Vyše 500.000 ľudí pochodovalo v Paríži a Lyone za tradičné rodiny

Vyše 500.000 ľudí pochodovalo v Paríži a Lyone za tradičné rodiny

Paríž 3. februára (HSP)

 

V nedeľu nad Parížom celý deň nádherne svietilo slnko, chvíľami počasie pripomínalo skôr jar než začiatok februára a Francúzi znovu vyšli do ulíc. Začala „sezóna 2“ hnutia La manif pour tous, tentokrát zasadená do celoeurópskeho rámca. V tento deň sa totiž konali demonštrácie na podporu rodiny v mnohých európskych mestách: v Ríme, Madride, Viedni, Bruseli, Berlíne, Varšave, Budapešti a účasť nahlásili aj Írsko, Litva, Argentína a dokonca niektoré ázijské krajiny.

Vo Francúzsku sa nedeľná demonštrácia konala na dvoch miestach: v Paríži a v Lyone. Očakávaná účasť bola 50-100 tisíc ľudí, nakoniec do ulíc Paríža vyšlo podľa organizátorov viac než pol milióna ľudí (80 tisíc podľa polície). V Lyone sa zúčastnilo približne 40 tisíc ľudí.

Reklama

Sprievod vychádzal z námestia Ecole militaire, smerom k námestiu Denfert Rochereau, kde bol naplánovaný oficiálny program. Účastníci manifestácie vytvorili sprievod dlhý približne 7 km a v dave bolo vidieť všetky vekové kategórie: dôchodcov, mladé rodiny s deťmi, veľmi veľa mladých ľudí, rehoľníkov, zástupcov politických strán, moslimskú komunitu.

V Lyone v čele sprievodu spolu s ostatnými išiel kardinál Philippe Barbarin a rektor Veľkej mešity v Lone Kamel Kabtrane. Okrem tradičných zástav s logom hnutia bolo opäť možno vidieť aj mnohé podomácky vytvorené slogany, napríklad: „jazyk socialistov: otec= reakcionár, škola=chrám socialistov“ či “ Brusel, nechaj naše deti na pokoji“ „máme plné zuby „prilbistu““ (ako narážka na aféru Hollanda, ktorý na motocykli s prilbou na hlave po nociach potajomky chodil za svojou milenkou herečkou Gayet, pričom stále žil vo vzťahu so svojou konkubínou žurnalistkou Valerie Trierweiler),“ocko nenosí sukňu“ “extrémisti? koľko áut zhorelo?“ Posledný slogan bol zjavne narážka na vyhrážky ministra vnútra Vallsa, ktorý sa deň pred demonštráciou otvorene snažil zastrašiť účastníkov a ľudí, s iným než oficiálnym názorom, označil za útoky proti jednote a republikánskym princípom. V médiách prebehla správa, že polícia dostala príkaz „zatknúť maximum manifestantov.“

Reklama

Ulice, ktorými sprievod prechádzal chvíľami pripomínali obliehanie. Všetky bočné ulice uzatvárali zátarasy a ťažkoodenci. Nad davom neustále lietal policajný vrtuľník. Človeku nevdojak prišli na um slová “vyšli na nás ako na zločincov“. Pri prechode sprievodu okolo Invalidovne vítala účastníkov hudba Dies Irae (Dni hnevu) z Mozartovho Requiem a na zemi obrovské vlajky hnutia. Niektorí policajti, okolo ktorých dav prechádzal, odvracali tváre.

Organizátori manifestácie odviedli aj tentokrát perfektnú prácu a zabezpečenie. Dav bol veľmi disciplinovaný. Niektoré sektory trasy boli označené ako „sektory ticha“ na znak nesúhlasu s vládnou antirodinnou politikou. Všade bolo počuť “pssst“, ktorým sa manifestanti navzájom upozorňovali na to, aby stíchli. V dave sa pohybovali aj dobrovoľníci, ktorí vyberali dobrovoľné príspevky na financovanie hnutia. Ľudia im ochotne hádzali do papierových tašiek bankovky. Na niektorých miestach boli improvizované butiky s tričkami, svetrami, dáždnikmi, slnečnými okuliarmi, príveskami, čiapkami – všetko s logom hnutia, z predaja ktorých je hnutie čiastočne financované. Okolo stánkov bola tlačenica aj napriek tomu, že cena oblečenia je dosť vysoká. Niektoré veľkosti boli beznádejne vypredané.

Dav skandoval známe slogany a náladu pomohla udržiavať Edit Piaf so svojím nesmrteľným šansónom „Je ne regrette rien“ (nič neľutujem).Vždy pri refréne dav spieval „upravenú verziu“ „je ne lacherai rien“ (nikdy to nevzdám). Pred tribúnou organizátori priniesli navzájom zviazané vlajky štátov, ktoré sa dnes zapojili do celoeurópskeho hnutia a pred nimi kľačali páry s bábikami v rukách predstavujúcimi rodiny a prelepenými ústami, ako symbol postavenia rodiny v dnešnej spoločnosti.

Zákon Taubira bol schválený už pred ôsmimi mesiacmi. Preto sa natíska otázka prečo znovu vyšlo toľko ľudí do ulíc? Hnutie mobilizuje proti zavedeniu PMA a GPA (umelého oplodnenia a inštitútu náhradnej matky).Vláda sa síce zaprisaháva, že nič také v návrhu nového zákona o rodine nie je, ale ministerka rodiny Bertinotti sa už vyjadrila v prospech PMA a ministerka spravodlivosti Taubira rozoslala obežník, aby úrady umožnili zlegalizovanie detí narodených v zahraničí pomocou GPA. Okrem toho vláda umožnila americkým spoločnostiam propagovať služby GPA, v rámci ktorých je aj možnosť vybrať si pohlavie dieťaťa (samozrejme za príplatok). Ako sa vyjadril jeden z rečníkov „ženy nie sú ani maternice ani sliepky-nosnice. Ale sú to ľudské bytosti so svojou dôstojnosťou.“

Ďalším neuralgickým bodom sú anti rodinné opatrenia – zvýšenie daňovej záťaže rodín, skrátenie rodičovskej dovolenky v prípade ak nepôjde na pol roka na rodičovskú aj otec, pripravované zrušenie spoločného zdanenia manželov, čo by v prípade ak je žena doma a stará sa o deti znamenalo veľmi veľký zásah do rodinného rozpočtu. K tomu treba pripočítať zákaz zamestnávania na čiastočný úväzok, čo doteraz veľmi využívali ženy, ktoré chceli skĺbiť rodinu s prácou. Ako sa vyjadril jeden z rečníkov: “vychovávate 4 deti? Čo vám odkazuje vláda? Nie ste prínosom pre spoločnosť, pretože „nepracujete“.“

Reklama

Účastníci manifestácie takisto protestovali proti zavádzaniu genderovej teórie do škôl. Minulý týždeň sa vzbúrili rodičia detí, ktoré chodia do škôl, kde sa experimentálne zaviedla „ABCD výučba rovnosti“. Tu je deťom vysvetľované, že aj žena môže byť murárka a princezná zachráni princa. Rodičia odmietli poslať deti do školy, čím rozzúrili ministra školstva, ktorý žiadal ich postih.

Rečníci vyjadrili znechutenie a rozhorčenie z toho, že sú vládou permanentne označovaní za reakcionárov, fašistov, extrémistov a podobne. Iba kvôli tomu, že nemajú rovnaký názor ako socialisti.

Veľmi zaujímavý bol príspevok zástupcu homosexuálnej komunity, ktorý poodkryl financovanie LGBT lobby (milióny eur z EÚ, ktoré sa použili aj na pretláčanie správy Estrela) a zastrašovanie väčšej časti homosexuálnej komunity, ktorá nesúhlasí s ideológiou LBGT. Povedal, že už majú toho dosť a rozhodli sa prehovoriť. Nechcú sa deliť na komunity homo a hetero, ale že oni sú muži a ženy a považujú tradičnú rodinu za základ spoločnosti: “Keby som bol heterosexuál, tak dnes som medzi vami v dave. Na strane zdravého rozumu.“

Katarína Hanzlíková, Paríž

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali