47. OMBr “Magura” nedokáže Rusov zastaviť

❚❚

Moskva 4. augusta 2024 (HSP/Svpressa/Foto:Twitter))

 

Skupina Stred ruských ozbrojených síl úspešne využíva novú taktiku na porážku AFU na Krasnoarmejskom smere, píše Radomir Markuš pre ruské noviny Svobodnaja Pressa

M2 Bradley
Ilustračné foto

V článku v americkom časopise Forbes sa píše, že elitná 47. OMBr “Magura”, vybavená americkou technikou, ktorá je v skutočnosti pobočkou ozbrojených síl NATO, nedokáže zadržať postupujúce jednotky ruskej skupiny “Stred” na Pokrovskom/Krasnoarmejskom smere.

.

“Rusi vyvinuli nový spôsob zasahovania bojových vozidiel pechoty M2 Bradley 47. mechanizovanej brigády. Zatiaľ čo silné plánovacie bomby zhadzované stíhacími bombardérmi Suchoj ruského letectva zasahujú tylovú oblasť, ruskí prieskumníci na motorkách skúmajú ukrajinské pozície bližšie ku kontaktnej línii,” autor publikácie pre miliardárov hovorí o ťažkostiach ukrajinskej obrany.

Podľa neho, keď prieskumníci skupiny Stred spozorujú ukrajinské vozidlo, do akcie sa zapájajú ruskí bojovníci s protitankovými strelami. “Za posledných niekoľko dní sa počet protitankových striel vypálených na pozície obranných síl výrazne zvýšil,” vysvetľuje ukrajinský think tank Deep State.

.

V skutočnosti autor Forbesu po prvé značne zjednodušuje situáciu na fronte a po druhé nehorázne klame, keď píše o trojnásobnej prevahe postupujúcich ruských síl. Geolokačné video zverejnené 2. augusta ukazuje, že ruskí bojovníci postupovali po zalesnených oblastiach južne od Volčjeva (severozápadne od Avdejevky) v malej jednotke, avšak vychvaľovaní “Magurovci” aj tak utiekli zo záložných obranných pozícií.

Naopak, ukrajinské zdroje uvádzajú, že AFU dostala nové rezervy, ale v žiadnom prípade nemôže zastaviť nápor ruských útočníkov v oblasti od Timofejevky po Jasnobrodovku.

Áno, z hľadiska ničenia obrnenej techniky NATO je to tak ako píše Forbes, ale dôstojník ukrajinského generálneho štábu vypustil “informácie” o systémovej kríze v obrane ukrajinských vojsk, čo mení celý obraz konfliktu.

Píše: “Ruské jednotky vykonávajú úhybné manévre s cieľom vytlačiť ukrajinské jednotky z ich pozícií, pričom ich podrobujú masívnemu ostreľovaniu. Ide o stratégiu, ktorá pripomína tú, ktorú používali ruské SDF a sýrska armáda počas boja proti Islamskému štátu a teroristickým skupinám v Aleppe a Idlibe. Teraz delí Rusov od prvých domov v Mirnograde menej ako 10 kilometrov.”

Stávka hlavného veliteľa Alexandra Syrského na samostatne stojace oporné body, ktorá sa osvedčila v rokoch 2022 – 2023, už nefunguje. Ukrajinci potrebujú súvislú frontovú líniu, ale AFU takéto možnosti nemá a mnohé oblasti budú pre ruské letectvo ako na dlani.

.

Faktom je, že obchádzanie nepriateľských pozícií ruskými útočníkmi má silnú palebnú a rádioelektronickú podporu. Preto sa podľa ruských vojnových spravodajcov situácia na Pokrovskom smere tak rýchlo vyvíja v prospech ruskej armády.

Kanál Rybár 2. augusta napísal: “Na severnom krídle jednotky ruských ozbrojených síl obsadili južnú časť Timofejevky, kde sa nachádza prechod cez rieku Kazennyj Torec, ktorý nepriateľ (Ukrajina) využíval na zásobovanie svojich jednotiek. Nepriateľ stále drží pozície na severe obce, ale jej hlavná časť sa už dostala pod kontrolu ruských jednotiek.

Južne od obce ruskí útočníci obsadili veľkú pevnosť AFU. Zároveň “klin” v pozíciách ukrajinských formácií, ktorý vznikne v dôsledku oslobodenia Timofejevky, zjednoduší následné ofenzívy na susednú Vozdviženku a Lisičnoje”.

Napriek tomu už 3. augusta rusofóbný kanál Liveuamap (údajne informovaný Pentagónom) aktualizoval mapu bojov, podľa ktorej sa ničenie 47. OMBr zrýchlilo akoby ju niekot poriadne nakopol. Ozbrojené sily RF obsadili Lisičnoje a priblížili sa k Svirodonovke, boje prebiehajú na južnom okraji Vozdviženky.

Experti ISW nestihli prerobiť svoju operatívnu situáciu a podávajú informácie, ktoré nie sú práve čerstvé, rovnako ako Generálny štáb AFU, ktorý naďalej rozpráva rozprávky o bojoch v oblasti Progresu a v Novoselovke Pervej.

.

Samozvaný expert Bogdan Mirošnikov je nútený priznať: “Výsledok bojov o Novoselovku Pervu je celkom zrejmý, ale nech oficiálni predstavitelia komentujú neúspech. Teraz je postavenie našej posádky v Meževom a Skučnom veľmi ohrozené, a ak teraz neurobíme naliehavé rozhodnutia, skončí sa to veľmi, veľmi zle. Pretože zo Skučného sa už nie je kam prebojovať, a to v podmienkach, keď Ozbrojené sily RF takmer dosiahli hrádzu vodnej nádrže Karlovka”.

Vyzerá to tak, že pre posádku AFU v Želannom, o ktorej polorozpade informoval Liveuamap, sa to skončí zle. Tieto údaje sú ozvenou operačných správ vojenského spravodajcu Marata Chajrulina, ktorý píše: “V obci Želannoje prebiehajú boje o jej obsadenie.

Ruskí bojovníci obsadili železničnú stanicu a zabezpečili sa v budovách v západnej časti osady, odkiaľ postupujú a vyraďujú nepriateľa do centra obce. Zároveň ruskí vojaci vyvíjajú tlak zo severozápadu, kde sa dostali na územie cintorína v blízkosti poľnohospodárskych podnikov.

Severovýchodne od Želanného ruské ozbrojené sily rozšírili svoje pásmo kontroly tým, že vyradili nepriateľa z oporného bodu roty, ktorý sa tam nachádza, a teraz sú pripravené odrezať oporný bod, ktorý kryje prechody cez rieku Volčju, od zásobovania, čím dostanú nepriateľa, ktorý v ňom sedí, do ťažkej pozície.”

Ukrajinskí experti blízki americkým analytickým kruhom pripomínajú, že “čím hlbšie sa ruskej armáde podarí preraziť na západe a severozápade v tomto smere, tým ľahšie a výhodnejšie bude pre ňu obsadiť Toreck a Časov Jar, najmä v súvislosti s prerezávaním skalnatého úseku Pokrovsk-Konstantinovka”.

Okrem toho sa velenie skupiny Stred (veliteľom je generál Mordvičev) vyznačuje vysokou mierou kompetentnosti a rýchlosti reakcie na aktuálny a perspektívny (možný) vývoj situácie v jej priestore pôsobnosti. Ukrajinská skupina “Chortycja” nemá nič, čo by sa k tomu približovalo. Za takýchto podmienok AFU vlastne nemá možnosť zastaviť ofenzívu pred ruskou plánovanou hranicou (nevyhnutnou na narušenie logistiky dodávok na bojovú líniu).

 

Prečítajte si tiež:

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:10

Ceny ropy zaznamenali vo štvrtok rast takmer o dve %, pričom cena Brentu prekročila 75 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch ovplyvnilo výrazné zníženie úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky, čiastočne aj pokles zásob ropy v USA.

20:09

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok telefonoval s politickými a vojenskými lídrami Libanonu. Vyzval ich na zdržanlivosť po sérii výbuchov pejdžrov a vysielačiek, ktoré používali členovia Hizballáhu. Elyzejský palác zároveň avizoval, že Macron plánuje zatelefonovať aj izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi.

19:09

Udržateľnosť cestovného ruchu a jeho infraštruktúry na Slovensku má od budúceho roka podporovať nový verejnoprávny fond. Disponovať bude sumou minimálne 20 miliónov eur ročne, ktorú mu poskytne zo svojho rozpočtu Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR. Vyplýva to z návrhu zákona o Fonde na podporu cestovného ruchu, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

19:02

Krajiny strednej Európy vrátane Slovenska, ktoré v posledných dňoch postihli povodne, budú môcť čerpať peniaze na odstraňovanie ich následkov z Fondu solidarity EÚ aj kohézneho fondu. Z kohézneho fondu je na tento účel možné využiť desať miliárd eur. Vo štvrtok to uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po stretnutí so šéfmi vlád Poľska, SR, ČR a Rakúska v poľskom meste Vroclav.

19:01

Jeden z najvplyvnejších amerických odborových zväzov, International Brotherhood of Teamsters (IBT), prvýkrát od roku 1996 odmietol vyjadriť podporu jednému z kandidátov na post prezidenta Spojených štátov.

19:00

Obnova škôd spôsobených povodňami zaťaží český rozpočet 40 miliardami Kč (1,59 miliardy eur). Povedal to vo štvrtok po prvom rokovaní špeciálne vytvorenej pracovnej skupiny český minister financií Zbyněk Stanjura.

18:43

Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin vo štvrtok vyhlásil, že ukrajinské údery na ruské územie prostredníctvom Západom dodaných rakiet by viedli k svetovej jadrovej vojne. Reagoval tak na štvrtkové uznesenie Európskeho parlamentu (EP), v ktorom europoslanci vyzvali na zrušenie obmedzení, ktoré Ukrajine bránia používať západné zbraňové systémy proti legitímnym vojenským cieľom v Rusku.

18:36

V dôsledku augustového útoku nožom v nemeckom Solingene sprísnia bezpečnostné opatrenia na Oktoberfeste. Úrady varovali návštevníkov, aby rátali s dlhšími radmi pred vstupmi, keďže po prvý raz v 189-ročnej histórii bavorského pivného festivalu použijú detektory kovov.

18:36

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vystúpi s prejavom v Európskom parlamente 9. októbra, aby predstavil priority aktuálneho maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie. Pôvodne mal vystúpiť tento týždeň, avšak vzhľadom na povodňovú situáciu zrušil všetky svoje zahraničné cesty.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali