nehovoria, ale ich obraty sú mnohomiliardové, zisky tiež. Samozrejme, na úkor veľmi nízkych – alebo skôr povedzme škandalózne nízkych – nákladov. Prakticky nulové náklady na zdroje zabezpečovali lojálne a oddané mocenské štruktúry. A samozrejme, ak sa v Európe hovorí o “rodinkárstve” a “oligarchoch”, vždy je to “ruské rodinkárstvo” a “ruskí oligarchovia”, ale vo viacerých afrických krajinách, ktoré sú v poslednom čase mimoriadne lojálne voči EÚ a Francúzsku, sú to vždy “lídri zvolení ľudom” a “národne orientovaný biznis”. Hlavné je – nepomýliť si to.

.

Militanti týchto krajín však z nejakého dôvodu prestali s týmto európskym postojom počítať a tých, ktorí podľa nich nie sú príliš oddaní obrane záujmov štátu a spoločnosti, odstraňujú od moci. Nefunguje už ani pokus nazvať to, čo sa deje, vzburou, pretože vzbura sa nemôže skončiť úspechom.

Pred dvoma dňami Macron napomenul veľvyslancov, že Francúzsko nemá v úmysle spolupracovať s novými orgánmi v Nigeri, odsúdil tých, ktorí sa o to pokúšajú, a vyhlásil, že Paríž je pripravený podporiť vojenskú operáciu ECOWAS proti “rebelom”. Bolehlav EÚ ešte viac prehĺbila kríza v Gabone, ktorá ho zmenila na migrénu. Migréna, ako vieme, sa nedá liečiť. Navyše táto choroba mätie vnímanie a bráni prijímať rozumné rozhodnutia. A nie vždy umožňuje pozrieť sa na seba zvonku.

Kým v Paríži diskutovali o tom, ako “sankcie proti Rusku demonštrovali silu EÚ a zrazili ruskú ekonomiku na kolená”, v Gabone premýšľali o tom, ako zraziť na kolená samotné Francúzsko a po ňom aj EÚ. Súdiac podľa rozruchu v Paríži, Bruseli a Tolede (kde sa teraz radí starší záhradník Borrel a jeho mladší asistenti), Libreville sa zatiaľ darí lepšie ako Parížu.

V tomto kontexte, samozrejme, nádeje na rozšírenie EÚ do roku 2030, ktoré Brusel živí tým, že svoje nápady nazýva “ambicióznymi a premyslenými”, začínajú značne blednúť.

Kto by sa chcel pripojiť k niekomu, koho všade vyháňajú, a vyháňajú ho bez toho, aby počúvali námietky alebo žiadosti? Práve vtedy, keď ste silný, bohatý a uvedomujete si vlastnú dôležitosť, chcú sa s vami priateliť a dokonca vstúpiť do vašej spoločnosti. Nuž, je príjemné byť v kruhu bohatých a vdychovať vône “dobre udržiavanej záhrady”. Ale keď začne okolo záhrady horieť, a nie je to žiara ohňostroja, ale horí naozaj, vtedy sa túžba posedieť si v rade na členstvo, vytratí.

.

Táto jednoduchá myšlienka určite skôr či neskôr osloví tých, ktorí snívajú o kooptácii do európskeho spoločenstva. Zatiaľ rozumní politici – najmä šéf maďarskej diplomacie – hovoria o oslabení Európskej únie. Péter Szijjártó upozorňuje, že dôvodom sú “chybné rozhodnutia Bruselu v súvislosti s ukrajinskou krízou”.
Ak budeme pokračovať v logike jeho úvah, ukáže sa, že EÚ si
začala kopať hrob sama a vlastnými rukami, keď takmer úplne prerušila hospodárske vzťahy s Ruskom.

Európa – bez ruských surovín a tovarov a bez možností kontraexportu – pokulháva, stráca svoju niekdajšiu stabilitu a potáca sa.

A ešte naviac viaceré africké krajiny začali zhadzovať zo svojich lodí pozostatky kolonializmu. Teraz EÚ nemá inú možnosť, ako sa rozhodnúť medzi hrozným koncom alebo hrôzou bez konca. K tomu môže v politike viesť samoľúbosť, aplauz a návyky získané dokonca nie v koloniálnej ére, ale oveľa skôr – za feudálneho systému. Skutočnosť, že hrobárom neo-feudálnej Európy je dnes rad afrických krajín, možno a treba nazvať historickou spravodlivosťou.

 

Prečítajte si tiež:

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:57

Právny tím, ktorý zastupuje ženy v prípadoch údajného znásilnenia a sexuálnych útokov zosnulého egyptského miliardára Mohameda Al-Fayeda v sobotu uviedol, že dostal viac ako 150 nových dopytov v tomto prípade.

14:55

Pri atómovej elektrárni v juhomaďarskom Paksi vyhlásili v sobotu druhý stupeň povodňovej pohotovosti. Ministerstvo energetiky pre agentúru MTI uviedlo, že prichádzajúca záplavová vlna na Dunaji neohrozuje bezpečnosť dodávok energie.

14:55

Pôvodom austrálska speváčka Kylie Minogue ohlásila na budúci rok svoje koncertné turné. Kylie Minogue turné odštartuje vo februári v domovskej Austrálii a potom sa presunie cez Áziu do Veľkej Británie. “Nemôžem sa dočkať, ako sa podelím o krásne a divoké momenty s fanúšikmi po celom svete”, uviedla vo vyhlásení.

14:55

Pri izraelskom leteckom útoku vo východnej časti Gazy zahynulo v sobotu najmenej 17 ľudí. Útok zasiahol školu, kde sa ukrývali desiatky vysídlených rodín, tvrdia tamojšie úrady.

14:53

Taliansko by sa tento rok malo vrátiť na pozíciu najväčšieho producenta vína na svete a vytlačiť z nej Francúzsko. Poukázali na to najnovšie údaje od poľnohospodárskych organizácií z obidvoch krajín, ktoré zverejnila agentúra AFP.

14:50

Aj napriek dodatočným clám Európskej únie (EÚ) zostanú čínske elektromobily na európskom trhu konkurencieschopné. A to najmä po tom, ako Brusel v auguste clá znížil.

14:50

Slovensko má piate najdrahšie hypotéky aj spotrebné úvery v eurozóne. Priemerný ročný úrok na hypotéky bol v júli tohto roka 4,2 %, kým v eurozóne 3,7 %. Pri spotrebných úveroch bol úrok na Slovensku 9,7 % a v eurozóne 7,8 %. V aktuálnom ekonomickom prehľade na to poukázal Inštitút pre stratégie a analýzy (ISA). Najdrahšie úvery sú podľa neho v pobaltských štátoch, kde mali vysokú infláciu a pre investorov sú rizikovejšie.

14:50

Realitný trh ožíva a ceny nehnuteľností stúpajú. Hodnota Realitného barometra Realitnej únie SR, ktorý monitoruje ceny bytov v krajských mestách, v auguste medzimesačne stúpla o 1,3 % a dostala sa na úroveň 2787 eur za meter štvorcový (m2). Informovala o tom Realitná únia SR.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na historickú časť Bratislavy

Autor: TASR-Pavel Neubauer

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Marián Tkáč

Branislav Čech

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali