10. október – Svetový deň duševného zdravia

❚❚

Bratislava 3. októbra 2022 (HSP/Foto:Pixabay)

 

,,Urobme duševné zdravie a pohodu prioritou pre všetkých.“ – WHO. 10. októbra si každoročne pripomíname Svetový deň duševného zdravia. Bol vyhlásený Svetovou federáciou za duševné zdravie (WFMH) v roku 1991. Celkovým cieľom je zvyšovanie informovanosti a povedomia verejnosti v oblasti duševného zdravia

slzy, plač, bolesť, duševné zdravie, depresia
Ilustračné foto

Pandémia COVID-19 spôsobila globálnu krízu aj v oblasti duševného zdravia, podnecovala krátkodobý a dlhodobý stres a podkopávala duševné zdravie miliónov ľudí. Odhady hovoria o náraste úzkostných aj depresívnych porúch o viac ako 25 % počas prvého roku pandémie. Zároveň boli vážne narušené služby v oblasti duševného zdravia a rozdiely v liečbe stavov duševného zdravia sa zväčšili. Rastúce sociálne a hospodárske nerovnosti, dlhotrvajúce konflikty, násilie a núdzové situácie v oblasti verejného zdravia ovplyvňujú celé obyvateľstvo a ohrozujú pokrok smerom k lepšiemu. Stigma a diskriminácia sú naďalej prekážkou sociálneho začlenenia a prístupu k správnej a dobrej starostlivosti o duševné zdravie.

.

Je na každom z nás, ako sa rozhodneme starať o svoje duševné zdravie. Mgr. Petra Koppová, PhD. z oddelenia podpory zdravia a výchovy k zdraviu (OPZaVkZ) z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici (RÚVZ BB) odporúča nasledovné možnosti, ako ho môžeme posilňovať a udržiavať:

  • Pamätajte na svoju pohodu, oddychujte a uvoľnite sa;
  • Dbajte na zásady zdravej životosprávy – doprajte si dostatok spánku, čerstvý vzduch, vyváženú a pestrú stravu;
  • Hýbte sa a choďte do prírody. Snažte sa nájsť pre seba vyhovujúcu fyzickú aktivitu, ktorá vás teší a po ktorej sa cítite dobre;
  • Buďte súčasťou nejakej skupiny. Venujte čas ľuďom, s ktorými sa cítite dobre a zaujímajte sa o nich;
  • Doprajte si  čas a priestor na svoje myšlienky a pocity, nebojte sa snívať. V rámci každého dňa si vyčleňte čas bez zapnutého počítača, telefónu a televízora. Vypnite myseľ a relaxujte;
  • Stanovujte si reálne ciele. Mali by Vás dostatočne motivovať, ale nie zahlcovať;
  • Prijmite sami seba. Venujte sa sebapoznávaniu, odhaľovaniu svojich predností, ale aj nedostatkov. Robte niečo tvorivé ( v záhrade, v dielni a pod.);
  • Naučte sa hospodáriť s časom. Dôležitý je odhad vlastných schopností a možností, vhodné časové rozvrhnutie plnenia rôznych úloh a povinností;
  • Všetci máme občas zlú náladu alebo horšie dni. To je prirodzené. Ak však zhoršená nálada pretrváva niekoľko týždňov, alebo sa necítite dobre, neváhajte vyhľadať odbornú pomoc – psychológa, psychiatra, alebo sa obráťte na linku na podporu duševného zdravia na tel. č.: 0800 193 193.

“Ak ste už na dôchodku, treba rovnako dbať na zdravú stravu, správny pitný režim a dostatočný spánok. Mali by ste sa vyhýbať návykovým látkam, nadužívaniu analgetík (liekov od bolesti), fajčeniu i alkoholu. Je dobré venovať sa fyzickej aktivite, ktorú vám samozrejme zdravotný stav dovolí. Veľký význam má aj samotná chôdza, každodenné prechádzky, najlepšie sú však v prírode. Veľmi dôležitá je tiež socializácia, chodenie do spoločnosti a udržiavanie spoločenských kontaktov, či už vzťahov s priateľmi, alebo
s rodinou (cez skype, telefón, ak sa nedá osobne). Snažiť sa mať neustále svoj mozog a pamäť v dobrej kondícii (čítať, riešiť krížovky, hrať rôzne hry, ako napr. scrabble, dámu, šach, príp. pexeso s vnúčatami, pracovať na PC). Absolvovanie pravidelných preventívnych prehliadok a lekárskych kontrol by malo byť pre každého z nás samozrejmosťou.

.
Ilustračné foto

K ďalším radám pri starostlivosti o duševné zdravie patrí prijať seba samého takého, akí sme, snažiť sa vždy pozitívne myslieť, brať si zo sveta, života a svojho okolia len to dobré, ráno sa optimisticky naladiť s myšlienkou, že opäť začínam nový deň a chcem ho pekne prežiť, naplánovať si činnosti, nekonať pod časovým stresom a najmä nezabúdať na oddych,“ odporúča a zároveň dodáva na záver z OPZaVkZ z RÚVZ BB MUDr. Mária Paizanosová.

Ilustračné foto

,,Daj každému dňu šancu, aby sa stal najkrajším dňom tvojho života.“ Mark Twain.

Redakciu informovala Michaela Ondirová, Oddelenie stratégie rozvoja a vzdelávania, Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:57

Právny tím, ktorý zastupuje ženy v prípadoch údajného znásilnenia a sexuálnych útokov zosnulého egyptského miliardára Mohameda Al-Fayeda v sobotu uviedol, že dostal viac ako 150 nových dopytov v tomto prípade.

14:55

Pri atómovej elektrárni v juhomaďarskom Paksi vyhlásili v sobotu druhý stupeň povodňovej pohotovosti. Ministerstvo energetiky pre agentúru MTI uviedlo, že prichádzajúca záplavová vlna na Dunaji neohrozuje bezpečnosť dodávok energie.

14:55

Pôvodom austrálska speváčka Kylie Minogue ohlásila na budúci rok svoje koncertné turné. Kylie Minogue turné odštartuje vo februári v domovskej Austrálii a potom sa presunie cez Áziu do Veľkej Británie. “Nemôžem sa dočkať, ako sa podelím o krásne a divoké momenty s fanúšikmi po celom svete”, uviedla vo vyhlásení.

14:55

Pri izraelskom leteckom útoku vo východnej časti Gazy zahynulo v sobotu najmenej 17 ľudí. Útok zasiahol školu, kde sa ukrývali desiatky vysídlených rodín, tvrdia tamojšie úrady.

14:53

Taliansko by sa tento rok malo vrátiť na pozíciu najväčšieho producenta vína na svete a vytlačiť z nej Francúzsko. Poukázali na to najnovšie údaje od poľnohospodárskych organizácií z obidvoch krajín, ktoré zverejnila agentúra AFP.

14:50

Aj napriek dodatočným clám Európskej únie (EÚ) zostanú čínske elektromobily na európskom trhu konkurencieschopné. A to najmä po tom, ako Brusel v auguste clá znížil.

14:50

Slovensko má piate najdrahšie hypotéky aj spotrebné úvery v eurozóne. Priemerný ročný úrok na hypotéky bol v júli tohto roka 4,2 %, kým v eurozóne 3,7 %. Pri spotrebných úveroch bol úrok na Slovensku 9,7 % a v eurozóne 7,8 %. V aktuálnom ekonomickom prehľade na to poukázal Inštitút pre stratégie a analýzy (ISA). Najdrahšie úvery sú podľa neho v pobaltských štátoch, kde mali vysokú infláciu a pre investorov sú rizikovejšie.

14:50

Realitný trh ožíva a ceny nehnuteľností stúpajú. Hodnota Realitného barometra Realitnej únie SR, ktorý monitoruje ceny bytov v krajských mestách, v auguste medzimesačne stúpla o 1,3 % a dostala sa na úroveň 2787 eur za meter štvorcový (m2). Informovala o tom Realitná únia SR.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na historickú časť Bratislavy

Autor: TASR-Pavel Neubauer

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Marián Tkáč

Branislav Čech

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali