5. ročník Týždňa čítania deťom odštartuje v Košiciach

❚❚

Košice 30. mája 2019 (HSP/Foto:KMK)

 

Piaty ročník akcie Týždeň čítania deťom zameranej na rodinu tentokrát štartuje v metropole východu a príznačne práve v rodinne zameranej Knižnici pre mládež mesta Košice. Cieľom významného celoslovenského projektu, nad ktorým aj tento rok prezval záštitu prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska, je podpora harmonickej rodiny a emocionálneho, psychického a morálneho zdravia detí a mládeže 

Týždeň čítania deťom

Hlavným organizátorom projektu je občianske združenie Celé Slovensko číta deťom (CSČD). „Programovo sa do projektu zapájajú rôzne knižnice, školy, materské centrá aj detské domovy po celom Slovensku a začínajú sa pridávať tiež jednotlivci“, informuje Kamila Prextová, poverená riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice, ktorú potešilo, že bola oslovená otvoriť aktuálny ročník práve v Knižnici pre mládež mesta Košice. „Veľmi si vážime, že nás pani Viera Kučerová, prezidentka občianskeho združenia CSČD oslovila s ponukou slávnostne projekt otvoriť práve v našej knižnici. Myslím, že jedným z dôvodov je, že sa vo svojej knihovníckej práci venujeme prioritne deťom a mladému čitateľovi, a v nemalej miere možno prispelo i to, že sme sa dostali do povedomia tým, že do čítania zapájame celé rodiny, spájame všetky generácie prostredníctvom literatúry a rozhodne sa snažíme vrátiť čítanie späť do rodín.“

.

 

Uniformity sa obávať nemusíte

.

Projekt bude prebiehať od 3. – 9. júna 2019 a čítať sa bude na rôznych miestach, v rôznych mestách a tiež časoch. „Keďže to celé beží v réžii jednotlivých usporiadateľov nikto sa nemusí obávať nejakej uniformity“, odkazuje účastníkom čítaní Kamila Prextová. „Naopak, deti v rôznych kútoch Slovenska pozažívajú množstvo tradičného a netradičné čítania, dokonca v úplne netradičných priestoroch a s netradičnými čítajúcimi. V konečnom dôsledku môže byť práve to akousi pridanou hodnotou, ktorá umocní individuálny zážitok detí ešte oveľa viac. Môžete mi veriť, v knižnici s tým máme dosť overených skúsenosti napríklad počas nášho rodinného festivalu Číta celá rodina.“

 

Slávnostné otvorenie a množstvo čítajúcich vzorov

Otvárací ceremoniál knižnica naplánovala na pondelok 3. júna 2019. „Projekt odštartujeme v pobočke LitPark v Kulturparku o 10.00 hodine. Pozvanie prijalo viacero dôležitých a známych osobností nášho mesta. Príde pán primátor mesta Košice Jaroslav Polaček, ilustrátor a scénograf Peter Čisárik, herečka a zakladateľka o.z. CSČD Viera Kučerová, herečka Bábkového divadla v Košiciach Viktória Sedláková a tiež Košičanom známy potulkár Milan Kolcun. Našim programom nás hravo a určite opäť i vtipne prevedie dvojica Kráľov detských čitateľov knižnice – Ajjúb Tomi, kráľ roku 2016 a nedávno zvolený kráľ 2019 Matúš Pukančík. Do programu sme ďalej zapojili nadaných žiakov zo super školy – ZŠ Hroncova, študenta Konzervatória na Timonovej ulici Tomáša Bodnára a spevom a hrou na gitaru prispeje aj Viktória Sedláková“, prezrádza ďalej k programu Kamila Prextová. Podporiť čítania a byť vzorom pre deti sa rozhodli tiež starostovia viacerých mestských častí, ktorí sa do programu čítaní zapoja priamo v pobočkách knižnice sídliacich v ich mestských častiach. „Naše poďakovanie za ochotu podporiť kampaň čítania deťom patrí všetkým zúčastneným, tak kolektívom ako jednotlivcom, predstaviteľom mesta, tiež všetkým školám a ich pedagógom. Veľmi sa tešíme na každé jedno takéto spoločné stretnutie pri knihách“, dodáva na záver Kamila Prextová.

  

.

PROGRAM: Celé Slovensko číta deťom 2019 – Košice čítajú deťom

 

  • 3.6.2019 o 10.00 hod. – Celoslovenské zahájenie Týždňa čítania deťom v SR
    Pobočka LitPark, Kulturpark, Kukučínova 2

Čítajúci hostia:
Jaroslav Polaček, primátor mesta Košice
Peter Čisárik, ilustrátor a scénograf
Milan Kolcun, autor kníh, sprievodca a moderátor
Viera Kučerová, herečka, zakladateľka o.z. CSČD
Kamila Prextová
,  riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice
Viktória Sedláková, herečka

  • 3.6.2019 o 10.00 hod.
    ZŠ Bruselská 18 – číta starosta Miloš Ihnát a prednostka Beáta Zemková, MČ Košice – Sídlisko Ťahanovce
  • 4.6.2019 o 8.55 hod.
    Pobočka v ZŠ Krosnianska 4 – číta starosta Jozef Andrejčák, MČ Košice – Dargovských hrdinov
  • 4.6.2019 o 9.00 hod.
    Pobočka Humenská 9 – číta starosta Marcel Vrchota, MČ Košice – Západ
  • 5.6.2019 o 9.00 hod.
    Pobočka v ZŠ Janigova 2 – číta starosta Ladislav Lörinc, MČ Košice – Sídlisko KVP
  • 5.6.2019 o 9.30 hod.
    Pobočka LitPark, Kukučínova 2 – číta Lucia Gurbáľová, viceprimátorka mesta Košice
  • 5.6.2019 o 10.00 hod.
    Pobočka v ZŠ Jozefa Urbana, Jenisejská 22 – číta starostka Lenka Kovačevičová, MČ Košice – Nad jazerom
  • 5.6.2019 o 11.00 hod.

Pobočka v ZŠ Družicová 4 – číta starostka Lenka Kovačevičová, MČ Košice – Nad jazerom

  • 5.6.2019 o 10.00 hod.
    Pobočka v ZŠ Ľudovíta Fullu, Maurerova 21 – číta starosta Jozef Andrejčák, MČ Košice – Dargovských hrdinov
  • 7.6.2019 o 10.00 hod.
    Pobočka v  ZŠ Fábryho 44 – číta starosta Jozef Andrejčák, MČ Košice – Dargovských hrdinov

Redakciu informovala Viera Ristvejová z Knižnice pre mládež mesta Košice.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:03

Americký republikánsky kandidát na post prezidenta Donald Trump vylúčil možnosť opätovnej kandidatúry v prezidentských voľbách v roku 2028, ak v nadchádzajúcich novembrových voľbách neuspeje, vyplýva z rozhovoru, ktorý bol odvysielaný v nedeľu.

19:23

Sociálni demokrati kancelára Olafa Scholza v nedeľu vo voľbách v spolkovej krajine Brandenbursko tesne predbehli Alternatívu pre Nemecko (AfD). Vyplýva to z volebných odhadov (exit polls) zverejnených krátko po uzavretí volebných miestností.

19:21

Stovky Tunisanov v nedeľu protestovali proti prezidentovi Kajsovi Saídovi, ktorého obvinili z prehlbovania autoritárskej vlády a potláčania politickej súťaže dva týždne pred prezidentskými voľbami.

19:01

Britský premiér Keir Starmer v nedeľu sľúbil, že bude chrániť verejné služby a vylúčil úsporné opatrenia. Povedal to pred výročnou konferenciou Labouristickej strany, ktorá sa po 15 rokoch v opozícii v júli ujala vlády.

18:12

V nedeľňajších voľbách do krajinského parlamentu vo východonemeckej spolkovej krajine Brandenbursko sa očakáva vysoká volebná účasť, uviedli úrady. Do 14.00 h sa podľa administrátora volebných miestností zúčastnilo na voľbách 46,1 percenta oprávnených voličov.

17:41

Regionálna vojenská eskalácia nie je v najlepšom záujme Izraela. Vyhlásil to v nedeľu hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby po tom, čo rastúce napätie a prestrelky medzi Izraelom a libanonským hnutím Hizballáh vyvolali obavy z vypuknutia vojny na libanonsko-izraelských hraniciach. Znepokojenie v tejto súvislosti vyjadrila v nedeľu aj Európska únia.

17:39

Volebná komisia na Srí Lanke v nedeľu oficiálne oznámila, že víťazom prezidentských volieb sa stal Anura Kumara Dissanajake.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na historickú časť Bratislavy

Autor: TASR-Pavel Neubauer

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Tibor Danáč

Viktor Pondělík

Andrej Sablič

Marek Brna

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali