A čo Slovensko? Minister Blanár objasnil ako to bude s ropovodom Družba

❚❚

Bratislava 12. septembra 2024 (HSP/ Facebook/Foto: TASR-Dano Veselský)

 

Minister zahraničných vecí Juraj Blanár (SMER-SSD) potvrdil správy o tom, že maďarská ropná spoločnosť MOL uzavrela dohody zamerané na zabezpečenie pokračujúcej prepravy ropy ropovodom Družba cez Bielorusko a Ukrajinu do Maďarska a na Slovensko. Európska komisia k riešeniu tohto problému však nepomohla

Juraj Blanár
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD)

„Preprava ropy cez ropovod Družba je zabezpečená,“ vyhlásil minister zahraničných vecí Juraj Blanár v príspevku na sociálnej sieti Facebook.

.

„No nie vďaka Európskej komisii, ktorá doteraz nekonala a naťahuje čas,“ uviedol.

„K riešeniu a pomoci pre obyvateľov Slovenska a Maďarska napriek porušeniu Asociačnej dohody medzi Ukrajinou a Európskou úniou EK neprispela a nepomohla,“ dodal.

.

Minister uviedol, že slovenská vláda nečakala na riešenie, ktoré by priniesla Európska komisia, ale snažila sa nájsť riešenie, ktoré zabezpečí pokračovanie dodávok ropy.

„Po tom, ako ukrajinská strana pridala na zoznam sankcií aj tranzit ropy vlastnenej Lukoil-om a Slovensku s Maďarskom boli tieto dodávky pozastavené, došlo k uzavretiu dohody medzi maďarskou spoločnosťou MOL, ktorej členom je aj rafinéria Slovnaft, dodávateľmi ropy a prevádzkovateľmi ropovodu,“ vysvetlil minister.

„Majiteľom ropy sa na bielorusko-ukrajinskej hranici stane MOL a ruská ropa potečie ďalej k nám, čo je dobrá správa pre slovenských motoristov a celý hospodársky sektor,“ pokračoval Blanár.

Minister ďalej vyslovil slová vďaky ma maďarskej strane za spoluprácu.

„Som rád, že Ukrajina akceptuje toto technické riešenie, ktorým Slovensko a Maďarsko zabezpečilo dodávky ropy cez ropovod Družba pre oba štáty a našich občanov v nezvýšenej cene a potrebnej kvalite,“ vyjadril sa v závere minister.

.

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:13

Uvoľňovanie menovej politiky Európskej centrálnej banky (ECB) bude pokračovať, ale banka by nemala znižovať sadzby príliš rýchlo, keďže pretrvávajú inflačné riziká. Uviedol to guvernér lotyšskej centrálnej banky a člen Rady guvernérov ECB Martinš Kazaks.

11:13

Európske podzemné zásobníky plynu sú už naplnené na 93,4 %. Vyplýva to z údajov spoločnosti Gas Infrastructure Europe (GIE).

10:59

Nemecko poskytne túto zimu Ukrajine dodatočnú pomoc za 100 miliónov eur, oznámila v utorok nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková počas návštevy Moldavska.

10:59

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová navrhla pre slovenského eurokomisára Maroša Šefčoviča v novej exekutíve Európskej únie portfólio pre obchod a hospodársku bezpečnosť. Na starosti bude mať aj medziinštitucionálne vzťahy a transparentnosť. Von der Leyenová to oznámila v utorok v Štrasburgu.

10:56

Taliban pozastavil očkovacie kampane proti detskej obrne v Afganistane, uviedla Organizácia Spojenách národov.

10:56

V mestečku Nisa zhruba 90 kilometrov južne od Vroclavu hrozí pretrhnutie hrádze na rieke Kladská Nisa, ktorá chráni centrum mesta.

Poľsko Počasie Povodne
Na snímke, ktorú poskytol poľský hasičský zbor, je zaplavená oblasť v meste Nisa na juhozápade Poľska v pondelok 16. septembra 2024
10:55

Venezuelská vláda po júlových prezidentských voľbách “dramaticky zintenzívnila” úsilie o potlačenie pokojných protestov a posilnila represívne mechanizmy. Uvádza to správa vyšetrovacej misie Organizácie spojených národov zverejnená v utorok.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labutia rodina sleduje nedeľných chodcov pri jazere Baldeney v nemeckom Essene

Autor: TASR/AP-Martin Meissner

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali